The Witcher Oyun Serisi İncelemem

Bu konuyu okuyanlar

Penetrator God

Doçent
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
863
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
527
Puanları
93
Yaş
26
witcher_games_cover_art.jpg

The Witcher Trilogy Satın Al

The Witcher 1

Yapımcı: CD Projekt Red

Yayıncı: Atari Interactive

Yazarı: Andrzej Sapkowski

Çıkış Tarihi: 2007

Çoklu Oyuncu: Yok

Türü: Role Playing Game

Fragman


Oyun İçi Görüntüler (Tıkla)

Sistem Gereksinimleri:

Minimum

İşlemci : Pentium 4/Athlon 64 ya da üstü

Ram: 1 GB (1.5 GB For Windows Vista)

İşletim Sistemi: Windows XP veya Vista

Ekran Kartı: 128 MB DirectX9 Ekran Kartı Vertex & Pixel Shader 2.0 support (NVIDIA Geforce 6600+ / ATI radeon 9800+)

Ses Kartı: Evet

Boş Alan: 8.5 GB

DVD-ROM: Evet

Tavsiye Edilen

İşlemci : İntel Core 2 Duo 2.13 Ghz / Athlon X2 5600+ ya da üstü

Ram: 2 GB

İşletim Sistemi: Windows XP veya Vista

Ekran Kartı: NVIDIA Geforce 7800 GTX + / ATI Radeon 1950 Pro +)

Ses Kartı: Evet

Boş Alan: 8.5 GB

DVD-ROM: Evet

Türkçe Yama (Tıkla)

Oyun İncelemesi

Oyunun mekanikleriyle başlayalım. Dövüş sistemi otomatik olduğu için düşmana sadece fare ile bir kere tıklamanız Geralt'ın saldırması için yeterlidir ama buna devam edebilmesi için sürekli ve doğru zamanda tıklamanız gerekiyor. Böylece kombo da yapabiliyorsunuz. Ayrıca bloklama sistemide otamatiktir. Toplamda üç adet dövüş stili var, bunlar; Güçlü, Hızlı ve Grup atak olarak adlandırılıyor. Bunları düşman cinslerine göre en uygununu seçerek kullanıyoruz. Ve ilerledikçe açılan her birinin işlevi farklı olan beş tane Witcher işaretimizde mevcut. Silahları ve zırhları çevreden ya da tüccarlardan satın alabiliyorsunuz.

Karakterimizin yetenek ağacıda var. Level aldığımızda meditasyon yapmamız gerekiyor. Bunun için bir kamp ateşine ihtiyacımız oluyor ya da bir hancıya üç beş kuruş sıkıştırabilir veya misafirperver bazı ev sahipleriyle konuşarakta evlerinde uyuyabilirsiniz. Böylece puanları dağıtabiliyoruz. Geralt'ın en az kılıçta olduğu kadar usta bir simyacı olduğunuda belirtmeliyim.

Meditasyon yaparak çeşitli iksirlerde oluşturabiliyorsunuz. İksirlerin tesiri sürelidir. Malzemelerini çevreden ya da uğraşmak istemiyorsanız bir simyagerdende parayla temin edebiliyorsunuz. Oyunda çok farklı türlerde yaratık çeşitleri var bunun içinde Geralt'ı hazırlamamız gerekiyor. Her dövüş öncesi iksir içmek hayatta kalmamıza yardımcı oluyor. Özellikle üst zorlukta oynuyorsak.

Oyunda gece ve gündüz döngüsü vardır. Ayrıca hava şartlarıda oldukça değişken. Bazen sağnak yağmur bastırıyor, bazende kavurucu bir güneş çıkıyor. Fakat oyunda maalesef açık dünya ve serbestlik yok. 7 adet bölüm var ve bu bölümler boyunca devasa bir haritası olmasına rağmen kullanma gereği duyulmayarak Geralt sadece yapımcılar tarafından belirlenmiş ana görevlerin geçtiği alanların içine hapsedilmiş. Ve açıkçası bu yerler oldukça dar ve özgürlükten yoksun. Üstüne üstlük çok fazla yükleme ekranı ile karşılaşıyoruz oyunda ve bu zamanla can sıkıcı bir hal alıyor.

Oyundaki karakter sayısı bir hayli fazla. Onlarla etkileşime sahibiz. Ana karakterlerle diyologlar çeşitliyken, npclerle ise basit konuşmalar var. Bazı zamanlarda diyologlarda yaptığımız seçime göre görevde ve hikayede anlık ya da sonuçları daha ileride karşımıza çıkan değişiklikler yaratıyor.

Yapay zekanın çok iyi olduğunu söyleyemem. Npclerin kendi kendine konuştuğu, evlerinin önünü süpürdükler, yağmurdan çatı altlarına kaçtıkları gibi vs. basit şeyler olsa da bunlar kendini sürekli tekrar edince ve bunu sürekli görüp duyunca gıcık edebiliyor oyuncuyu. Ve bazende çevrelerindeki yaşanan olaylara karşı kayıtsız kalabiliyorlar.

