SpaceX’in 2022 yılı görev planı belli oldu!

  • Konuyu başlatan Tunahan Karakış
  • Başlangıç tarihi

Bu konuyu okuyanlar

T

Tunahan Karakış

SDN Okuru
CRS-24 ile 2021'i kapatan SpaceX'in 2022 yılı için belirlediği kalkış sayısı kısa süre önce resmen belli oldu.

ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi SpaceX için 2021 yılı bir hayli verimli geçti. Bu süreçte toplamda 31 kalkışa imza atan şirketin son görevi de Uluslararası Uzay İstasyonuna yönelik bir ticari ikmal görevi konumundaki CRS-24 idi. Bu görevle birlikte 2021’i kapatan ve yeni yıl planını hazırlamaya başlayan SpaceX’in 2022 yılı kalkış sayısı da belli oldu.

SpaceX, 2022 yılı kalkış sayısı 52 olarak belirlendi​

NASA’nın Havacılık ve Uzay Güvenliği Danışma Paneli tarafından düzenlenen çevrimiçi toplantıda SpaceX’in 2022 yılında yapmaya hazırlandığı kalkış sayısı resmen duyuruldu. Toplantıda, eski NASA astronotu ve panel üyesi olan Sandy Magnus, ”SpaceX’in 2022 yılında iddialı sayılabilecek 52 kalkış hedefi var.” şeklinde ifadelerle şirketin görev planını resmen duyurdu.

spacex-1.jpg


Söz konusu toplantıda SpaceX’in NASA’nın en büyük iş ortaklarından biri olduğuna dikkat çekildi. Bilindiği üzere şirket, Crew Dragon uzay aracını kullanarak NASA astronotlarını uzay istasyonlarına gönderiyor ve aynı zamanda aracın kapsülü geri getiriyor. Bu nedenle SpaceX’in görev sayılarında NASA’nın payı büyük.

Tabii bu yıl için belirlenen kalkış sayısının herhangi bir garantisi yok. Zira SpaceX CEO’su Elon Musk, geçmişte yaptığı bir açıklamada şirketin 2021 yılı için 48 kalkış hedefinin olduğunu, ancak bunun sadece 31’inin gerçekleştirilebildiğini ifade etmişti. Bu nedenle 28 Ocak 2022 itibariyle 3 görevinin tamamlayabilen SpaceX’in belirlenen hedefe ulaşıp ulaşamayacağı ise büyük merak konusu.

spacex-2.jpg


Son olarak bir süredir tüm dünyanın gündeminde yer alan kontrolden çıkan Falcon 9 roketi ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Yapılan araştırmalara göre 4 ton ağırlığındaki roket, 4 Mart’ta Ay’a çarpacak.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce SpaceX’in hedeflediği 52 kalkış hedefi ulaşılabilir mi?

Kaynak: SpaceX'in 2022 yılı görev planı belli oldu!
 
Üst