Şili nasıl başardı?

Guest Part

Profesör
Katılım
5 Haziran 2009
Mesajlar
1,475
Reaksiyon puanı
42
Puanları
0
Kısa süre önce 8,8 büyüklüğünde bir deprem ile sarsılan Şili'de hayatını kaybedenlerin sayısı 700'ün biraz üzerindeydi. Peki Şili bu kadar büyük bir depremi böyle bir bilanço ile atlatmayı nasıl başardı?

İSTANBUL - Elazığ'da 6,0 büyüklüğündeki depremde 50'den fazla kişinin ölmesi, akıllara önceki hafta meydana gelen Şili depremini getirdi.Şili, geçen hafta 8,8 büyüklüğündeki bir depremle sarsılmıştı. Ancak depremde hayatını kaybedenlerin sayısı, 700'ün biraz üstündeydi. Depremin büyüklüğü göz önüne alındığında, ölü sayısının bu kadar düşük kalmasında, Şili'nin depreme hazırlıklı olmadı büyük rol oynamıştı.
Dünyanın en yoğun sismik faaliyetlerinin yaşandığı hat üzerinde bulunan Şili, daha önce yaşadığı tecrübelerden ders çıkararak, sağlam yapılaşma ve dayanıklı bir altyapı sistemi kurmuştu.
Güney Amerika'nın en zengin ülkelerinden olan Şili, ateş çemberi denen dünyanın en yoğun sismik faaliyetlerinin yaşandığı hat üzerinde bulunuyor. Ülke 22 Mayıs 1960'da, 9,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı



AZ KATLI BİNALAR
Bu deneyimden ders çıkaran Şili, daha az katlı, sismik dalgalarla hareket eden esnek zeminli binalar inşa etti.
Düşük gelirliler için de yine depreme dayanıklı evler yapıldı ve güçlü bir alt yapı kuruldu.
Nitekim 8.8 büyüklüğündeki depremde çok sayıda bina yan yattı, kolonları çatladı, kullanılamaz hale geldi. Ancak çok az bina yerle bir oldu.


YABANCI YARDIM BİLE İSTEMEDİLER
Şili felakete karşı eğitimli ve organize olmayı da öğrendi. Halk ve kurtarma ekipleri, depremde nasıl davranılacağı konusunda bilinçlendirilmişti. Bu nedenle yabancı ekiplerden yardım bile istenmedi.
Uzmanlar, deprem kuşağında yer alan ülkelerin Şili'yi model alması gerektiğini söylüyor.
sili%20depremleri.JPG


Şili'de meydana gelen depremler ve kayıp sayıları.

Kaynak
 

arakli

Asistan
Katılım
29 Aralık 2009
Mesajlar
410
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
Şili ile Elazığı karşılaştırmamak lazım..
Elazığda çoğunlukla yıkılan evler kerpiç, ahşab binalar. Ölenlerde bunlardan cıktı maalesef..
 

Vendetta_

Profesör
Katılım
28 Kasım 2009
Mesajlar
3,704
Reaksiyon puanı
75
Puanları
0
o zaman istanbulla karşılaştıralım 2 defa 7 şiddetinde deprem gördük yakın zamanda bunlardan ders çıkardık mı? bence hayır
hala dere yataklarına zemini kötü yerlere bina dikiyoruz herhangi bi sarsıntıda yine eski görüntülerin yaşancağından şüpheleniyorum!!
 

EzberimSin

Profesör
Katılım
10 Nisan 2009
Mesajlar
1,340
Reaksiyon puanı
11
Puanları
218
biz ders çıkartmasını bilmiyoruz yine çıkartmadık ve yine çıkartmayacağız... malesef
 

arakli

Asistan
Katılım
29 Aralık 2009
Mesajlar
410
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
İstanbullada karşılaştırma bence.

Ya Şilideki deprem yerin 30-40 km derinliklerinde oluyor. Yüzeye doğru etkisi azdır . İstanbuldaki yüzeye yakın. 15 km civarında. bu da demektirki yüzeyde daha çok hisssedilir..

Günümüzde dere yatagı dediğin yerlere kazıksız bina dikemezler.
 

muko

Profesör
Katılım
19 Ağustos 2008
Mesajlar
1,448
Reaksiyon puanı
12
Puanları
218
nüfuslada alakalı sanırım
 

hussmen

Asistan
Katılım
26 Mart 2009
Mesajlar
416
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Şili ile Türkiye'yi karşılaştırmak yanlış olur. Şilinin fiziki haritasına bakarsak Güney Amerikanın batısında kuzeyden güneye baston şeklinde bir ülkedir ve ülke boydan boya dağdır (And Dağları / haritadaki kahverengi yerler dağ).
Şili hakkında bilgi sahibi olmak isteyen buradan bilgi alabilir.

250px-South_America_location_CHI.png
200px-Nasa_anden.jpg


Resim1
Resim2

"And Dağları, Dünya'nın en uzun sıradağlar zinciridir.
Güney Amerika'nın bütün batı kıyısı boyunca uzanır. Venezuela'dan başlayıp Kolombiya, Ekvador, Peru, Bolivya üzerinden devam ederek Arjantin ve Şili'nin Patagonya topraklarında sona erer. Kısacası kuzey 465° paralelinden güney 1523 paraleline kadar uzanan 1556 km lik bir sıradağ kütlesidir."
Kaynak: wikipedia

Yani kısaca Şili komple dağdır, ülkede ova bile yoktur diyebiliriz. Deniz seviyesinden ortalama yükselti 2000 metredir. Ve dağlık/kayalık yerlerde de kayaların depremin titreşimini engellediğinden / Absorbe ettiğinden dolayı pek sarsıntı hissetmediği bilmek gerek. Sert zemin titreşimi engeller.
Örnek olarak 99 depreminde ovadaki binaların yıkılması (Adapazarı ovada kurulu bir şehirdir ve zemini topraktır) ve dağlık/taşlık yerlerdeki evlerin hasar görmemesi (yine Adapazarının beldesi olan tepe üzerine kurulu olan Serdivan'da hiç bir hasarın olmaması). 7,4 şiddetindeki deprem Adapazarının zemininin çamur olmasından dolayı 10,5 olarak hissedilmiştir, Şili'de dağlık olduğundan dolayı 8,8 şiddetindeki deprem ~4 şiddetinde hissedilmiştir.
İsteyen olursa bununla ilgili daha bir çok örnek verebiliriz.
 
Üst