Şu Hz Olayı Çok Yanlış Anlaşılmış ...

IDisaster

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,665
Hayırlı Ramazanlar arkadaşlar çevremden bazı insanlardan duyduğum cümlelere göre şu monitör yenileme hızı çok yanlış anlaşılmış o konuda bir kaç bilgi vermek için açtım konuyu
konu tartışmaya açıktır , hatam olursa uyarabilirsiniz :)

Öncelikle şöyle giriş yapmak istiyorum ''Hz'' ne demek

Hertz ; saniye başına düşen devir sayısını ifade eder. 1 Hertz saniyede bir devir veya 1 MHz saniye başına bir milyon (1,000,000/s) devir şeklinde tanımlanır.

1 Hz = 1 s-1

Yani düşünelim ve ele alalım ;
A kişisi : 150fps alıyor . monitörü 60hz
B kişisi : 60fps alıyor . monitörü 60 hz
İki kişi arasındada çıplak gözle görülecek hiçbir fark göremezsiniz. yani 60 yenileme hızına sahip bir monitörde 1000 fps alsanız dahi görebileceğiniz akıcılık seviyesi aynı olur .
şimdi 144 hz ye gelecek olursak .
A kişisi : 150fps alıyor . monitörü 144hz
B kişisi : 60fps alıyor . monitörü 60hz
İki kişi arasında büyük bir akıcılık seviyesi söz konusu . A kişisinin hissedeceği kayganlık oyunun o yağ gibi akan seviyesi 60 hz aynı olmayacaktır . Mesela ben 144hz geçtiğimden beri 60 hz bir monitöre bakamıyorum . Çok rahatsız oluyorum 30fps gibi geliyor . :)
A kişisi : 60fps alıyor . monitörü 144hz
Burda durum farklı 60 hz oynayan yine 60 fps değerinde bir akıcılık hissederken A kişisi 60 fps de oynarsa b kişiyle aynı akıcılığa sahip olmaz fakat oyun ayarlarından yenileme hızını 60hz ye ayarlarsa aynı akıcılığı hisseder fakat hala 144hz deyken aynı akıcılığı hissetmez . Fakat dediğim gibi 144hz alışmış bir insan 60 fps yinede gözünü rahatsız edecektir.

NOT : Birde yırtılma olayı söz konusu ekran yırtılmasının sebebi şöyle olur .
Freesync veya g-sync bir monitöre sahip değilseniz monitörünüzün yenileme hızından çok daha yüksek bir fps alırsanız erkanda yırtılmalar ortaya çıkacaktır .
NVİDİA AÇIKLAMASI :
''Grafik kartı monitörün yenileme hızına
ayak uyduracak kadar güçlü değilse, video oyunlarında ekran takılmasıyla karşılaşırsınız. Kartın monitörün yenileme hızından daha fazla kare göndermesi durumunda ekran yırtılır. ''
Örnek :
60Hz monitörde 300fps almak gibi birşey. Bu konuda vsync açmak en mantıklı karar olacaktır yırtılmalara engel olurken ayrıca ekran kartı yorulma seviyesini de minimum a indirir .
Freesync ve g-sync monitörlerde G-SYNC, alınan FPS değerini monitör frekansı olarak ayarlar. Yani 100 FPS alıyorsanız, monitörünüz anlık 100 Hz olarak çalışır.

( 60hz monitörden 144hz geçmiş biri olarak sabitlenmiş bir tecrübe olarak açıklama yaptım )

İyi Forumlar dilerim . Hayırlı ramazanlar .

Son düzenleme:

MKaanJR

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Hayırlı Ramazanlar arkadaşlar çevremden bazı insanlardan duyduğum cümlelere göre şu monitör yenileme hızı çok yanlış anlaşılmış o konuda bir kaç bilgi vermek için açtım konuyu
konu tartışmaya açıktır , hatam olursa uyarabilirsiniz :)

Öncelikle şöyle giriş yapmak istiyorum ''Hz'' ne demek

Hertz ; saniye başına düşen devir sayısını ifade eder. 1 Hertz saniyede bir devir veya 1 MHz saniye başına bir milyon (1,000,000/s) devir şeklinde tanımlanır.

1 Hz = 1 s-1

Yani düşünelim ve ele alalım ;
A kişisi : 150fps alıyor . monitörü 60hz
B kişisi : 60fps alıyor . monitörü 60 hz
İki kişi arasındada çıplak gözle görülecek hiçbir fark göremezsiniz. yani 60 yenileme hızına sahip bir monitörde 1000 fps alsanız dahi görebileceğiniz akıcılık seviyesi aynı olur .
şimdi 144 hz ye gelecek olursak .
A kişisi : 150fps alıyor . monitörü 144hz
İki kişi arasında büyük bir akıcılık seviyesi söz konusu . A kişisinin hissedeceği kayganlık oyunun o yağ gibi akan seviyesi 60 hz aynı olmayacaktır . Mesela ben 144hz geçtiğimden beri 60 hz bir monitöre bakamıyorum . Çok rahatsız oluyorum 30fps gibi geliyor . :)
A kişisi : 60fps alıyor . monitörü 144hz
Burda durum farklı 60 hz oynayan yine 60 fps değerinde bir akıcılık hissederken A kişisi 60 fps de oynarsa b kişiyle aynı akıcılığa sahip olmaz fakat oyun ayarlarından yenileme hızını 60hz ye ayarlarsa aynı akıcılığı hisseder fakat hala 144hz deyken aynı akıcılığı hissetmez . Fakat dediğim gibi 144hz alışmış bir insan 60 fps yinede gözünü rahatsız edecektir.

İyi Forumlar dilerim . Hayırlı ramazanlar .
Mesaj otomatik birleştirildi:
Hayırlı Ramazanlar
Katılıyorum görüşüne :)

554950

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,872
çünkü 144 hz monitörde 60 FPS olunca 60 hz monitörde 25 FPS gibi oluyor monitör 2.4 kez yenilendiğinde daha yeni 1 kare gönderiyor ekran kartı, yanlış anlatmadıysam böyle. :d

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
23,439
Monitörünüz hayırlı olsun. ?
Bu kadar kendini yordun anlatımla. Marka model ne?

IDisaster

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,665

IDisaster

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,665
71 hz kullanmıyormuydun? :D
Geçen açtığım konunun üzerinde 2 gün durmuştum monitör bugün elime ulaştı yeni aldığım onun incelemesi bu :)
Geçen konu için 2 gündür uğraşıyordum yeni yayınladım :)
Baya canım çıktı , emek harcadım yani .

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,259
Tamamen doğru bilgi. Konuya hakim olmayanların anlayacağı dilden olmuş makaleniz.