Haber Steam Deck vs. Nintendo Switch: Hangisi daha iyi?

Bu konuyu okuyanlar

wittroc

44
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
6,323
Çözümler
36
Reaksiyon puanı
11,154
Puanları
113
Yaş
20
Valve, geçtiğimiz hafta sürpriz şekilde yeni el konsolu Steam Deck’i duyurdu ve cihazla ilgili detayları sizlerle paylaştık. Valve, yeni konsolunu pazardaki bir diğer dev olan Nintendo Switch’in OLED ekranlı modelinin tanıtılmasından iki saat önce duyurmuştu. İlerleyen aylarda sıkı bir rekabet içine girecekleri için Steam Deck vs Nintendo Switch karşılaştırmasını hazırladık.

Steam Deck vs. Nintendo Switch: Hangisi daha iyi?​

İki konsolu belirlediğimiz alt başlıklarda inceledik. Nintendo Switch biraz yaşlı bir konsol olsa da OLED ekranlı sürümü ile Steam Deck’in kıyaslanmasını Nintendo bile kabul ediyor. Steam’in konsolu duyurulduktan sonra Nintendo, yeni Switch’e güvendiğini söylemişti. Bakalım iki konsol kağıt üzerinde bizden nasıl değerlendirmeler alacak.

Oyun çeşitliliği​

steam


Karşılaştırmanın devamında daha net anlayacağınız üzere; oyun çeşitliliği bu konsollar arasındaki rekabette önemli bir unsur. Steam Deck, Steam kütüphanesindeki oyunların neredeyse tamamını destekleyecek. Burada sınırlayıcı olan etken, SteamOS’in şu anda üçüncü parti anti-hile yazılımlarını desteklemiyor oluşu. Valve bu sorun üzerinde çalışıyor ve eğer problem aşılırsa Steam Deck, tüm Steam oyunlarını destekliyor olacak.

Nintendo Switch o kadar şanslı olmasa da güncel ve el konsollarına uyarlanabilir oyunlar için platform desteği alıyor. Nintendo Switch’in mevcut kütüphanesine baktığımızda da hiç de azımsanamayacak bir destek verildiğini görmekteyiz. Zaten Nintendo Switch, Steam Deck ile rekabet edeceği için oyun çeşitliliğine daha çok önem vermeye başlayacaktır.

Ekran​

steam deck vs nintendo switch


Steam Deck, 7 inç boyutundaki LCD ekranla geliyorken Nintendo Switch yine aynı boyutta OLED ekran teknolojisini sunuyor. Çözünürlük tarafında ise ufak bir fark var; Steam Deck’in ekranı 1280×800 çözünürlüğünde iken Nintendo Switch OLED’in ekranı 1280×720 çözünürlüğünde.

Harici ekran kısmında ise önemli bir ayrım bulunuyor. Nintendo Switch’te ise HDMI kablosu yardımı ile ekranı başka bir ekrana aktarabiliyorsunuz. Fakat Steam Deck, bunu ayrı olarak satılan dock ile yapabiliyor. Bu da ortaya daha fazla fiyat çıkartıyor. Eğer konsolun sadece kendi ekranını kullanacaksanız bu sorun değil.

Teknik özellikler​

steam deck vs nintendo switch


İşin en can alıcı kısmı iki konsol arasındaki performans farkı oluyor. Steam Deck, performans konusunda Nintendo Switch’i çok rahatlıkla eziyor. Steam Deck’in sunduğu performansın, PlayStation 4’tekine yakın olduğunu söylesek yanlış olmaz. Nintendo Switch ise başka bir kulvarda yüzüyor.

Steam Deck teknik özellikleri:
  • AMD Zen 2 mimarili APU (4 çekirdek, 8 izlek) @ 2.4-3.5 GHz​
  • AMD RDNA 2 mimarili GPU @ 1.0-1.6 GHz​
  • 16 GB LPDDR5 @5500 MT/s RAM​
  • Ana modelde 64GB eMMC depolama, 256GB ve üzeri depolamalarda NVME SSD​
  • Lityum iyon 40Wh pil (tahmini 2-8 saat arası kullanım)​
  • 669 gram ağırlık​
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac ve Bluetooth 5.0​
  • Çıkış tarihi: Aralık 2021​
Nintendo Switch OLED teknik özellikleri
  • Nvidia Tegra X1 4x Cortex-A57 @1.9 GHz + 4x Cortex-A53@1.3 GHz CPU​
  • Nvidia Maxwell mimarili GM20B 1,267 MHz GPU​
  • 4GB RAM​
  • 64GB eMMC depolama​
  • Lityum iyon 16Wh pil (tahmini 4.5 – 9 saat arası kullanım)​
  • 322 gram ağırlık​
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac ve Bluetooth 4.2​
  • Çıkış tarihi: 8 Ekim 2021​

Çevrimiçi özellikler​

Valve’ın söylediğine göre Steam Deck, Steam hesabınızla son derece entegre çalışacak. Oyun kayıtları bulut ortamında saklanacak ve PC’ye eşitlenecek. Bununla birlikte remote play desteğinin olacağı da bilinen detaylar arasında.


steam


Nintendo’nun el konsolu dışında oyun cihazları pazarında büyük atılımları yok. Şirketin konsol dünyasındaki tek güncel ürünü Nintendo Switch olduğu için çevrimiçi özellik konusunda fazla şey beklemiyoruz.

Fiyat​

Steam Deck’in başlangıç fiyatı 399 dolar iken Nintendo Switch OLED’in başlangıç fiyatı 349 dolar olarak belirlenmiş durumda.
 

James Howlett

Profesör
Katılım
26 Ekim 2020
Mesajlar
4,938
Reaksiyon puanı
4,255
Puanları
113
Yaş
35
Steam deck tabiki en başta oyun farkı var.

Yalnız Steam deck çıkınca sadece Steam deck e özel xbox ps ile çapraz platform olabilir mi onu merak ediyorum, bence valve oyunları xbox ve ps ye gelmeli diye düşünüyorum
 

wittroc

44
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
6,323
Çözümler
36
Reaksiyon puanı
11,154
Puanları
113
Yaş
20
Steam deck tabiki en başta oyun farkı var.

Yalnız Steam deck çıkınca sadece Steam deck e özel xbox ps ile çapraz platform olabilir mi onu merak ediyorum, bence valve oyunları xbox ve ps ye gelmeli diye düşünüyorum
Böyle bir adım anca önümüzdeki 1-2 sene içerisinde atılır diye düşünüyorum. Steam birkaç sene önce bunun için adımlar atmaya başlamıştı ancak henüz sonuçlanmadı.
 
Üst