Tek Tip Askerlik Geliyor.. Askerlik Süresi 12 Ay Olacak. Polisler Askerlik Yapmayacak

NETWORK

Profesör
Reaksiyon puanı
115
Herkes 12 ay görev yapacak

510458_detay.jpg

Başbakan Erdoğan ve Orgeneral İlker Başbuğ arasındaki bedelli görüşmesinin ardından, askerliğin ‘12 ay ve er’ olarak yapılması üzerinde duruluyor. Terör sorununda ciddi bir mesafe alınırsa birkaç yıl içinde uygulamaya geçilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un önceki gün gerçekleştirdikleri kritik görüşmenin ardından, yaklaşık 100 bin kişinin beklediği “bedelli askerlik” uygulaması uygun şartların oluşmaması gerekçesiyle dondurulurken, askerlik sistemine ilişkin yeni yapısal düzenlemelerin hızlandırılmasına karar verildi.

Erdoğan ile Başbuğ’un görüşmesinde tartışılan yeni yapısal sistemin temelini, farklı sürelerdeki askerlik hizmetlerinin kaldırılarak, bir standarda kavuşturulması oluşturuyor. Polis ve öğretmen gibi, belirli meslek gruplarının, sivil olarak askerlik hizmetini yapmasının da gündemde olduğu belirtiliyor. Yapısal düzenlemeler tamamlandıktan sonra bedelli askerlik uygulamasının yeniden gündeme geleceği kaydediliyor. Genelkurmay’ın masasındaki yapısal düzenlemeler iki temel üzerine oturuyor. Bunlardan birincisini, bir süre önce yaşama geçen profesyonel ordu yapılanması oluşturuyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 5, Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı 1 komando tugayı, önümüzdeki temmuz ayında tamamen profesyonelleşerek, bu tarihten itibaren er ve erbaş temin etmeyecek. Düzenlemelerin ikinci ayağında ise, yükümlülerin farklı sürelerde askerlik hizmeti yapması bulunuyor. Genelkurmay’ın gündeminde “artıları ve eksileriyle” uzun süredir yer alan çalışma çerçevesinde askerlik hizmet sürelerinin bir standarda kavuşturulması hedefleniyor.

Milliyet'in haberine göre; Erdoğan ile Başbuğ arasında gerçekleşen görüşmeden sonra, hizmet sürelerinin standarda kavuşması ve kamuoyunda “tek tip” askerlik olarak bilinen sistemin hayata geçirilmesi için çalışmaların hızlanacağı belirtiliyor. Mevcut sistemde yükümlüler üç farklı koşulda askerlik hizmetini yapıyor. Üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay uzun dönem er olarak askerlik yaparken, üniversite mezunu yükümlüler 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor. Çalışmalarda, askerlik hizmetinin “12 ay ve er” olarak yapılması üzerinde ağırlıklı olarak durulduğu, bu sürenin değişebileceği ancak çok kısaltılmasının beklenmediği kaydedildi. Bu formülün, uzun dönem er ve erbaşların görev süresini kısaltacağına dikkat çekilerek, terör sorununda ciddi bir mesafe alınması durumunda birkaç yıl içinde uygulanabileceği, ancak kısa vadede bir adım beklenmemesi gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, standart süre uygulaması sağlanana kadar uzun dönem askerlik yapan yükümlülere daha fazla maddi destek sağlanabileceği de kaydediliyor.

‘SİVİL HİZMET’ FORMULÜ

Yapısal düzenlemeler çerçevesinde polis ve öğretmen gibi, özellikli bazı meslek kollarındaki yükümlülerin askerlik hizmetini sivil olarak gerçekleştirmesinin de gündeme gelebileceğini de belirtiliyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın önceki gün gazetelere yansıyan, polislerin görev yerlerinde eğitim yapmasına olanak sağlayan düzenleme üzerindeki çalışmalarının da, bu düzenlemelerin ilk işareti olduğu kaydedildi. Ancak, Genelkurmay’ın bu formüle mesafeli olduğu belirtiliyor.

POLİSLER ASKERLİK YAPMAYACAK

İçişleri Bakanlığı, halen emniyet kadrolarında görev yapan ancak askerliğini yapmamış polislerin sorununu çözmek için çalışma başlattı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın açıkladığı çalışmaya göre; polislerin, 1 veya 2 ay temel askerlik eğitiminden sonra polislikle birlikte askerlik yapması sağlanacak.

Atalay, bu konudaki çalışmanın tamamlandığını söyledi. Polisin askerlik sorununu çözmesi amacıyla alternatifli çalışma yaptığını anlatan Atalay, “Çalışma önümüzdeki günlerde hükümetin görüşüne sunulacak. Halen 40 bin polisimiz bu durumdadır. Bunların çoğu da uzun dönem askerlik yapacak. Bizimse polis eksikliğimiz var. Zaten bu nedenle 20 bin yeni polis alacağız. Bana göre polisler askerlik yapmamalı, aynı eğitimi alıyorlar. Alternatifli çalışma yaptırdım, bu durumdaki polisler 1-2 aylık temel eğitimin ardından askerlik görevini yapabilirler. Bu konunun üzerinde ciddi olarak duyuyoruz. Bu konunun zamanlaması konusunda şimdiden bir şey söyleyemem. Önce hükümette kendi aramızda konuşacağız. Sonra da Savunma Bakanlığımızla paylaşacağız. Bizim şu ana kadar Genelkurmay ile bu konuda bir görüşmemiz olmadı” diye konuştu.

