Sıfır Desibel

Bu konuyu okuyanlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
i.php

Bir varmış, bir yokmuş…
Hikayemizin kahramanı Orkun, yeni neslin en tipik örneklerinden genç bir delikanlıdır. Kanının kaynama katsayısı, yüzündeki santimetrekare başına düşen sivilce miktarından daha fazla olan bu genç insan, aynı zamanda da lise döneminin başlarında çalışkan bir öğrenci.
Orkun'un küçük yaşlarından beri içinde büyük bir bilgisayar merakı var ve kendine ait bir bilgisayarı olmasını çok istiyor. Ancak bu isteği sadece hayallerinde çünkü babasının kira, kredi kartı ve mutfak masrafları gibi devasa harcama kalemleri yüzünden bilgisayara ayıracak tek bir kuruşu yok. Bu büyük hayalini arasıra babasından aldığı harçlıkları ile mahallenin internet kafesinde birkaç saat oyun oynayarak geçiştirmeye çalışan Orkun, özellikle arkadaş gurubu arasındaki "Crysis'te 3. bölümü geçemiyorum, takıldım, ormandan nasıl çıkacağım ?" muhabbetlerine hep yabancı kalıyor.
Günün birinde "abi ver oradan iyi bir şey ama, çok pahalı olmasın" diyebilecek kadar bilgisayar bilgisine sahip olan babası, "abi sana 512 MB ekran kartı verdim, bu kart süper" diyen ve sattığı ekran kartının GPU modelini bilmekten aciz mahallenin bilgisayarcısından satın aldığı toplama bir bilgisayarla evin kapısını çalar. Orkun, artık dünyanın en mutlu insanıdır. Hayalleri gerçekleşmiş ve bir bilgisayar sahibi olmuştur.
Sıfır Desibel
Orkun için ne fan gürültüsü vardır, ne de sabit tıkırtıları. Bilgisayarının açma/kapama butonuna bastığı andan itibaren yaşadığı dünyadan ayrılıp, hayaller denizinde yüzmeye başlar. Artık istediği oyunu oynayıp, sınırsız internet alemininde gezinebilir.
Ses Artıyor
Zaman geçtikçe Orkun bazı gerçeklerle yüzyüze gelir. Babasının satın aldığı o "muhteşem" bilgisayar bazı oyunları oynatmakta zorluk çeker ve kasadan sanki garip uğultular gelir. Haydi uğultu bir yana, o sevdiği oyunları oynayamaması Orkun için büyük hayal kırılığı olur. Hemen küçük çaplı bir internet araştırmasının ardından "neden sorusuna" cevap bulur. Sorun o 512 MB'lık "muhteşem" ekran kartından kaynaklanıyordur. Tamam hafıza yeterliydi ama ekran kartının işlemcisi giriş seviyesi ve gerçekten kötüydü. Zaten zar zor alınan bilgisayarın üzerine bir de neredeyse bilgisayar fiyatında bir ekran kartı almak, hem kendisi hem de babası için imkansız bir durumdu. Kara kara ne yapacağını düşünürken, imdadına PC Labs yetişir. Orkun'a PC Labs hediye çekilişlerinden çok güzel bir ekran kartı çıkar. O büyük hayal kırıklığı bir anda sevince dönerken, hediyesi evine gelir. Orkun büyük bir heyecanla kartı yerleştirip sistemi açtığında hem mutludur hem de o üst seviye ekran kartından gelen garip ses yüzünden tedirgin. Tamam, artık istediklerini yapabiliyordur ama sanki bilgisayardaki uğultular artmaya başlamıştır.
Bilgisayardan Nefret Ediyorum
Aradan geçen uzun bir zamandan sonra, o büyük heves ve heyecanla alınan bilgisayar artık Orkun'u ciddi şekilde rahatsız etmeye başlar. Referans tasarım işlemci soğutucusu, üst seviye ekran kartının fanı, kasanın kalitesiz yapısı / üzerinde bulunan fanlar, tıkırtılı çalışan sabit sürücü, özellikle geceleri yüksek seviyede gürültü çıkartmaktadır. Orkun ikinci hayal kırıklığını yaşarken tekrar araştırmaya koyulur. Öğrendiği gerçekler yine onu üzecektir. Referans tasarım işlemci soğutucusu zaten doğuştan gürültülü çalışmaya meyillidir. Ekran kartının soğutucusu üzerindeki fan, o yüksek sıcaklık değerlerini aşağıya çekmek için deliler gibi çalışır. Kasa, mahallenin bilgisayarcısı Ahmet Abi'nin daha fazla kar etme güdüsüne uygun olarak alınabilecek en kötü / en ucuz tenekelerden biridir ve sistem çalışırken her yerinden ses gelir. Zaten üzerindeki her an yanmaya müsait 10 $'lık güç kaynağının fanı da, toplam gürültü değerine "değer katar".
Orkun çaresizdir. Ya bilgisayarı bu şekilde kullanacaktır, ya da kasadan çıkan o uçak motorundan hallice sesi bir şekilde kesecektir. Büyük heyecanla alınan bilgisayardan artık nefret etmeye başlar: Bu nedir yahu? Bir bilgisayardan bu kadar gürültü çıkar mı?! Yuh yani!
IMG_2035.jpg_600.jpg

Çözüm
Orkun'un hikayesi, aslında birçoğumuzun başından geçen ve karşılaştığımız zaman çözüm yolları aradığımız sorunları anlatır. Hevesle alınan bilgisayardan nefret etme aşamasına geçme bazen hızlı bazen de yavaş gerçekleşir. Ama sonuçta hepimiz bu uğultulardan ve seslerden bir şekilde rahatsız oluruz.
Yüksek sesle yaşamaya alışanlar, Orkun'un acıklı hikayesini okuyup diğer incelemeye geçebilirler. Ancak "bu sesler beni deli ediyor ve çare arıyorum" diyenler, yazının diğer sayfalarını okumaya devam etsinler…
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8



Kaynak: http://www.pclabs.com.tr/2009/02/11/sifir-desibel/
 

Peter

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
8,051
Reaksiyon puanı
88
Puanları
0
ah ah içim gdiyor bnlara :D
 

lazerboy

Müdavim
Katılım
21 Temmuz 2008
Mesajlar
1,426
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
Benimkinden açılınca taramalı tüfek sesi geliyordu sonra kesiliyordu.Açtım kasayı baktım işlemci fanıymış sorun :D
 

lazerboy

Müdavim
Katılım
21 Temmuz 2008
Mesajlar
1,426
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
spy bu arada resmini değişmişsin.Eskisi daha güzeldi :p Bundaki kız güzel değil :D
 

emubaltaci

Müdavim
Emektar
Katılım
21 Kasım 2005
Mesajlar
18,862
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
ilgili site haberlernin forumumuzda yayınlanmasını istememektedir!
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst