Simite büyük zam!

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), tamamı ithal edilen susam fiyatının 4 liradan 10 liraya çıkmasıyla simit fiyatlarında yüzde 50 artış beklendiğini bildirdi. Ancak Türkiye'nin en büyük simit alıcısı olan Simit Sarayı'nın sahibi Abdullah Kavukçu, Hürriyet'e yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar zam yapmayacaklarını ve direneceklerini söyledi. İsmini vermek istemeyen bir sektör temsilcisi de simit üreticilerine zam yapmaları yönünde bir baskı olduğunu idida etti.

22198181.jpg


İSTESOB'dan yapılan açıklamada, simit fiyatının 2011 yılında 1 lira olarak açıklandığı ve o günden bugüne artış olmadığı belirtildi. Açıklamada, 2011'de 50 kilogramlık un çuvalının 42 lira iken bugün 58 liradan satıldığı aktarılarak, 3 yılda personel maaşları, doğalgaz ve odun fiyatlarındaki artışların da zammı kaçınılmaz hale getirdiği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul Un-İş Esnaf Odası'ndan zam talebi geldiği taktirde girdi maliyetlerindeki artışa göre bir zammın söz konusu olacağını belirtti. Yılmaz, ülkede tüketilen susamın tamamının Sudan, Pakistan ve Nijerya gibi ülkelerden ithal edildiğini, ithalat fiyatındaki artışın da simide yansıyacağını aktararak, ilgili odadan talep gelmesi halinde İSTESOB Tarife Komisyonu'nun girdi maliyetlerine göre zammı belirleyeceğini kaydetti.

"Yüzde 50 zam talebimizi yazılı olarak bildireceğiz"

İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Ali Yücel de hem susamda hem de undaki artışa dikkati çekerek zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Simit fiyatının 2011 yılından beri 1 lira olduğunu belirten Yücel, "3 yıldır zam almadık. Ancak susamdaki yüzde 100'lük artış ve undaki artıştan dolayı mecbur kaldık. Girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı bu hafta ortasında birliğimize (İSTESOB) yüzde 50 zam talebimizi yazılı olarak bildireceğiz" ifadelerini kullandı.

'DİRENECEĞİZ'

Susamdaki fiyat artışını ve simite zam taleplerini Hürriyet'e değerlendiren Simit Sarayı’nın İcra Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, yıl sonuna kadar zam yapmayacaklarını ve direneceklerini söyledi. Sektörün sadece susam zammı ile uğraşmadığının altını çizen Kavukçu, simitin en önemli hammaddelerinden unda da yıl başından bu yana yüzde 80’lik fiyat artışının yaşandığını ifade etti.

2013’ün başlarında susamın kilosunu 4.25 liradan satın aldıklarını belirten Kavukçu, şu anda fiyatın 8 lira seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Susamı Türkiye’de yetişmediği için yurtdışından almak zorunda kaldıklarını belirten Kavukçu, “Yurtdışında yaşanan her türlü dalgalanmadan etkileniyoruz. Susam tarladan çıkarıldığı gibi hemen simit üretilemiyor. Bir çok işlemden geçiriliyor. Bunlar da fiyat artışında etkili oluyor” dedi. Ayda 10 milyon simit ürettiklerinin altını çizen Kavukçu, susamda Türkiye’de Ülker ile beraber en çok alımı yapan firmalar arasında olduklarını söyledi. Hammadde de neredeyse 1 yıllık ihtiyacı önceden tedarik ettiklerini belirten Kavukçu, “Süte zam geldi. dolayısıyla kaşar peynirinin de beyaz peynirin de fiyatı arttı. Bu ürünlerin de satışlarımızda önemli bir yeri bulunuyor. Simitle ilgili ne varsa bu yıl çok zam oldu” dedi.

