Topraklama olmayan priz bilgisayar bileşenlerine sorun yaratır mı?

Whystreo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Selam arkadaşlar,
Bugün odamda bulunan prizlerin birkaçını kontrol ettim ve bilgisayarımın bağlı olduğu prizlerde topraklama (grounding) olmadığını fark ettim. Şu anda bilgisayarın güç kaynağını ve monitörünü tek bir prize, üzerinde akım koruyucu (surge protector) bulunan bir uzatma kablosuyla bağlıyorum. Diğer prizden ise 3 adet monitör, hoparlör, 2 adet taşınabilir harddisk, laptop ve birkaç ek cihazı çalıştırıyorum.

Bu durumda, prizlerde topraklama olmaması bilgisayar bileşenlerime zarar verebilir mi? Ayrıca, genel olarak bu durum bilgisayar parçaları için bir sorun oluşturur mu?

alierdems

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
121
Hocam benim prizimdede topraklama yok daha hiçbir birleşene sıkıntı gelmedi ama bilgisiyar kasasının metal kısımları ara sıra çarpıyo.Priz işini halledene kadar yinede kullanabilirsiniz ama en yakın zamanda halletmek laazım.

Sefa Akbudak

Doçent
Yönetici
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
331
Hocam benim prizimdede topraklama yok daha hiçbir birleşene sıkıntı gelmedi ama bilgisiyar kasasının metal kısımları ara sıra çarpıyo.Priz işini halledene kadar yinede kullanabilirsiniz ama en yakın zamanda halletmek laazım.
O topraklama olmadığı için. Bizim ofiste de topraklama yok her yere dokunduğumuzda santralden voltaj çekiyorum

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,718
Eski binaların neredeyse tamamında topraklama yoktur. Bilgisayarınızı akım koruyucu ile kullanıyorsanız sorun etmenize gerek yoktur.

murat zorluu

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,025
Evinizi seviyorsanız risk almayın topraklı bir uzatma ile halledebilirsiniz…Çünkü ara kablosu sayesinde elektrik akımı çok azda olsa düşecektir böylece hem priz rahatlar hemde siz topraklı bir ürün kullanmış olursunuz

Whystreo

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1

Evinizi seviyorsanız risk almayın topraklı bir uzatma ile halledebilirsiniz…Çünkü ara kablosu sayesinde elektrik akımı çok azda olsa düşecektir böylece hem priz rahatlar hemde siz topraklı bir ürün kullanmış olursunuz
Hocam benim prizim topraklamalı+ akım koruyuculu asıl sorun evin ana hattında topraklama yok. Evin iç prizlerinde.

murat zorluu

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,025
Hocam benim prizim topraklamalı+ akım koruyuculu asıl sorun evin ana hattında topraklama yok. Evin iç prizlerinde.
Hocam ben müteahhitim 51 yıllık inşaat şirketim var babamdan kalmada yani babadan inşaattayım sana şimdi en doğru şekilde detaylı olarak anlatayım

Sorunun cevabının üç yöntemi var

1-) Mevcut Tesisata Topraklama hattı Eklemek;

Binanın tesisatında topraklama hattı yoksa elektrik panosuna en yakın toprak alandan topraklama kablosu çekilecek.

Elektrik panosunun topraklama barasına bağlanacak o da yoksa bara da yapılacak…

Toprak zemine elektrot gömülüp topraklama kablosunun ucu zemine gömülen elektrot’a bağlanacak.

Ardından topraklama direnci ölçülecek.

Şekil A benim yaptığım sitede C blok hat çekimi

IMG_0598.jpeg
IMG_0599.jpeg

2-) Topraklı priz kullanılacak

Bunun için binada topraklama hattı olması gerekir…

3-) Topraklama olmayan prize topraklama yapılacak

Toprak hattı olmayan bir prize topraklama yapmak sadece o prize fayda sağlar

Tüm bu işlemlerde kullanılan malzemenin TSE damgası olmalıdır…

Topraklı olmayan prizde topraklama yapmanın avantaj ve sez avantajı

Avantajı

Elektrik çarpması riski azalır
Cihazın ömrü uzar
Elektrik tesisatını rahatlatır ve daha güvenli olmasını sağlar…

Dezavantajları

Tesisatta değişiklik yapmanızı gerektirebilir mevcut tesisat kaldırmayabilir… Kısa devre önleyici takmanız gerekebilir.Yoksa topraklı tesisata göre yangın çıkma olaslığı vardır

Ekli dosyalar

• IMG_0598.jpeg
    IMG_0598.jpeg
    173.2 KB · Görüntüleme: 0
  • IMG_0599.jpeg
    IMG_0599.jpeg
    151.8 KB · Görüntüleme: 0