- Reaksiyon puanı
- 9,387
Teknik bazı bilgiler vermek gerekirse:Ne kadar fark ediyor? Bilmediğim için soruyorum. UEFI daha hızlı. Ancah kurulumdan sonra da daha mı hızlı oluyor?
Firmware; donanım (anakart) ile işletim sistemi (OS) arasında ara birim görevi gören bir yazılım parçasıdır. Legacy Mode (Eski Mod), BIOS firmware'i anlamına gelir.
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), BIOS'un halefidir, yani onun yerine geçer. UEFI, GUID Bölümleme Tablosunu (GPT) kullanırken BIOS Ana Önyükleme Kaydı (MBR) bölümleme şemasını kullanır. GPT ve MBR'nin her ikisi de sabit diskteki fiziksel bölümleme bilgilerini belirten biçimlerdir.
MBR vs UEFI:
MBR cinsinden maksimum bölüm boyutu ~ 2 TB iken, UEFI'de ~ 9 Zettabayt'tır
MBR en fazla 4 birincil bölüm (primary partition) şeklinde yapılandırılabilir, GPT 128 olabilir.
MBR yalnızca bir bootloader (önyükleyici) depolayabilirken GPT'nin birden çok bootloader depolamak için ayrı bir EFI Sistem Bölümü (ESP) vardır. Farklı önyükleyici gerektiren iki veya daha fazla işletim sisteminiz varsa, bu çok yararlıdır.
UEFI, Önyükleme virüslerinin yüklenmesini önleyebilecek güvenli önyükleme (secure boot) sunar.

Önyükleme modları hakkında daha fazla bilgi:

What is the difference between UEFI and Legacy Mode which we need to choose while installing the OS?
Answer (1 of 11): The difference between UEFI Boot and Legacy boot is the process that the firmware uses to **** the boot target. Legacy Boot is the boot process used by BIOS firmware. The firmware maintains a list of installed storage devices that may be bootable (Floppy Disk Drives, Hard Disk ...