Tarık suresi 7. Ayette hata var mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Smoke On the Water

Profesör
Reaksiyon puanı
3,910
Mesela ben çabalıyorum. Peki doğuştan aile sebebiyle imanlı dığup hiç kuranı dahi okumamış insanlar ne çabalamıştır?
O kişilerin ben tam bir İslam inancına sahip olduğunu düşünmüyorum, Allah'ın mahşerde soracağı sorular vardır bizim inancımızda ve bu sorulara da tam cevap verebileceklerini düşünmüyorum (fakat herkesin dini kendinedir, bana laf söylemek düşmez).

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Evet haklısınız her konuda tartışılmaz. Fakat din konusu kimsenin tekelinde değil tüm insanlığa gönderilmiştir. Benim fikrim bu yönde.
Kuran yani yüce kitabımızın her ayeti her mümin yani inanan için sorumluluk ihtiva etmeyebilir, bazı ayetler bazımıza bazı sureler de bazımıza sebep indirilmiş bulunabilir yine akıl ve mantık gibi veya ilim seviyesi gibi nedenlerden ötürü de sorumlu olmayabiliriz... Yani herkes her ayeti sonuna değin en ince anlamına kadar bilmek zorunda değildir, gücü nispetinde ve mevki makamı kadar bilse yeterli. Tabi halis bir niyet öncelikle gerekir.
Kur’an-ı kerimi tam olarak yalnız Resulullah anlamıştır. Çünkü muhatabı Odur. Kur’an Ona gelmiştir. Ondan başkası tam anlayamaz. Onun için Allahü teâlâ buyuruyor ki:
(İnsanlara açıkla diye Kur’anı sana indirdik.) [Nahl 44]

M. Masum-i Faruki hazretleri buyuruyor ki:
Bir gün Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir’e ince marifetleri, onun seviyesine göre anlatıyordu. Yanlarına Hazret-i Ömer gelince, konuşma üslubunu onun da anlayacağı şekilde değiştirdi. Hazret-i Osman gelince, yine konuşma tarzını değiştirdi. Hazret-i Ali de gelince konuşmasını, hepsinin anlayacağı tarzda değiştirdi. Resulullahın her defasında konuşma üslubunu değiştirmesi, oradaki zatların istidatlarının farklı oluşlarından meydana gelmiştir.

İki hadis-i şerif meali:
(İnsanlara akıllarına, anlayışlarına göre söyleyin, inkârcı olmasınlar, Allah’ı ve Resulünü yalanlamasınlar.) [Buhari]

(Aklın alamayacağı şeyi söylemek, fitneye sebep olabilir.) [İbni Asakir]

ALINTIDIR...

Smoke On the Water

Profesör
Reaksiyon puanı
3,910
Başkaları bana fikir verir ben bu fikri tartarım. Size göre felsefe hiç var olmasın o zaman. Tartışmayalım. :) Kuranı ve hadis kitaplarını okumuş biriyim. Kutsal kitabı(Tevrat ve incil) okumaktayım. Birçok inancı biliyorum ve çok ilginç geliyor tartışmayı seviyorum.
O zaman değişir, bende birçok inancı bilmekteyim ondan söyledim (çünkü hiç inançları tanımayan birisi başkasının yorumları ile hareket eder).

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
O kişilerin ben tam bir İslam inancına sahip olduğunu düşünmüyorum, Allah'ın mahşerde soracağı sorular vardır bizim inancımızda ve bu sorulara da tam cevap verebileceklerini düşünmüyorum (fakat herkesin dini kendinedir, bana laf söylemek düşmez).

Türkiye'nin %802i böyle. Deist gibi yaşıyorlar.
Mesaj otomatik birleştirildi:

O zaman değişir, bende birçok inancı bilmekteyim ondan söyledim (çünkü hiç inançları tanımayan birisi başkasının yorumları ile hareket eder).

Evet kesinlikle inancı bilmeyen başkasının yorumlarına kalır. Kuranı okumamış insanlar hocalarla hareket edip bu yönde yanılabiliyorlar mesela. O yüzden her insanın inancı kendi aklı yolu ile tartması gerektiğini düşünüyorum.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Kur’an-ı kerimi, Arapça bilen de tam anlayamaz. Dil bilmek ayrı, ilim bilmek ayrıdır. Türkçe bilen, tıp, hukuk, fen bilgisini anlayabilir mi? Hadis-i şerifte, (Kur’an, Allah’ın metin ipidir. Manalarının hepsi anlaşılmaz) buyuruldu. Kur’an-ı kerim çok veciz olup, bitmez tükenmez manalarının bulunduğu, bütün manaları bildirilse bile, yazmak için kağıt ve mürekkep bulunamayacağı şöyle bildirilmektedir:
(De ki, Rabbimin [hikmetli] sözleri için, denizler mürekkep olsa, bir o kadar daha deniz ilave edilse, denizler tükenir, Rabbimin sözleri tükenmez.) [Kehf 109]

Mevduat-ül-ulum’da deniyor ki:
(Kur’an ilmi, içinde şaşılacak, akıllara durgunluk verecek, sayısız acayip haller bulunan engin bir denizdir. Ondaki her ilmi öğrenmek, sırrına erişmek imkansızdır.)

