Tarayıcı Savaşlarının Asıl Sebebi

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Arkadaşlar bir şeye aklım takıldı... Şimdi Firefox, Chrome, Safari, Opera gibi tarayıcılar var... Özellikle Firefox ve Chrome amansız bir rekabet içerisinde. Bu rekabet en azından bizi Explorer'ın hantallığından kurtardı fakat biri bana açıklayabilir mi? Firefox ve Chrome'un bunda çıkarı ne... Sonuçta babalarının hayrına bize en iyi tarayıcıyı getirme çabası içerisinde değiller mutlaka bir çıkarları var... Bu da parasal çıkardır... Ben şahsen bu tarayıcıların bizim bilgileri bir şekilde üçüncü şirketlere satarak para kazandıkları düşüncesindeyim... Belki de yanılıyorum ama sonucta kimse babasının hayrına bedava hizmet vermez....

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Google Chrome chromium'un Windows versiyonudur ve chromium ile aynıdır. İki tarayıcının altyapısı yine açık kaynak olan WebKit kullanır...

Yanlış. Chrome tarayıcısı Chromium tabanlıdır ve KAPALI kaynaktır. Windows/Linux fark etmez, Chromium kullanabilirsiniz. Chrome farklı bir tarayıcı.

omeringen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Google Chrome chromium'un Windows versiyonudur ve chromium ile aynıdır. İki tarayıcının altyapısı yine açık kaynak olan WebKit kullanır...

Windows ne alaka ? Chromium hem Windows hem GNU/Linux üzerinde çalışabiliyor zaten. Chrome ile Chromium'u karıştırmayınız lütfen. Chrome tamamen kapalı kaynaktır, açık kaynak olan Chromium'dur. Webkit dediğiniz ise bir layout motorudur, Webkit kullanan zilyon tane tarayıcı var ancak bir tarayıcının Webkit kullanıyor olması açık kaynak olduğu anlamına gelmez.

Biraz araştırın, okuyun lütfen. Ezbere konuşmayınız :
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_chrome
http://www.chromium.org/

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Google Chrome içerisinde Google'a ait tüm kodlar açık kaynaktır. (Chromium kısmı)
Google'a ait olmayan adobe flash ve bazı kodekler kapalı kaynaktır.

byrebel

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar chrome ile chromiumu tartışa dursunlar, konuyu açan arkadaş tabii ki haklı, o kadar emek, zaman ve para "open source" felsefesi için harcanmıyor, buna inananlar sadece poliannalardır. Tabii ki yapılan herşey para için ve tüm bu hizmetler pazarlama ve reklam sektörüne hizmet içindir.

omeringen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Google Chrome içerisinde Google'a ait tüm kodlar açık kaynaktır. (Chromium kısmı)
Google'a ait olmayan adobe flash ve bazı kodekler kapalı kaynaktır.

Bana lütfen Google Chrome kaynağının linkini verin lütfen, Chromium'un değil.
Şöyle düşünün arkadaşlar, açık aynak bir yazılım var. Siz bu açık kaynak yazılımın üzerinde değişiklik yaparak kapalı kaynak olarak piyasaya sürüyorsunuz. İçerisinde ne değişiklik yapıldığını kimse bilemez çünkü kaynağı kapalıdır.

Bakın ben rahatlıkla size Mozilla ürünlerinin kaynak kodunu verebiliyorum :
ftp://ftp.mozilla.org/pub/

Daha fazla mı örnek vereyim açık kaynak tarayıcı olarak ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_browsers
Software license bölümünden görebilirsiniz. . .

Tabi burada konu tarayıcı olduğu için örnek olarak en başta Mozilla Vakfı ürünlerini verebiliyorum ancak açık kaynak piyasası tarayıcılarla sınırlı değil ve kâr amacı gütmeyen , açık kaynak ve açık web için çalışan oluşumlar mevcut.
- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ana konuya dönersek. İngilizcesi olan arkadaşlara izlemelerini tavsiye ederim :
Netscape Mozilla Documentary 1998 - 2000 ProJect Code Rush

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Bana lütfen Google Chrome kaynağının linkini verin lütfen, Chromium'un değil.
Şöyle düşünün arkadaşlar, açık aynak bir yazılım var. Siz bu açık kaynak yazılımın üzerinde değişiklik yaparak kapalı kaynak olarak piyasaya sürüyorsunuz. İçerisinde ne değişiklik yapıldığını kimse bilemez çünkü kaynağı kapalıdır.