Örnek Vizima'da sadece geceleri tehlikelidir. Yaratık ve haydut gibi şeyler ortaya çıkar o saatlerde. Bir yerde birileri öldürülüp yenirken bunu görüpte hiçbirşey olmuyormuş gibi davranan npclerde görebilirsiniz.

Ayrıca bunların ve diğer herşeyin kayıt alındığı bir günlüğümüz var. İçinde eğitim yazıları karakterler hakkında bilgiler, yaratıklar, iksirler, haritalarla ve yapılarla ilgili daha pek çok şey var. Oyunda oyuncunun isteğine göre çok çeşitli kamera açıları da mevcut. Arayüzüde çok basit. Üç adet zorluk seviyemiz ve yapabileceğimiz 100'ü aşkın görev var. Oynanış süresinin uzunluğuda oldukça yeterli bence.

Takipçi sisteminin laf olsun diye eklenmiş oluşu ve bazen görevlerin hiç hazırlığınızın olmadığı bir durumla sizi karşılaştırması zorluyor oyuncuları. Ayrıca bazı görevler birbirinden çok uzak noktalarda oluyor ve sürekli seyahat etmeniz ve koşuşturmanız gerekiyor. Görevler kademe kademedir. Bir görevi yapmanız onu bitirdiğiniz anlamına gelmiyor. Bazen bir yan görev bitince arkasından başka bir alt görevi devamı çıkıyor ya da farklı bir görev oluyor bu.

Özellikle şahsi olarak benim rahatsız olduğum görev serisi var ki panolardan aldığımız kontratlardır. Bu görevlerde gerçekten mantık hatası var çünkü kontratı aldığımızda örnek olarak bizden 10 adet kurt kürkü getirmemizi isteyen bir avcı var. Başka rpg olsa gidip basitçe kurtları öldürüp alırız kürkleri ama Witcher'da işler öyle değil.

Öncelikle o kurtları bulman gerekecek. Nerede nadir yaratık varsa kontratlarda o görevler çıkıyor. Zaten bazı yaratıkların bulunduğu yerlere erişimler kontratı aldığımız sırada kapalı bile oluyor ki bu apayrı bir saçmalık. Bu durum diğer yan görevler içinde geçerli. Aldığınız bazı yan görevleri bitirebilmeniz için ana görevde ilerleyip yeni yerler açmanız gerekiyor. Neyse kurtları zar zor buldun kestin bir bakmışsın o da ne? içinden kürk çıkmadı? Ama neden? Diye sorgulamaya başlamayın hiç çünkü görev açıklamasında başta belirtiyor öncelikle kurtlarla ilgili bir kitap okumanız gerektiğini.

O hayvan ya da yaratık hakkında bilgi edindikten sonra kontrattaki istenen şey düşebiliyor üstünden. Bu da en nefret ettiğim şey çünkü bu kitaplar ha deyince bulunmuyor ve çok pahalı oluyor. Kontrat ödülü 50 orenken kitap masrafı 100 oren olunca yavaştan çıldırmaya başlıyorsunuz. Para kazanmak için zarara girmenin mantığını ben çözemedim. Oyunda ilerledikçe bu uçurum giderek daha çok genişliyor. Ne kadar uğraşsanızda belirli bir süre kenara para atamıyorsunuz giderler yüzünden.

Oynanış süresini uzatmak için yapılmış birşey gibi bu ama akıcılığı azaltan bir etken. Bunları sürekli tekrarladığınızda da gerçekten bunalabiliyorsunuz. Zaten daha önceden bahsettiğim yükleme ekranı fazlalığı ve serbestliğin olmaması gibi olumsuzluklarda üstüne binince sabrı az olan oyuncuların iyice sıkılmasına neden olabilir Witcher 1. Oyunda ana görev ve yan görev dışında ufak oyunlarda oynayabiliyoruz. Biri zarla oynanıyor diğeri tavernalarda yapılan yumruk dövüşleri oluyor.

Grafikler yapım yılına göre gerçekten güzel. Geralt ve diğer karakter modellemeleri, ayrıntıları, ışıklandırmalar iyi tasarlanmış. Ancak ana karakterler kadar diğer npclere aynı özen gösterilmemiş. Aynı npcler farklı kıyafetler ve saçlarla farklı alanlarda kullanılmış. Bu gözünüze çarpmaya başladığı zamanda biraz rahatsız olabilirsiniz. Ses efektleri kaliteli. Seslendirmelerde ise özellikle ana karakterlerin. Oyun içi müzikler ve atmosfer sesleride çok iyi.

Fazla uzatmak istemiyorum. Oyun zaten açık bir kitap gibi. Kendini size fazlasıyla anlatıp öğretiyor. Kısacası şudur ki kesinlikle orjinal alınmalı ve oynanmalı. Emin olamayanlar korsan bir süre deneyebilir ama sonra eğer durumunuz varsa alın değecektir her kuruşa.