İnsanların yazdığı anayasayı bile anlamak için hukukçulara gidiliyor. Bir kanundan bile herkes aynı şeyi anlamazken, Allah’ın kelamını nasıl anlayabilir?

Alıntıdır...

Kuran'ı ve ilmi sadece mertebesi, mevkisi uygun olanlar tam ve doğruya en yakın bir biçimde anlayabilir ve izah edebilir. Kalp olarak buna hazır olamayanlar hep yanlış ve hatalı çıkarımlarda bulunurlar.

TASAVVUFTA DÖRT KAPI ÜÇ MAKAM

Tasavvufta "Mârifetullâh" makâmına ulaşmadan evvel geçilmesi gereken "dört kapı" bulunmaktadır. Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek hakikate ulaşılır. Tasavvuf îman, İslâm ve ihsân rehberliğinde kat edilecek bir Hak yolculuğudur.

Kur’ân’ın farklı öğretilerinden alınan dört kapı; şeriat, tarikat, marifet, hakikat kapılarıdır.

HZ. MEVLÂNÂ'DAN DÖRT KAPI HİKÂYESİ

Rivâyete göre öğrencilerinden biri Mevlâna'ya sormuş.

- Efendim, bu dört kapı mes'elesini ben pek anlayamıyorum. Bana anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız ?

"Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var. Hepsi rahlelerine eğilmiş. Sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at, sonra gel sana anlatayım."

Adam gitmiş birincinin ensesine bir tokat aşketmiş. Tokadı yiyen derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlâna'nın öğrencisini yere yıkmış. Öğrenci dayağı yemiş, geri dönecek ama hocasına itaat var. Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat aşketmiş. O da derhal ayağa kalkıp elini kaldırmış. Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmuş. Öğrenci devam etmiş üçüncüye de bir tokat atmış. Üçüncü şöyle bir kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş. Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına

devam etmiş. Öğrenci Mevlâna'ya dönmüş, olanları anlatmış.

"Birinci; şeriat kapısını geçememiş biri idi. Şeriatta kısasa kısas olduğu için tokadı yeyince kalktı. Aynısını sana iâde etti.

İkinci; tarîkat kapısındadır. Tokadı yeyince o da kalktı tam tokadı iade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi. "Sana kötülük yapana bile iyilik yap." Onun için döndü, yerine oturdu.

Üçüncü; mârifet kapısına kadar gelmiştir. İyinin ve kötünün tek Yaradan'dan geldiğini bilir, inanır. Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi âlet etti diye merakından söyle bir dönüp baktı.

Dördüncü; hakikat kapısını da geçmiştir. Iyinin ve kötünün tek sahibi olduğunu bilir. Onun için dönüp bakmadı bile."

TASAVVUFTA ÜÇ MAKAM

Tasavvuf, îman, İslâm ve ihsân rehberliğinde kat edilecek bir Hak yolculuğudur. Bu yolculukta mü’minin vazifesi, Cenâb-ı Hakk’ın esmâ ve sıfatları üzerinde tefekkür ederek, onların gerektirdiği ahlâk ile ahlâklanmaktır.

Bursevî Hazretleri bunu ne güzel îzah buyurur:

“Bilesin ki dînî makamlar üçtür: İslâm, îman ve ihsan

Allâh’ın isimlerini zikretmek de üç türlüdür: İslâm makamında taalluk, îman makamında tahalluk ve ihsanmakamında tahakkuk ile.

İslâm makamında taalluk ile Allâh’ın isimlerini zikretmek; sâlikin, bu isimlerden her birinin eserlerinin kendi nefsinde, bedeninde, bütün zerrelerinde, bütün hâl ve hareketlerinde görünmesini istemesidir.

