Şifre aynı: 123456

-Beneficence-

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
31
[h=2]YÖK Başkanı Çetinsaya, kuruma düzenlenen siber saldırıyla ilgili ön inceleme raporunu açıklarken, ''Saldırıyı düzenleyenler geride hiç iz bırakmamış" dedi. Çetinsaya, YÖK çalışanlarının "123456" gibi zayıf şifreler kullandığını söyledi.[/h]
lYalA.jpg

ANKARA - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bilgisayar korsanları grubu RedHack'in YÖK'e ait elektronik paylaşım sistemini hacklemesinin ardından ilk kez konuştu.YÖK çalışanlarının "1,2,3,4,5,6" gibi zayıf şifreler kullandığını söyleyen Çetinsaya, "Saldırıyı düzenleyenler geride hiç iz bırakmamış" dedi.
İKİ YÖK ÇALIŞANINA SORUŞTURMA
Çetinsaya, siber saldırının ardından iki YÖK çalışanı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Radikal gazetesine konuşan Gökhan Çetinsaya RedHack'in açıkladığı belgelerin, üstü örtülmüş, hasır altı edilmiş belgeler gibi gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.
Çetinsaya, RedHack'in ele geçirdiği belgeleri haber yapan gazetecileri tehdit ettikleri yönündeki haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, "Kimseyi suçlama, dava açma niyetimiz yok" diye konuştu.
VAZGEÇİLMEZ BİR 'ŞİFRE'!
Daha önce de hem Emniyet'in hem de İçişleri Bakanlığı'nın şifrelerinin '1,2,3,4,5,6' olduğu ve kolayca hacklenebileceği öne sürülmüştü.
'UZMANLAR KAMP KURMUŞ DURUMDALAR, ÇALIŞIYORLAR'
Yaşanan olayın ardından aldıkları ve alacakları tedbirlere ilişkin soru üzerine YÖK Başkanı Çetinsaya, olayın yaşanmasıyla birlikte bununla ilgili gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi.
Çetinsaya, ''TÜBİTAK başta olmak üzere bütün ilgili kuruluşların uzmanları burada kamp kurmuş durumdalar, çalışıyorlar. Hem olayı analiz ediyorlar hem mevcut sistemin üzerinde çalışıyorlar hem de bundan sonra böyle bir olayın yaşanmaması için gerekli bütün önlemler üzerinde çalışıyorlar'' dedi.
İncelemenin sürdüğünü ve hataların bulunacağını dile getiren Çetinsaya, ''Açığa çıkan şeyler belki hukuki anlamda gizliydiler ve sonuçlanana kadar 3. şahısların görmemesi gerekiyordu ama sonuçta bizim gizlediğimiz şeyler değil. Zaten şu andaki iş yükümüzün bir parçası olan şeyler. Sadece hukuki anlamda sorumluluklarımız olduğu için bizim çekindiğimiz şeyler'' diye konuştu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, elektronik belge yönetim sistemlerinin siber saldırıya uğramasının ardından hukuk dışı yollarla ulaşılarak paylaşılan belgelerin ''üstü örtülmüş veya saklanmış belgeler olmadığını'' belirterek, ''Vazifemiz gereği bize gelen her türlü ihbarı, soruşturma isteğini, bunları titizlikle, hiçbir ayrım yapmadan inceleme ve soruşturma süreçlerine sokuyoruz. Buradan kalkarak da 'üniversiteler yolsuzluk' içinde demenin bence bir anlamı yok'' dedi.
YÖK'ÜN GİZLİ BELGELERİNE REDHACK!
2013 yılına girdiğimiz saatlerde ODTÜ'lü öğrencilere destek için Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) hackleyen RedHack, ikinci kez YÖK'ü hedef seçmişti.
YÖK'ün internet sitesini hackleyen RedHack, bazı üniversitelerle ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturmalarına ait belgeleri yayınlamıştı.
YÖK'ün Elektronik Paylaşım Sistemi ebys.yok.gov.tr'i hackleyen grup aralarında gizli ibaresi bulunan üniversitelere ait 60 bin belgeyi ele geçirmişti.
YÖK'e yapılan ihbarlar ve üniversitelerin yaptığı ihalelere kadar pek çok belgelerde, öğrenci harç paraları karşılığında bankaların rektörlere lüks otomobil aldığı iddiası da vardı.

ntvmsnbc

shadow2

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Yökün gizli belge dediği de çoktan yargı yoluna gitmiş olması gereken olaylar.Yolsuzluk ihbarlarının neyi gizli belge oluyor anlamadım. Yada Yök gizli bir teknoloji mi üretmeye başladı da biz haberdar edilmiyoruz.

