Şükredebiliyor muyuz ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Erthon
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Erthon

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Küresel ısınma ve kıtlık son günlerde gündemimizi meşgul eden bir konu.Hemen hemen her gün gazetelerde ve televizyonda bu konuyla alakalı haberler gözümüze çarpıyor.Bu haberler aklıma -nimetlere şükür etme vazifemizi- getirdi.

Diyorum ki; balıklama daldığımız dünya işlerinden şöyle bir sıyrılalım, misafiri olduğumuz şu fani dünyada, unuttuğumuz misafirliğimizi ve Yüce Mevla’nın imtihan için bu dünyaya bizleri gönderdiğini bir hatırlayalım.Uyanalım şu gaflet uykusundan yani !Çekilelim şöyle tenha bir köşeye ve düşünelim.Sonra şu soruları sıralayalım zihinlerimizde:

“Allah’u Teala’nın bizler için yarattığı kaç çeşit nimet var ?”
“Verdiği nimetlere karşılık şükrediyor muyum?”
“Günde şu kadar öğün yemek yiyorum da karşılığında ne sunuyorum Rabbime?”
“Onca yıl çalıştım, didindim malım, mülküm oldu; bunlar ‘Rabbimin bir ihsanıdır’ diye hiç aklıma geliyor mu?”
“Ya su gibi bir nimet olmasa ne yapardık?”………..
Soruları uzatmak mümkün ve kolay da anlamlı cevaplar verebilmek kolay mı? Elbette ki değil!

* * *
Korkumuz ne küresel ısınma ne de kıtlık olmalı.Aksine zihnimizde şimşekler çaktıracak, aklımıza gelince tüylerimizi diken diken edecek, kalp atış ritmimizi hızlandıracak olan korkumuz “verilen nimetlere hakkıyla şükredip şükredemediğimiz” olmalı.Hakkıyla şükredebildikten sonra küresel ısınma ve kıtlık bizler için teferruattır diye düşünüyorum.

Bize bir yakınımız yada dostumuz hediye verdiği zaman nezaket gereği teşekkür ediyoruz.Hatta bunun beşeri münasebetlerde olmazsa olmaz bir ilke olduğunu düşünüyor, teşekkür etmediğimiz takdirde “nezaketsiz”, “nankör” gibi etiketlerin bize yakıştırılabileceğini kabul ediyoruz da acaba Rabbimizin bize sunduğu bunca nimete karşı şükretmemeyi de NANKÖRLÜK olarak algılayabiliyor muyuz? Zira Ayeti Kerimede şöyle buyuruluyor:

“Öyle ise siz beni (ibadetle) anın ki, ben de sizi anayım.Bana şükredin; sakın bana nankörlük etmeyin !” (Bakara Suresi, Ayet:152)

Verilen nimetler şükretmek biz kullar için vâciptir. İmam-ı Rabbani Hazretleri bu mevzuyu Mektubat-ı Şerif’inde şöyle izah etmiştir: “Bil ki; nimet verilen üzerine nimeti veren Allah’a şükretmek aklen ve şer’an vâciptir.Şükrün , gelen nimetin miktarınca vacip olduğu da malumdur.O halde nimetin gelişi ne kadar çok olursa, nimete şükrün vacipliği de o kadar ziyade olur.Binâenaleyh zenginlerin zenginliklerine göre fakirlerden kat kat fazla şükretmeleri icap eder.İşte bunun için, Hadis-i Şerif’te “Bu ümmetin fakirleri zenginlerden beş yüz sene evvel cennete girerler” buyuruldu. (Mektubat-ı İmam-ı Rabbani, Cilt1, 71.Mektup)

Allah’u Teala cümlemizi nimetlerine hakkıyla şükredebilenlerden eylesin.

Alıntıdır...

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Başlığı şöyle yapsak daha iyi olmaz mı?
bırakın şükredebilmeyi şükretmeyi aklımıza getirebiliyor muyuz?

Acaba bize verilen sayamayacağımız kadar nimetler için,istenen şükür ve hamd o kadar çok ağır mıki dünya teleşından şükretmeyi aklımıza bile getiremiyoruz?

Ama nimetler elimizden alındı mı basıyoruz feryadı

Ya rabbi biz hata ettik bizi bağışla
verdiğin nimeti tekrar bize ihsan eyle diye.

hangi yüzle istiyoruz?
Sizce yüzümüz var mı isteyecek?

ama allah ğafur ve rahim olduğu için ondan başka gidecek kapımız da yokki.
onun gazabında yine onun merhametine sığınmamızda başka bir alternatifimiz yok.

Rabbim bizi şükreden şakir kullarından eylesin.

Dostlar!
bu sorunun cevabını yarın ahirette hesap gününde çok çetin bir şekilde vereceğiz
bilginiz ola

Erthon dedi ki:
Bize bir yakınımız yada dostumuz hediye verdiği zaman nezaket gereği teşekkür ediyoruz.Hatta bunun beşeri münasebetlerde olmazsa olmaz bir ilke olduğunu düşünüyor, teşekkür etmediğimiz takdirde “nezaketsiz”, “nankör” gibi etiketlerin bize yakıştırılabileceğini kabul ediyoruz da acaba Rabbimizin bize sunduğu bunca nimete karşı şükretmemeyi de NANKÖRLÜK olarak algılayabiliyor muyuz? Zira Ayeti Kerimede şöyle buyuruluyor:

“Öyle ise siz beni (ibadetle) anın ki, ben de sizi anayım.Bana şükredin; sakın bana nankörlük etmeyin !” (Bakara Suresi, Ayet:152)

Saygılarımla

Erthon

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Eline sağlık moderatörüm.

yuureii

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Herşey insanlar için nimet de şükür de. Yaratanın gücünün sınırı yok, bize yaratıp gönderdikleri (ve vücudumuz) kendisi için hiçbir şey, ancak bizim için önemli. Şükredersek verdiklerinden daha fazlasını vaad ediyor. Biz ise dünyaya dalmış Rabbi unutmuş, üç günlük rüyaya kanmışız.

tonce

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
14
Paylaşım için teşekkürler. ;)