Tacizci amcaya savcı kalkanı

Guest Part

Profesör
Reaksiyon puanı
42
TBMM’ye konuk olan uzmanlar çocuk istismarı konusunda örnekler vermeye devam ediyor. Prof. Ulukol’un anlattığı dehşet verici bir olay çocukların korunmadığını ortaya koyuyor: Amcası çocukları taciz etti, savcı dava bile açmadı.

TBMM Kayıp Çocuklar Araştırma Komisyonu çalışmalarını sürdürürken, komisyona bilgi veren Profesör Betül Ulukol’un anlattığı olay da ibretlik türden. Ulukol, şunları anlattı:

“Anneleri, kendisini sattığı ve farklı işlerde kullandığı için babalarını öldürerek hapse giriyor. Çocuklar da babaanne ve iki amca, bir amca oğluyla birlikte yaşıyor. Kız 6, oğlan da 12-13 yaşlarında. Annelerini ziyarete gittiklerinde, amcalarınca tacize uğradıklarını anlatıyorlar. Anne, hapishane müdürlüğüne bir yazı yazıyor, onlar da Sosyal Hizmetlere bildiriyorlar. ‘Bu çocuklar risk altında olabilir, incelensin’ diye. Sosyal Hizmetler de çocukları bize gönderdi.”

Görüşmeler videoya alınıyor

“İki kardeşle görüşerek videoya kaydettik. Yapılanları tarif ediyorlar. Videoyu ve raporumuzu hazırlayarak savcılığa gönderdik. Dava açılmasını ve çocukların koruma altına alınmasını beklerken, savcılık dava açmamaya karar verdiğini bildirdi.”

“Savcı Bey’i aradım, ‘Video kaydı var, izlememiş ve yeterince bilgi alamamış olabilirsiniz soruşturma sırasında’ diye. Savcı, ‘İzlememe gerek yok videoyu, o dava bitmiştir’ dedi. ‘Nasıl bitebilir, şu şu riskler var, amcalar şu özellikte, çocuklar bu özellikte’ diye anlattım. ‘Yok, 40 yaşlarında, evli olmayan, annesinin yanında yaşayan, işi olan bir adam yani niye yapsın ki böyle bir şeyi’ dedi.” “Savcıya, ‘Sizin vicdanınız elveriyor mu içiniz rahat mı? Bu çocukları o eve gönderecek misiniz? Bu akşam nasıl uyuyacaksınız?’ dedim. ‘Rapor yazın, raporla bu çocuklar Sosyal Hizmetler’de kalır’ dedi. Raporu verdik, kız şimdi Sosyal Hizmetler’de, ama oğlan hâlâ o evde.”
Çocuklar ilk suçta yargılanmasın
TBMM Kayıp Çocuklar Araştırma Komisyonu’na bilgi veren hakim Murat Aydın, ağır cezalık suçlar dışında ilk kez suç işleyen çocuğun yargılama-
masını önerdi. Adana’da çocuk mahkemesi hakimiyken konuyla ilgili çalışmalar yapan Aydın, “Çocuk, 3-4 yıl mahkemeye gelip gidiyor. Gelişimine olumsuz etkileri oluyor. Bu tür suçlarda yargılama sonucunda çoğunlukla ceza verilmiyor. Çocuklara ikinci bir şans verilmesi yararlı olur” dedi.
Çocuk savcısı şart
Ankara Üniversitesi Çocuk Sağlığı Öğretim Üyesi olan Ulukol’un anlattıkları, milletvekillerinin yanı sıra komisyonun konukları Çocuk Savcısı Mustafa Kılıç ve Aile Hâkimi Eray Karınca’nın da tepkisine neden oldu. Kılıç, “Bu halde mi hâlâ? Tabii yani benim elime gelecek olsa varacağı sonuç böyle olmayacaktır” derken, Karınca, “Uzmanlık olmalı, çocuk savcıları olmalı ki bu insanlar ona göre seçilip oraya konulmalı” eleştirisinde bulundu.

Kaynak