sosyalik
Öğrenci
- Katılım
- 31 Temmuz 2012
- Mesajlar
- 33
- Reaksiyon puanı
- 3
- Puanları
- 6
Inception, Matrix, Star Trek (2009-2013).
Herkesin yüksek bütçeli favorilerinin aksine bağımsız bilim kurgu filmleri efsane olmayı daha çok hak ediyor gibi. Örneğin şu filmler.
Ayrıca bu hafta vizyona giren Gravity'yi de unutmamak lazım. (Film hakkındaki fikirlerim için ismin üzerine tıklamanız yeterli)
Event Horizon, izlemediysen izle mutlaka.
Bilim kurgu iddiasında olan, üstelik çekim kuvvetiyle ilgili olan filmde, bilinen bilimsel gerçeklerin gözardı edilmesi kabul edilemez. Filmde sonuçta henüz bilinmeyen şeylerden bahsedilmiyor ki "kurgu" kelimesinin arkasına sığınılsın.Bilim kurgu kavramının "kurgu" kısmını iyi anlamamışsın gördüğüm kadarıyla. Bilimsel gerçeklikler odağa alınarak yapılan filmler (her ne kadar böyle bir şey söz konusu olamasa da) sinemada gerçekçilik olgusu içinde değerlendirilir -elbette bu sadece teoriktedir, pratiğe dökülemez. Bu temel eksiklik bir yana, Gravity'yi de pek anlamadığını düşünüyorum zira filmin senaryosu hayli vasat.
Bilim kurgu iddiasında olan, üstelik çekim kuvvetiyle ilgili olan filmde, bilinen bilimsel gerçeklerin gözardı edilmesi kabul edilemez. Filmde sonuçta henüz bilinmeyen şeylerden bahsedilmiyor ki "kurgu" kelimesinin arkasına sığınılsın.
Mesela neden yerçekimsiz ortamda saçlar düz duruyor? Neden uluslararası uzay istasyonu diğer uydularla aynı yorüngedeymiş gibi duruyor? Neden bu yapay uyduların yörüngeleri yanlış yönde akıyor? Bunlar bilimsel tutarsızlıklar ve kurgu kelimesinin arkasına sığınılamaz bunlar için.
Hal böyleyken 2001: A Space Odyssey'in olduğu bir listede Gravity'den bahsetmek uygun değil ve bu nedenle bilimsel tutarsızlıktan bahsettim.
Ayrıca ben "hikaye iyi" dedim, hikayenin nasıl işlendiği değil. Mesela Stargate Universe' in hikayesi çok iyiydi, ama birçok yerde uygulanışı kötüydü.
Ben bilim kurgu filmi degildir demedim, iyi bir bilim kurgu filmi degildir demeye calistim ve neden olarak da "bilim" kisminin yetersiz oldugunu soyledim."Kurgu" kısmı henüz bilinmeyen bir şeyden bahsetmeyi işaret etmez bilim kurgu fenomeninde. Gerçekle olan uyuşmazlığa işaret eder. Bu yüzden tam da bazılarını sıraladığın sebeplerden dolayı Gravity bir bilim kurgu filmidir.
Sizin ne soylediginizi de anlamis degilim acikcasi. En iyi bilim kurgu filmlerinden bahsederken "Gravity'yi unutmamak lazim" gibi bir sey soyliyorsunuz, sonra uzerine bir sey soylendiginde "senaryosu vasat" diyorsunuz. Karar verin, bu film iyi mi kotu mu?Hala söylediğim şeyin arkasındayım.
Evet, bir 2001: A Space Odyssey, bir Contact, bir Gattaca ya da Maymunlar Cehennemi kadar iyi olmuyor.Çünkü sizin mantığınıza göre bilim kurgu etiketi altındaki her 10 filmden 9'u iyi bir bilim kurgu örneği olmuyor.
Beni sinema degeri, gercekcilik akimlari vs. ilgilendirmiyor. Bilimle biraz hasir nesir olan birisine (hatta biraz hasir nesir olmayi birakin, temel bilgisi olan birisine) o ogelerin olusu rahatsiz edici geliyor. Kalkip da Titanic'teki gokyuzunde bulunan yildizlarin yanlis olusuna kadar irdelemiyorum ama astronotun saclarinin ucusmayisi, kablonun kopmasi, kablonun koptuktan sonra bir araya gelebilmeleri vs. rahatsiz edici.Size sinemada gerçekçilik ve yeni gerçekçilik akımlarını takip etmenizi öneriyorum, bilim kurgu kadar yanlış anlaşılmaya(!) açık bir kültür değildir kendileri.
Matrix başka türlü birşeydir. Bir filmi ikinci defa izleyemeyenlerdenim. Ancak matrixi her yıl izindeyken 3'leme olarak izliyorumMatrix'in yeri ayrıdır.
Son bir açıklama yapayım.
1. Eğer ilk mesajımdaki linke tıklarsanız senaryo ve diğer konular üzerindeki fikirlerimi sorma gafletine düşmezsiniz.
2. Bilimle alakalı olmanız, size bir filmi iyi ya da kötü bir bilim kurgu olarak değerlendirme fırsatını ne yazık ki sunmuyor. Her film hatalarla doludur, Gravity'deki mantığa uyuşmayan noktaları da geçtiğimiz günlerde emekli bir NASA mühendisi çıkıp sıralamıştır. Fakat film eleştirisinde, analizinde, değerlendirmesinde, sınıflamasında böyle mantık hatalarının yeri yoktur zira onları kapatan ögeler fazlasıyla mevcuttur (hangileri diye soracak olursanız tekrar linke yönlendireceğim). Eğer sizin açınızdan bakarsak ben de bir stajyer hekim olarak (bu işlerle haşır neşir biriyim ya hani) sizin algı mekanizmanız üzerinden çok çeşitli çıkarımlarda bulunabilirim fakat yapmıyorum, neden acaba?
1998 yapımı filmden bahsediyorsun zamanına göre güzel bir filmSphere - Küre filminide öneririm.