DETAY

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Zor olur...:)

7/24

Profesör
Reaksiyon puanı
51
Her sene böyle şeyler söyleniyor, sonuç hüsran :)

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Aslında herkese 3 ay adam gibiaskerlik yaptırılsa yeterli bence. Asıl savunma işini profosyonel bir ordu ile yürütülmeli bana göre.

Diğer yandan tam hayata atılacaksınız önünüze askerlik engeli çıkıyor. Eliniz kolunuz bağlanıyor.

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
12 aya düşerse iyi olur bende bilecikte askerlik yapmaktayım 11 tane asayiş jandarma timi yetiştirilmektedir, her timde 17 tane asker bulunmaktadır şuan bizim bölükte, ben g3 piyadetüfeği bomba atar nişancısıyım, 15 mayısta %90 doğuda görev yapacaksınız diyorlar benim için doğu,batı fark etmez görevimi yaparım nöbetimi tutarım usta birliğindeinşallah askerlik 12aya düşerse daha iyi olacak devletin ekmeğini, suyunu, elektiriğini kullanıyoruz, yeterince az silah eğitimi alıyoruz, atışlar az yapıyoruz bu askeriyenin ne kadar ekonomik yönden sıkıntıda olduğunu gösteriyor.

yaseta

Profesör
Reaksiyon puanı
63
okuyanın sucu ne? hadı dıger bolumlerı bırakında hukuk mezunu bır savcıyı nasıl 12 ay askerlık yaptıracaksınız

NETWORK

Profesör
Reaksiyon puanı
115
12 ay sabıt askerlık yapılsın en guzelı unıversıte okuyamayan adamın sucu ne gıdıp 15 ay askerlık yapıyor ??
unıversıte okuyanlarında 12 ay askerlık yapması en guzelı...
umarım bu durum gerceklesır..

Alptekin46

Doçent
Reaksiyon puanı
14
arkadaş bedelli çımadı ya artık çıkmadık dedikodu kalmaz

Felagund

Profesör
Reaksiyon puanı
15
okuyanlara ceza bigi olur bu =) sen misin okuyan.

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Olması gerekende buydu zaten.

7/24

Profesör
Reaksiyon puanı
51
Askerlik düşmez arkadaşlar boşu boşuna burada tartışmayınız, dediğim gibi bu her sene söylenen bir olay; ülkemizde terör sorunu bitmediği sürece askerlik asla düşmez ;)

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Gerceklesir mi bilmiyorum ama askerde her zaman cikar boyle soylentiler.

panther76

Superlative Сasual Dating - Verified Ladies
Reaksiyon puanı
21
1995 Yılında Askerlik yaptım 18 değil 19 ay hemde bindirmeli. o günden beri askerlik ya düşecek yada herkese aynı olacak.Gündemi değiştirmek için üretilen konular bunlar hep. Kesinliklee düşmez.

MBrv

Profesör
Reaksiyon puanı
23
12 ay çok yav :blink:

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
ben şu an kısa dönem olarak yapıyorum. 21 günüm kaldı ancak bu tasarının en az iki yılı var. zaten genelkurmay da başbakanlık ta bunu söylüyor.

bence okuyanla okumayanın arasında fark olmaması çok büyük saçmalık. bunun aksini söyleyenler askerlik yapmamış olanlardır bence.

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Ben 2010 yılı içinde gideceğim ben gidip geletim sonra ne olursa olsun. :D

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
65
Okuyanla okumayan arasındaki fark Askerlik süresiyle ölçülürse adaletsizlik olur,durumu olmayıp çocuk yaşta çalışmaya başlayıp ailesine bakmak zorunda kalan insanlar var,onların suçu neki?
Aradaki fark oradaki görev dağılımıyla dengelenir.Askerlik süresi aynı olur...Bence mantıklı olan bu.

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
ya eski haberleri ısıtıp ısıtıp sunuyorlar..
yok böyle bişey

Naaa

Profesör
Reaksiyon puanı
3
başlarım bunların tek tip askerliğine de polislerin asker olmamasına da.

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Saçmalık.

Okuyan adamı, en verimli çağında 12 ay askere mi alacaksın? Adamı verimleştirir sadece.

Profesyonel ordu çözümdür bence.

The Dark Knight

Profesör
Reaksiyon puanı
77
Profesyonel orduyu tarihte ilk Türkler buldu ama nedense bu dönemde aynı düşünceye sahip değiliz. Bazı çevrelerde profesyonel ordu ne yazık ki, vatan hainliği gibi algılanıyor. Düşüncesizce laf eden insanlar çıkıyor. Gerçekten güçlü ve savaşan bir odu için profesyonel ordu şart.

Bu sefer diyecekler ki, adam nereden bulacağız. Amerika nasıl buluyor ordusu için adam. Reklamla, filmlerle gaza getirmeyle.