Witcher 1 Hikayesi

İlk oyunumuz 1270 yılında Rivialı Geralt'ın arkadaşları tarafından hafızasını kaybetmiş ve baygın birşekilde bulunmasıyla başlıyor. Zamanla her yerde dost ve düşmanınız olduğunu yavaş yavaş öğreniyoruz. Oyuncunun oyun içerisinde yapacağı eylemler, insanlarla ilişkilerinizi yeniden tanımlamanıza ve etrafınızı çevreleyen siyası entrikalar içinde yolunuzu seçmenizi sağlayacak.

Bölümler

Önsöz

Maceramız Geralt'ın Kaer Morhen Kalesi'ne getirilmesiyle başlıyor. Tam o anlarda Salamandra adlı bir suç örgütünün parçaları olan pislik iki üçkağıtçı herif Profesör ile gizemli büyücü tarafından yönetilen bir saldırı yaşanıyor.

Amaçları Witcher genetiklerinin gücünü ve bilgisini ele geçirmek. Sebeplerini ise ilerleyen bölümlerde göreceksiniz. Bunun içinde Kaer Morhen Kalesi'ndeki bazı özel iksirlere ve ekipmanlara ihtiyaçları var.

Ne yazık ki bölümün sonuna doğru Geralt ile bizim tüm çabalarımıza rağmen Profesör ve büyücü iksirleri ele geçirip bir teleport yardımıyla kaleden ışınlanarak kaçıyorlar.

Yenilgiye uğrasalar bile kahramanlarımız bu işin peşini bırakmıyorlar. Salamandra'yı durdurmak için öncelikle ayrılarak haklarında bilgi toplamaya karar veriyorlar.

Bölüm 1

Birinci bölümde maceramıza soluksuz bir şekilde Vizima Dışı'nda devam ediyoruz. Geralt buraya Salamandra rozetli adamları araştırmak için geliyor fakat korkunç yaratıklar tarafından tehdit altında bir köyle karşılaşıyor ve Alvin adındaki alışılmadık bir çocukla yolları kesişiyor.

Ayrıca Witcher eski bir arkadaşınıda görüyor köyde ama hafıza kaybı olduğu için onu tanıyamıyor. Ardından Geralt çevrede yaşayanlarla bağlantı kurarak şehre nasıl gireceğini soruyor. Geralt bu sırada Berengar adındaki kendi gibi Kurt Okullu Witcher'ın kaderiyle ilgili bir iki ipucuya da rastgeliyor.

Berengar yerlilerin güvenini kazanmak için sözler vermiş ve birkaç tane ufak işlerinde yardım etmiştir. Ancak sonra birden kontratı tamamlamadan ortadan kaybolmuştur. Vizima'ya girebilmemiz için öncelikle yerli halktan tanınmış kişilerin güvenini kazanmamız gerekiyor.

Onların görevleriyle uğraştıktan sonra Değirmencinin yakınlarındaki kapıdan Vizima'ya girebileceğiz. Ancak bunu yapmadan önce haritayı sonuna kadar keşfedin ve tüm yan görevleri yapın. Aksi taktirde bölüm atlarsanız diğer bölümde kalan görevlere ve diğer etkileşimlere bir daha dönme şansınız olmaz.

Bölüm 2

Artık Tapınak Mahallesi'ne erişebiliyoruz. Salamandra gizemini nerede çözebileceğimizi araştırıyoruz. Peşinden suikastçileri kim yolladı? Kimler Salamandra ile bağlantılı? Şehirde birçok nüfuzlu insan var ve hepsi şüpheli olabilir. İpuçlarını takip etmek için Geralt özel bir dedektif tutmaya karar veriyor.

Bu noktadan sonra Vizima Dışı'na bir daha gidemiyoruz ancak pek çok yeni yer açılıyor.

Bölüm 3

Bu bölümde Ak Kurt'un ilk bölümde kurtardığı Alvin adındaki çocuğun gizemli güçlerini araştırması ve Salamandra'yla ilgili yeni izleri takip etmesi gerekecek. Scoia'tael de artık girişimlerinde daha cesur olmaya başlıyor.

Ayrıca bölümün sonlarına doğru iki tane yol ayrımına düşeceksiniz. Alvin'i Triss'e mi yoksa Shani'ye mi teslim etmek siz oyunculara kalmış. Bu eylem kalan bölümlerdeki olaylarıda etkileyip değiştirecek. En belirgini hangi kadınla sevgili olacağınızı belirlemek olacak. Hala ikinci bölümdeki alanlara erişim iznimiz var ve yeni birkaç bölgeyede erişim sağlanabildiğini unutmayın.

Bölüm 4

Dördüncü bölümde kendimizi Temerya'nın tamamen yeni bir alanında, Vizima'dan çok uzakta tanıdığımız insanların çoğundan kopmuş buluyoruz. Yanımızda Dandelion, Alvin ve Abigail oluyor. Ancak Abigail'i Geralt birinci bölümdeki köylülerden kurtardığı zaman tabii ki.