Bütün zuhurâtın, zikrettiği isimlerin hüküm ve eserleri olduğunu görerek, nîmetlere şükretmek ve belâlara sabretmek gibi, her esere uygun karşılığı vermesidir…

Îman makamında tahalluk ile bu isimleri zikretmek; rûhun bu isimlerin mânâ ve hakîkatlerine vâkıf olması ve; “Allâh’ın ahlâkıyla ahlâklanın.” buyruğu gereğince o isimlerin her biriyle ahlâklanmakla olur. Bu takdirde bu isimlerden biriyle ahlâklanan kişi, o ismin aynısı gibi olur. Yani o isimden tecellî eden şeyler, bu kişiden de (istîdâdı nisbetinde) tecellî eder…

İhsan makamında tahakkuk ile Allâh’ın isimlerini zikretmek ise; takvâ ile ve sahip olduğun veya içinde zuhur eden, sonradan olmuşluk mührü vurulmuş bütün sûret ve mânâlardan soyunmak ve hakikî huzur örtülerine bürünmekle olur.” (Rûhu’l-Beyân, VI, 440-441)

Yani ihsan duygusu, her şeyin hakîkatinin ve mutlak varlığın sadece Cenâb-ı Hak olduğunu görüp Allah’tan gayrı bütün varlıkların ve hâdiselerin, izâfî, geçici ve gölge hükmünde olduğunun idrâkine varmaktır. Dâimâ Hakk’ı görürcesine bir kulluk şuurunu kazanmak ve bu hâlet-i rûhiyeyi kalpte sâbitleyerek şahsiyetin hâkim ve ayrılmaz bir unsuru hâline getirerek yaşamaktır. Bu da Allah’ta fânî olan Hak dostlarının kârıdır.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hak Dostlarının Örnek Ahlakından 2, Erkam Yayınları, 2012

Son düzenleme:

damzchevk

Profesör
Reaksiyon puanı
1,013
Kur’an-ı kerimi, Arapça bilen de tam anlayamaz. Dil bilmek ayrı, ilim bilmek ayrıdır. Türkçe bilen, tıp, hukuk, fen bilgisini anlayabilir mi? Hadis-i şerifte, (Kur’an, Allah’ın metin ipidir. Manalarının hepsi anlaşılmaz) buyuruldu. Kur’an-ı kerim çok veciz olup, bitmez tükenmez manalarının bulunduğu, bütün manaları bildirilse bile, yazmak için kağıt ve mürekkep bulunamayacağı şöyle bildirilmektedir:
(De ki, Rabbimin [hikmetli] sözleri için, denizler mürekkep olsa, bir o kadar daha deniz ilave edilse, denizler tükenir, Rabbimin sözleri tükenmez.) [Kehf 109]

Mevduat-ül-ulum’da deniyor ki:
(Kur’an ilmi, içinde şaşılacak, akıllara durgunluk verecek, sayısız acayip haller bulunan engin bir denizdir. Ondaki her ilmi öğrenmek, sırrına erişmek imkansızdır.)

İnsanların yazdığı anayasayı bile anlamak için hukukçulara gidiliyor. Bir kanundan bile herkes aynı şeyi anlamazken, Allah’ın kelamını nasıl anlayabilir?

Alıntıdır...

Benim düşünceme göre Tanrı'nın her insan için anlaşılabilir bir yasa indirmesinin daha mantığa uygun olduğu. Kuranı okumuş biri olarak (meal) aşırı anlaşılmaz bir kitap değil bir kısmı kurallar çoğu kısmı anlatılan yaşanmış hikayelerden oluşmakta. ve önemlisi kuranı kronolojik olarak okumak. Zira kuranın kendi sırası anlamlı değil. Konulardan konuya atlanmakta. Tartışılan konular bu konudaki gibi ayetler. Çok ciddi edebi ağırlık yok. Ayrıca Tanrı tarafından gönderiliyorsa süslü, zor anlaşılmaz olmak zorunda değil Tanrı gibi kudretteki güç çok daha anlaşılır yapabilirdi.

Tabi bu benim fikrim ama konunu asıl amacından çok saptık neyse.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,504
Adamlara söyle ki Hristian Buddist Yahudi yada Müsülman dini kitaplarını ve inançlarını bir kenara bırak neden bu dinin doğru bir din olarak öğretilmesini anlat bakayım. Senin inandığın din neden doğru din?
Yine kitapı peygamberleri gösterirler.

Bende din kitaplarını okudum ama bir efsanevi kitapın ismini yazayım okursun zamanla belki.
Din kitaplarını okuduktan sonra tüm düşüncelerini darmaduman edicek :D

Felsefeni öğrenmeye heveslisin görüyorum
Wattpad programını indir telefona türkçedir.
Kitap arama bölümünde --- Spiritual Satanizim (Gerçekler kitabı)

Din kitaplarında Hiçbir olayı inkar etmeden hepsini bilim diliyle anlatıyor.
Okurken tüylerin diken diken olacak bence

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Bilim dediğiniz şey Kuran'dan gerideyse Kuran'a dil uzatamazsınız.
Low sperm count  Your bones might be to blame   New Scientist.png

Zlatanerra

Asistan
Reaksiyon puanı
217
Meselea siz beni onlara yönlendiriyorsunuz çünkü ayeti doğru anlayamayacağımızı söylüyorsunuz. Ben onların yorumuna ihtiyaç duymuş oluyorum. Benim anlattığımda tanrı mesela burada buna ihtiyaç kalmayacak şekilde anlaşılır neden yazmamışta başkalarına bizi ihtiyaç duyar hale getirmiş? Size göre hocalara danışılmalı ama bana göre ayet yanlış bilgi vermiş dersem ne olacak? Sonuçta muhatabım hocalar değil Kuranın kendisi.

Ortak bir dile gerek yok birşeyi anlaşılır ve sade olursa her dile öyle geçebilir. Özellikle bulunduğumuz teknoloji çağında.
Bizim onlara ihtiyaç duymayacak şekilde yazsaydı bütün insanlar mükemmel olurdu.
Siz ya da bir başkası ayet yanlış bilgi ya da doğru bilgi vermiş diyemezsiniz. Bunu diyecek kişi toplumun çoğunluğu tarafından kabul görmüş, resmi kurumlarca uzmanlığına onay verilmiş uzman kişiler bunu diyebilir.
Konuyu fazla uzatmayacağım. Benim fikirlerim bu şekildedir. Aklınızdaki soruların cevaplarını bulmanız dileği ile. :)

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Hayır onun için demedim, bu konu dini/felsefi bir konu ve siz dil uzatma dersiniz, o senin dilini... der vs.
Konu oraya gitmesin diye söyledim.
Başlığın kendisi Kur'an'a dil uzatmak düşüncesiyle açılmış. Siz bunu göremiyorsanız ben ne yapayım?

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493
Başlığın ardını ararsanız dediğiniz çıkabilir ama konuyu açanın gözünden konuyu değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum.
Yıl olmuş 2020, bu kadar imkânlar çıkmış. Konuyu açan kişi elinin altındaki interneti kullanarak kemik ve sperm üretimi arasındaki bağlantıyla ilgiil akademik çalışmaları araştırabilirdi. Onun maksadını anlamak zor değil.

Smoke On the Water

Profesör
Reaksiyon puanı
3,910
Başlığın kendisi Kur'an'a dil uzatmak düşüncesiyle açılmış. Siz bunu göremiyorsanız ben ne yapayım?
Ben Müslüman'ım fakat o olmayabilir ve ona laf söylemek bize düşmez, ne emretmiş yüce rab:

Bende bir Hristiyana aynı şekilde soru sorardım, tasdik etmiyorum fakat onun açısından bak olaya.

Yıl olmuş 2020, bu kadar imkânlar çıkmış. Konuyu açan kişi elinin altındaki interneti kullanarak kemik ve sperm üretimi arasındaki bağlantıyla ilgiil akademik çalışmaları araştırabilirdi. Onun maksadını anlamak zor değil.
Bilemeyiz altında ne yatıyor, amacı hakaret bile olsa ağzının payını alırdı ki öyle olduğunu düşünmüyorum.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,504
Ben Müslüman'ım fakat o olmayabilir ve ona laf söylemek bize düşmez, ne emretmiş yüce rab:

Bende bir Hristiyana aynı şekilde soru sorardım, tasdik etmiyorum fakat onun açısından bak olaya.

Bilemeyiz altında ne yatıyor, amacı hakaret bile olsa ağzının payını alırdı ki öyle olduğunu düşünmüyorum.
Moderatör? Hayırlı olsun :D Ne zaman oldun? Koş Pasta filan al kesip yiyelim :)

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,504
Bugün oldu tam olarak :).
Benim satanizm kitapı önermemi yanlış anlamazsın umarım.
Felsefe anlamında okumuşum tüm din kitaplarını ondan rahat rahat öneriyorum.
Hiç bir çıkarım yok bu işten emin olabilirsiniz. Daha ilginç din kitapları varsa önerin okumaya açığım.

Bephamotun kitabınıda okumuştum deniz canavarını yenip dünya yaşamını kurtarmıştı :D

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
493

Dikkat ettiyseniz ben konuyu açan kişinin şahsına hakaret etmedim. Fiilini eleştirdim. Bunlar farklı şeylerdir. Ateist olduğunu söyleyen insanlar sözde bilime inandıklarını falan söylüyorlar. O kadar akademik çalışma var, bunları arayıp bulmak zor mu? Ta Eski Yunan'da ortaya atılmış saçma sapan evrim teorisi Darwin'in yaşadığı 1800'lerde bile bilimin gelişmemiş olması sebebiyle gerçekmiş gibi savunulmuş. Günümüzde et nasıl kurtlanıyor, saç nasıl bitleniyor, vs. bunların açıklaması ilmî olarak yapılabiliyor. Canlıların kromozom ve benzeri özelliklerine göre benzerlik göstermesi evrim teorisini kanıtlamadığı hâlde günümüzde de bu tür şeylere yönelerek evrim teorisini savunmaya çalışabiliyorlar. Çünkü esas maksatları Allah'ın varlığını inkâr etmek. Siz biyoloji ve tıp alanında yapılmış akademik çalışmaların külliyatını buraya yığsanız inanmak istemeyen adam onlara da bir şekilde karşı çıkmaya çalışabilir.

Reaksiyon puanı
10,327
Benim satanizm kitapı önermemi yanlış anlamazsın umarım.

Onun yanlış anlamayacağı aşikar... Da, ben yanlış anlıyorum _Zaur_ !
Bu bahsettiğimiz şey her hangi bir din, ideoloji, düşünce falan değil.
Bu dünya yüzünde binlerce gencin hunharca öldürülmesine vesile olan dünyanın gelmiş geçmiş en sapkın, en tehlikeli bir yoludur, şeytanlıktır kısacası. Ben sana burada inanmadığın kitaptan ayet falan yazmayacağım ama bunun insanlık için büyük bir felaket getirdiğini ve yasaklandığını da bildiğin halde burada masum ve çok iyi birşeymiş gibi allayıp pullamanı asla doğru bulmuyorum.

Sayın SDN yönetimine de hatırlatmak isterim ki SATANİZM propagandası bütün dünyada suç teşkil ettiği gibi ülkemizde de suçtur ve buna müsaade edilmesi yasal olarak sitenin kurumsal kimliğini ilzam eder. Benden söylemesi, haberiniz olsun, bilin istedim.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,504
Bu dünya yüzünde binlerce gencin hunharca öldürülmesine vesile olan dünyanın gelmiş geçmiş en sapkın, en tehlikeli bir yoludur, şeytanlıktır kısacası. Ben sana burada inanmadığın kitaptan ayet falan yazmayacağım ama bunun insanlık için büyük bir felaket getirdiğini ve yasaklandığını da bildiğin halde burada masum ve çok iyi birşeymiş gibi allayıp pullamanı asla doğru bulmuyorum.

Sayın SDN yönetimine de hatırlatmak isterim ki SATANİZM propagandası bütün dünyada suç teşkil ettiği gibi ülkemizde de suçtur ve buna müsaade edilmesi yasal olarak sitenin kurumsal kimliğini ilzam eder. Benden söylemesi, haberiniz olsun, bilin istedim.
Dini bir insan için bu yazdıklarınızı normal olarak karşılıyorum.

Ama suç işleme filan olayının bence alakası yok.

Smoke On the Water

Profesör
Reaksiyon puanı
3,910

Bu konunun Moderatörlüğü bende değil yoksa ben olsam kaldırırım o mesajı, satanizmin hiçbir dinde (İslam'ı biliyordur herkes fakat başka örnek, İncil'deki Pentagram) ve toplumda yeri yoktur ve zarar vericidir. Adı üzerinde Şeytan.
Dini bir insan için bu yazdıklarınızı normal olarak karşılıyorum.

Ama suç işleme filan olayının bence alakası yok.
Sizi bilmem fakat bence çok fazla alakası var, Karl Max'ın bir kitabında (dini bir geçerliliği yok, bir filozof) geçmesi lazım bu:
Din ve ırk insanları yönlendirmek için muhteşemdir.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,504
Müslümanlar cinayet işlemiyor meğerse. :D

Gidiniz çocuk tacavüzçü olan imamlara sözünüzü söyleyiniz :)

Felsefe herşeydir. Din felsefeden doğuyordur unutmayınız.

Smoke On the Water

Profesör
Reaksiyon puanı
3,910
Müslümanlar cinayet işlemiyor meğerse. :D

Gidiniz çocuk tacavüzçü olan imamlara sözünüzü söyleyiniz :)
Bizim inancımıza göre o kişiler dinden çıkmış olarak geçer fakat neyse, uzlaşamayacağımız bir konuda daha fazla tartışmaya gerek yok, demiş olduğunuz laf çok yanlış fakat saygı duyacağım.

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,504
Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...