ZAM BASKISI VAR

İsmini vermek istemeyen bir sektör temsilcisi de simit üreticilerinin uzun süredir zam yapmak için çaba gösterdiğini iddia etti. Bir çok ürüne zam yapılmasıyla beraber daha çok seslerini duyurmaya başladıklarını söyleyen sektör temsilcisi, “Evet bir çok şeye zam geldi. Ancak bu durum ilk kez yaşanmıyor. Bazı kuruluşlar büyük simit üreticilerine baskı kurmaya çalıştı simite zam yapılması konusunda. Susam fiyatlarındaki artışta dünyada yaşanan gelişmelerin yanında, bazı spekülatörler de ortaya çıktı. Önceden ürün stoklayanlar oldu. Zam yapılması için hareket geçtiler” dedi.

Hürriyet
 

01xÖMERx01

Doçent
Katılım
29 Eylül 2012
Mesajlar
620
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ne kadar zam gelirse gelsin türk halkının asla vazgeçmiyeceği bir tatdır kısacası

"Simit Candır":thumbup:
 

7.43

Dekan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
8,969
Reaksiyon puanı
332
Puanları
83
Susamın tamamı ithal ediliyormuş. Ülkede tarım bitmiş, yazıklar olsun bu duruma getirenlere.
 

HRNKC

Profesör
Katılım
1 Ağustos 2008
Mesajlar
4,155
Reaksiyon puanı
20
Puanları
38
Neden susam üretmiyoruz, Türkiye toprakları çöl falan mı oldu ?
 

WarriorEagle

Profesör
Katılım
2 Ağustos 2009
Mesajlar
1,514
Reaksiyon puanı
22
Puanları
38
Simite Zam Gelmiş İyi O zaman Gevrek Yemeğe Devam
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
Kimse simit üzerinden siyaset yapmasın yakında ses çıkaranlara provakatör demeye başlarlar zam değil zamcık güncelleme derler :D
 

beyzabetül

Profesör
Katılım
1 Mayıs 2011
Mesajlar
3,290
Reaksiyon puanı
356
Puanları
83
3 yıldır zamolmuyorsa bu zam oranı bence normaldir
hem susam pek kullanmasınlar,mideye zarardır.
 

FY2005

Profesör
Katılım
14 Eylül 2007
Mesajlar
1,239
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Simit Sarayı'nın sahibi zam yapmayıp direneceğiz demiş, ulen sizin fiyatlar çifte zamlı ki zaten :)
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
Çıplak simit eylemi

22239119.jpg


Susam fiyatlarının iki katına çıkmasını eleştiren simit üreticileri susamsız simit satmaya başladı. Üreticilere susamsiz simidin lezzetsiz olduğu yönünde tepkiler gelirken susamız simit susamlıdan 30 kuruş aşağıya 70 kuruşa satıldı.

Susam fiyatları bu günlerde el yakıyor. Geçen sene kilosu 4 lira seviyesinde olan susamın bu yılki perakende satış fiyatı 9-9,5 lirayı buldu. Susam zammını protesto eden Bursalı simitçiler ise susamsız simit üretti. Susamlı simitin 1 liradan satıldığı şehirde, susamsız simiti 70 kuruştan satışa sundu. Susamsız simit vatandaşlar arasında da görüş farklılığına sebep oldu, bazıları susamsız simidi beğenirken bazıları da "Simide lezzeti susam veriyor" diyerek tepkilerini dile getirdi.

Tropik ve subtropik iklim kuşaklarında üretilen susam dünya genelinde 8 milyon hektar alan üzerinde ekiliyor. Hindistan ve Sudan en fazla susam yetiştiren ülkeler. Türkiye'de ise susam rekoltesinde son yıllarda ciddi düşüşler yaşandı. 2007 yılı itibariyle 43 bin hektar alandan, 23 bin tonluk susam üretimi elde edilirken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; geçen sene 292 bin 63 dekarlık ekili alanda 16 bin 221 ton susam üretildi. Türkiye'de üretilen 16 bin ton susamın neredeyse tamamı Japonya tarafından alınıyor. Türkiye'nin susam ihtiyacı ise Sudan, Etiyopya ve Nijerya gibi Afrika ülkeleri ile Özbekistan, Pakistan ve Hindistan gibi Asya ülkelerinden karşılanıyor.

ÜRETİM 16 BİN TON

Yıllık ortalama 150 bin ton civarında susam tüketilen Türkiye'de üretim 16 bin ton olarak gerçekleşiyor. Türkiye ürettiği susamın neredeyse tamamını Japonya'ya satarken ihtiyacını Afrika ülkelerinden karşılıyor. 2013’ün Şubat ayından buyana susama yapılan zamlar sebebiyle zor günler geçiren simitçiler, çareyi susamsız simit üretmekte buldu.

FİYATLAR ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ

Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Erdal Pınar, susam fiyatlarının esnafın belini büktüğünü söyledi. Tuzpazarı’ndaki bir simit fırınında üretilen susamsız simitleri vatandaşlara ikram eden Oda Başkanı Pınar, susamsız simidin 70 kuruştan satılacağını duyurdu. Pınar şunları kaydetti: "2013 Şubat ayından bu tarafa susama çok aşırı derece zam geldi. Yüzde 115 susamda zam var. Esnafımız mağdur, maliyetine simit satılıyor şuanda. Komşu illerde 1,5 lira oldu ama biz direniyoruz, simit 1 lira. Fiyatlar yükselirse biz de zam yapmak durumdayız. Yanımızda işçi çalıştıramaz hale geldik.

Bursa’da eylem başlattık, yarın Türkiye geneline yayılacak. Susamsız simit üretiyoruz. Susamcılara tepki olması amacıyla yapılan eyleme tüm esnaflarımız katılacak. Türkiye genelinde 50 bin esnaf çok zor durumda. Susam ithalatçıları bizi mağdur ediyor. Üç, dört tane ithalatçı firma, esnafın burnundan getiriyor Şubat ayında.

Toprak Mahsulleri Ofisi 11 aydın neden önlem almadılar. Arslanı sırplana boğduruyorlar, yazık bu esnafa. Susam, şubat ayında 4 liraydı Bursa’da susam 9,5 liraya çıktı. Susam karaborsa oldu. Esnaf, 100 kilo susam istiyor, getirmiyorlar. Susamsız simidi 70 kuruştan satışa sunuldu. Susamcılara tepki olarak üretildi susamsız simit. Artık iliklerimizi sömürdünüz yeter"Öte yandan susamsız simitler, Cumhuriyet Caddesi’nde vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı. Vatandaşlar susamsız simide farklı tepkiler verdi. Seyyar simit satıcısı Murat Tozkoparan ise, "Susamsız simidin tadı mı olur? Simide lezzet veren susamdır" diyerek tepkinsi dile getirdi.

Cihan - Hürriyet
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Ne oldu da susam fiyatı 2 katına çıktı?
1,5 liraya simit satan varmış 1 liraya satmak için direniyorlarmış. Az önce 50 kuruşa aldım. O adam kazanmıyor mu?
 

BERVA

Doçent
Katılım
24 Nisan 2011
Mesajlar
712
Reaksiyon puanı
8
Puanları
18
Önce "Simit Hesabı" yapanlar düşünsün !
Simit halkın bir kısmı için lüks bile sayılır artık.

Niye susam üretilmiyor? Niye fiyatı iki katına çıktı ?

Susam üretiliyor,ikinci ürün olarak ama verimi düşük.
Emek isteyen bir ürün düzenli sulama yapılmazsa verim daha da düşük oluyor.
Ekilebildiği alanlarsa sıcak iklimli bölgeler,
ve o bölgeler neredeyse hiç yağış almıyor ekiminden hasadına kadar.
Verim düşük olunca maliyette artmış oluyor.Bir de karaborsacılar girince içine fiyatlar el yakıyor.
-Talan yasası yüzünden de ekim alanı azaldı tabi !-
 

MerveOzgur

Doçent
Katılım
31 Ekim 2013
Mesajlar
633
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
Evimde yapıyorum aynı simidi, napayım zamlanırsa kendi elimin emeğine kuvvet, ara ara yapar nefsimizi körleriz.