Eğer öyle yapmadıysanız onun yerine yaşlı bir köy şifacısı kadın oluyor. Etrafımızda yeni olaylar gelişmektedir. Birinci bölümdeki yapılan seçime bağlı olarak, bazı görevlerin kararı farklı olacaktır. Bu bölümün sonlarına doğru Geralt ciddi bir seçimle karşı karşıya kalıp yaklaşan savaştaki tarafını belirlemesi gerekecek.

Oyuncu ya Yanan Gülün Yoldaşlığı'nı seçecek ve Scoi'tael'le düşman olacak ya da Scoi'tael'e katılıp Yanan Gül Yoldaşlığı'nı karşısına alacak. Üçüncü bir seçenekte var. Tarafsız olarakta kalabilirsiniz. Fakat böyle yapmak iki grubunda düşmanlığını edinmenizi sağlayacak.

Yapılacak bu seçimin bir daha geri dönüşü olmayacaktır. Bu nedenle iyi düşünün. Artık önceki bölümlerden herhangi bir yerdeki alana erişim alanları kapalı. Fakat dikkat çekici yeni yerlerinde açıldığını göreceksiniz.

Bölüm 5

Bu noktadan sonra artık önceki bölümlerde kalan görevlere, alanlara erişiminiz tamamen kapalı olacaktır. Yeni açılan yerler olarak Eski Vizima, Bataklık Mezarlığı ve Eski Malikane'nin alanlarını keşfedebilirsiniz.

Ayrıca seçtiğiniz yola göre yani yanınızda Yaevinn varsa, Siegfried varsa veyahut hiçbiri yoksa ve tarafsızsanız buna göre yapacağınız bazı final görevleri değişecek. Bunlardan uzun uzadıya bahsetmeye gerek görmüyorum. Zaten sizler kendiniz göreceksiniz. Süpriz olarak kalsa daha iyi olur.

Son Söz

Son bölümde Geralt Prenses Adda'nın lanetini çözerken, Kral Foltest ve Redenya Kralı Radovid İttifak kurarlar. Adda eğer hayatını kaybetmezse Radovid'le evlenecektir. Böylelikle Radovid, Foltest'e insan olmayanların çatışmasını çözmesinde yardım edebilecek.

Yanan Gül Yoldaşlığı'nın lideri Büyük Usta Jacques de Aldersberg'in Salamandra'nın arkasında ki asıl isim olduğu ve gizemli büyücü Azar Javed'i mutant savaşçılardan oluşan bir ordu kurması, Foltest'i devirmesi ve tahtı alması için kullandığı ortaya çıkıyor. Geralt Javed'i öldürdükten sonra Büyük Usta'yı ziyaret etmeye gidebilecek.

Foltest ve Radovid, Yanan Gül Yoldaşlığı düzenine saldırmak için ordularını kullanmayı kabul ediyorlar. Geralt'a Büyük Üstad'ı ve onun yardakçılarını ortadan kaldırması için izin verip bunun karşılığında yüklü miktarda oren öneriyorlar.

Kapanış

Oyunun bitiminde karşımıza bir sinematik çıkıyor. Çıkan bu sinematikte Rivialı Geralt sonuç olarak Büyük Üstat'ı ve onun mutanlarını yener. Bunun içinde Kral Foltest onu bir büyük bir keseyle ödüllendirir. Beyaz Kurt mutlu bir şekilde sarayın çıkış kapılarına yaklaşırken, kan izlerini ve gardiyanların cesetlerini fark eder. Kılıcını çeker ve kralı kurtarmak için aceleyle çalışma odasına koşar, Foltest'i bir katil ile tek başına mücadele ederken bulur.

Daha sonra Witcher ile bilinmeyen saldırgan arasında bir kavga yaşanır, ve Rivialı Geralt altın kesesiyle suikastçinin dikkatini dağıtmak zorunda kalır. Ardından düşmanın savunması bozulur ve Geralt bundan faydalanarak adamın kolunu kesip işini hızla bitirir. Katilin yüzü tanıdık değildir ama gözleri kedi gibidir.


The Witcher 2

Yapımcı: CD Projekt Red

Yayıncı: Namco

Yazarı: Andrzej Sapkowski

Çıkış Tarihi: 2011

Çoklu Oyuncu: Yok

Türü: Role Playing Game

Fragman


Oyun İçi Görüntüler

Sistem Gereksinimleri:

Minimum:

İşletim Sistemi: Windows XP SP2 / Windows Vista SP2 / Windows 7 (32/64-bit)

İşlemci: İntel Core 2 Duo 2.2 hz veya AMD Athlon 64 X2 5000+

Hafıza: 1 GB Windows XP / 2 GB Windows Vista ve Windows 7

Ekran Kartı: Pixel Shader 3.0 Destekli 512 MB Ram, (Nvidia Geforce 8800 veya Atı Radeon HD 3850)

Önerilen:

İşletim Sistemi: Windows XP SP2 / Windows Vista SP2 / Windows 7 (32/64-bit)

