Thunderbird 2.0.0.19

Bu konuyu okuyanlar

ASAL02

Asistan
Katılım
19 Eylül 2008
Mesajlar
161
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Yedeği kolayca alınamayan e-posta yazılımlarından fenalık mı geldi? Ya da kendisinizi güvende hissedemiyor musunuz? Mozilla Thunderbird SDN'de.
SDN olarak tasarımımızı kendisini temel alarak geliştirdiğimiz ve kullanıcılarımıza da tavsiye ettiğimiz internet tarayıcısı Mozilla Firefox gibi, yine Mozilla Vakfi tarafından geliştirilen e-posta istemcisi olan Mozilla Thunderbird’den bahsetmek için aslında geç bile kaldık. Tıpkı Firefox gibi Thunderbird de açık kaynak kodlu ve bunun getirilerini eksiksiz şekilde sunuyor.


Ücretisiz olarak bu adresten indirebileceğiniz yazılıma, yine ücretsiz olarak edinebileceğiniz çeşitli eklentiler yükleyerek, programı kendi zevkinize ve kullanım alışkanlıklarınıza göre düzenlemeniz mümkün. Thunderbird’ü Türkçe de dahil olmak üzere bir çok farklı dilde edinebilirsiniz.

Thunderbird'ü Kullanmak
Thunderbird’ü e-posta hesaplarınız, RSS ve haber grubu üyelikleriniz için kullanabilir, hepsine tek bir programla erişmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz. Programı e-posta hesabınız / hesaplarınız için kullanabilmeniz için önce POP3/IMAP desteği veren bir e-posta hesabına ihtiyacınız var (örneğin GMAIL).

E-posta hesabı eklemek
E-posta hesabınızı Thunderbird’e bağlamak için "Araçlar" menüsünden “Posta ve haber grupları ayarları”na girmeniz gerekiyor. Yeni açılan pencerede göreceğiniz “Hesap Ekle” butonuna bastığınızda karşınıza çıkacak seçeneklerden “e-posta” seçeneğini seçip, işlemleri adım adım geçtikten sonra Thunderbird kullanımınıza hazır olacaktır.

RSS ve haber grubu eklemek
RSS ve haber grubu üyelikleriniz için ise “Hesap Ekle” butonuna bastıktan sonra “e-posta” yerine diğer seçeneklerden birisini işaretleyerek ve gerekli bilgileri girmeniz yeterli. İşlemleri tamamladıktan üyelikleriniz bölümüne sağ tıklayıp “Kaydolduğum bölümleri yönet” dedikten sonra, “Ekle” seçeneği ile sonra RSS üyeliklerinizi tanımlamanız gerekecek.



Bunun için Thunderbird ana sayfasında görünen RSS dilediğiniz kadar RSS adresi tanımlayabilirsiniz.

Programın bir diğer özelliği ise mesajları gruplama özelliği. Bu özellik sayesinde dilediğiniz mesajı başka bir gruba kopyalayabilir ya da tamamen aktarabilirsiniz.

Programın etiketleme özelliğini kullanarak dilediğiniz mesajları beş farklı seçenekten birisiyle etiketleyebilirsiniz. Etiketlemeden sonra mesajlarınız bulundukları kategorilere göre faklı renklerle işaretli olacaktır.

Bir diğer özellik olan işaretleme sayesinde mesajları “gereksiz” (spam), okunmuş vs olarak işaretleyebilirsiniz. Bütün bu işlemleri gerçekleştirmek istediğiniz mesaja sağ tıklayarak yapabilirsiniz.

Gereksiz e-postalara son
Thunderbird, yeni gelen mesajlarınız arasından “gereksiz” olanları ayırabilen bir mekanizmaya da sahip. Dilerseniz bu özelliği kullanarak programın ayırdığı gereksiz postaları başka bir klasöre atabilir ya da size hiç ulaşmamasını sağlayabilirsiniz.

“Posta” menüsü altındaki “Postadan süzgeç oluştur” seçeneğini kullanarak çok daha ayrıntılı ayarlar yapabilirsiniz.

Kişiler hakkında pek çok ayrıntı yazabileceğiniz adres defterine yeni bir kişi eklemek için “Yeni Kart”, kişilerden bir liste oluşturmak için ise “Yeni Liste” butonunu kullanabilirsiniz.

Programın bir diğer güzel özelliği ise bir kişi için adres bilgileri girdiğinizde, daha sonradan kişi üzerine tıkladığınızda alt bölümde açılan bölümde “Kart Getir” butonuna tıkladığınızda, kişi için yazmış olduğunuz adresi, internet üzerinden ücretsiz harita servisi sağlayan MapQuest sitesinde araması.

