Suse İnternet Bağlantı Sorunu

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
iyi akşamlar arkadaşlar,

Ubuntu'ya 10.04 Alfa sürümüne yükselttikten sonra bi haller oldu :D ve bu sefer suse linux 10.1 (i586) kurmaya karar verdim ve kurdum .

Ancak internete bağlanamıyorum.

İnternete nasıl bağlanabilirim ?

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
iyi akşamlar arkadaşlar,

Ubuntu'ya 10.04 Alfa sürümüne yükselttikten sonra bi haller oldu :D ve bu sefer suse linux 10.1 (i586) kurmaya karar verdim ve kurdum .

Ancak internete bağlanamıyorum.

İnternete nasıl bağlanabilirim ?

Sen linuxcuları denemek mi istiyorsun?
Senin mesajlar hiç inandırıcı gelmiyor...
Bir adet masaüstü resmini
konsola lspci yazarak paylaşır mısın?

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
öyle düsünememk lazim yeri gelir bir baskasi verilen bilgileri kullanir ,bu arada susede yast2 ethernet ayarlarindan configure yapman lazim ,ondan sonra bagliyor birde basta kurulumdada configuren yapabiliyordun ,ama neyse bende ayni hataya düstüm

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
öyle düsünememk lazim yeri gelir bir baskasi verilen bilgileri kullanir ,bu arada susede yast2 ethernet ayarlarindan configure yapman lazim ,ondan sonra bagliyor birde basta kurulumdada configuren yapabiliyordun ,ama neyse bende ayni hataya düstüm

Hayır!!Bugüne kadar yardıma ihtiyacı olan herkese bilgim ve becerim yettiği kadar yardım ettim..
Ancak bazı kişiler her konuda karşısında ki insanları küçük düşürmek veya dalga geçmek istiyorlar...
İşte bu gibi durumları önlemenin en güzel yolu linux bölümünde herhangi bir sorunu olan; sorununu bir ekran görüntüsü ile paylaşırsa (kendi makinesine ait olmak koşulu ile); yardım edilmesi daha uygun olur...
Aslında mod arkadaş linuxta nasıl yardım istenir diye sabit bir başlık oluşturursa vede yardıma ihtiyacı olanlar ona göre hareket ederse ; ucuz numara yapanlar engellenmiş olur...
Not:Kimse bu lafı üstüne almasın...
Amaç gerçekten yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmektir...

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Karcx neden bu kadar şaşırdın enteresan, linux dünyasına acemi bir kullanıcı olarak bu tür sorunlarla karşılaşıyorum ve dile getiriyorum. Ekran görüntüsü demişsin ekran görüntüsüne ne gerek var girmiyor işte internete nasıl ayarlanacağınıda bilmiyorum ubuntu da ağım gözükmüş v e şifreyi girdiğimde direk bağlanmıştım.

Bu arada kablosuz bağlantı

Shakal hocam dediklerini yapmaya çalışıyorum bakalım.

---------- saat 00:34 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:26 eklenmişti ----------

Şu an kablo kullanarak internete girebiliyorum.Hiç bir şey sormadan kabloyu bağlar bağlamaz girdi.Kablosuz bağlantı ile uğraşmaya devam ediyorum.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
benim bu söyledigim kablolu icindi pardusda olsa yardimim tam olurdu amma bunda yani kablosusta nasil bende bilmiyorum susede ben 15 dakika ya kullandim ya kullanmadim :) sildim geri eger acemiysen suseye elini sürme derim o biraz uzmanlik istiyor :) yada belli basli suse bilgisi ,eger acemiysen sana tek önerecegim sistem pardus olur,sebebleri söyleyim
1 paket deposundan baska bir sekilde internetten aramaya ihtiyacin yok örnegin ubuntu da böyle degil bir skype yükliyecegin zaman oraya gidecen buraya gidecen yani binevsi windows gibi pardus gir paket yöneticisine bas kursun ayni sekil opera ,özellikle pardus test deposunu aktiv ettiginde istediginden fazla paket var ve oldukca stabil,aynisi mandrivada ubuntu gibi bazi seyleri araman gerekiyor ,,yanlis anlasilmasin ubuntuda kolay hatta bazi yerlerde pardusdan daha kolay en kolay olani ise grafik kartinin yüklenmesi ama sonucta bir kere yüklüyorsun

