Süper Lig’in en pahalı 10 futbolcusu

Bu konuyu okuyanlar

|Ⓢєччαh|

Müdavim
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,324
Puanları
113
[h=1]Süper Lig’in en pahalı 10 futbolcusu[/h]
enpahalilar.jpg



Spor Toto Süper Lig’de 2013 ara transfer dönemi aybaşında sona ermesine karşın, kulüplerin transfer politikaları ve harcadığı paraların tepkileri halen devam etmekte.

Hemen hemen her gün gazetelerin spor sayfalarında, yeni transferleri değerlendirmeye ve kulüplerin harcadıkları paralar hakkında çeşitli haberler yapmaya devam ediliyor. Biz de bu konudan yola çıkarak Türkiye Ligi’nin bu sezonki transferleri ve Birinci Lig’in tarihi boyunca en pahalı bonservis ücretli transferlerini mercek altına aldık.

Bu yıl yaptığı flaş transferlerle Galatasaray, Süper Lig’e damga vururken, Avrupa’da da dikkat çekti. Avrupa spor medyası, Sarı Kırmızılı takımı, Doğu’nun “Paris Saint Germain’i” olarak gösterdi. Oysa ki Fransız takımı, dünya çapında yaptığı transferlerle ve harcadığı paralarla gündeme gelirken, Sarı-Kırmızılılar akıllı transfer politikasıyla sanılanın aksine geçmişe nazaran abartılı paralar harcamadan dikkat çekmesini bildi.

Fildişi Sahilili golcü Didier Drogba’yı bonservis ücreti ödemeden Çin’in Shanghai Shenhua takımından kadrosuna katan Sarı-Kırmızılılar, Hollandalı yıldız oyuncu Wesley Sneijder için de İnter’e 7,5 milyon Euro bonservis ücreti ödedi. Fakat burada önemli bir noktayı pas geçmemekte de fayda var. Sarı-Kırmızılılar bu iki yıldız için ekstra imza parası vermek zorunda kaldı. Drogba için 4 milyon Euro imza parası öderken Hollandalı yıldız oyuncu için de kasasından ekstradan 3,9 milyon Euro çıkartmak zorunda kaldı. Fakat yıldız futbolcuların maliyetlerinin yanı sıra, avantajları da yok değil. Yani yıldız futbolcuların reklam ve forma gelirleri düşünülürse, kulübün önceki yıllara göre hiç de abartılacak paralar harcamadığı söylenebilir.

En çok bonservis ücreti ödenen futbolcu Mario Jardel
Sarı-Kırmızılılar 27 yaşındaki Hollandalı orta saha oyuncusuyla bu sezon dikkat çekse de, bonservis ücretleri baz alındığında Fenerbahçe’nin sezon başında yaptığı Raul Meireles transferi, Sneijder’in önüne geçiyor. Sarı-Lacivertli yönetim, Portekizli orta saha oyuncu için İngiliz kulübü FC Chelsea’ye 10 milyon Euro ödedi. Fakat Meireles transferi bile Süper Lig’in en pahalı transferi olmayı başaramadı ve pahalı transferler listesinde kendine ancak 8. sırada yer bulabildi. Süper Lig tarihinde en pahalı bonservis ücretine sahip oyuncu ise bir zamanlar Fenerbahçe ile zirveyi yaşayan Boşnak oyuncu Elvir Baliç’ten başkası değil. Fenerbahçe, 1998 yılında 9,5 milyon Euro’ya Bursaspor’dan transfer ettiği golcü oyuncuyu, rekor bir fiyata İspanya’nın dev takımı Real Madrid’e sattı. İspanyol kulübü Boşnak oyuncu için Sarı-Lacivertlilere tam 23 milyon Euro ödeme yaparken, kayıtlara da Türkiye lig tarihinin en pahalı satış transferi olarak geçmesini sağladı.

Süper Lig takımlarından en çok bonservis ücreti ödenen futbolcu ise Mario Jardel’dir. Galatasaray 2000 yılında Jardel için tam 16 milyon Euro bonservis ücreti ödeyerek Porto’dan transfer etti. Fakat Türkiye macerası kısa sürdü. Oynadığı sezonda 22 maçta 24 gol atmasına karşın, sezon sonu 5 milyon Euro’ya Portekiz ligine geri satıldı.
İlk 10’da tek Türk: Arda Turan

Türk futbol tarihinin en pahalı Türk futbolcusu ise şu an Atletico Madrid’de el üstünde tutulan Arda Turan. Galatasaray’ın altyapısından çıkan yetenekli oyuncu, 2005 yılında A takıma alınmasıyla birlikte kendini sürekli geliştirdi ve yıldızını parlak tuttu. Kısa sürede Milli Takım’a monte edilen yıldız oyuncu, Türk futbol tarihinin en pahalı Türk futbolcusu olarak İspanya’ya transfer oldu. İspanyol ekibi Atletico Madrid, Arda için tam 13 milyon Euro’luk bonservis ücretini gözden çıkarmak zorunda kaldı.

Kendisini İspanya’da ispatlayan milli yeteneğin şu anki değerinin ise yaklaşık 24 milyon Euro civarında olduğu belirtiliyor.


balic01.jpg



kaynak
 
Üst