Bakın ben rahatlıkla size Mozilla ürünlerinin kaynak kodunu verebiliyorum :
ftp://ftp.mozilla.org/pub/

Daha fazla mı örnek vereyim açık kaynak tarayıcı olarak ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_browsers
Software license bölümünden görebilirsiniz. . .

Tabi burada konu tarayıcı olduğu için örnek olarak en başta Mozilla Vakfı ürünlerini verebiliyorum ancak açık kaynak piyasası tarayıcılarla sınırlı değil ve kâr amacı gütmeyen , açık kaynak ve açık web için çalışan oluşumlar mevcut.
- - - Mesaj Güncellendi - - -

Ana konuya dönersek. İngilizcesi olan arkadaşlara izlemelerini tavsiye ederim :
Netscape Mozilla Documentary 1998 - 2000 ProJect Code Rush

Google'a ait bütün kodları açıktır Chromium projesiyle.
Google Chrome ise Chromium'a adobe flash ve bazı ek kodeklerin eklenmiş halidir.
Eğer Linux dağıtımı kullanıyorsanız Chromium'un kaynak kodlarını paket yöneticisine chromium-source şeklinde aratarak indirebilirsiniz.
Zaten Linux dağıtımları varsayılan olarak Chromium yükler. Google Chrome yüklemek ek bir depo eklemek gerekir.
Kodlara web sitesi üzerinden erişmek istiyorsanız şuradan erişebilirsiniz.
http://code.google.com/p/chromium/source/search
Wikipedia'da gözükmemesi normal çünkü Google Chrome içerisinde Chromium zaten mevcut.
Chromium'u ayrı bir tarayıcı olarak düşünmek yanlış olur. Ancak özgür yazılım veya açık kaynak felsefesine bağlıysanız Google Chrome yerine Chromium indirip kullanabilirsiniz.
Chromium'un Windows versiyonunu indirmek için
http://dirhael.dcmembers.com/cnu/

Ancak katıldığım nokta var.
Mozilla vakfı yaptığı tüm işlerde özgür yazılıma sıkı sıkıya bağlı kalmaktadır.
Google ise öyle değildir, açık kaynak olan ve olmayan projeleri mevcuttur.
İyi forumlar...

omeringen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@Ben Kenobi,
Yanlış bilgi vermekte neden ısrarcısınız anlamıyorum. Chromium tabanlı bir sürü tarayıcı var, bazısı açık kodlu bazısı kapalı. Google Chrome açık kaynaktır derseniz ispat etmeye davet ederim sizi. Bakın ben size Firefox kaynağını verebiliyorum ancak siz bana Chrome kaynağı veremiyorsunuz, taban aldığı Chromium'u gösteriyorsunuz. Ben de gösterebilirim size onu, kendi sayfasında mevcut zaten. Tekrar ediyorum, Chromium değil, Chrome kaynağını veriniz lütfen !

Tekrarlıyorum :
açık aynak bir yazılım var. Siz bu açık kaynak yazılımın üzerinde değişiklik yaparak kapalı kaynak olarak piyasaya sürüyorsunuz. İçerisinde ne değişiklik yapıldığını kimse bilemez çünkü kaynağı kapalıdır.

Müddei iddiasını ispatla mükelleftir.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
reklam için istatistik bilgiden ve tarayıcılar gelen varsaylan arama motorlarından çok para dönüyor.
örneğin firefoxda varsıylan google arama sayfası geliyor, google bunun için yıllık baya para veriyor firefoxa.
operada yandex geliyor vs.
chrome da zaten ne tür bilgilerin alındığı malum.

ayrıca "byrebel" arkadaşda sonuna kadar haklı.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
@Ben Kenobi,
Yanlış bilgi vermekte neden ısrarcısınız anlamıyorum. Chromium tabanlı bir sürü tarayıcı var, bazısı açık kodlu bazısı kapalı. Google Chrome açık kaynaktır derseniz ispat etmeye davet ederim sizi. Bakın ben size Firefox kaynağını verebiliyorum ancak siz bana Chrome kaynağı veremiyorsunuz, taban aldığı Chromium'u gösteriyorsunuz. Ben de gösterebilirim size onu, kendi sayfasında mevcut zaten. Tekrar ediyorum, Chromium değil, Chrome kaynağını veriniz lütfen !

