Sony Xperia C4

kirisa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
3 aydır kullanıyorum.gözlemlerim
1 ekran kalitesi çok iyi.bilgisayarımın açamadığı videoları akıcı bir şekilde izliyorum.açmadığı video yok.
2 kamerası çok iyi
3. Ekran boyutu
4 hafızası (benim için yeterli) 16
5 oyunları kasmadan açabiliyor.hiç donmuyor
6 hız iyi
7 müzik kalitesi iyi
8 hoparlörü çok çok iyi
9 şarj konusu iyi
10 Android 6 yı alacak olması
Şuan aklıma gelen olumlu özellikler bunlar.olumsuzlar ise
1 arada bir ekran kilit tuşuna basıyorum ekran gelmiyor.
2 telefonda konuşurken karşı taraf sesimin çok az geldiğini söylüyor.bu konuda çok mağdurum.hattım avea.önceki telefonum samsung ace idi hiçbir sorun yoktu.
3 su geçirmeme özelliği yok.
Bu kadar.

GokhnGs

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
cihaz çok çabuk ısınıyor diyorlar ses gerçekten az mı gidiyor

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
3 aydır kullanıyorum.gözlemlerim
1 ekran kalitesi çok iyi.bilgisayarımın açamadığı videoları akıcı bir şekilde izliyorum.açmadığı video yok.
2 kamerası çok iyi
3. Ekran boyutu
4 hafızası (benim için yeterli) 16
5 oyunları kasmadan açabiliyor.hiç donmuyor
6 hız iyi
7 müzik kalitesi iyi
8 hoparlörü çok çok iyi
9 şarj konusu iyi
10 Android 6 yı alacak olması
Şuan aklıma gelen olumlu özellikler bunlar.olumsuzlar ise
1 arada bir ekran kilit tuşuna basıyorum ekran gelmiyor.
2 telefonda konuşurken karşı taraf sesimin çok az geldiğini söylüyor.bu konuda çok mağdurum.hattım avea.önceki telefonum samsung ace idi hiçbir sorun yoktu.
3 su geçirmeme özelliği yok.
Bu kadar.

Hocam yanlış anlama ama Samsung Galaxy Ace'ten sonra her konuda iyi gözükmesi normal :p

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar Sony Xperia C4 aldım ve 1-2 gündür kullanmaktayım.

Öncelikle telefon çok şık ve hafif. Cebinizde taşıdığınızı hissetmiyorsunuz ki 5,5" bir telefon için bence bu çok güzel bir özellik.

Ekran parlaklığı ve renkleri çok güzel, tam Sony'den bekleyeceğiniz gibi. Bu telefonu almadan önce Zenfone 2 mi alsam diye çok git gel yaşıyordum. Sonra bir siteden fırsat bulunca M4 aldım. Ekranın parlaklığını ve renklerin canlılığını gördükten sonra gerçekten başka bir telefon düşünemiyorsunuz. Daha sonra dahili hafıza sıkıntısı yüzünden M4'ü iade edip C4 aldım. Yani ekran kalitesi hakikaten çok yüksek seviyede.

Öncelikle telefonu ilk açtığımda ilk baktığım yer depolama alanı oldu. Çünkü kısa bir süre önce Sony Xperia M4 alıp, sırf dahili hafıza alanı yüzünden geri iade etmiştim. Telefona ilk baktığımda 9,5GB kullanılabilir alan görünüyordu. Bu dikkatimi çekti çünkü 12GB civarı bir alan kalmasını bekliyordum sistemden geriye kalan. Yaklaşık 1,5GB uygulama görünüyordu ama uygulama listesine baktığımda o kadar çok uygulama göremedim. Herhalde Sony'nin her telefona koyduğu, silemediğiniz programlardan ötürü böyle; çünkü indirilmiş uygulama olarak gözükmüyor bunlar.

Standart kullandığım uygulamaları yükledikten sonra 5GB civarı bir alan kaldı. Aklınızda şekillenmesi için yüklediğim programlara örnek vermek gerekirse; 5 banka+paypal vs. uygulaması, bulut uygulamaları, sosyal paylaşım uygulamaları, 2-3 adet alış veriş uygulaması (bitaksi, yemek sepeti, migros vs.) oyun olarak da Asphalt 8 (en çok yeri bu kaplıyor :p ) ve Candy Crush'lar, Office Suite Pro, Clean Master. Birkaç ufak tefek uygulama da var ama yukardakiler uygulama başına 50-100MB yer kapladığı için yazdım.

Fotoğraf çekimi benim için önemliydi, çünkü çocuğum fazla yerinde durmadığı için hızlı fotoğraf çekebilmesini bekliyordum. Fotoğrafları normal bir hızda çekiyor, netlemesi ve işlemesi normal hızda. Daha önce Zenfone 5 kullanıyordum, C4 buna göre yavaş veya hızlı diyemedim. Normal hızda işte anlayın ;)

Daha önce Sony Ericsson Walkman kullandığım için ses kalitesine güvenim tamdı. Dış hoparlör arkada olmasına rağmen ses hem gür hem de net çıkıyor. xloud özelliğini daha önce kullandığım Sony-Ericsson Walkman'de deneyimlemiştim, baya bangır bangır ses veriyordu. Bu telefonda denemedim, xloud açıkken ses bozuluyor mu diye. Çünkü eski telefonda xloud'u açınca bir cızırdama geliyordu; bunda da aynı durum var mı denemedim. Kulaklığı da daha kullanmadım maalesef. Yani kalitesine güvendiğimden ihtiyaç duymadım ama tabii ki deneyince yine mesaj atarım. Eğer dışarıya ses veriyorsa veya ses kısıksa hayal kırıklığı olur benim için. Ama ne bileyim elim gitmedi hiç.

Geldik en önemli soruna; şarj! Hakikaten şarj hiç 1 günü tamamlayacakmış gibi durmuyor. Test etmek için uğraşmadım ama gece uyurken ve serviste işe gidip gelirken bile şarjın %10 gittiğini fark ettim. Eskiden olsa büyük problem olurdu benim için çünkü eski işimde çok telefon görüşmesi yapıyor ve devamlı ofis dışında oluyordum. Şimdi ofis ortamında çalıştığım için problem etmiyorum. Hafta sonları da dışarı çıksam illa ki gün içerisinde idare eder ama akşam eve gelene kadar %20 anca kalacakmış gibi bir intiba bıraktı bende. Abartıyor da olabilirim çünkü test mahiyetinde bir şey yapmadım ama dediğim gibi bıraktığı intiba bu. Stamina Mode'u da hiç devreye sokmadım. Dediğim gibi abartıyor olabilirim ama şarj konusu öncelikleriniz arasında üst sırada ise C4'ü dikkatli incelemenizi tavsiye ederim, hayal kırıklığı yaratabilir.

M4'te canımı sıkan bir durum vardı. O da fonksiyon tuşlarının toplam ekran alanından çalmasıydı. Zenfone 2 ile C4 karşılaştırma videolarına bakarsanız göreceksiniz; Zenfone'un tuş takımı, ekran alanına ek olarak altta bir bant halinde oysa C4'te tuşlar ekranın içinde. Umarım anlatabilmişimdir... M4'te bu beni rahatsız etmişti fakat C4 5,5" ekranı olduğundan bu durum o kadar gözüme batmadı. Zaten tuş takımı birçok uygulamada otomatik olarak gizleniyor. Çok takılınacak bir mevzu değil ama bu konuda hassas olanlar olabilir diye not düşmek istedim. Bir mağazada video izleyip menülerde gezinin mutlaka bu konuda şüpheniz varsa.

Arayüz olarak ben ZenUI derim. Asus da birçok gereksiz uygulama koyuyor telefona, Omlet Chat, Amazon Kindle falan gibi. Ama işe yarar ufak uygulamalar bence sayıca daha fazla ve elinizin altında. Sony'nin arayüzü daha stabil daha az şarj yiyor deniyor ama Google Play varken niye Sony Lounge diye bir uygulamaya hem gereksiz izinler verip hem de RAM yediriyorum ki?

Mesela Sony'nin içinde OfficeSuite var; Excel, Word vs. için. Ben zamanında PRO versiyonunu kampanyadan almıştım, bana PRO'ya yükseltme izni vermiyor; biraz daha para ver Premium yap diyor. Normalini sildirip Pro da kurdurtmuyor. Ben PRO'yu kurunca da gereksiz 100-150MB alan gidiyor.

Yani "aldık bir kere bari bütün uygulamaları açayım, belki bir işe yarar" dedim ama bir yandan da kendimi sazan gibi hissetmedim değil...

Ayrıca yukarıdan aşağı bildirim çubuğunu iki kez çekince gelen fonksiyon tuşlarını kişiselleştirmek de sınırlı; mesela ZenUI'de buraya koyduğum elimin altında olsun dediğim birçok özelliği Sony arayüzünde koyamıyorum. Ha o özellikler yine var belki ama başka başka yerlerde; bana pratik gelmiyor. Telefonu kullandıkça alışacağım, belki de daha pratik gelecek ama en azından ilk bakışta bence ZenUI daha iyi.

Hat çekim gücü ve görüşmelerdeki ses kalitesi olarak henüz bir tecrübem olmadı çünkü 2 gündür fırsat bulup yeni Sim kart alamadım :(

Sonuçta 1000TL civarında alabileceğiniz en iyi telefonlardan biri. Hissedilebilir en büyük ve belki de tek sıkıntısı şarj durumu. Ama daha hafif bir tasarımı olsa ve daha kaliteli bir ekranı olsa kesinlikle Asus Zenfone alırdım.

Not: Şimdiye kadar kullandığım akıllı telefonlar; Sony-Ericsson Walkman (3 sene), Asus Zenfone 5 (1 sene).

Not 2: Asus Zenfone 5'ten çok memnundum, bir sene boyunca hiçbir sorun yaşamadım. Ama ilk arızasında teknik servis beni yıldırdı. Aslında teknik servis gıkını çıkarmadan bir sürü parça değiştirdi. Başka teknik servis olsa kullanıcı hatası deyip başından savmaya çalışırdı. Ama bir türlü doğru düzgün test etmeyi beceremediklerinden, telefon bana her geldiğinde farklı bir yeri arıza verdi. 3 tamir ve 1 ay süre geçtikten sonra dayanamadım ve çoklu tamirden iade ettim. Sırf inat olsun diye Asus almadım. Geriye kalan markalarda fiyat/performans olarak ve özellik olarak da en iyi Sony idi bence, en azından 700-1000TL fiyat aralığında. Asus haricinde diğer markaların bu fiyat aralıklarındaki modellerinin ya RAM'i düşük, ya dahili hafızası düşük veya kamerası kalitesiz. Bu nedenle Sony'yi seçtim. Ha belki yine Asus alırdım ama M4'ü deneyip ekran kalitesini ve hafifliği görünce direkt Sony'de karar kıldım. Zenfone'ların teknik özellikleri fiyatına göre çok güzel ve kağıt üzerinde sadece 30-40 gram ağır gözükse de Sony'nin yanında cebinizde külçe taşıyormuş gibi hissedersiniz.

Son düzenleme:

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Daha demin bir şeye daha gıcık oldum, Sony'nin içinde gelen uygulamaları konusunda.

File Commander diye bir uygulama var; ne güzel değil mi? Ama bu da 3. party imiş, girer girmez "Premium'a geçicen mi Hacı?" dedi. Mesela ZenUI'de bu 3. party değil, telefonu açar açmaz ana ekranda Asus klasöründe hazır ve nazır vaziyette.

Çok gıcık oldum vallahi...

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Bugün saat 14:25'te şarj full'dü. Konum servisi açıktı, belki hava durumu uygulaması durumu etkilemiş olabilir ama telefonu hiç kullanmama rağmen saat 17:40'ta şarj %86'ya düşmüştü. 3 saatte %14 normal mi bilemiyorum, artık siz karar verin ;)

GokhnGs

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
c4 de kafam vardı alsam mı almasam mı diye çok yararlı oldu bu

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar, telefona yeni Sim taktıktan sonra düzenli kullanmaya başladım. Daha önce yazdıklarımda telefona, şarjı için epey bir giydirmiştim. Telefonun şarjı akşama kadar yetiyor. Yani saat 6:15 sularında şarjdan alıyorum; sonrası için aşağıda örnek verdim:

1) İşten eve normal saatte dönüyorsam, saat 20:00 gibi kalan şarj %30 civarında oluyor.
2) Birkaç gün eve geç döndüm, saat 24:00 gibi kalan şarj %15 civarında oldu.

Burada kilit nokta tabii ki oyunlar. İşten çıkarken bakıyorum %50 civarında, serviste yolun bir kısmında oyun oynuyorum, nasıl olsa evde şarja takarım diye. Yani aslında şarj daha da fazla gidebilir, 1. örnekte.

Cihazda Stamina Mod, Ultra Stamina Mod, Düşük Pil Seviyesi Modu falan da var. Bunları zaman zaman devreye soktum. Faydası çok gözüme çarpmadı; mesela Stamina modda beklerken yine %5-10 arasında şarjın gittiğini gördüm, 1-1,5 saatte. Yani düşünmedim de değil "bu nasıl stamina mod %7 gitti, normalde ne kadar gidiyor ki sanki" gibisinden...

Sonuç olarak o gün sıkıntılı geçecek diye düşünüyorsanız oyun oynamayıp, stamina modu devreye sokarsanız şarj rahat yeter. Ama forumda "1 gün gider/gitmez" lafı çok dolanıyor ya telefonlar için; 1 günden kasıt tam 24 saat ise, 1 gün gitmesi zor :oops:

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar, sırf bana mı denk geldi bilemiyorum ama telefonun yazılımından çok şikayetçiyim. Bazen arama yapmıyor, reset atınca düzeliyor. Rehberde isim aratıp sonra kişiyi bulunca tam aramaya tıklarken klavye açmaya çalışıyor. Bazen oyunlardan atıyor, bazen donma yapıyor.

SDN editörleri "Sony yazılım olarak sağlam" diyordu ama ben bir numarasını göremedim.

Bu telefona hiç bulaşmayın bekleyin General Mobile GM5 alın; teknik özellik olarak çok üstün gözüküyor.

trcyzr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Gördüğüm en başarılı orta segment telefonlarından biri Kasım ayından beri kullanıyorum. Bazı arkadaşların yorumlarına istinaden bende görüş paylaşmak istedim.

Öncelikle ekran görüntüsü güzel ancak IPS olmasına rağmen gün ışığında çok yeterli değil.
Kamera bir amiral gemisi değil ancak güzel.
İlk zamanlar siyah ekranda ufak kitlenme sıkıntısı yapıyordu ama aldığı güncelleme ile bu sorun tamamen ortadan kalktı.
Evet karşı tarafa ses az gidiyor ama ortam seslerini süzmek için ayarlarda bir seçenek var onu açık tutarsan bu sıkıntı oluyor normalde ses düzgün gidiyor.
6.0 güncellemesini alacak diyorlar henüz ufukta görünen bir şey yok.
Sony'nin arayüzü bir harika en ufak bir takılma( bunu bu kadar rahat söylememdeki sebep Asphalt 8, İnstagram, Snapchat, Twitter, Kamera ve 2 ufak oyun arkada açıkken denedim en ufak takılma bile yaşamadım.)
Bilmiyorum bana mı öyle geliyor ama aldığı güncellemeden sonra sanki daha hızlı şarj oluyor.

Alacak arkadaşlar için her soruyu yanıtlarım telefonla denemediğim en ufak bir şey dahi yok en büyük uyarım ise şu olur asla Amiral Gemileri ile kıyaslama yapmayın daha önce kullanmış olsanız bile.

GokhnGs

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
ben bu hafta almayı düşünüyorum Gm 5 plusı beklicektim ama 4g de tüm uygulamalar google uygulamarı varmış birde biri sony biri general mobile doğal olarak sony almayı düşünüyorum

GokhnGs

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Gördüğüm en başarılı orta segment telefonlarından biri Kasım ayından beri kullanıyorum. Bazı arkadaşların yorumlarına istinaden bende görüş paylaşmak istedim.

Öncelikle ekran görüntüsü güzel ancak IPS olmasına rağmen gün ışığında çok yeterli değil.
Kamera bir amiral gemisi değil ancak güzel.
İlk zamanlar siyah ekranda ufak kitlenme sıkıntısı yapıyordu ama aldığı güncelleme ile bu sorun tamamen ortadan kalktı.
Evet karşı tarafa ses az gidiyor ama ortam seslerini süzmek için ayarlarda bir seçenek var onu açık tutarsan bu sıkıntı oluyor normalde ses düzgün gidiyor.
6.0 güncellemesini alacak diyorlar henüz ufukta görünen bir şey yok.
Sony'nin arayüzü bir harika en ufak bir takılma( bunu bu kadar rahat söylememdeki sebep Asphalt 8, İnstagram, Snapchat, Twitter, Kamera ve 2 ufak oyun arkada açıkken denedim en ufak takılma bile yaşamadım.)
Bilmiyorum bana mı öyle geliyor ama aldığı güncellemeden sonra sanki daha hızlı şarj oluyor.

Alacak arkadaşlar için her soruyu yanıtlarım telefonla denemediğim en ufak bir şey dahi yok en büyük uyarım ise şu olur asla Amiral Gemileri ile kıyaslama yapmayın daha önce kullanmış olsanız bile.
bu telefonu önerirmisin şuan alsak bir sıkıntı yaşarmıyız yani o karşı tarafa ses gitme var mı gerçekten

GokhnGs

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
4.5 g destekliyor mu telefon

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
4.5G destekleyen telefonlar listesinde vardı, ben alırken bakmıştım.

Herkes "yazılım güzel" diyor ama ben memnun değilim.

trcyzr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
4.5 g destekliyor mu telefon

4,5 G desteği var ama ses sıkıntısıda dediğim gibi filtreleme açıksa var. yazılımsal olarak üstteki arkadaşın tersine sony arayüzünün mükemmelliğini hissediyorsun.

4.5G destekleyen telefonlar listesinde vardı, ben alırken bakmıştım.

Herkes "yazılım güzel" diyor ama ben memnun değilim.

hocam seni yalancı çıkarma derdinde değilim ama ilk kez yazılım sıkıntısı sende duyuyorum bence geç kalmadan sonyden yardım iste çünkü sony arayüzü mükemmel çalışan bir arayüz

Ozan Koşar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
4,5 G desteği var ama ses sıkıntısıda dediğim gibi filtreleme açıksa var. yazılımsal olarak üstteki arkadaşın tersine sony arayüzünün mükemmelliğini hissediyorsun.

hocam seni yalancı çıkarma derdinde değilim ama ilk kez yazılım sıkıntısı sende duyuyorum bence geç kalmadan sonyden yardım iste çünkü sony arayüzü mükemmel çalışan bir arayüz

Yok hocam estağfurullah, bu kadar adam yalan söyleyecek değil ya :D

Ama ben şahsen telefon araması yapmaya çalışırken çok geç tepki vermesine ve daha telefonu aldığım ilk hafta birkaç donma yaşamama çok takıldım. Hatta benim dert ettiğim birçok şey belki de direkt Android'in hatasıdır. Ne bileyim işte bir türlü rahat edemedim...

Ben de telefonu kötülemek amacında değilim, bana bir kazancı yok böyle bir şeyin. Zaten hep diyorum ekranını bir görün bir daha başka telefona bakamazsınız, renkler ve kalite çok cezbedici. Ayrıca telefon inanılmaz hafif, cebinize koyduğunuzu hissetmiyorsunuz. Oyunlarda hiçbir sıkıntım yok, performans sorunu yok. Netlemesi biraz gecikmeli gibi ama kameradan da şikayetçi değilim ki bu fiyat segmentindeki diğer telefonlardan da muhtemelen çok daha iyidir. Ses kalitesi de güzel, kulaklıklar dışarı ses vermiyor ve basları da iyi.

Yani telefon alınmayacak bir telefon değil kesinlikle ama bu saatten sonra da şu General Mobile GM5 Plus'ı bekleyip, inceleme videolarına bakmak lazım diye düşünüyorum. Ben kamerada çok önemli bir fark olacağını sanmıyorum; ekran ve seste bir tık (belki iki tık) altta olabilir. Ama donanım olarak da C4'ün üstünde duruyor gibi; yani işlemci, pil ve modem konusunda öne çıkar. Yazılım olarak da güncelleme garantisi ile ön plana çıkar.

Şu Marshmallow güncellemesi geldiğinde bir fabrika reset atıp sileceğim bütün uygulamaları, güncellemeden sonra tekrar kuracağım. Herhalde bir sıkıntı kalmaz.

trcyzr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Xperia C4 hakkında yeni bilgiler vermek istedim arkadaşlar

Öncelikle 6.0 güncellemesi hala gelmedi bilin istedim.
Batarya hala adam akıllı şarj tutuyor bu şahane benim için.
Bir çok defa tekmelemek suretiyle düşürdüm çizik dahi yok.

Gelelim sıkıntılara;

Son güncellemeden beri ekran kilit düğmesine bastıktan sonra eğer 2-3 sn içinde ekrana temas ederseniz kilit ekranındaki saati değiştirmk için menü açılıyor ekran hala siyah ama titreşim ve sesten bunu anlıyorsunuz.
Diğer sorun ise kulağınıza götürdüğünüzde yakınlık sensörü çok kötü çalıştığından her an yanağınızla birini arama yada çağırıyı bekletmeye falan alıp hatta kapatabiliyorsunuz.

Donanım sorununuda söyleyim yüklediğim en gelişmiş oyun asphalt nitro olmasına rağmen ekranımın sol üst köşesinde donanımın fazla ısınıp zarar görmesi sebebiyle sarı yarım bir halka oluştu bu hafta servise göndereceğim umarım bana kitlemeye kalkmazlar :)