teyit.org doğruladı "AKP oyları ile red edildi"

Gökhan Alkan

Asistan
Reaksiyon puanı
53
Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan, Teyit’e de ihbar olarak gelen paylaşımlarda, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine uygulanan baskıcı uygulamaların incelenmesi için İyi Parti tarafından verilen araştırma önergesinin, TBMM’de AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildiği iddia edildi. İddiaya yer veren paylaşımlardan biri 10 bine yakın retweet aldı.
İddia doğru. Mecliste konunun gündeme alınması, önergenin ön görüşmesinde AK Partili vekillerin hayır oylarıyla reddedilmiş.

Ancak bu yeni bir gelişme değil. Önerge 20 Haziran 2019 tarihinde yapılan görüşmelerde gündeme gelmiş ve reddedilmiş. Konunun yeniden alevlenmesinin sebebiyse Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde HDP adına konuşma yapan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun söyledikleri. Gergerlioğlu Uygur Türkleri ile ilgili önergeye Ekim 2018 ve Haziran 2019’da CHP, HDP ve İyi Parti’nin evet, AK Parti ve MHP’nin hayır oyu verdiğini belirtti. Sonrasında genel kurulda tartışmalar da çıktı.
Kaynak www.teyit.org

Sardaukar

Profesör
Reaksiyon puanı
903
hobaa yazık valla şu suriyelilere mültecilere gösterilen efor yardım uygur türklerine 1 gıdım dahi gösterilmedi

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,392
Bu zulümler karşısında duyarsız, sessiz kalanlara ithafen:

KamtariR

Profesör
Reaksiyon puanı
2,904
Linç değil de, teyit.org gibi bir sitenin bu kadar amatörce bir hata yapmış olması ilginç olmuş.

İlgili tarihteki Meclis Tutanağına bakarsanız -linki aşağıda- aslında bu teklifin araştırma önergesi değil, Meclis araştırması önergesinin ön görüşmelerinin erken tarihe çekilmesi için verilmiş bir teklif. Ve bu erkene çekme teklifi AKP ve MHP tarafından reddedilmiş.

1577367508336.png

Bununla beraber meclis araştırma önergesi reddedilmemiş olup hala gündemde. Bunu görmek için meclisin sitesine girmek yeterli.

1577367421058.png

Gelgelelim, Doğu Türkistan gibi bir kanayan yaramıza devletimizin çok daha fazla ses çıkarması gerektiğini düşünüyorum.

Suriye için 1 çıkardı isek, Doğu Türkistan için Can Türkistan için 1000 çıkarmalıyız.

Bu konuda gösterdikleri hassasiyet için de İYİ Parti milletvekillerini tebrik ediyorum.

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,392
Gündemde kalmış olabilir ama araştırma önergesi için gün verilemiyor, 6 (ay) geçti... Neyse ki o günkü oylama öncesi AK Parti Aksaray milletvekili Cengiz Aydoğdu söz alarak konuşmuş. :)

