Sinekler ile Gelen Tehlike

Bu konuyu okuyanlar

Aynuraydin

Öğrenci
Katılım
1 Haziran 2020
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
Yaş
27
Sinekler-780x443.jpg

Sıcakların artması ile beraber sinek popülasyonu da hızlı bir artış göstermiştir. Hemen hemen herkes sineklerden şikayetçidir, sesleri olsun, bıraktıkları yaralar olsun yazın kabuslarıdır. Peki bu kabuslar gerçekten de kabus mu yoksa en masum halleri vücutlarımızda bıraktıkları kızarıklar ve sesleri mi?

Sinekler
Bilimsel adı ‘diptera’ olan sinekler iki kanatlı ya da çift kanatlılar denen böcek takımından eklem bacaklıların ortak adıdır. Bu muazzam olan canlılar dünyada 177 familya bulunmakla beraber toplam 120.000 türü bulunmaktadır. İki kanatlılar takımında yer alan sinekler arasında en çok sivrisinek, karasinek ve büvelek adıyla bilinirler ve başkalaşım geçirirler. Yaşam süreleri sineklerin türlerine göre değişir. Ancak en çok bilinen sinek türlerinde karasinekler 28 gün, sivrisinekler 7 gün yaşamaktadırlar.

Sineklerin Taşıdıkları Hastalıklar
Bu iki kanatlı böcek takımı genel olarak çöplük, lağım, pislik, kirli yerler gibi yerlere konarlar ve buralara konduktan sonra yiyeceklere, gündelik kullandığımız eşyalara hatta üzerimize konarlar. Böylece daha çok patojeni daha kolay taşıyabilirler. Bu bulgular ışığında anlaşılıyor ki, insanların etrafında bulunan sinekler daha çok patojen taşımaktadır. Burada ki en büyük sorun sineklerin bakteri, virüs gibi patojenler için uçak görevi görmesidir. Sineklerin her konduğu alanda ve noktada koloniler oluşturabilir ya da virüsler için yeni bir yer olabilir.

Kaynak: Sinekler ile Gelen Tehlike | Bilim Ve Tekno
 
Üst