Serbest kıyafete tamamen karşılar!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
19941794.jpg

Büyük tartışma yaratan okullarda serbest kıyafete geçiş uygulamasına özel okullar tepki gösteriyor. 209 özel okul arasında yapılan bir ankette, 206 okul üniforma istedi ve serbest kıyafete karşı çıktı.

spacer.gif

Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde önümüzdeki yıl başlatılması kararı alınan serbest kıyafete özel okullar da ezici bir oranla karşı çıkıyor.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, bu konuda velilerin de düşüncelerini öğrenmek üzere anket yaptıklarını ve ankette 209 okulun 206'sının 'üniforma istiyoruz' dediğini açıkladı. Gülan, şöyle devam etti:

"Velilerin büyük bölümünde, 'daha fazla masrafımız olacaktır, çocuklarımızla akşam ödev, sabahları kıyafet kavgası yapmak istemiyoruz, zaten sözümüzü zor dinletiyoruz, bu marka yarışına dönüşecek' gibi endişeler olduğunu belirledik.

'Kıyafet, okula bir aidiyet duygusu yaratıyor, okulun öğrencisiyim' görüşleri de ifade edildi. Buna göre, özel okullar üniforma istiyor. Özel okullardaki velilerin tercihi üniforma. Kendi okulumda bile velilerin yüzde 94,7'si forma istedi."

ÖZEL OKULLAR İSTERSE ÜNİFORMAYI KALDIRMAYACAK

Gülan, yönetmeliğe göre özel okullarda velilerin yüzde 60'ının yazılı muvafakat vererek üniforma isteğini belirtmesi durumunda, kıyafet serbestliğinin uygulanmayacağını kaydetti.

Öte yandan araştırma şirketi A&G de devlet ve özel okullardaki 2.510 veli ve 504 öğretmenle anket yapmış ve konu ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmıştı. Araştırmada ankete katılan velilerin yüzde 81’i, öğretmenlerin de yüzde 83’ü serbest kıyafet uygulamasına karşı olduğunu açıklamıştı.

Serbest kıyafet uygulamasını yanlış bulma nedenlerinin başında ‘dar gelirli ailelerin çocuklarının okullarda ezilecek’ olasılığı geliyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİN PROVA

İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, bazı okullarda haftanın belirli günlerinde serbest kıyafet uygulaması yapılması, bazılarının da anketle durumu belirlemeye çalışmasıyla ilgili, "Müdürlük olarak resmi boyutta 'yapmayın' ya da 'yapın' demedik. Okullarda 'bir deneme yapın görelim' de demedik. Serbest kıyafet uygulayan öğretmenlere de 'niye uyguluyorsunuz' söyleme durumumuz yok. Okullar, serbest kıyafet için aileye sorar ya da sormaz, artık o kendi yöntemidir.

Bakanlık zaten serbest kıyafet uygulamasını teşvik ediyor. Bunlar önümüzdeki yıl için bir prova olarak algılanabilir" dedi.

Bazı okullarda velilerin üniformaya devam etmek istemesine ilişkin de Yıldız, yönetmelik üzerine önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında devlet okullarında kıyafet serbestliği uygulanacağını, bu yıl genel uygulamanın geçerli olmadığını anlattı.

Yıldız, "Okullar bu eğitim ve öğretim yılında istediği gibi uygulama yapabilir. Ama yönetmeliğe göre önümüzdeki yıl bunu yapamayacak. Serbest kıyafete geçecek" diye konuştu.

Hürriyet

IuTKuI

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Haklı.
Şimdi sokakta gördüğün bir öğrenciyi (öğrenci dediğime bakmayın tabi) ayırt edilemiyor ki.
Çok söylendi yazılıp çizildi ama yapılan hiçbirşey yoktur. Öylesi de kâfi, böylesi de.

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
özel okullar zaten öyle ister çünkü diğer özellerle karıştırılmasın ve devlettekilerle ayırmak kendilerini

rtgrlndr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
biz de devlet okulları olarak karşıyız :)

passkeys

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Millet nasıl teknolojiyi geliştiririz derdinde , biz hala kılık kıyafetle uğraşıyoruz :D

ZuZuzaretta

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Haklı.
Şimdi sokakta gördüğün bir öğrenciyi (öğrenci dediğime bakmayın tabi) ayırt edilemiyor ki.
Çok söylendi yazılıp çizildi ama yapılan hiçbirşey yoktur. Öylesi de kâfi, böylesi de.

Ayırt edersen ne kazanacaksın ?

- - - Mesaj Güncellendi - - -

özel okullar zaten öyle ister çünkü diğer özellerle karıştırılmasın ve devlettekilerle ayırmak kendilerini

Tabiki oda bi sebep ama başlıca sebebi maddi. Özel okullar genelde kıyafetlerini belli bir firmaya diktirir , öğrenciler oraya yönlendirilir. Bu da büyük bir kazanç kapısı.

Öğrenci bunlar ya mahkum değilki tek bişey giymek zorunda olsunlar.