Hayatta herşeyinde lüksüne onay veremiyoruz bazen. Yeri geliyor 5 kuruşun bile hesabı yapılıyor.

Ayrıca zam konusuna gelince, aslında 3 yıldan sonra normal gibi 50 kuruş zam, ancak herkesin kesesine uymaz tabi. Ben bile almam her gün.
 

MasterFather

Profesör
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
Neden susam üretmiyoruz, Türkiye toprakları çöl falan mı oldu ?


yurtdışından satın almak varken kim uğraşacak.çiftcinin :D anası ağladı.kim takar.bu kafayla gidilirse.ekmeği bile yurt dışından alacağız.bak gör.
 

EropaKING

Profesör
Katılım
29 Temmuz 2009
Mesajlar
1,652
Reaksiyon puanı
17
Puanları
0
Ne oldu da susam fiyatı 2 katına çıktı?
1,5 liraya simit satan varmış 1 liraya satmak için direniyorlarmış. Az önce 50 kuruşa aldım. O adam kazanmıyor mu?

Hocam ben Kadıköy'de hiçbir yerde 50 kuruşa simit bulamıyorum.. Hepsi 1 liraya satıyor.. Söyle de bizde oradan alalım simiti.. Ankara'ya kadar yolu var :p

simite 1 lira vermem

Ben simite 1 lira veririm ama 1.5 lira vermem :)
 

Nemre

Profesör
Katılım
26 Nisan 2011
Mesajlar
2,581
Reaksiyon puanı
29
Puanları
38
Sabahları Simit Yoksa Çorba içeriz :p
ekmek yoksa pasta yeriz :p
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
48
Hocam ben Kadıköy'de hiçbir yerde 50 kuruşa simit bulamıyorum.. Hepsi 1 liraya satıyor.. Söyle de bizde oradan alalım simiti.. Ankara'ya kadar yolu var :p



Ben simite 1 lira veririm ama 1.5 lira vermem :)

Bugün 75 kuruş yapmışlar. İşin can alıcı tarafı boyoz, poğaça da 50 kuruştan 75 kuruşa çıkmış. Onlarda 1 gram susam yok.
Mecbur kalmadıkça 1 liraya gevrek almam. 1 - 1,5 liraya kumru alıyorum. İçinde domatesi, peyniri biberi var. Çokta güzel oluyor. :p
İzmir
 

Jomolocco

Doçent
Katılım
4 Eylül 2012
Mesajlar
872
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Ulkeyi bu halen getirenler utansin turkiye tarim ulkesiydi ne hale getirdiler . Birileri halen yurtlarla ugrassin baska ulkeler uzaya mekik yollasin boyle bu isler.
 

El Padrino

Dekan
Emektar
Katılım
15 Şubat 2007
Mesajlar
6,045
Reaksiyon puanı
70
Puanları
48
Zaten simit yemezdim.Hergün simit mi yenir kardeşim.Simit yemenin bana göre kuru ekmek yemekten bi farkı yok.Öyle ki gariban adam simit yerine ekmek alsın o daha doyurucu olur.

Kuru hamur yiyip öğün geçiştirmek zaten sağlık açısından pek hayırlı birşey değil.Ben simiti yılda bir vapura bindiğimde martılara atmak için yada çok uzun süredir yemediysem bi simitçi görürsem canım çekerse alırım.Ondada aldığıma bin pişman olurum.Çünkü çocukluğumda yediğim simitle bugünkü simitlerin alakası yok.Susamlı ekmek.
 

kpln04

Profesör
Katılım
2 Ekim 2009
Mesajlar
2,887
Reaksiyon puanı
2
Puanları
38
Biz 50 kuruşa satıyoruz bunlar ne koyuyor da 1.40 yapıyor
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
Susam bahane, zam şahane!

fft64_mf1808586.Jpeg


İstanbul'da, susamın zamlanmasından sonra simidin fiyatı 1 lira 40 kuruşa çıkarken Samsun'un "coğrafi işaret tescil belgeli" bol susamlı meşhur simidi 4 tanesi 1 liradan satılıyor.