İşlemci: İntel Core 2 Quad veya AMD Phenom X4

Hafıza: 3 GB Windows XP / 4 GB Windows Vista ve Windows 7

Ekran Kartı: Pixel Shader 3 Destekli 1 GB Ram, (Nvidia Geforce GTX260 veya Atı Radeon HD4850)

Ek Gereksinimler

Ses Kartı: DirectX 9.0 c uyumlu

HDD: 16 GB boş alan

Disc Drive: DVD9 uyumlu DVDx8

Oyun Xbox 360 Kontrolcüsünü destekliyor

Oyunun kendi resmi türkçe yaması var

Oyun İncelemesi

Hardcore RPG türünde yeni olan arkadaşların öncelikle oyunun sunmuş olduğu Tutorial bölümünü dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum. Tutorial kısmı size mekanik ve oynanış sistemiyle ilgili ipuçları verecektir. Eğer yeniyseniz bunu atlamanızı önermiyorum. Ayrıca oyunun "Arena" adlı ana hikaye dışında oynanılabilir bir bölümü daha var. Burada çeşitli canavarlar ve haydutlarlarla birlikte Geralt'ı geliştirip yanınıza takipçiler alarak zorlu dövüş turnuvalarına çıkabiliyorsunuz.

Önceki oyunu oynayanlar Witcher 2'de biraz karmaşık bir yapıyla karşılaşabilir. Çünkü dövüş mekaniği, fazlasıyla detaylı hazırlanmış bu sefer. Herşey çok daha zorlaştırılmış örnek verirsem yakın dövüş, iksir, işaret, bomba, tuzak gibi şeyleri rakiplerinize karşı verimli bir şekilde kullanabilmek için yetenekli olmanız gerekiyor artık.

Oynanıştaki değişiklikler ise güçlü ve zayıf vuruş kombinasyonları, dövüş esnasında iksir kullanmanın kaldırılması, kamp ateşine ihtiyacımız olmadan meditasyon yapabilmemiz ve büyüler ile tuzaklar için hızlı seçim tuşu koyulması gibi şeyler. Oyunda bu alana erişebilmeniz için CTRL'ye basmanız yeterli. Ayrıca joystick desteğide bulunuyor oyunun.

Grafiklere gelirsek karakter modellemeleri, çevre ve manzara tasarımları kusursuza yakın. Ancak bu deneyimi tam manasıyla yaşayabilmek için fazlasıyla güçlü bir sisteme ihtiyacınız olacak. Şayet önceki oyuna dair bitmiş bir saveniz varsa kaydınızı witcher 2'ye de aktarabildiğinizi unutmayın. Bununla beraber ilk oyunda yaptığınız bazı seçimlerle karşılaşabilir ve bazı eski itemleriniz envanterinizde çıkabilir.

Witcher 2 ilk oyuna kıyasla görsel kalitesiyle, yeni entirikalarıyla, yeni süprizleriyle, daha sürükleyici bir hikaye ve oynanış mekanikleriyle sizi sınayan çok daha iyi aksiyon rol yapma oyunudur. Kesinlikle alınıp oynanması gerekiyor.

Witcher 2 Hikayesi

İkinci oyun ilk oyundan bir yıl sonrasında 1271 yılında geçmektedir. Kral Foltest kendisini suikastçıdan kurtaran Rivialı Geralt'ı kişisel koruması olarak görevlendirmiştir. Ayrıca Kral metresi Mary Louisa La Valette ile savaş halindedir.

Bölümler

Önsöz

Rivialı Geralt La Valette zindanında zincirli bir şekilde gözlerini açar. Daha sonra oradan Mavi Şeritler olarak bilinen Temeryalı Özel Kuvvetlerin lideri olan Vernon Roche tarafından sorguya çekilmek üzere çıkartılır.

Witcher Kral Foltest'i öldürmekle suçlanmaktadır. Geralt, serbest kalmak istiyorsa Vernon Roche'a masumiyetini kanıtlamak zorundadır. Geralt, kralın ölümüne ve tutsaklığına kadar geçen olayları anlatmaya başladığı bölüm, önsözün geri kalan kısmı için bir oyun öğreticisi niteliğinde görev yapmaktadır.

Kral Foltest, aralarında Geralt'ın da yer aldığı ordusuyla birlikte bir fırtına gibi La Valette Kalesi'ni kuşatır. Oyuncular bu bölümde Aryan'ı ya teslim olmaya zorlar ya da onu öldürmek zorunda kalacaktır.

Aryan teslim olursa ilerleyen bölümde ona zindandan kaçması için yardım etmelidir. Eğer Aryan ölürse, Witcher Aryan'ın annesine ve Foltest'in aynı zamanda metresi olan Mary Louisa La Valette'e yardım edecektir.

Önsöz'ün bitimine doğru Ak Kurt zindandan kaçıp Roche ve Triss ile buluşup Flotsam'a bir tekneyle yola çıkacaklardır.