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
Ben ilköğretimi İstanbul'da bir özel okulda okudum ve benim zamanımda müdiremiz dönem içerisinde bir günü serbest kıyafete izin verirdi. Karne günleri ve etkinlik günlerinde de serbest kıyafetle gidilirdi. Yani yıl boyunca 7-8 gün serbest kıyafetle gidiyorduk ve inanın herkes çok mutluydu. Bence komple serbest yapmak yerine okullara talimat versinler desinler ki ayda belirlediğiniz bir gün serbest kıyafete izin verin. Kimse buna karşı çıkmaz, hem öğrenci mutlu hem veli mutlu hem öğretmen mutlu :)

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Ben ilköğretimi İstanbul'da bir özel okulda okudum ve benim zamanımda müdiremiz dönem içerisinde bir günü serbest kıyafete izin verirdi. Karne günleri ve etkinlik günlerinde de serbest kıyafetle gidilirdi. Yani yıl boyunca 7-8 gün serbest kıyafetle gidiyorduk ve inanın herkes çok mutluydu. Bence komple serbest yapmak yerine okullara talimat versinler desinler ki ayda belirlediğiniz bir gün serbest kıyafete izin verin. Kimse buna karşı çıkmaz, hem öğrenci mutlu hem veli mutlu hem öğretmen mutlu :)

bırak kıyafetle şunla bunla uğraşmayı.ilk önce şu eğitim sistemini değiştir.bu yapılacak en son iş.çocuklara yapacağın etkinlikle okulu sevdirirsin.giydiği kıyafetle değil.

kaptan_07

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Millet nasıl teknolojiyi geliştiririz derdinde , biz hala kılık kıyafetle uğraşıyoruz :D

tamamen katılıyorum artık bırakalım şu kılık kıyafet işini. ben öğretmenim ve öğrenci ne giyerse giysin ben aynı şekilde aynı dersi anlatıyorum. yanı serbest olmuş tek tip olmuş bi önemi yok ülke olarak kılık kıyafet ile uğraşmayı bırakalım artık.

northpower

Asistan
Reaksiyon puanı
0
serbest kıyafetin birçok artısının olduğu gibi birçok da eksisi var. en büyük sıkıntı ülkemiz gelir dağılımındaki adaletsizlik. aynı sınıfta zor bela ay sonunu getiren aile çocukları da var. hafta sonu uludağa antalyaya hatta yurtdışına gezmeye giden aileler de var. peki bu aile çocukları okulda farklı kıyafet uygulamasında nasıl bir psikolojik baskı ve hayata karşı olumsuz düşünceler oluşturur bunlar araştırılmış mı da o yönetmelikleri çıkardılar!!!

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Salak salak işler.
Eğitimde Kaliteyi arttırmak var iken,biz kıllar ile uğraşıyoruz.
Normal Üniformayı bulmakta zorlanan öğrenciler var bu Ülkede.
Haftanın 5 günü 5 değişik kıyafeti nereden bulsun Vatandaş.
Yanlış işler bu işler.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Üniforma tek tiplikten başka bir şey değil. Fakirliği de örtmüyor zenginliği de. Kıyafet aynı olunca bütün sorunlar çözülmüyor.
[MENTION=28192]Elbruz46[/MENTION] dan bir alıntı, eline sağlık:

Bazı şeyleri konuşunca hayal kuruyor gibi oluyoruz!

Fakirim diyen ailelere bakın...
%90'ında Baba Sigara içer!
En dandik sigarayı içse ayda 90 lira yapar!
Sadece 1 ay sigara içmese 90 lira ile çocuğa en temizinden 3 parça kıyafet alır...
Hadi üzerine 90 lira da borca girsin 6 parça kıyafet çocuk 5 gün okula her gün değişik kıyafet ile gider,
En bilindik mağazalarda t-shirt 10 lira, kazak 20 lira...
50 liralık kaban alsan bir kış giyer...
iki kot pantolon olsun yeter...
Bunların hepsi 1 aylık sigara parası!
Zaten maddi durumu olmayan ailelere devlet çocuk başına belli bir miktar para veriyor...
Eğer MARKA YARIŞI YAPMAYACAKSA çocuk temiz ve tertipli giyinerek bir yılda 200 lira harcayarak her şekilde UTANILMAYACAK şekilde giyinir!
O baba her ay sigarayı azaltıp giderini 60 liraya düşürse 30 lira ile her ay çocuğa yeni kıyafet alır...

Bu fakir dediğimiz çok geniş büyük kitle için böyle...

Durumu daha kötü olanlar yok mu?
Yukarıdaki örnekte olduğu gibi durumu felaket derecede kötü olanlar var...
bunlar istisnadır, geneli bunları örnek göstererek değerlendiremezsin!

Bu durumu aşırı kötü olanları Kaymakamlık, Belediye, Okul Aile Birlikleri, bir çok Yardım Derneği ve Vakıflar aracılığı ile krallar gibi giyindirirsin.
YETER Kİ ŞİKAYET ETMEK YERİNE İŞ YAPMAK İSTE!

Çocuklar Alay Etmiş...
Eder, Edecek de...
Çocuğa kıyafeti bulursun bir şekilde...
Çocuğun annesi terketmiş...
Çocukla bu yüzden arkadaşları alay ederse bunu nasıl telafi edeceksin?
Üniforma çocuğun ANNESİNİN, BABASININ OLMAYIŞINI da KAPATIYOR MU?

Öğretmen sınıfta BABAN NE İŞ YAPIYOR diye sorduğunda...
ÜNİFORMA çocuğu RAHATLATIYOR MU?
Çocuk ANNESİNİN kendisini TERKETTİĞİNİ ÜNİFORMA İLE SAKLAYABİLİYOR MU?

dadaş27

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Ya siz neyin tartışmasını yapıyorsunuz, öğrenci de istemiyor ki serbest olmasını. :D