Sınırlar Arasında TRT sansürü

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
‘Sınırlar Arasında’ TRT sansürü

BATILI devletlerden birinin elçisi memleketine giderken, Osmanlı sadrazamına vedaya gelmiş:
‘’Dönüşte size ne getireyim?’’
Sadrazam gülümsemiş:
‘’Yeni meseleler, yeni dertler getirme de ne getirirsen getir!’’
TRT’nin yayından kaldırdığı ‘’Sınırlar Arasında’’ belgesel programının yapımcısı Banu Avar, ‘’Avrupalılar beni istemedi’’ demiş...
Osmanlı sadrazamı ile elçi arasındaki bu konuşma bize Banu Avar’ı hatırlattı.
* * *
DOĞRUSU hiç de yadırgamadık, ‘’sömürge valisi’’ kılıklı Avrupalıların bize sıfat biçtiği, ‘’Faşist laikler’’ yakıştırmasını yaptığı, ‘’Size şöyle bir adam lazım!’’ diye, adamın nasıl biri olduğunu anlattığı ortamda, elbette Banu Avar’ın yaptığı belgesel program onların canını sıkar, TRT’ye gereğini yaptırırlar.
* * *
NE vardı Banu Avar’ın programlarında?
Avar, gittiği ülkeleri bize tanıtıyordu, turistik otellerini değil, tertemiz meydanlarını değil, mutlu insanlarını değil...
Ya neleri?
O ülkede olan bitenleri, düzenin mağdurlarını...
Biz o belgeselleri seyrederken mesajı alıyorduk...
Mesela bize diyordu ki:
‘’Ey vatandaşım, kanma aldanma! Bakma, sen, onların bizi eleştirdiklerine... Evet, eleştirilerinde haklı olsalar bile, bir de kendilerine baksınlar, insan haklarına nasıl uyuyorlar, ya da uymuyorlar, görün!’’
Banu Avar, Avrupalılara kendilerini de tanıtıyordu:
‘’Bu mu insan hakları, bu mu demokrasi? Kendi ülkenizde olanları görmüyor, başka ülkelerden (Türkiye) hesap soruyorsunuz...’’
* * *
İŞTE Avrupalılar buna kızıyorlardı, şikâyetleri buydu, Ankara’da kaç büyükelçi, kaç kapıyı aşındırdı, Banu Avar için...
Gürcistan’dan İsveç’ine kadar...
‘’İsveç mi?’’ diyeceksiniz...
Ya ne sandınız?..
Sorun bakalım İsveçlilere, ‘’Laponlar’’ deyin, ‘’Laponlara ne oldu?’’ deyin, görürsünüz o sosyal demokrat İsveçlinin suratını...
Banu Avar’ın programlarını niye yayından kaldırdılar anladınız mı?
Hele hele bugünlerde, Anayasa Mahkemesi karar arifesindeyken...
* * *
OYSA, Banu Avar geçen yılın aralık ayında (Aralık 2007) TRT ile sözleşme imzalamıştı, 2009 Ocak ayına kadar program yapılmış, gidilecek ülkeler saptanmıştı.
Bu ayın 28’inde ‘’Büyük Ortadoğu ve Asya Projesi’’ adlı bölüm yayımlanacaktı.
Banu Avar bu bölümün kurgusuyla uğraşırken, TRT haber Dairesi Başkanı’ndan bir yazı geldi:
‘’Programınız kaldırılmıştır.’’
Gerekçe:
‘’Yayın planındaki değişiklik.’’
* * *
‘’SINIRLAR Arasında’’ programı tarihe karıştı.
Ne gam?
Onun yerine ‘’Avrupa’nın Türkiye’deki işbirlikçileri’’ adlı, Soros destekli bir program koyarsınız, olur biter.
Türk halkının uyanmaya değil, uyutulmaya ihtiyacı vardır.
‘’Dönek’’ makamından ‘’liberal fasıl’’ fena gitmez.

Hasan Pulur

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
abhazya bölümünü nasıl süründürdüklerini sonunda sansürleyerek verdiklerini hatırlıyorum... eminim program yapımcıları böyle olsun istememiştir zaten isteselerdi öyle kaydetmezlerdi TRT gürcistan a bile boyun eğmiş onların taleğleri doğrultusunda bir programa sansür uygulamıştır... bu kadar da olmaz...

barttao

Asistan
Reaksiyon puanı
0
aktifhat@trt.net.tr

bu adresten trt yi protesto edebilirsiniz Tabi Bu şartlarda işe yararmı meçhul ama duyarlı arkadaşlar da vardır aramızda

Banu Avar için kampanya!
TRT'deki programı tamamen kaldırılan Gazeteci Avar için imza kampanyası başladı.

'Sınırlar Arasında' adlı programına son verilen Gazeteci Banu Avar'a bir destek de Tüm Öğretim Mensupları Derneği'nden geldi. Kısa adı TÜMOD olan kuruluş, Avar'ın uğradığı sansürü protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı.

Toplanacak imzaları önce bir gazetede yayımlatmayı, ardından ise TRT'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a ulaştırmayı hedefleyen dernek, sansüre karşı çıkılması için çağrı yaptı. Bildiriye destek olmak isteyenlerin banuavaradestek@gmail.com adresine mail atması istendi

aventura

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bune faşist bi zihniyet devletin kurumları yavaş yavaş bir kısıma çalışan kurumlar olmaya başladı

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Severek izlediğim çok süper bir programdı, çok büyük hata yaptılar.

peyman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ya ben bu programa bayılıyordum. Her bölümünü izledim ve müthiş , gerçekleri açıkça söyleyen bir programdı. Yayından kaldırılması beni çok üzdü.Ne hallere geldik..Gerçekleri söylemek sansür nedeni oluyor. Tarihi ve kötü günler yaşıyoruz vesselam..İşbirlikçiler her köşeden fışkırıyor. Hemde en etkili yerdeler.