Bölüm 1

İlk bölümde kahramanlarımız kral katilinin, Iorveth ve komandolarının bilinen en son yeri olan Flotsam yakınlarındaki ormanın limanında demir atarlar. Triss ile Witcher'a eşlik eden Roche, yol boyunca yalnızca Iorveth ve elflerini bulmak için kasabaya gider.

Kısa bir süre sonra Iorveth ve adamlarıyla karşılaşırlar. Kahramanlarımız saldırıya uğrar ancak Triss o anda koruyucu bir büyü yapmayı başarır fakat bu ona çok ağır gelir ve tüm gücünü bitirir. Hedeflerine vardıklarında Geralt, Flotsam iskelesinde asılmak üzere olan iki en iyi arkadaşıyla Dandelion ile Zoltan'ı son anda bulur.

Yerel komutan Bernard Loredo ile görüşerek arkadaşlarının serbest bırakılmalarını için pazarlık yapmak zorunda kalır. Kasabada iken, Geralt limanın büyük canavar Kayran tarafından saldırı altında olduğunu öğrenir. Canavar herkesi yemeden önce durdurulmalıdır.

Ak kurt, canavarı avlayan başka bir büyücü Sile de Tansarville ile tam bu sırada tanışır. İlk bölümün sonlarına doğru Triss kral katili Letho tarafından kaçırılır, bu nedenle Geralt Triss'i ve kral katilini bulmak için yola çıkar, ancak bunu yalnız başına yapamaz; bu nedenle kiminle bu yola gireceğine Roche ile Iorveht arasında karar verecektir.

Bölüm 2

Geralt ilk bölümde hangi tarafı seçtiyse onunla birlikte Kral Henselt'in birlikleriyle cüce şehri Vergen arasındaki savaş için Aedirn'e gelir. Sonra seçtiği kişiye bağlı olarak Ya cüce kentine gidecektir ya da Henselt'in ordu kampına gidecektir.

Aedirn'deyken Ak Kurt seçtiği kişiye göre ya Philippa Eilhart ile tanışır veya Dethmold'la. Ayrıca, Geralt üç yıl önce büyük bir savaşın yaşandığı lanetli bir yeri öğrenir. Bu lanet, daha fazla devam etmeden önce kaldırılmalıdır.

Sonlara doğru Geralt, Triss'ten bir haber duyar ve parmaklarının arasından bir kez daha kayıp gittiğini öğrenir, Bu yüzden araştırmasına devam etmesi gerekir ve Nilfgaardlılar tarafından götürüldüğü yere Loc Muinne'ye gider.

Bölüm 3

Üçüncü bölümde Rivialı Geralt finale doğru birkaç seçenekle karşılaşır. Şimdiye kadar Iorveth'i takip ettiyse, Triss'i Nilfgaardlılardan mı kutartaracağına ya da büyücü Philippa Eilhart'ı Redanyalılardan mı kurtarcağına karar vermelidir. Ya da Roche'u takip ederse, Triss'i Nilfgaardlılardan mı ya da Anais La Valette'i Kaedwen'den kurtarmak arasında karar vermelidir. Ayrıca bir ejderhayı öldürüp öldürmeme konusundaki ikilimle de yüz yüze gelecektir.

Son Söz

Bu bölümde kral katilinin arayışı dışında gerçek bir görev yok. Almanız gereken tek ana karar, Geralt'ın kral katili Guletli Letho'nun kaderini belirleyip öldürüp öldürmeyeceğini seçmek.


The Witcher 3

Yapımcı: CD Projekt Red

Yayıncı: Namco

Yazarı: Andrzej Sapkowski

Çıkış Tarihi: 2015

Çoklu Oyuncu: Yok

Türü: Aksiyon, Role Playing Game

Fragman


Oyun İçi Görüntüler (Tıkla)

Sistem Gereksinimleri:

Minimum:

İşlemci (CPU) Intel CPU Core i7 3770 3.4 GHz / AMD CPU FX-8350 4 Ghz

RAM: 8 GB

İşletm Sistemi: 64-bit Windows 7 veya 64 bt Windows 8 (8.1)

Ekran Kartı: Nvidia CPU eforce GTX 660 / AMD CPU Radeon HD 7870

Boş Alan: 40 G

Tavsiye Edilen:

İşlemci (CPU) Intel CPU Core i5 2500K 3.3 GHz / AMD CPU Phenom II X4 940

RAM: 6 GB

İşletm Sistemi: 64-bit Windows 7 veya 64 bt Windows 8 (8.1)

Ekran Kartı: Nvidia CPU eforce GTX 770 / AMD CPU Radeon R9 290

Boş Alan: 40 G

Oyunun resmi çalışması var ama ben bunu kullanmanızı öneriyorum.

Türkçe Yama (Tıkla)

Oyun İncelemesi

İkinci oyunda olduğu gibi üçüncü oyundada save aktarma seçeneğine sahip olduğunuzu unutmayın. Bunu kullanarak oyuna başlarsanız önceki oyunlardaki bazı seçimlerinizin etkileriyle karşılaşabilirsiniz. Oyundaki tamir sistemi çok pahalı. Tüccarlara bulduğunuz bazı eşyaları da satabiliyorsunuz. Ayrıştırma da yapabiliyorsunuz.