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bizim millet ne zaman 123456'dan vazgeçecek acaba hele ki devlet görevlileri.

vbdestabe2012

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aynen ya benim şifreler o kadar zorki ben bile unutuyorum bazen :)

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Benim şifrelerimin yarısı 123456 (linkleri göstermeyen siteler :P).

fthtsdmr

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
44
Memurların o şifreyi kullanmasını sistem engellemeli.Bu zor değil.Bazı gereksiz siteler bile Büyük küçük harf,karakter kontrolü yapıyor artık.Yök yapmıyorsa memurlar kadar yökte şuçlu.Ayrıca ortaya çıkan yolsuzluklardan belgelerden hiç bahsetmemiş.Memurlar hakkında soruşturma açılmış.Yolsuzlukları yapan hakkında soruşturma falan görmedik?Ülkemde suç yolsuzluk yapmak suç değil bunu ortaya çıkması suç.Güzel ülkem.

IuTKuI

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Arkadaş kurulsun Active Directory sistemleri, Group Policy aracılığıyla kompleks şifreler belirlensin. Yani kişi şifre oluştururken bilgisayarının şifresini 123456 yapsın fakat yanına bir Büyük harf bir küçük harf, sayı vs birşeyler koyabilsin.

Orada çalışan sistemci var mı yok mu?

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Hiç bir şeyden anlamayan memuru, sırf uğraşsın diye bilgi işleme verirsen herşey olur.
Müstahâkdır sizin gibi kurumlara, müstahâk.

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
O sistemi kullanan memur kadar o sistemi kodlayan programcının kafasıda çalışmıyor :D Yaptın bir iş bari sayı harf ve özel karakterden oluşmayan şifreyi kaydettirme :mrgreen:

umut1989

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bu kadar kolay bir şifre hem yök bunu yaparsa inanılacak gibi değil

H SİZER

Doçent
Reaksiyon puanı
4
çoban bile olamayacak kapasitedeki kişilerin zamanında torpille memur müdür olduğu kurumlardan başka ne beklenir ki hiç şaşmadım

ilahiyatci

Doçent
Reaksiyon puanı
10
bizzat birinci ağızdan anlatıyorum. çalıştığım bakanlıkta tütün alkol mühendisliğinden mezun uzaktan eğitimle ahmet yeseviden bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı yaptığı için bilgisayar mühendisi olarak çalışan insanlar var. şimdi sistem başında bir alkol mühendisi düşünebiliyor musunuz.

saltooo

Asistan
Reaksiyon puanı
0
torpili bitirebilirsek ülke olarak çağ atlayabiliriz inşallah o günleri görürüz

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
bizzat birinci ağızdan anlatıyorum. çalıştığım bakanlıkta tütün alkol mühendisliğinden mezun uzaktan eğitimle ahmet yeseviden bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı yaptığı için bilgisayar mühendisi olarak çalışan insanlar var. şimdi sistem başında bir alkol mühendisi düşünebiliyor musunuz.

Bu dediğiniz ayrı birşey. Oradaki adamın konu hakkında bilgisi önemli, nereden mezun olduğu değil. Ahmet Yesevi' de okuyan ve bilgisayar bilgisi üst düzeyde olan çok fazla insan var.
Kaldı ki, Ahmet Yesevi üniversitesinde eğitim veren eğitimciler İTÜ, Yıldız Teknik, Odtü ve Hacettepe üniversitelerindendir.

by_matrix

Doçent
Reaksiyon puanı
3
eş dost akrabayı memur diye atarsan şifre kapasitesi 123456 ile sınırlı kalır.büyük küçük harf koysan ya not yazar bilgisayara yapıştırır yada ertesi gün unutur