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Samsun simidinin meşhur olduğunu, Türkiye 'de Samsun simidi gibi kaliteli simidin hiçbir yerde bulunamayacağını öne sürdü. Samsun'da 4 tanesi 1 liraya simit satıldığını, İstanbul 'da ise susamın zamlanması bahane edilerek simit fiyatının 1 liradan 1 lira 40 kuruşa çıkarıldığını belirten Yiğit, "İstanbul simidinin Samsun'un simidinin yerini tutması mümkün değil" dedi.

İstanbul'da 90 gram simide 8 veya 9 gram susam kullanılırken, Samsun'da 65 gram simide en az 10 gram olmak üzere ortalama 12 gram susam kullandıklarını söyleyen Yiğit, şöyle devam etti:

"Susam Samsun'da 10 lira ise İstanbul'da da 10 lira, un yine aynı şekilde burada 55 lira ise İstanbul'da da 55 lira. Yani maliyetler ortalama aynı. Samsun'da normalde simidin fiyatı 50 kuruş ancak simitçiler bunu 4 tanesini 1 liraya satarak kar ediyorsa bundan dolayı biz 2013 yılında simide zam yapmayacağız."

SOKAK SİMİDİ 1.40 TL

Samsun'da günlük 10 bin simit üreten fırın sahibi Ahmet Çakır ise aile olarak 1900'lü yıllardan beri simit imal ettiklerini, simitçiliğin kendilerine dedelerinden miras kaldığını kaydetti.

İstanbul'da üretilen simit ile Samsun'da üretilen simit arasında çok fark olduğunu ifade eden Çakır, "Biz halk arasında 'gömme' diye tabir edilen şekilde, yani susamı çok bol simit üretiyoruz. Gramaj olarak İstanbul'da simide 9 gram susam kullanılırsa bizde 12 gram kullanılıyor. Samsun'da simit üretiminin maliyeti çok yüksek. Susama zam geldi ve halen zammın devam edeceği söyleniyor ancak bizim 1 lira 40 kuruşa satmamız mümkün değil. Çünkü simidi daha çok fakir ve fukara insanlarımız tüketiyor. Bu insanlarımız simidi kahvaltıda, öğle yemeğinde tüketiyor ve hatta okullarda çocuklarımız tüketiyor. Biz elimizden geldiği kadar zam yapmamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

FİYAT ÇOK YÜKSEK

Kendilerinin simidi 50 kuruşa sattığını ancak pek çok simitçinin 1 liraya 4 simit sattığına işaret eden Çakır, "Biraz daha susam fiyatının takip edilmesi gerekiyor. Belki 3 ay sonra susam fiyatları düşebilir. İstanbul'da susam bahane edilerek zam yapılmasını doğru bulmuyorum. Bu fiyat çok yüksek. Panik yapmamamız gerekiyor. 1 liraya simit satabiliriz ancak bunu da iki çeşit yapabiliriz. 50 kuruşluk simidi mutlaka üretmeye çalışacağız. Biz 50 kuruşa da para kazanıyoruz. 1 ay sonra susam fiyatları düştüğünde fiyatı tekrar geriye çekmek yerine, dayana bildiğimiz sürece 50 kuruşa simit satmaya devam edeceğiz" ifadesini kulandı.

Vatandaşlar ise İstanbul'da 1 lira 40 kuruşa satılan simidin pahalı olduğunu, Samsun'da 1 liraya 4 tane simit almaktan memnun olduklarını dile getirdi.

Radikal
 

xyunusx

Doçent
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
791
Reaksiyon puanı
40
Puanları
28
görücez görücez yakında 3 tl ye simit yediğimiz günleride görücez biz halk olarak eşşek oldukça sırtımıza semer vuran çok olucak
 
Üst