Sigarada asıl yasak 2 ay sonra!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Kapalı alanlardaki sigara yasağının üzerinden tam bir yıl geçti. 19 Temmuz'da ise her yerde yasak... 'Asıl yasak' ise esnafı şimdiden endişelendirdi

Tiryakilerin "moralini bozan" sigara yasağının kapsamının genişlemesine günler kala tartışmalar da bitmiyor. Sigara içme oranını yüzde 20'lere düşürmeyi hedefleyen sigara yasak uzmanlara göre istenen noktada değil. Esnaf dernekleri ve yasağın uygulandığı kafe, restoran, alışveriş merkezi gibi büyük işletmeler de sigara yasağından muzdarip... Çünkü işletmecilere göre yasak kapsamı genişlediğinde birçok insan işsiz kalacak. Geçen yıl 19 Mayıs'ta yürürlüğe giren yasayla kamu hizmet binaları; koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği binalar; toplu taşıma araçlarında her türlü tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı yasaklanmıştı.

Asıl yasak Temmuz'da
Özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde sigara yasağı 19 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlayacak. Bu tarihten itibaren açık alanlar dışında tüm kapalı ortamlarda sigara yasaklanacak. Açık alanlarda ise toplu taşıma durakları, kahvehaneler, lokantalar, okul bahçeleri, hastane bahçeleri yasak alanlar içinde. Alışveriş merkezlerindeki esnaf, lokantacılar ise bu yasağın işlerine darbe vuracağını söylüyor. İhlallere göz yumulmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar ise hala istenen noktaya gelinmediğini söylüyor.

Sigarasız bölgeler
* Kamu hizmet binalarının kapalı alanları.
* Koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (konutlar hariç) binaların kapalı alanları.
* Taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları.
* Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları.

Esnafı vuracak, 1 milyon kişi işinden olacak...
Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler, Büfeciler Federasyonu (TKBF) Genel Başkanı Murat Ağaoğlu, kahvehanelerde 19 Temmuz'da uygulanmaya başlayacak sigara içme yasağıyla birlikte 1 milyon kişinin işsiz kalacağını söyledi. Murat Ağaoğlu, "tamamen yasak" için verilen 18 aylık geçiş sürecinin uzatılmasını istiyor. 3 milyon kişinin kahvehane ve restoran sektöründe çalıştığını söyleyen Ağaoğlu, "Bu yasayla birlikte var olan işsizlik daha da artacak. Esnafı da düşünmek gerekir" diyor.

Yasakla sigara tüketimi değil müşteri azaldı...
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane: "Yasağın her yerde adil bir şekilde uygulanması gerekir. Bireysel lokantada uygulanmazken, alışveriş merkezlerinde uygulanması, haksız rekabeti doğurur. Yasağın başlamasının ardından alışveriş merkezlerine gitme oranı birden bire yüzde 30 oranında azaldı. Müşteri sayısı bıçak gibi kesildi. Zaten bu yasayla sigara tüketimi ve satışı da azalmadı."

Tiryakilerin sayısında % 20 düşüş bekleniyor
Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkan Yardımcısı Kıyas Güngör, bu yasayla Türkiye'de bir devrin kapandığını ve yeni bir devrin açıldığını söyledi. Yasanın pasif içicileri koruma şemsiyesi altına aldığını söyleyen Güngör, "19 Temmuz'dan itibaren uygulanacak yeni düzenlemeyle de Türkiye'de sigara bırakma oranı yüzde 20 ila 25 arasında olacak. Yasaktan sonra İngiltere'de sigarayı bırakanların oranı yüzde 22 olmuştu" dedi.

KAYNAK

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Bana göre bu kadar hayırsız bir hükümetin yaptığı en hayırlı iş :D

kuruincir

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mükemmel bu yasağı sonuna kadar destekliyorum. Otobüs durakları yasağına da ayrıca sevindim:) Kim denetleyecek ama o muamma İşletmeyi şikayet edeilirsiniz, Otobüs şoförlerini de şikayet edebilirsiniz ama duraktaki adamı nasıl şikayet edeceksiniz? Muhattap alıp uyarmam(kendine saygısı olmayanın başkasına saygı göstermesini beklemiyorum) , şikayet etsem neye göre şikayet edeceğim,sarı çizmeli Mehmet ağa:) Bizde yasak çiğneme potansiyeli olduça bu yasaklarla çok da somut sonuçlar elde edilebileceiğini sanmıyorum.

suyunsesi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bana görede mükemmel bir yasak :D. Düşünün hep sigara içmeyenler içenlere müsade ediyordu. Şimdi işler değişti, artık müsade sırası içenlerde :D Hep içmeyen kesim alttan almak zorundaydı hep içmeyenler karşı tarafa "alışkanlık işte bırak içsin" diyordu ama kendini düşünmüyordu. Şimdi karşı tarafı düşünme sırası içenlerde. Artık onların "bırak artı zehirlemeyelim bunları özel yerlerde içelim sigaramızı" demeleri gerek.

