Sistemimizde, Online Scan (Tarama) Nasıl Gerçekleştiririz?

Bu konuyu okuyanlar

Hopeツ︎

Go for the EYES BOO. Go for the EYES! ?
Katılım
9 Mart 2016
Mesajlar
2,396
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
2,268
Puanları
113
Yaş
26
rsz_bocek1.png
Selamlar! hepimizin hararetle tartıştığı ve bize fikir ayrılıkları yaratan bir konu var. O da şu, "Antivirüs kullanmalı mıyım, ya da kullanmamam mı gerekir?" Benim forumda özellikle dikkat kesildiğim, mütamadiyen takip ettiğim ve görev yaptığım kategorilerden birisi elbette ki Güvenlik. Ve benim bu kategoride çoğunlukla rastladığım şeylerden bir tanesi, tırnak içinde belirttiğim soru veyahut da bu soruya benzer başlıkların açılması. Sorgulamak, öğrenmek istemek, bilgi edinmeye çalışmak o kadar güzel şeyler ki özellikle soru içerikli başlıklara ayrı bir hassasiyetim oluyor...

Kullanıcılarımız doğal olarak, ortada bir antivirüs furyası dönerken hangi hareketin daha doğru olacağına ve hangisinin yanlış olabileceğini baz alarak, iki ihtimali de gözeterek bir seçim yapmaya çalışıyorlar. Değerli dostlar, öyle ki; antivirüs kullanıp halinden memnun olan da var, memnun olmayan da. Şimdi tam tersini ele alalım, antivirüs kullanmayıp bu durumdan hoşnut olan da var, olmayan da var. Bu yazıda, aslında şu bahsettiğim tüm kesime aynı anda hitap etmeyi amaçlayacağız.

Mesela bazen şu gibi şeylerle karşılaşıyoruz, "Bir antivirüs'e halihazırda sahibim fakat, sistemimi yoruyor" burada, sistemimi yoruyor kısmı kullanıcının kullandığı anti yazılımından, tabiri caizse çile çektiğidir. Esas mesele, bilgisayar kullanıcısının tercih ettiği anti yazılımın sistem gereksinimlerini karşılamıyor olmasıdır. Siz gidersiniz bir hevesle lisanslı ya da lisanssız (anahtarsız, serialsiz anti kullanmak daha büyük çiledir.) bir yazılım edinirsiniz, hoop bir baktınız ki puf! ne oldu şimdi peki? basitçe anlatayım, sistem gereksinimi bu olaya sen dur orada bakalım dedi. Zira kullanıcı, ekipmanına ait bir tercih yapmadı. Bir de lisanssız gerçekleşebilecek spesifik durumları ele alalım... Hani derler ya, "Neresinden tutsanız elinizde kalır" tam olarak bu. Düşünüyorum şimdi, bunun başka bir açıklaması olamaz herhalde. Dostlar, mış gibi muş gibi davranan insanlardan her zaman korkun. Zira onlar yapaylardır ve samimiyetlerine inanamazsınız.

Peki, piyasadaki emeği geçmiş ve bilumum yazılımlar, oyunlar varken. Crack, warez, sahte serial, keygen... Bunlardan hangi birinin samimiyetine inanıyorsunuz, gerçekten samimi geliyorlar mı? bazı oluşumlar var örneğin, şu an oyun için örnek vereceğim. "Şu oyun şu tarihte piyasaya sürülmüştü, hatta piyasaya sürülmeden bilmem ne oluşumu yazılımı kırmayı başardı!" bu senaryo tanıdık gelmiş olmalı sizlere. Buna benzer içerikleri gördüğümde ki tepkimi aktarıyorum şimdi sizlere, vay be! diyorum ama hoşuma gittiği için değil. Sadece illa bir noktada takdir edeceksem, bu hacking faktörünün işe yarayış biçiminden dolayıdır. Derim ki evet patch mi atmış, crypt mi yapmış, şu tool'u uygun görmüş ortaya böyle bir sonuç çıkmış. Ama sonuca geliyoruz, ortada bir samimiyetsizlik var. Çünkü, bir emek söz konusu... Emeğe ihanet en büyük hıyanettir.