MapQuest sitesinin hizmeti ülkemiz için çok ayrıntılı haritalar sağlayamıyor; ama illerdeki semtleri ve ana yolları görebiliyorsunuz. Daha çok ABD ve Kanada için yararlı olabilecek bu sistem sayesinde adres defterinizdeki kayıtlı kişilerin ev haritalarına dahi ulaşabilmek güzel bir imkan.



Thunderbird'de Yedek Almak

Thunderbird'ün editörlerimizin bir kısmı tarafından belki de en sevilen özelliği, tamamen "taşınabilir" olması. Yani hesaplarınızın, adres defterinizin ve hatta, ayarlarınızın, eklentilerinizin ve bunlara bağlı her türlü bilgilerin yedeğinin alınması ve bir yerde tekrar yüklenerek işler hâle getirilmesi çok basit.

Tek yapmanız gereken kullanıcı bilgilerinizin saklandığı size özel klasörü saklamak. Bu klasör Windows altında varsayılan olarak C:\Documents and Settings \ KULLANICI_ADINIZ \ Application Data\ altında bulunur. Buradaki Thunderbird klasörünü sıkıştırarak veya sıkıştırmadan yedekleyebilir, sonra örneğin yeni bir sistemde Thunderbird kurduğunuzda, aynı yere yeniden yükleyerek kullanmaya devam edebilirsiniz.

Farklı işletim sistemleri veya benzer işletim sistemlerinin farklı sürümleri arasında bu tür bir aktarımın geçerli olup olmadığını sınamadığımızı hatırlatmak isteriz; fakat Windows XP altında farklı Thunderbird sürümleri arasında güncellemelerden kaynaklanan bir uyumsuzluk yaşamadığımızı ekleyelim. Bu işlem benzer şekilde Mozilla Firefox'da da yapılabilir.

Editörden Eklentiler
Sizler için seçtiğimiz bir kaç eklentiye burada göz atabilirsiniz. Bunlar gibi bir çok eklentiye Mozilla Vakfı'nın Internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

:: About Config
Kullandığınız programların ince ayarları ile uğraşmaktan ve pek çok şeye müdahale etmekten hoşlanıyorsanız bu eklenti çok işinize yarayacak.

Eklentiyi kurduktan sonra “Araçlar” menüsünden ulaşabileceğiniz eklenti Firefox’da adres çubuğuna “about:config” yazarak yapabileceğiniz ayarların benzerlerini sunuyor.
:: Foxy Tunes
Bu eklenti sayesinde pek çok medya oynatıcısı ile bağlanabilen bir medya kontrol panelini Thunderbird’e ekleyebilir, Thunderbird üzerinde çalıştığınız süre boyunca medya oynatıcınızı aynı ekrandan kontrol edebilirsiniz.

İstediğiniz saate ayarlayabileceğiniz bir çalar saat ve sizin belirlediğiniz süre sonunda medya oynatıcının durması gibi özellikleri de olan bu eklentinin görünümünü de FoxyTunes Skins adresini kullanarak zevkinize göre biçimlendirebilirsiniz.
:: Contacts Sidebar
Eğer adres defterinizin elinizin altında olmasını istiyorsanız, bu eklenti adres defterinizi Thunderbird’ün sol tarafına taşıyor ve listedeki isimlere sağ tıklayarak dilediğiniz işlemi kolayca yapabiliyorsunuz.

Ayrıca adres defteri içinde kolayca arama yapabilir ve listede görmek istediğiniz ayrıntıları seçebilirsiniz.

:: Minimize to Tray
Thunderbird’ün sürekli açık olmasını ama kullanmakta olduğunuz programların bulunduğu menü çubuğunda kalabalık yapmasını istemiyorsanız bu eklentiyi kullanabilirsiniz.

Eklentiyi kurduktan sonra “Dosya” menüsünden “Minimize to Tray” seçeneğini seçerek ya da [Ctrl+Shift+M] tuş kombinasyonunu kullanarak Thunderbird’ün sistem ikonlarının yanında yer almasını sağlayabilirsiniz.
:: Quicknote
E-posta işlemlerinizi yaparken zaman zaman küçük notlar almaya pek çoğumuz ihtiyaç duyarız. Bu eklenti de hızlı bir şekilde küçük notlar almak için tasarlanmış.

Eklentiyi kurduktan sonra "Araçlar" menüsüaltından ya da [Ctrl+F7] tuş kombinasyonunu kullanarak eklentiyi çalıştırabilirsiniz.

Açılan QuickNote penceresinin üst tarafında herhangi bir yere sağ tıkladığınızda ya da sağ üst köşede göreceğiniz ikona tıkladığınızda, eklentiye ait seçenekler karşınıza gelecektir. Buradan "Settings"i seçerek QuickNote'un görünümüne ya da ayarlarına dair özellikleri değiştirebilirsiniz.

Verildimi bilmiyorum aradım adma bulamadım...
 
Üst