Bunun içinde para ödemeniz gerekiyor. Ayrıca yüksek zorluk seviyelerinde artık canınız meditasyon yaparak dolmuyor. Sadece iksirleriniz yenileniyor. Bu yenilenmeyi otamatik sağlayan bazı yeteneklerde var.

Para kazanmak için öncelikle kasabalar ve köylerdeki görev panolarındaki ilanlara göz atmanız gerek. Bunu yaparak haritadaki birçok noktayı aktif hale getirebiliyorsunuz. Yer yer soru işaretleri çıkıyor haritada. Bu bölgeleri temizlemek size katkı sağlıyor. Hem exp hem altın topluyorsunuz böylelikle.

Oyundaki açık dünya Skyrim gibi değil. Yani atınıza atlayıp daha ilk bölümden bütün diyarı gezemiyorsunuz. Oyun sizi bölgelerle sınırlıyor. Ayrıca görevlerin kendine has önerilen bir leveli var. Kafanıza göre istediğiniz her görevi yapamıyorsunuz. Bu yollar arasında yaratıklarla karşılaşmak Geralt'ın kaderi. Yapmanız gereken şey okumak. Bir yaratığı kestiğinizde veya onunla ilgili araştırma yaptığınızda yaratık günceniz güncelleniyor.

Dövüş mekanikleri genel olarak fena değil. Yalnız yetenekleriniz oturana kadar bir süre zorlanabiliyoruz. Adrenalin ve dayanıklılık barlarının kontrolünü sağladığımızda Geralt durdurulamaz bir güç haline geliyor.

Yetenek ağacı sizin oynanışınızı direkt etkiliyor. Bir yeteneğe puan vermek tek başına işe yaramıyor. Puan verip açtığınız yetenekleri Geralt'ın başlangıçta 4 bölmeden oluşan ağacına yerleştirmeniz gerekiyor. Oyundaki her yeteneği kullanamıyorsunuz. Sadece seçtikleriniz. Maksimum 12 özellik sığıyor bu alana. 4 çeşit Mutajende bu konuda Geralt'a destek oluyor.

Oyunda artık dövüş sırasında meditasyona gerek kalmadan pot kullanabilirsiniz. Eski simya ve üretim sistemi değiştirilmiş. Daha basitleştirilmiş. Eski oyunlarda bunu kullanmak daha çok zaman alıyordu. Grafikler muazzam. Dinamik hava koşulları, aydınlatma ve çevre detayları kusursuz. Fakat çok üstün bir PC gerektiriyor bu deneyim. Sesleri, müzikleride bir o kadar iyi. Sonuç olarak Witcher 3 kesinlikle alınıp oynanması gereken bir oyun.


Witcher 3 Hikayesi

Yıl 1272. İhtişamlı Rivialı Geralt'ın peşlerindeki Vahşi Av'la birlikte evlatlık kızı olan özel Ciri'yi destansı arayışının savaş, aşk ve dram dolu öyküsü...

Bölümler

Önsöz

Açılış sahnesinde, Yennefer büyük bir savaşın ortasında bilinmeyen bir tehlikeden kaçmaktadır. Bu arada Geralt ile Vesemir'de onun bıraktığı izleri takip etmektedirler. Sahnenin sonunda hikaye Geralt'la Mavi Dağlarda'ki Kurt Okulu Witcher'larının kalesi Kaer Morhen'de ki bir konuk odasında başlıyor.

Haraket ve muharabe mekaniği ve oyunun arayüz görünümü hakkında kısa dersler verildikten sonra, Geralt'ın burada yaşadıkları olayların bir hayal olduğunu öğreniriz. Geralt, rüya gibi başlayan ancak kabus gibi biten hülyasından uyanır. Vesemir'le bir süre dertleşirler ve ardından Yennefer'i aramaya tekrar devam ederler.

Vesemir ve Geralt, Beyaz Orchard'a giderek Yen'in Nilfgaard komutanıyla konuştuklarını öğrendikten sonra ayrılırlar. Geralt, komutana Yennefer'in nerede olduğunu sormaya gider. Komutan, Geralt'a Yeneffer'in nerede olduğunu ancak köye son zamanlarda musallat olan griffin'ni öldürdükten sonra söylemeyi kabul eder.

Geralt kontratı almak zorunda kalır. Canavarın yuvasını inceler ve Şahgriffin için bir tuzak kurar. Vesemir'in de yardımıyla kısa sürede canavarı keser. Nilfgaard'lı komutanı, Yennefer'in Vizima'ya gittiğini anlatır. Geralt ve Vesemir Vizima'ya tam yola çıkmak üzerelerken Yennefer'le karşılaşırlar.