Bir şeyi başarılı ya da başarısız bir şekilde sunarsınız, hoş görülür görülmez fakat içeriğinde az veya çok emek vardır ve saygı göstermek zorundasınızdır. Biz bunları tüm Black hat'leri karşımıza alıp konuşalım, fikirlerinden dönüp zararlı bir işçiliği yararlılığa çevirirler mi? hayır çevirmezler. Benimsenmiş... O duygu ve düşünce durumu tercihleri oluşturmuş, fikirsel bir dökümanı sunmaya hatta uygulamaya itmiş. Şimdi konuyu hackerlar'ın tercihlerine ve yaşam felsefelerine bağlamayacağız tabii endişelenmeyin. Tüm bu anlattıklarımız zaten, "Güvenlik" kategorisinin içerikleridir. Dolayısıyla bilinmelerinde zarar değil yarar vardır değerli dostlarım.

Size yukarıda bir şeyden bahsetmiştim, şimdi oraya dönelim istiyorum. Genel manada "Antivirüs kullanmayı" ele alacak bu konumuz, yani sizin gerçekten sisteminizde bir yazılım kurulu olması gerekiyor mu? inceleyeceğimiz mesele bu. Şunun cevabını vermek gerekiyor ki illa ki bir anti yazılımınıza ihtiyaç yok. Burayı önemli kılan soru şu olacak, "İhtiyaç yok ama nasıl yok?" bilinçli kullanım. Ne kadar ki gelişen teknolojinin getirdiği zararlıları, enfekteleri, kullanılan zafiyetleri bertaraf edersiniz işte o zaman ihtiyacınız yoktur. Sizi virüsler konusunda en zora sokan elementler "Crackler, warezler, sahte serialler, keygenler, patchlar vb."dir. Bunlardan ne kadar uzak durursanız o kadar yazılıma ihtiyaç duymayacaksınız.

Şimdi sizlere, makinede herhangi bir antivirüs yazılımı bulunmadan internetin yardımıyla ve web siteleri vasıtasıyla nasıl online tarama gerçekleştirebilirsiniz hangi sitelerden yararlanırsınız onları anlatmak istiyorum... Öncelikle ne şekilde bunu gerçekleştirebileceğinizi açıklayayım, şöyle ki bir dosyadan, (aklınıza gelebilecek her türlü formatta) bir adres, URL'den şüphe duyuyorsunuz "Ben bunu indirdim ama, kaynağına güvenemiyorum ya virüs girerse?" gibi gibi... Evhamlara kapılıyorsanız ve bir anti yazılıma sahip değilseniz aşağıda güncel olarak belirteceğim, online scan (tarama) web siteleri sizin işinizi görecektir. Sizin sadece yapmanız gereken belirttiğim gibi, göz at vari butona tıklayıp orada dosyayı seçmeniz ya da adresi girmeniz taramayı başlatmanız. Taramayı başlattığınızda web sitesi daha önceki veri girdilerini inceleyecek gerekirse antivirüs yazılımlarının verileriyle karşılaştıracak size %100 sonucu her zaman değil ama %99'u başarıyla verecektir. Şimdi yararlanabileceğiniz web sitelerinin güncel listesine geçelim. Listede bazı arkadaşlarımızın "Ya ben bu crypteri yeni ortaya çıkardım, o kadar uğraştım serveri, binderi ile sen çıkıyosun bunu rapor gönderen anti'ye taratıyorsun." dediği sitelerde tabii ki yer alacak.

VirusTotal
KasperSky
VirScan
Jotti
ScanThis
MetaDefender
ReScan

Sanırım yeterli olur, çok fazla bu işi yapıyorum diyen web sitesi var ama iyi olanlarını toparlamaya çalıştım seçerek aralarından. Bir yazının daha sonuna geldik böylece. Güvenle ve SDN ile kalın...

SDN/Forum adına hazırlanmıştır, alıntı değildir.
 
Son düzenleme:
Üst