Karcx@ kardes birde özellikle internetini calistiramayan bir kisi ekran görüntüsünü nasil yollasin :) tamam ihtimal cok ama ya bilmiyorsa

exantric

Doçent
Reaksiyon puanı
9
Hayır!!Bugüne kadar yardıma ihtiyacı olan herkese bilgim ve becerim yettiği kadar yardım ettim..
Ancak bazı kişiler her konuda karşısında ki insanları küçük düşürmek veya dalga geçmek istiyorlar...
İşte bu gibi durumları önlemenin en güzel yolu linux bölümünde herhangi bir sorunu olan; sorununu bir ekran görüntüsü ile paylaşırsa (kendi makinesine ait olmak koşulu ile); yardım edilmesi daha uygun olur...
Aslında mod arkadaş linuxta nasıl yardım istenir diye sabit bir başlık oluşturursa vede yardıma ihtiyacı olanlar ona göre hareket ederse ; ucuz numara yapanlar engellenmiş olur...
Not:Kimse bu lafı üstüne almasın...
Amaç gerçekten yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmektir...
Linux dan anlamam ama hocam sanki ön yargılı yaklaşmışsın konuya :glare:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
@karcx, ne tür bir denemeden bahsettin?

Kim deniyor bizleri?

Bu arada konuyu açan arkadaş, OpenSuSE konusunda realmanager'a danışırsan çok iyi olur. OpenSuSE O'nun uzmanlık alanı.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
1. Hangi masaüstünü kullanıyorsun?
2. Kablosuz ağını görüyor mu? Yoksa görmesine rağmen mi bağlanamıyorsun?
Ben gerçi vereceğin cevapları tahmin ediyorum da yine de sorayım emin olayım dedim :)

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Masaüstüm Gnome
Sağ aşağıda panelde No Network Connection yazıyor.
Ubuntu da kablosuz ağı hiç bir ayar yapmadan görmüştü.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Şimdi emin olmak istediğim kısım
Kablosuz ağ ismini görmüyorsun değil mi?
Yani kablosuz ağın için şifreni yazamıyorsun

Bu arada yüklemeyi CD mi DVD ile mi yaptın

ekleme: sistemin 32 bit mi 64 bit mi

ekleme 2: yast'da hardware information'a gir
ilk kez giriyorsan biraz bekletebilir
daha sonra network card bölümünde wlan0 ve eth0 ile biten dizeleri göreceksin
wlan0 kablosuz eth0 kablolu demek
kablosuzdaki driver kısmında ne yazıyor
drivers kısmında active yes diyor mu?

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Evet kablosuz ağ ismini görmüyorum.

Pcnet dergisinin 08.2006 da verdiği dvd den yükledim.

32 Bit

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kardeş sen teknoloji anlamında geri kalmışsın
3.5 yıl önceden takip ediyorsun
Ubuntu buluyor demişsin, tabi bulur bir de Ubuntu'nun 3.5 yıl önceki sürümünü dene bakalım buluyor mu?
Her yeni sürümde yeni donanımlar için driver desteği eklenir
Senin driverını bulabilmesi için kablosuz aygıtının 3.5 yıldan daha önce üretilmiş olması gerekir
3.5 yıl önce doğru düzgün kablosuz mu vardı bulsun senin driverı
ben de seni adam yerine koymuş cevap veriyorum

bir daha da suse deme
onun ismi OPENSUSE
suse novell'den önceki kapalı kaynak olanın adıydı kaynak kodları açıldıktan sonra ismi OPENSUSE olarak değişti

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Real Manager ilk önce bilgisayarını ne zaman aldın diye bir soru sorsaydın. Yanlış anlamamış olurdun.

2005 yılından beri ben bu laptop u kullanıyorum.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Linux son 5 yılda o kadar değişti ki
5 yıl önce Windows'tan kötüydü
Düşün bence Linux için dönüm noktası olan KDE 4'ün çıkışı bile yaklaşık 2 yıl önce
Eğer yeni sürümü indirmek istersen yardımcı olabilirim

eğer ki bilgisayarım kaldırmaz diye korkuyorsan
şu anki sürüm eski sürümlerden daha hızlı(Opensuse için)
Windows gibi değil, Linux her yeni sürümde hızlanır

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
OK o zaman kablolu bağlantı ile indireyim hangi işlemleri yapmalıyım.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Ayrıntılı indirme sayfası(ingilizce)
http://software.opensuse.org/112/en

32 Bit DVD Sürümü için indirme linki(eğer cidden Opensuse kullanmaya kararlıysan DVD ile kurulum yapmanı öneririm)
http://ftp.linux.org.tr/opensuse/distribution/11.2/iso/openSUSE-11.2-DVD-i586.iso

32 Bit KDE Live CD(eğer önce bir deneyeyim beğenirsem kullanırım diyorsan bununla sistemin %90'ını deneyebilirsin ayrıca sistem birgün çökerse yine LiveCD verilerini kurtarmak için yardımcı olabilir, sistemi kurtarmak için DVD'deki kurtarma araçları lazım bununla sadece müziklerini, videolarını kişisel belgelerini yedekleyebilirsin.)
http://ftp.metu.edu.tr/opensuse/distribution/11.2/iso/openSUSE-11.2-KDE4-LiveCD-i686.iso

32 Bit Gnome Live CD(Daha stabil ancak KDE'ye göre daha karışık, Gnome'un KDE'den daha karışık olabilmesini sadece Opensuse dağıtımı becerebilmiştir, kendilerini buradan kutluyorum.)
http://ftp.linux.org.tr/opensuse/distribution/11.2/iso/openSUSE-11.2-GNOME-LiveCD-i686.iso

Ekstra diller(Ben ingilizce kullanıyorum, dil dosyalarını kurulumdan sonra paket yöneticisi yardımıyla indirebilirsin ancak kurulumdan sonra direkt Türkçe olsun diyorsan buna ihtiyacın olacak)
http://ftp.linux.org.tr/opensuse/distribution/11.2/iso/openSUSE-11.2-Addon-Lang-i586.iso

Lisans problemleri yüzünden ana sistemden çıkarılan bazı paketler için ekstra CD(mp3 dinleyebilmek, adobe flash, bazı ekstra sahiplenilmiş driverlar[aynı driverların açık kaynak versiyonları ana sistemden mevcut] ve programlar. bunları da yüklemeden sonra paket yöneticisi yardımıyla yapabilirsin ancak bilmeyenler için böylesi daha kolay gibi)
http://ftp.linux.org.tr/opensuse/di...SUSE-11.2-Addon-NonOss-BiArch-i586-x86_64.iso

---------- saat 14:13 eklendi ---------- önceki mesaj saat 14:12 eklenmişti ----------

ekleme
md5 değerleri(sırasıyla)
295d713314a30ad017948f0d542c6d92 openSUSE-11.2-DVD-i586.iso

9313767747ac5dc326a45ab6585bbf45 openSUSE-11.2-KDE4-LiveCD-i686.iso

0e704f64c928d65741389f01b4d598c5 openSUSE-11.2-GNOME-LiveCD-i686.iso

faa5e19f52f234e90c078945265b33c8 openSUSE-11.2-Addon-Lang-i586.iso

fc5e9eb88ed8103a8afc222226e71abc openSUSE-11.2-Addon-NonOss-BiArch-i586-x86_64.iso

---------- saat 14:15 eklendi ---------- önceki mesaj saat 14:13 eklenmişti ----------

ekleme 2
yüklemeden hemen sonra ekran kartı driverları, kodekler, masaüstü efektleri ve diğer birçok şey için ziyaret etmen gereken adres

http://opensuse-community.org/1-click-collection

15M41L

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Real Manager Hocam büyüksün.
Teşekkürler. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Yüklemeden hemen sonra güncellemeleri sağ alttaki küçük opensuse simgesi yardımıyla yaptıktan sonra
Yast'dan software repositories'e gir
Add diyip Community respositories'i seç
Main Repositories(Debug)
Main Repositories(sources)
haricinde geri kalan hepsini seç
Böylece resmi olmayan komite destekli birçok programın depo adresi de eklenecektir
Ayrıca paket yöneticisiyle bulamadığın programları Yast'da webpin ile bulmayı dene
bu da komite haricindeki kişisel kayıtlı kullanıcı depolarında da aramayı etkinleştiriyor
Bazı cracklenmiş paralı programları bile bu şekilde bulabilirsin :D