Sigaraya yeni zam

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
Hükümetin sigara karşısında ki tutumunu seviyorum, adamlar içmeyin diyor, zam yapıyor.

Umarım sigara içenlerin sağlık sigortalarına da bir ayarlama getirirler. Adam yıllarca sigara içecek, sağlığına zarar verecek "bilerek,isteyerek" sonra da devletin sağlık sektörüne daha fazla masraf çıkartacak ve normal vatandaş benzer prim ödeyecek. Ben şahsen bu tutuma karşıyım.

Güzel bir operasyon hazırlayıp, hayata geçirilmesini canı gönülden isterim.

Sağlık sistemimiz son derece modern, güzel bir akademik çalışma ile de pasif içiciler ayıklanıbilir ve pasif içicilerin sağlığı olumlu yönden etkilenir.

babapuro

Asistan
Reaksiyon puanı
137
niye direkt 100 tl yapmıyorlar? devlet ve sigara şirketleri kazanır adamlarda içmez mnatıklı dimi?
300ıq

M

Murat Burç

SDN Okuru
??? ölüme terk edildik şimdi de ???
Açık açık yazdım kimseden korkum yok. Ben de eskidn şekeri çok tüketirdim. Büyük oranda bıraktım ama çaya falan atıyorum. Gelin döve döve bıraktırın razıyım.

Bunlar zehir. Şeker ve sigara kanseri tetikliyor özellikle şeker var olan kanser ve tümörü coşturdukça coştururyor.

Sağlık bakanlığının amacı hasta edilmesine göz yumup sonra tedave etmek içni yurt dışına milyarlarca dolar harcamak değildir. Sağlık bakalnığının ilk görevi vatandaşların hasta olmasını engellemektir ve bana göre sağlık bakanlığı bu uğurda ülkedeki herhangi bir konuda sınırsız yetkiye sahip olmak zorundadır.

Cargill, monsanto ve türevleri bunların yanında sigara firmaları vatandaşları zehirliyor zehirliyor sonra bunların üst firmaları tedaviyi satıyor. Cari açık cari açık derler cari açığın kralı işte bu.

Sağlık bakanlığı özellikle tarım konusunda meclis seviyesinde sınırsız bir yetkiye sahip olmak zorundadır. Tarımda verimlilik ve fiyat ayağına çok daha büyük şeyleri kaybediyoruz zaten fiyatlar da sonradan bizim aleyhimize patlıypor.

F1kan

Profesör
Reaksiyon puanı
1,882
niye direkt 100 tl yapmıyorlar? devlet ve sigara şirketleri kazanır adamlarda içmez mnatıklı dimi?
300ıq

Olayın psikolojik ve ekonomik boyutu var, birden o fiyata çıkması demek sigarayı çok değerli hala getirir ve insanların gözünde bambaşka bir boyuta çıkartır, daha sonra sigarayı kaçak yolla içenlerin " bu şey çok değerli ve ben bunu içiyorum" algısı beyinde çok fazla mutluluk hormonu salgılanmasına sebebiyet verir.

Bunun sonucu da insanlar ne yapıp ne edip sigaraya ucuz yoldan ulaşmanın yollarını arar ve başarınca daha fazla mutlu olurlar, yani sigara bağımlısı birini süper bağımlı hale getirmenin en iyi yolu senin dediğin olabilir.

Ekonomik boyutu ise, kaçak yollarla giren sigaranın ekonomiye veridiği zarar ve mevcut satışların ani düşmesi ile sektörde çalışan insanların iş kaybı olabilir

M

Murat Burç

SDN Okuru
Benzer fikirdeyiz ama sen çok acımasızsın Murat,

Sağlık sistemi Sosyal devletin bel kemiğidir, sigara içen insana sağlık sistemi vermemek bir nevi "vatandaş ırkçılığına" sebebiyet dahi verebilir.

Onun yerine sigaraya bağlı hastalıklar da tedavi sürecininin büyük bir kısmını hasta karşılayacak, çok küçük bir kısmı da devlet tarafından karşılansa bu "iyi niyetli, devlet tarafından bilinçli cezalandırma" olur ki bu da son derece caydırıcı olabilir.
Ses tonumu foruma yansıtamıyorum ama bunu öfkeyle söylediğimi farz edin.

Kendine merhamet etmeyene merhamet edilmez.

Ben gerektiği yerde dünyanın en acımasız ve en cani insanıyım. Devlet hayvani bir vergi koyacak veya yasaklayacak buna rağmen içip içip kendini ve etrafını zehirlen olursa ölsün gitsin. Zerre umrumda değil.

Türkiye'nin sağlık sistemi çok iyi diyorlar. Yurt dışı ile kıyaslandığında bu söze katılabilirim ama Türkiye'de canı sıkıldıı için hastalık uydurup doktora giden bir kitle var.

Nerede ne yapılmayacağını bilmeyen bir kitle var. Adam başını vuruyor doktora ne olmuş diye gitmiyor beyin kanamasından ölüyor başka bir adam eline kıymık batsa gidiyor ve acilleri dolduruyor bunun bir yaptırımı da yok.