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Desteklediğim Bir yasak. Ama yeterli bulmadığım bir yasak aynı zamanda. Bu yasak sadece sigara değilde içkiyide kapsaması lazımdı. kişilerin can güvenliği ve sağlığı için gerekli ve zurunlu bir yasak........

Alesstyle

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Yediğimizden giydiğimize içtiğimizden kullandığımıza kadar bu kadar cok kanserojen ve sağlıksız etmen varken sigarayla mucadele bana saçma geliyor :) yasaklanması gereken onca şey varken sadece sigaraya yükleniliyor Dünya sigara devlerinden bir atak bekliyorum bu konuda bakalım neler yapıcaklar...kendimde sigara kullanıyorum ve sanırım bu yasak beni durduramayacak :)

Rapchy

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
119
Süper süper süper :D

GİGABYTE2

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben Coktan Yasakladım da içerde müşteri kalmadı bea :S hala yasak sinek avlıyoruz :D

kuruincir

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yediğimizden giydiğimize içtiğimizden kullandığımıza kadar bu kadar cok kanserojen ve sağlıksız etmen varken sigarayla mucadele bana saçma geliyor :) yasaklanması gereken onca şey varken sadece sigaraya yükleniliyor Dünya sigara devlerinden bir atak bekliyorum bu konuda bakalım neler yapıcaklar...kendimde sigara kullanıyorum ve sanırım bu yasak beni durduramayacak :)

Yediğiniz içtiğiniz midenizde kalıyor. Sizin yediğiniz lokmadan nasiplenen olur mu kendi iradesi dışında? Ama sigara içtiğinde kendini zehirlerken başkasını da zehirliyorsun. Buna ne hakkınız var Bu en büyük bencilliktir. İsteğim dışında benim sağlığıma zarar veren kim olursa olsun hakkımı helal etmiyorum ben. Sizi yasaklar durdurmasın Belki vicdanınız durdurur. varsa?

Silence

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Valla bu kadar sevinen olduğuna göre siz sigara içmiyorsunuz :(

Siteye girerken sigara içmek yazarsanız tamam olur . Virüslü gibi davranılıcak desenize bize :D

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
:icon_:yaw içenlerin iyiliğine, hatta içmeyenlerin de iyiliğine.
mükemmel yasa

tuskilidi

Profesör
Reaksiyon puanı
17
haberturkte izlediğim bir programa göre bu yasağın uygulandığı ülkelerin hiçbirinde esnaf zarar etmemiş aksine gelirleri artmış diyordu bir prof.

candzh

Asistan
Reaksiyon puanı
0
sigara içmek öldürür ama pekte aldıran yok nedense.

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Yasağı kimsenin takacağını sanmıyorum. Zira buralarda kapalı mekan falanda dinlenmiyor (bankalar okullar fln hariç) paso tüttürüyor millet :)

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
haberturkte izlediğim bir programa göre bu yasağın uygulandığı ülkelerin hiçbirinde esnaf zarar etmemiş aksine gelirleri artmış diyordu bir prof.
Onlarda sigara içenler azınlıkta olduğundandır.Bizde durum bilindiği üzere tam tersi.
Umarım şu yasak tam olarak uygulanır bizde rahat ederiz.Kendilerini zehirlerken artık başkalarınıda zehirlemesinler!

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Sigara içiminde azalma değil artış olacaktır.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Sigaraya hayır...

PlainLogic

Profesör
Reaksiyon puanı
12
"Yasaklar çiğnenmek içindir" diyip içenlerin sayısı epey fazla.

suyunsesi

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Beyni bile olmayan bir kağıda sarılmış ot parçası tarafından kullanılıyorsun. Sigarayı şöyle düşün; O sana istediğini yaptırabilen gerizekalı pislik ve tipsiz bir katil. Karakteri bile yok. Bu karaktersiz pislik herifin emrinde çalışıyorsun. Onurun varsa o beyinsizin emrinde kalma derim. heheh ;) Aramızdaki fark, ben onu parmağımda oynatırken o beyinsizde seni parmağında oynatıyor :D bunu bir düşün. Vur kıçına tekmeyi şunun. Artık izin verme. Kim tutar seni beee yürü beee. Şaka bi yana kardeşim umarım bırakırsın şu mereti. ;)