https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/Tutanak_B_SD.birlesim_baslangic?P4=23290&P5=H&PAGE1=1&PAGE2=60
17
BAŞKAN - Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına Sayın Aydoğdu konuşacaktır. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
AK PARTİ GRUBU ADINA CENGİZ AYDOĞDU (Aksaray) - Sayın Başkan, kıymetli arkadaşlar; öncelikle, önergeyi veren sayın büyükelçimize teşekkür ediyorum. Benden önce konuşan bütün arkadaşlara da teşekkürlerimi arz ediyorum. Hakikaten, Parlamentomuzda Doğu Türkistan konusundaki, Uygureli konusundaki hassasiyet benim açımdan heyecan verici oldu.
Uygureli dediğimiz bölgede… "Sincan" diye geçiyor bazı resmî tabirlerde; bu, yanlış bir tabir, Çin'in tercih ettiği "Xiang" diye bir tabir. Bizim bazı arkadaşlarımız bunu "Sincan" diye… Bunun bizim bildiğimiz Sincan'la bir ilgisi yok, orası Doğu Türkistan'dır ve Çin bu tabiri kullanmak istemiyor.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Aynen öyle.
CENGİZ AYDOĞDU (Devamla) - Kıymetli kardeşlerim, Doğu Türkistan'dan biz ne zaman haberdar olduk? 1950'li yıllarda Çin işgali başladığında. O yıllarda okuyanlar, o konuyu merak edenler hatırlayacaktır, Doğu Türkistan mücahitlerinden rahmetli Osman Batur orada bir ayaklanma denemesi yaptı, büyük bir mücadele başlattı. Bir iki sene süren bir hükûmet de teşekkül etti ancak Çin zulmü… Ve o zulümden kaçıp gelen İsa Yusuf Alptekin -Allah rahmet eylesin- bunu Türk kamuoyuna taşıdı.
Bugün açısından baktığımızda, 1930'larda, 1940'larda başlayan Çin zulmü hiçbir değişikliğe uğramadan devam etti. Esasen Orta Asya, Doğu Türkistan, Batı Türkistan bizim için, Türk dünyası için Timur Rönesansından sonra doğru dürüst refah yüzü görmedi, gün yüzü görmedi. Şu anda yapılan toplama kampları… Sovyet kaynaklarından haber alabiliyoruz, YouTube'tan ve birtakım sosyal medya kanallarından haber alabiliyoruz, doğru dürüst haber de alamıyoruz. Tam anlamıyla "eğitim" adı altında bir beyin yıkama, asimilasyon faaliyeti yapılıyor ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Dünyanın unuttuğu, belki Nazi döneminde uygulanan toplama kampı esprisi, toplama kampı mantığı bugün Doğu Türkistan'da 21'inci yüzyılda maalesef devam ediyor. Çin öyle bir konjonktür yakaladı ki şu anda dünyada tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar yoğun bir İslamofobi var. Dünya tarihinin hiçbir döneminde İslam düşmanlığı bugün olduğu kadar bütün ülkelerde kabul görmedi. Âdeta bir ittifak var, bütün dünyanın iştirak ettiği bir Haçlı Seferi var âdeta. Bu atmosferden de faydalanarak… Doğru dürüst haber alamıyoruz, bilgi alamıyoruz ancak münferiden haberler, bilgiler alıyoruz. Ancak bu konu bizim Dışişlerimizin takibinde, zaman zaman açıklamalar, beyanlar oluyor. Fakat kardeşlerim, takdir edersiniz ki dış politika imkânlar ile ideallerin çakıştığı yerde yapılıyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen Sayın Aydoğdu, buyurun.
CENGİZ AYDOĞDU (Devamla) - Türkiye Cumhuriyeti devletinin çok güçlü olması lazım. Devlet dediğimiz şeyi Cevdet Paşa şöyle tarif eder: "Tehdidini ikaya kadir." Bir konuda bir tehdit yapıyorsa bunu ikaya da kadir olmalı. Bizim de Çin'deki bir zulmü buradan bir açıklamayla, beyanatla veya girişimle durdurmamızın mümkün hâle gelmesi gelişmiş bir Türkiye'yle olur, çok gerçekçi konuşuyorum. Ancak bu konuya da bigâne kalmamızın kesinlikle gerekçesi olamaz, takip edeceğiz. Ben, buradan, bütün AK PARTİ Grubu adına, zaman zaman, Meclis gündemine Dışişleri tarafından bilgilendirme olarak ya da bizim tarafımızdan bilgilendirme olarak bu konunun taşınmasının ve Meclisin bu konuda bilgilenmesinin mutlaka bu konunun ehemmiyetine uygun bir hareket olacağını taahhüt ediyorum.
Hürmetler ediyorum, Meclisi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ ve İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, müsaade ederseniz, bir söz almak istiyorum.
BAŞKAN - Buyurun Sayın Türkkan.
V.- AÇIKLAMALAR (Devam)
20.- Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın, Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu'nun İYİ PARTİ grup önerisi üzerinde AK PARTİ Grubu adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Öncelikle Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına söz alan sayın konuşmacıya teşekkür ediyorum.
...
...
...
...
BAŞKAN - İYİ PARTİ Grubu önerisini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmemiştir.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Doğu Türkistan da reddedilmemeliydi ya!

Sonra trajik bir biçimde öneri kabul görmüyor (hadi reddediliyor demeyelim).

Son düzenleme: