Sizce emacs yada vi/vim öğrenmeye harcanan zamana değer mi ?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eronis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bu iki kod düzenleme programından birini kullanmayı öğrenmem benim için önemli mi sizce ? Yada öğrenmek bana neler kazandırır ? Öğrenme süreçleri kısa editörler değil ikisi de ve ikisinin arasında farklar çok belirgin değil dışarıdan bakan gözlere. Sizce hangisini öğreneceğime neye göre karar vermeliyim yada içlerinden birini öğrenmelimiyim ?

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

Visual Studio kullanıyorum. Amacım istediğim programlama dillerini (Visual Studio'nun da izin verdiği ölçüde) düzenli bir şekilde kullanabilmek. Aynı zamanda benim için en önemli olan hata yönetimi ve bir IDE'nin konforu. En ön planda şimdilik bunlar. Ayrıca C'yi ayrı, C++'ı ayrı, Assembler'i ayrı ayar yaparak kullanabiliyorum. Bir çok dilin kullanımına da izin vermektedir.

Beklentilerim, konforun dışında ayrıca her konuda bana destek olması ve geliştirilebiliyor olması. Üreticinin desteği tabii ki önemli. Hatta en önemlisi bile diyebiliriz. Emacs'ı bir kaç kez kullandım, açık konuşmak gerekirse, ben ısınamadığım için kullanmak istemedim. Çok karışık geldi bana. Konuyu daha da açarsak; ben Visual Studio'nun konforunu ve desteğini bırakıp başka bir derleyiciye geçmeyi planlamıyorum. Sorunlar her yerde vardır, Visual Studio'da da sorunlar vardır ama çözülmemiş şu an herhangi bir kayıtlı sorun olduğunu sanmıyorum. (Emacs'ın derleme ve debug desteği olsa bile bir derleyici olarak VS ile bir tutmuyorum.)

NetBeans ve Eclips kullanıyorum aynı zamanda. Zaten bu iki derleyicinin karmaşıklığı da yetiyor bana. Şimdi; neden Emacs dediğim zaman, geçerli bir sebep bulabiliyorsan. Kullan ve zaman ayır. Ama elde tutulur ciddi bir sebebin yoksa, ona ayıracağın zamanı kullandığın derleyiciyi daha da iyi öğrenmeye çalışmak bana daha mantıklı geliyor.

Visual Studio ile başka derleyicilerin kıyaslandığını okudum internet üzerinde. Bence bu pek doğru olmaz. Her derleyicinin hitap ettiği bir kesim var. Yaptığınız iş ve mesleğinize göre seçim yapmak her zaman daha mantıklıdır. Yani ben Visual Studio'yu kullanarak rahat edip aynı zamanda para kazanabiliyor olmam, sizinde aynı ölçüde ilerleyeceğiniz anlamına gelmez (Ya da siz kazanıyorken ben kazanmıyor da olabilirim). Dolayısıyla mesleğiniz ve aynı orantıda çalıştığınız iş yerine en uygun derleyici seçimini de sizin yapmanız veya bu kararı alanlara doğru seçenekler sunmanız gerekir.

Teknik olarak herhangi bir konuya girmek istemiyorum. Çünkü çok fazla detay var. Visual Studio'nun bile kendi içerisinde detayları ve farklılıkları varken.. İnternet üzerinde teknik detaları karşılaştıran siteler de var.

İş konusuna gelince, internet üzerinde sürekli olarak iş ilanlarını takip etmeye çalışan birisiyim. Bunun nedeni ise, firmaların hangi pozisyona daha çok personel alımı yaptıkları, hangi programlama dilini aradıkları ve hangi detay üzerinde uzman alımını yapmak istediklerini tespit edebiliyorum. Emacs'ı talep eden sadece 2 ya da 3 firma gördüm son 8 ay içerisinde. Zaten piyasada tutulan bir derleyiciyi veya kod düzenleyiciyi iyi derecede kullanabiliyorsanız veya kendinizi bir derleyici veya kod düzenleyiciyi üzerinde iyi bir şekilde geliştirdiyseniz Emacs'ı ek olarak CV'ya eklemek de sorun teşkil etmez. Ancak iş uzmanlık konusuna gelince orada sorun yaşayabilirsiniz. Çünkü sizin çalışıp kendinizi geliştirdiğiniz ile firmanın sizden isteyebileceklerinin çok farklı olacağına %100 eminim.

CV'nize : Emacs (Temel düzey) yazarak eklemek aslında fena olmaz. Ancak profesyonellik konusunda ilerlemek istiyorsanız zamana yaymanız gerekmektedir. Örnek olarak Visual Studio, Eclips, NetBeans vs. IDE'lerin kullanım talimatları ve özellikleri.. Dünya kadar özellikleri var ve hala bilmediklerimiz de var..

Saygılarımla.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Ben yazılımı meslek olarak değil, hobi olarak yapıyorum. Kod yazmayı eğlenceli bulduğum için yazıyorum. Github'da takılırım, öğrenmeye, bir şeyler kapmaya çalışırım diğerlerinin kodlarından. Onları değiştiririm ve neyin ne olduğunu anlamaya çalışırım. Bunu nasıl farklı yazarım onu bulmaya çalışırım. Benim için bu bir oyun. Ama ben bu oyunu farklı bir dereceye getirmek, oynarken işime yarayabilecek araçları kullanmayı öğrenmek istiyorum. Bu anlamda soruyorum soruyu. Misal Gedit'le yada Nano ile de edit yapmışlığım var. Vim ve Emacs ile yazdığım şeyler de var. Ama detaylı öğrenmek ayrı bir mevzu. Emacs'ın baya baya farklı bir işletim sistemi olduğu ve Vim'in ise hızlı edit aracı olduğu bir gerçek. Ben sadece diyorum ki Emacs'ı öğrenmeye değer mi ?

Bakıyorum internette,
Linus Torvalds
Steve Jobs
Mark Zuckerberg
Richard Matthew Stallman

gibi pek çok başarılı yazılımcının röportajlarda verdikleri cevaplara göre Emacs kullandığını görüyorum. Sizce bu editör'ü kullanmayı öğrenmeye değer mi ?

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Sistem programcıları genelde emacs, vim gibi araçları kullanıyor bunu görebiliyoruz.
Emacs kullanmadım ama vim kullandım, kodlar arasında gezinmek gerçekten çok hızlı bir şekilde olabiliyor, özelleştirmelerle tamamen kendi keyfinize göre bir editör elde edebiliyorunuz, en güzel özelliklerinden birisi komut satırını kullanırken hızlıca koda geçip sonra tekrar komut satırına dönebilme imkânı. Söylediğim özellikler benim profesyonel olmayan kullanımımdaki gözlemlerim.

IDE'ler şu an çok gelişmiş durumda, binbir türlü özellikleri var, işleri gerçekten çok kolaylaştırıyorlar, ancak emacs gibi programlar özelleştirmelerle-eklentilerle en az IDE'ler kadar güçlü ve pratik olabilir, bunun önünde bir engel yok. Tabii tüm özellikler devredilebilir mi onu bilemiyorum.
C programlama ile uğraşıyorsunuz büyük ihtimâlle, Jetbrains Clion IDE'sini bir deneyin, bir de vim-emacs deneyin. Hangisinin size daha uygun olduğuna karar vermeniz kolaylaşır.

Arch linux vim-emacs ise IDE'ler ubuntudur diyebiliriz bir nevi :)

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
Vi/m ve emacs bir zamanların en iyi düzenleyiçileriydiler. Günümüzde bir çok yeni düzenleyici (editör) çıktı ve bunlar günümüz teknolojisinin eserleri. Bende her şeye rağmen kedi editörü ve dahili derleyicisine sahip klasik yada geleneksel Basic takılıyorum, çünkü benim seviyeme en uygun olduklarını düşünüyorum. Belki de yaşımdan ötürü Nostaljiye ilgi duyuyorum. Belki de ilk QBasic ile başladığım için QB64, Blassic gii editörü ve derleyicisi içinde yazılımlara daha çok ilgi duyuyorum. Öğrendiğin her şey sana bir şeyler kazandırır. Önemsiz yada gereksiz bilgi olmaz. Ama illâ Vi yada Emacs öğrenmek zorunda değilsin. Ben sadeliği severim ve bu nedenle de Visul Basic, Java, C# gibi programlama dilleri beni bir süre sonra sıkıyorlar. İhtiyaç ta duymuyorum. Neyi ve neden öğreneceğini ve kullanacağını kendin bilmelisin. Başkalarının tercihi seni onun seviyesine yada bilgisine ulaştırmaz.

Son düzenleme:

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Ben milleti Visual Studio'dan Qt Creator'a veya Notepad++'a geçiremiyorum.
Emacs'ı Richard Stallman yazdı zaten tabi ki o kullanır, kankası Linus'te kullanır, Linux'un yapısını Apple'a entegre eden Steve Jobs da kullanır Mark ise karizma gözükmek için kullanıyorum yalanını atıyordur.
Vim Emacs Ed gibi editörleri günümüz programlama dili kullanıcıları kullanmaz çünkü ihtiyaç yoktur. Günümüzde bir dosyadaki kod satırı çok uzun olmaz, olursa modüllere bölünür, sınıflara bölünür, hiyerarşik yapı oluşturulur, hiyerarşi içinde konteynır olur, böyle uzar gider.
Ama eskiden öyle değildi, yüz bini aşan satırlık kod tek bir dosya içerisinde olabiliyordu. Ancak o zaman bu gibi editörlerin faydasını görürsün yoksa öğrenme süreci çok uzundur, değmez.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Ben yazılımı meslek olarak değil, hobi olarak yapıyorum. Kod yazmayı eğlenceli bulduğum için yazıyorum.
Nasıl başladınız bu işe? Sizce ben yazılım işine daha doğrusu iş olarak değil hobi olarak nereden başlamalıyım sizce? Github'daki kodlarla ne yapabiliriz?

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
Ben buradan başlamıştım : QBasic Programlar, Örnekler, QBasic Kodlar, QBasic Dersler, QBasic Ders Notları
Bir de buraları arama yaparken keşif ettim : BÖLÜM 1
QBasic Ders Notları, QBasic Programlar, QBasic Örnekler, QBasic Kodlar, QBasic Uygulamalar
http://ackoc.pau.edu.tr/ackoc_dosyalar/quickbasickursu.pdf

Bunlar tabii ki eski dokümanlar ama kapsamlı ve anlaşılması kolay olduklarını düşünüyorum. Önerilen programlar (araçlar) 32 bit Windows 7 ve önceki Windows sürümlerinde düzgün çalışıyorlar. Windows 8 ve sonrası veya 64 bit Windows 7 ve sonrasında bir tek QB64 çalışıyor. QB64 eskiyi yeniye uyarlayan bir araç.

Bir de Mağazada (App Store) Basic İnterpreter adında daha görsel olan bir eskiyi yeniye uyarlayan araç keşif ettim. Başlangıç için iyi, ancak QB64 kadar kapsamlı değil.

Tabii iyi bir kitapçıya gidip, oradan daha yeni içeriğe sahip bir kitap ta satın alabilirsin. Kaynakta kıtlık yok.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,760
Merak edipte Mağazadan indirdiğim "Basic Interpreter" ile biraz önce denediğim kodlar:
Kod:
10 for x = 1 to 80
20    print tab(x), "*";
30    cls
40 next x