Tasarımlarınızı Nasıl Geliştirebilirsiniz

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
293
Tasarımlarınızı Nasıl Geliştirebilirsiniz

Tasarımlar hayatımızın her yerinde. Televizyonda, sinemada aldığımız ürünlerin ambalajlarında, okuduğumuz gazete ve dergilerde, sokakta, reklamlarda hatta restoranda ki menüde.

Tasarımlar bizi tamamen çevreliyor, çoğu zaman kararlarımızda çok önemli rol oynuyor.

Tasarım sadece bir şeyi sıraya koymak, çizmek ya da şekil vermek değildir. Tasarım herhangi bir şeye değer ve anlam katmaktır. Bu bir menü de olabilir bir dergi kapağı da...

Müşteriler genellikle bir mağaza gittiklerinde alacakları ürünün ambalajı daha güzel tasarlanmış, daha göz alıcı olanını tercih ediyor. Neden acaba? Çünkü ürünün tasarımı insanları etkiliyor ve onu alması için motive ediyor.

toothpaste.jpg

Bir çocuk hangisini seçer?





Konsept

Photoshop’ta işinize başlamadan önce çizeceğiniz tasarımınızın önce bir konseptini hazırlayın. Eğer yapacağınız tasarımın bir konsepti, bir mesajı, bir fikri, bir hikayesi yoksa o bir grafik tasarım değildir. En iyi tasarımcılar her zaman yapacakları tasarımı önce kafalarında hazırlar sonra bunu kara kalem ile kağıt üzerinde çizerler. Bu onlar için bir yol haritası olur. Kağıt üzerindeki çizimlerin çok mükemmel olmasına gerek yok sadece fikirlerinizi yansıtsın yeter. Detayları zaten Photoshop ile yapacaksınız.

shoes.jpg

Ayakkabilarımız bile bir çizimle başlıyorlar.





İfade Edin - Sadece Süslemeyin

Bazı insanlar grafik tasarımın sadece resimleri ve yazıları göze hoş gelecek şekilde yerleştirmek olduğuna inanırlar. Ama bu insanlar iyi bir tasarımın en önemli noktalarından birini göz ardı ediyorlar. iyi bir tasarımcı, tasarımlarında amacı olmayan hiç bir parçayı koymaz. Gerçek bir tasarımcı sorulduğu zaman çalışması üzerindeki her bir parçanın amacının ne olduğunu neden orada bulunduğunu açıklayabilmelidir. Genelde amatör tasarımcıların düştüğü en büyük hata budur.

Tasarımcılıkta basit bir kural vardır. Photoshop’u öğrendikçe yeni efektler ve teknikler öğrenirsiniz. Ama bu bütün bu efektleri her tasarımınızda kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Bazen çok basit tasarımlar insanları çok daha fazla etkileyebilir.






Fontları(Yazı Stilleri) Akıllıca Kullanın

Hiç birşey bir sayfa üzerinde 30 ayrı font kullanılmasından daha fazla rahatsız edici değildir. Çoğu insan çok farklı yazı sitilleri kullanılan tasarımları okumaz bile. Doğru yazı stillerini seçmek çok önemlidir. Bu konuda kendimizi geliştirmek için tipografi ve fontlar hakkında bilgi sahibi olmak ve makaleler okumak gereklidir.
many-fonts.jpg

Çok fazla yazı stili?






Renklerin Amaçları

Renkleri kafanıza göre tasarımlarınızda kullanmayın. Kullandığınız renklerin bir amacı olsun. Örneğin bir avukatlık bürosu için pembe bir renk kullanılmaz. Çünkü insanlar bu rengi gördüklerinde bunu kadınsı, yumuşak, kız işi şeyler ile ilişkilendirir. Kırmızı çok dikkat çekicidir. Özellikle reklamlarda çokça kullanılır. Mağazaların indirim yazılarında mavi renge rastlamayız, bunun sebebi mavi sakin bir renktir ve yoldan geçenlerin dikkatini çekmez.

İyi bir tasarımcı, tasarımlarda renklerin çok önemli olduğunu iyi bilmedilir.







Kontrast (Karşıtlık)

Tasarımlarda kontrast kullanımı çok mükemmel sonuçlar doğrabilir. Kontrast tasarımların ana prensiplerinden biridir.
Kontrast tasarımda önemli olanı, sıradan olanlardan ayırmak öne çıkarmaktır. Bu renkler, boyut, şekil ya da yerleştirme ile yapılabilir.







Zıt Alan Yaratın

Tasarımınızda zıt alanlar yaratın. Genellikle bu zıt alan tasarımın belli bir yerinin beyaz alan olarak bırakılmasıdır. Bu zıt alanın içerği insanların daha çok dikkatini çeker. Bunun için tasarımda öne çıkarmak istediğiniz şeyleri bu zıt alan içine yerleştirin. İnsanlar üzerinde çok yazı olan ya da bir çok odaklanılması gereken yer olan tasarımları pek sevmezler. Bunun için öne çıkarmak istediğiniz mesajı bu zıt alana yerleştirerek mesajınızı daha etkili bir şekilde verebilirsiniz.

Mesela aşağıda AVEA ve FORTIS markaları reklamlarında zıt bir alan bırakıp buraya markalarını yerleştirerek markalarını ayrı bir şekilde ön plana çıkarmışlar

3G-AVEA.jpg


FORTIS-MANAV.jpg


Özet Çıkaran: Kadir Demirhan​
Kaynak​
 

vegaturk

Profesör
Katılım
21 Haziran 2008
Mesajlar
3,718
Reaksiyon puanı
117
Puanları
0
Güzel bilgiler tasarım yapmaya yeni başlacak kişiler için oldukça yararlı bir konu...
Ben her işimde karakaleme başvurmam ucuz işlerde tükenmez kalem ile çizerim :) Programları uzman şekilde kullansanız bile hayal gücü olmadan tek başına yeterli olmayacaktır bilinç altınızı yeteri kadar kullanabilirseniz tasarımınız ortaya çıkacaktır kendi hayal gücünüzü çalıştırmaya yönelik yöntemler geliştirdikçe amatörlükten kurtulacaksınız mesela ben 7 yıl evvelki çalışmamı açtığımda kendime epey hakaret ediyorum :) her eleştiri sizi dahada profesyonel yapacaktır.
 

lord_dark

Öğrenci
Katılım
3 Kasım 2008
Mesajlar
12
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
çok teşekkürler .. cok yararlı bilgiler biz amatorler için yol gosterici ve öğretici.
 

rsmalee

Öğrenci
Katılım
23 Nisan 2010
Mesajlar
25
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Tasarımda en onemlı detay ve sadeliktir ,ön plana çıkan tasarımları ınceleyın o kadar basıt bır yapıda hazırlanmıs oluyor ki istenıleni fazlasıyla verıyor.
 

Mirack1907

Dekan
Emektar
Katılım
3 Mayıs 2007
Mesajlar
5,371
Reaksiyon puanı
57
Puanları
228
Yaş
36
Güzel bilgiler arşivledim :)
 
Üst