Teravih Namazı ve Mükafatı

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
Hz.Ali rivayet eder;Ramazan ayında teravih namazı kılanın mükafatı nedir? diye Resûlu Ekrem (s.a.v.)e sormuşlardı da Peygamberimiz şöyle buyurdular:

1.TERAVİH NAMAZI:Anasından doğmuş gibi günahı affedilir

2.TERAVİH NAMAZI:Allah kendisinin ana ve babasının günahını affeder

Kaynak:Havva Özkan (Münacat Duaları kitabından)

Not:Konunun güncel kalması için her gün o güne ait teravihin mükafatını yazmayı düşünüyorum Allah kısmet ederse...Rabbim layıkıyla namazlarımızı eda edip bu müjdelere mazhar olmamızı nasip eylesın(AMİN)

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
Amin Cümlemizden.:)

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
3.TERAVİH NAMAZI:Arş altından bir melek seslenir;amelini Allah rızası içın yap gösteriş için yapma,Allah geçmişteki günahlarinı affetti

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
Rica ederim belki bu vesileyle namaz kılmaya rağbet olur.Heveslendirmek lazım:)

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
4.TERAVİH NAMAZI:Allahu Teâlâ,Tevrat'ı İncil'i Zebur'u Kuranı Kerim'i okumuş gibi sevap yazar

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
5.TERAVİH NAMAZI:Allah'ü Teâlâ Mescidi Haram'da,Mescidi Nebev'ide ve Mescidi Aksa'da namaz kılmış gibi sevap verir.

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
6.TERAVİH NAMAZI:Allahü Teâlâ Beytül Mamuru ziyaret etmiş gibi sevap verir.Bütün taş ve toprak kesekleri onun için Allah'tan mahfiret diler

yavuz_4106

Dekan
Reaksiyon puanı
51
İnşaAllah bu sevapları kazanabiliriz bu bereketli aylarda hepimizin günahlarının affolması dileğiyle ...

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
7.TERAVİH NAMAZI:Sanki Musa (a.s) devrine yetişmiş,Firavun ve Haman'a galip gelmek için Musa (a.s)'a yardim ettiği gibi Allah'ta ona yardım eder

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
8.TERAVİH NAMAZI:Allah'u Teâlâ Hz.İbrahim'e verdiği sevap gibi ona sevap verir

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Bugün ilahiyat profesörü Yaşar Nuri Öztürk'ün söylediği öne sürülen bi yazıyı okudum haberlerde teravih namazı ile ilgili. Bu konuda yeterli bilgim olmadığı için sizlere de danışmak istedim. Yazı aşağıdaki gibi, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

İslam'da teravih diye bir namaz yok. Peygamberimizin bizzat yasakladığı bir şeydir, peygamberimizden sonra bu namazı koydular. Geçen sene bunu Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır söyledi, ben söylememiştim. Ben, "Evinizde kılın"diyordum, Bayındır çıktı, "İslamiyet'te böyle bir namaz yok" dedi. Ben o kadar radikal konuşamamıştım, o yüzden şimdi de söylememizde bir sakınca yok: Teravih diye bir namaz yoktur. Evinde sevap için namaz kılmanın önü açıktır, istediğin kadar kıl fakat teravihi asla camiye sokamazsın, peygamberimiz yasaklamıştır. Çünkü orası riyakârlık yarışına kapalı bir mekan olmalıdır. 20 rekat namaz ne demek, günün bütün namazları 20 rekatı bulmuyor. Siz ikinci bir yükümlülük getirip Müslüman'ın sırtına bindiriyorsunuz, yoktur böyle bir şey. Peygamberimiz dört rekat, bazen sekiz rekat ama hep evde kılmıştır.

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
Bunun hakkında bir araştırma yapmak gerek.peygamperımızın teravih hakkındaki sahih hadislerini bulup paylaşırım burda.Var mı peki bu hocanın açıklamasında bir hadis bir delil?

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Yok yalnızca bu kadarı geçiyor haberde.

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Benzer çizgide açıklamalar geldi haberlerde de. Doğrudan teravih namazını kast etmese de farz namazların dışında kalan namazların evde kılınması daha değerli görülmüş. Yani teravih de bu kapsama giriyor sanırım.

Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı)
"Teravih namazını peygamberimiz Teravih adı altında kılmadı. Her zaman evinde namaz kılan Hz. Muhammed, Ramazan'ın ilk 3 günü gelip camide namaz kıldı. Ancak kimseye namaz kıldırmadı ve kendi kendine kıldı. Diğer Müslümanlar da zamanla cemaatle değil gelip ayrı ayrı namaz kılmaya başladılar ve cami çok kalabalıklaştı. Bunun üzerine Hz. Muhammed bu kalabalığın kıldığı namazın zamanla farz olabileceğini ifade edip herkesin evinde kılmasını söyledi. Ancak Peygamberimiz Teravih namazını yasaklamamıştır."

"Hz. Ömer döneminde başladı"
Prof. Dr. Saim Yeprem (Türkiye Diyanet Vakfı Yayın Kurulu Başkanı)

"Peygamberimiz Ramazan'da bir iki kez 8 rekat fazladan namaz kılmıştır. Bu namaza oluşan büyük rağbet sonucunda bu namazı bırakmıştır. Kendisine soranlara bu nafile namazının farz olmasından endişelendiğini ifade etmiş. Ancak kimseye gidin evinizde kılın dememiştir. Hz. Ömer'in halifelik döneminde Kuran'ı ezbere bilenlerin önüne geçmek, Hz. Muhammed'in kıldığı bu namazın ihya edilmesine, 20 rekat üzerinden kılınması ve cemaatin okunacak sureleri ezberlemesine karar verildi. Teravih namazı vardır ancak Hz. Muhammed camide kılınmasını tasvip etmemiştir."

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
Bir kaç hadis buldum sahîh-i buhârî'denHz.Aişe (r.a.)dan rivayet edilmiştir:"Rasulullah(s.a.v.) gece odasında namaz kılardı,odanın duvarı açık olduğundan insanlar Hz.Peygamberin karaltısını görmüş.Bunun üzerine bazıları Hz.Peygamberin namazına uyarak namaza durmuşlardı.Sabah olduğunda aralarında bunu konuştular.Ertesi gece Peygamber efendimiz yine namaz kıldı,bazıları da Hz.Peygamberin namazına uyarak kendisiyle namaza durdu.Bu uygulamayı iki veya üç gece yaptılar.Sonunda yine aynı vakit geldiği halde Rasulullah (s.a.v) oturup namaz kıldığı o yere çıkmadı.Sabah olunca halk bunu dile getirdi.O da"Ben gece namazının size farz olmasından korktum"buyurdu.Diğer bir hadis,Zeyd b. Sait(r.a.) anlatır:"Rasulullah (s.a.v.) Ramazan'da bir hücre edindi.Burada bir kaç gece namaz kıldı.Kendisinin ashabından bir kısım insan onun namazıyla namaz kıldı.Onların böyle yaptığını öğrenince,bu namazı kılmayıp yanlarına çıktı:Görmüş olduğum davranışlarınızı tanıyorum.Ancak ey insanlar bunu evinizde kılınız.Çünkù bir kimsenin farz namaz dışında kıldığı namazın en değerlısı evinde kıldığıdır"Belki de bu hadislere dayanarak söylediler.Kesin teravih yok gibi bir sey dememis.Evde kılmanız daha iyi demis.Ben bunları bulabildim.

---------- Post added at 14:39 ---------- Previous post was at 14:04 ----------

Evet açıklamalar paylaştgm hadisler doğrultusunda yapılmış.Bende şaşırdım ilk açıklamayı görünce.Evde kılınması değerli görülmüş ama su an camilerde kılınıyor olması güzel yine de.Hangimiz evde kılabiliyoruz

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
Dün yazmamışım
9.TERAVİH NAMAZI:Hz.Peygamberin ibadet ettiği gibi ibadet etmış sevabı alır
10.TERAVİH NAMAZI:Allah dünya ve ahiret hayr ve sevabıyla sevaplandırır

eyvaan

Asistan
Reaksiyon puanı
4
boş iş bunlar ne yani günahları işleyeceksin ee bi namaz kılıp af edileceksen bu saçmalık ben ateist degilim insanlarda maymundan maydan gelmedi allah emretti olduk ona şüpe yok ama ben hiçbir dini tutmam