Yennefer, Geralt'a İmparator Emhyr var Emreis'in emriyle onu bizzat çağırdığını iletmek için geldiğini söyler. Onları görüştürmek için Vizima' ya birlikte gitmeye ikna etmekte ısrarcıdır. Geralt'la Vesemir'in burada yolları ayrılmak zorunda kalır. Vesemir Kaer Morhen'e geri dönmeye karar verir. Beyaz Orchard ile Vizima arasındaki kısa mesafeyi bile Geralt ve Yennefer sessiz bir anla geçiremezler.

İki hasret dolu sevgili, uzun zamandır ilk defa görüşmelerine rağmen konuşmaya hiç fırsat bulamadan Vahşi Av tarafından saldırıya uğrarlar. Neyse ki kahramanlarımıza hiç bir zarar gelmiyor. Vizima'ya nihayet varırlar. İmparator Geralt'ı kızı Ciri'yi bulması için yardım istemek üzere çağırdığını belirtir. Aynı zamanda Vahşi Av'da Ciri'nin peşindedir.

Geralt bunu kabul eder ve Yennefer ile güvenli bir plan hazırlamaya koyulur. Geralt'ın ilk durağı Velen olur. Eski sevgilisi Triss Merigold'la görüşmeye gider. Yen ise Skellige adalarında Ciri ile bağlantılı olabilecek bir büyü anomalini araştırmaya başlar.

Bölüm 1

Geralt, şimdi Nilfgaard İmparatorluğu ile Kuzey Krallıkları arasındaki savaşın yıkıcı etkilerine maruz kalmış bir bölgesi olan Velen olarak da bilinen Sahipsiz Topraklar'a yalnız başına yolculuğa çıkar. Oyuncu, ana görevlere İmparator Emhyr'in yakındaki Heatherton köyünde bulunan Hendrik adındaki casusunu arayarak başlamayı seçebilir.

Küçük yerleşkeye ulaştığınız anda savaşan ulusların yol açtığı normal yıkımın ötesinde bu kasabayı bir şeytanın ziyaret ettiğini hemen anlıyoruz. Witcher ipuçlarından, ölen casusun bıraktığı şeylerden Ciri'nin nerede bulunacağı üzerine iki muhtemel sonuca ulaşabilir.

İlki, Velen'e fiilen egemen olan Philip Strenger, Kanlı Baron lakabıyla bilinir. Yakınlardaki Karga Tüneği'nde ikamet eder. Onunla konuşan Geralt, Ciri hakkında bilgi alabilmek için öncelikle Baron'un kayıp eşi ile kızını bulması gerekecek.

Bir witcher için görünüşte basit olan bu görev sizi Velen'in dört bir yanına, hatta Novigrad kentine kadar götürecek. Görevin hikayesinde alkolizm, sadakatsizlik, istismar ve savaşın stresleri vardır. Baron ve ailesi için tahminen üzücü bir sonuç oluşturacak ve Geralt'ın daha büyük kötülükler arasında çok zor kararlar almak zorunda kalmasına neden olacak.

Geralt'ın izleyebileceği diğer yol, Ciri'nin tasvirine uyan bir kadının bir cadıyla tartıştığına dair bir nottur. Velen halkı çok batıl inançlıdır. Başlangıçta Geralt, Ortakoru köyünde bir cadı olduğunu öğrenir. Ancak onu bulduğunda yanlış kişi olduğunu görür.

Bu büyücü eski tanıdıklarından Keira Metz çıkar. Keira, Geralt'a Ciri'ye yardım edebileceğini iddia eden gizemli bir elf büyücüsünden bahseder. Onu aramaya başlarlar. Ancak maalesef Vahşi Av büyücünün yeraltı mağarasına daha önce ulaşır ve Ciri hakkında bilgi toplamak için aralarında büyük bir mücadele yaşanır.

Bölüm bitimine doğru Geralt Keira'dan ayrılmadan önce , Kambur Batağı Yetimleri'yle ve Ormanın Hanımları üçlüsü hakkında bir kitap buluyor. Cadılar Ciri'nin özel olduğunu duymuş olabilir. Witcher bunu araştırır. Geralt bataklık sakinleriyle yaptığı görüşmeler ardından Baron'un ailesiyle şaşırtıcı bir bağ olduğunuda keşfeder. Akabinde gerçekleşecek olaylarda güçlü cadılarla Geralt'ın arasında destansı bir mücadele yaşanacaktır.

Velen'de ki tüm ipuçları tükendi, Geralt, Baron'un Ciri'yle ilgili anlattıklarından yararlanarak Novigrad'a yola çıkar. Ciri'nin orada Vahşi Av'dan saklanacak bir sığınak aradığını düşünmektedir.

Bölüm 2

Bu bölümde Geralt, Kaer Morhen'de yaşanacak savaşta Vahşi Av'ın kuvvetlerine karşı yardım toplamalıdır. Bunun için savaş öncesi müttefiklerinden çeşitli görevler üstlenir.

Bölüm 3

Ana hikaye sonuna yaklaşıyorsunuz ve macera boyunca yaptığınız kararların iyi ya da kötü sonuçlarıyla yüzleşeceksiniz.


 
Üst