Kendine merhamet edilmeyene merhamet edilmez. Sigara içene sağlık hizmeti verilmesini ben reddediyorum.

Alkol hadi neyse etrafını zehirlemiyorsun. Ben sigara içenin sigara kokusunu çekmek zorunda mıyım? Ondan zehirlenmek zorunda mıyım?

Acırsan acınacak duruma gelirsin.

M

Murat Burç

SDN Okuru
Dediklerinizde hak veriyorum zararlı olduğunu söyleyen biriyim. Kaç yıldır birakamadigim tek illet. Günde 10 dal dan aşağı dusmuyor.
Sadece guldurdugunuz nokta vergilerle elestirdiginiz hükümetin bağımlıların zaafini kullanmasini hoş bulup ölüme terk edin diyebiliyorsun.
Şekeri bırakmakta zor. Ama sex,sigara, alkol,oyun bunların bağımlılığı ve noksanlik tepkileri farklı şeker farklı. Şeker hastalığın yoksa tabiki
Ben ne diyorum zaten. %500 vergiyi koy veya yasakla kimse ulaşamasın. O kimseye belki sağlığın değerini anlatamazsın ama en azından sürünmez rahat bir hayat yaşar.

Sigara alkolüm hiç yok. Korkunç bir oyun bağımlısıydım yapılacak iş olunca oyunu da bırakıyorsun. Şekeri de zaten bırakmaya hevesliydim açlık kan şekeri olmaması gereken seviyeye çıkınca baya azalttım azaltmıştım zatne.

M

Murat Burç

SDN Okuru
Olayın psikolojik ve ekonomik boyutu var, birden o fiyata çıkması demek sigarayı çok değerli hala getirir ve insanların gözünde bambaşka bir boyuta çıkartır, daha sonra sigarayı kaçak yolla içenlerin " bu şey çok değerli ve ben bunu içiyorum" algısı beyinde çok fazla mutluluk hormonu salgılanmasına sebebiyet verir.

Bunun sonucu da insanlar ne yapıp ne edip sigaraya ucuz yoldan ulaşmanın yollarını arar ve başarınca daha fazla mutlu olurlar, yani sigara bağımlısı birini süper bağımlı hale getirmenin en iyi yolu senin dediğin olabilir.

Ekonomik boyutu ise, kaçak yollarla giren sigaranın ekonomiye veridiği zarar ve mevcut satışların ani düşmesi ile sektörde çalışan insanların iş kaybı olabilir
TSK ne güne duruyor. Kaçak sigara getirenleri ve satanları kurşuna dizelim.
Bakın çok abartı konuşuyorum ama ben bu dediklerimde ciddiyim.

Türkiye halkı sigara bağımlısı korkunç bir sigara tüketimi var. Bu bize korkunç bir sağlık gideri olarak yansıyor. Para mühim değil insanlar sağlığını kaybediyor, parasını kaybediyor.

Sağlık ne demek? Performansı kaybediyor beyni dumanlanıyor verimi düşüyor. İstisnaları getirmeyin karşımaç

Mehmedxr

Asistan
Reaksiyon puanı
238
Bu konuda çok bilgilisiniz 171 de ise başlayıp nikotin sakızı dağıtım lütfen. Ne yolu var hadi anlat ? sigara harici her illeti bırakan ben, peki sen ? Kaç bağımlılığın oldu da bilgili konuşuyorsun. Bilmeden konuşma irite geliyor
Araştırmadım evet ama bırakan bırakır kardeşim ben eskiden bilgisayar bağımlısıydım günde 15 saat bilgisayar oynardım 2 sene boyunca böyle devam etti hergün gözlerim kıpkırmızı olurdu birisi kaldırdı mı neredeyse cinnet geçirirdim babam interneti bi kesti evden miss gibi rahatım şuan ama o gözlerin feryadını hala çekiyorum diyeceğim o ki herşeyin bir dermanı var yeterki bırakmak iste

ARCANDY

Profesör
Reaksiyon puanı
2,696
İçmiyorum, iyi ki içmiyorum. Sigara içenler içmesin diye zam yapıyorlar, ama malesef bağımlısı olduğun zaman bırakması çok zor.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Devlet sürekli paraya ihtiyaç duyuyor sürekli vergi artırıyor. Yoksa caydırıcı olduğundan değil bu zamlar. Siyah pakette hikaye bence daha güzel oldu görünüşleri siyah paketle. Eğer devlet vatandaşını düşünüyorsa bence tamamen sigarayı yasaklamalı sonuçta büyük oranda insanı öldüren zararlı bir şey. Faydalı yanları yok mu tabi ki var mesela insanların cebinden parasını alırken dünya nüfusunu dengeliyor(belki de şuan 9 milyarı geçmiştik), yaşlı nüfus oranını düşük tutuyor, sağlık sektörünün dönmesini sağlıyor, devlete çok büyük gelir kapısı oluyor, ilaç ve kanser ilacı üreticilerine para sağlıyor, solunum cihazı üreten şirketlere kazanç sağlıyor. Not: Ben kendim sigarayı 7 ay önce bıraktım şahsen cebinden parası alınırken dünya nüfusunu dengeleyen taraf olmak istemedim.:smile:

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,743
Devlet sigarayı yasaklasın diyorsunuz kanunlarda satılması yasak olmayan şeyleri satmak için kurulan özel teşebbüsleri yani firmaları da yasaklamak gerekir. İşte o zaman anayasaya aykırı olarak özel teşebbüs kurma özgürlüğünü engellemiş olursunuz. Yani bu yasaklansa bile anayasa mahkemesine itiraz sonucunda yine yasak kaldırılır. Ayrıca içen içer, içmeyen içmez. İçmeyenin bu zam iyi olmuş oh daha çok olsun demesi abesle iştigal olur. Bakın bende içmiyorum içip içmemekte size kalmış bir şey. Bunu içenler için söylüyorum tamamen iradenize sahip çıkamadığınızın göstergesi bu.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Devlet sigarayı yasaklasın diyorsunuz kanunlarda satılması yasak olmayan şeyleri satmak için kurulan özel teşebbüsleri yani firmaları da yasaklamak gerekir. İşte o zaman anayasaya aykırı olarak özel teşebbüs kurma özgürlüğünü engellemiş olursunuz. Yani bu yasaklansa bile anayasa mahkemesine itiraz sonucunda yine yasak kaldırılır. Ayrıca içen içer, içmeyen içmez. İçmeyenin bu zam iyi olmuş oh daha çok olsun demesi abesle iştigal olur. Bakın bende içmiyorum içip içmemekte size kalmış bir şey. Bunu içenler için söylüyorum tamamen iradenize sahip çıkamadığınızın göstergesi bu.
Ama bir hususu unuttunuz bu insanları yavaş yavaş zehirleyip öldüren bir şey. O zaman diğer zararlı şeylerde (isim vermeyeceğim sarılarak içilen anladınız) şirketleşsin oda satılsın bu mantıkla oda yavaş yavaş öldürüyor sonuçta. Tamam bir sürü zararlı şey serbest şuan yiyecek olarak ama sigara zarar olarak bunların çok daha üstünde bana kalırsa uzun vadede alkolden bile zararlı. Bu arada ben yasaklanması taraftarı da değilim dediğim gibi nüfus dengeliyor bu sayede bir nebzede olsa sigara olmasa bu zor yaşanılan dünya dahada yaşanılmaz olurdu nüfus yüzünden kirlilik kalabalık daha fazla olurdu.?

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Üstadım; belli ki konu biraz aceleye gelmiş ve tek bir link ile konu açılmış; haber kaynağı adresi ile birlikte sigaradaki vergi artış oranlarına ilişkin sayısal bilgilere de mesajınızda yer verseydiniz, daha iyi olurdu. ;)

Reaksiyon puanı
10,315
Üstadım; belli ki konu biraz aceleye gelmiş ve tek bir link ile konu açılmış; haber kaynağı adresi ile birlikte sigaradaki vergi artış oranlarına ilişkin sayısal bilgilere de mesajınızda yer verseydiniz, daha iyi olurdu. ;)
Kılıçbalığı gece yarısını geçmişti biraz, gazeteleri karıştırırken gördüm birden. Doğru, biraz acelecilik oldu sanırım. Gazeteye de saatine baktım, yeni düşmüştü haber. Pek özensiz bir iş yapmayı sevmesem de bazen oluyor işte. :)

Not: Bu habere rağmen bugün bakkala sordum, sigaraya henüz bir zamdan haberleri yokmuş! :)

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Sigaranın fiyatı 50 TL de olsa bu tiryakileri içmekten vazgeçiremeyecek, adı üstünde tiryakilik.
Amaç vergi toplayıp bütçe açığını kapatmaksa yine işe yamayacak çünkü millet sigara ihtiyacını başka yollarla halledecek. Kaçak sigara veya tütüne yönelecekler ve vücutlarına giren nikotin miktarı artacak ve daha bir sürü zararlı madde almaya başlayacaklar, yani olan sağlık sistemine olacak...

Reaksiyon puanı
6,371
Maaşlar?

En son gittiğimiz market alışverişinde hep 4TL olan ekmek 9.75 falan idi yanlış hatırlamıyorsam. 2 katından fazla ama babamın maaşı 2 katından fazla olmadı.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
bi rahat bırakın sigarayı da! isteyen içer istemeyen içmez since 2017 içmiyorum...

M

Murat Burç

SDN Okuru
Konu : Sigaraya zam
Konu mesajları : Siyaset .. Nasıl beceriyorsunuz?
Tuvalet kağıdına hala engelleme gelmemiş. Tuvalet kağıdını protesto ediyorum forumu bok götürüyor. Başka yerden metin alınıp tuvalet kağıdının linki derhal imha edilmeli.