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
11.TERAVİH NAMAZI: -Dünyadan anasından doğmuş gibi günahsız çıkar

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
12.TERAVİH NAMAZI:Kıyamet gününde Allah'ın huzuruna yüzü ayın ondördü gibi ak gıder

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
13.TERAVİH NAMAZI:Kıyamet gününde Allah'ın huzuruna günahlardan arınmış olarak gelir

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
14.TERAVİH NAMAZI:Melekler gelir onun için sahitlik yaparlar,süphesiz bu kimse teravihini kılmıştır,derler.Allah da onu kıyamet gününde hesaba çekmez

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Arkadaşlar boşverin şu Yaşar Nuri Öztürk ü filan adam direk sünnetlere saldırıyor... 5 vakit namaza 3 vakit diyen adamdan ne beklenir bunlar ancak insanların imanını çalarlar... Kendisi şaklabanın tekidir... İşte bu Yaşar Nuri gibi bi kaç dandik hoca daha bi zamanlar boğazda toplandılar dine kendi kafalarınca hüküm koymaya çalıştılar mesela o hükümlerden bi tanesi neymiş efendim kadınlar muayyen günlerinde ramazan ayında oruç tutabilirlermiş namaz kılabilirlermişş utanmaz herifler sanki bu yetkiyi Allahü teala onlara verdide...

Mesela Yaşar Nuri diyorkii.. Cenaze namazı yok cenaze duası var diyor bunu aslında kasten yapıyor Kuran ı Kerimde namaz salat olarak geçiyor.. Salat kelimesininde sözcük kelime anlamı dua ve istiğfardır halbuki kelimelrin bi kelime sözcük anlamı vardır birde ıstılah yani dini terim anlamı vardır... İşte salat kelimesinin ıstılah yani dini terim anlamı ise NAMAZ demektir... Yani cenaze duası değil cenaze namazıdır o ama Yaşar Nuri dua diyor... Ben Yaşar Nuri nin ıstılahı bilmediğine inanmıyorum Yaşar Nuri nin amacı insanları dininden etmek yani bunu kasten yapıyor...

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
15.TERAVİH NAMAZI:Bütün arş ve kürsü melekleri onun af olunması için dua ederler

mperk

Profesör
Reaksiyon puanı
55
Bugün ilahiyat profesörü Yaşar Nuri Öztürk'ün söylediği öne sürülen...

Bunların çoğu aynı kapı ; Yaşar nuri, Zekeriya Beyaz, Süleyman ateş vs ; Bunların yaptıkları milletin aklını karıştırmak, adam camiye namaz kılmaya gider gitme diyor böyle bir mantık olabilir mi ! Biri kalkar tavuktan kurban olur der , biri 50 yaşından sonra oruç tutma der vs. Zaten oruç farz kılındığında peygamberimizin(sav) yaşı kaçtı lütfen bi bakalım !.
Bunların hepsi ehl-i sünneti zedelemek milleti namazdan uzaklaştırmak isteyen güçlere hizmet etmektedirler. Bunları gündeme getirenlerin hepsinin amacı aynıdır.

'Teravihi cemaatla kılmanın sünnet olması, Peygamberimizin fi`li ile sabittir. Resûlüllah Efendimiz (sav), Ramazan`ın 23, 25 ve 27. geceleri mescide çıkarak Sahâbe-i Kirâm`a teravih kıldırmıştır. Her gece kıldırmamasının sebebi ise, teravihi cemaatle kılmanın vâcib olduğu sanılmaması içindir.'
http://www.sorularlaislamiyet.com/article/3391/teravih-namazi.html

Ehl-i Beytin hayatına bakarsak. Özellikle Hz. Ömer'in(r.a) teravihle ilgili rivayetlerini ve uygulamalarını göreceğiz.

hüzün_

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
523
16.TERAVİH NAMAZI:Allahü Teala eline iki beraat verir.Biri cennete giriş biri cehennemden çıkış

kömür

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Çok güzel bi konuymuş.. Ben yeni gördüm.. Teşekkürler paylaşım için.. Allah razı olsun..