Tekrarlıyorum :

Müddei iddiasını ispatla mükelleftir.

Google Chrome açık kaynak değildir zaten diyorum.
Hala açık kaynak ise ispat et diyorsun. !?!?
Aynı şeyleri söylüyoruz ama olayı tartışmaya çeviriyorsun.
Anlamamakta ısrar ediyorsun.
Doğru düzgün okumadan cevap verme.

omeringen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Google Chrome açık kaynak değildir zaten diyorum.
Hala açık kaynak ise ispat et diyorsun. !?!?
Aynı şeyleri söylüyoruz ama olayı tartışmaya çeviriyorsun.
Anlamamakta ısrar ediyorsun.
Doğru düzgün okumadan cevap verme.

Tamam, bunu diyorsanız sorun yok, önceki mesajlarınızda yok çünkü böyle bir söz.
Bağıra bağıra söyleyelim o halde :
Google Chrome açık kaynak değildir.

Reaksiyon puanı
189
Google Chrome ile Chromium'un farklarına bakacak olursanız gömülü PDF okuyucu, print viewer ve printing sistemi, gömülü flash player ve logo değişikliği gibi şeyler var. Aralarındaki tek fark bunlar. Geri kalan her şeyi açık kaynak. Chrome ve Chromium birbirinin forkları (çatallama) gibi bir şey zaten. Her ne kadar sadece Chrome kapalı kaynak olsa da gelişim süreçleri ikisinin de paralel ilerler.

Ayrıca tarayıcıların nelerinizi oraya buraya gönderdiğini görmek isterseniz de kurarsınız bir proxy sunucu onun arkasından paketleri izlersiniz. Google mutlaka kendi için istatistik tutacaktır. Ayrıca sadece chrome'a özel DNS prefetching vardır. Yani siz daha adresi yazarken o arkada adresleri çözümler. Ayrıca yazdığınız sorguların geneli google arama motorundan geçer ve olası sonuçlar size listelenir ki bunu zaten google bile açıkladı :) Daha da fazlasını tutamaz, tutturmazlar. Zira bilgilerinizi sızdırmak gibi bir olayı olsa anında fark edilirdi zaten. Yüzlerce developer, cracker, hacker bunları inceleyip paket analizleri yapıyorlar. Böyle bir şey olsa olay olurdu :)

Kısacası açık kaynak bir şeyin üzerine kurulu olan yazılımdan fazla korkmanıza gerek yok...

S

SDN Okuru

SDN Okuru
(. . .)

Kısacası açık kaynak bir şeyin üzerine kurulu olan yazılımdan fazla korkmanıza gerek yok...

Kapalı kaynak olması bir şey fark ettirmiyor o halde. Böyle bakarsanız tüm yazılımlar birbiri ile aynı. Çok yanlış bakıyorsunuz. . .

omeringen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
(. . . )

Bu cümle çok hatalı. Neyin üzerine olduğunun bir önemi yok ki, önemli olan sunulan ürünün kapalı olup olmaması. Ki ben korkun da demiyorum, kapalı bir kutu içinde neler olduğu hakkında yorum yapmak saçma olur.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
tarayıcı üretebilecek kadar bilgiye sahip ekip düşünelim.

aynı ekip farklı türdeki elektronik ürünlerin içine çözüm üretebilir. (opera)
yine aynı ekip tarayıcı konusunda yeni çözümler üretip patentleyebilir ve lisans satabilir.hatta gönüllü bir kuruluş haline gelip üniversitelreden ve bağışçılardan destek alabilir (mozilla)
yine aynı ekip ücretsiz dağıttığı tarayıcının anasayfasını kendi reklamlarını yayınladığı bir site yapabilir (google)

tüm bu çok daha kârlı ve yasal yollar varken bilgi satıp riske giriyorsa çok çılgın bir ekip olmalı.

omeringen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aynen, paylaşma olayı riskli dediğiniz gibi. Kendileri için kullanıyorlardır ki gizlilik bildirgesinde buna kısmen değiniliyor.