Seo Uyumlu Link Yapısı

sepdanismanligi

Öğrenci
Katılım
29 Şubat 2012
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Günümüzde artık seo bir sitenin olmazsa olmaz bir özelliği haline geldi. Seo ile gelen en büyük değişikliklerden bir taneside seo uyumlu link yapısı olan permalink’tir. Örneğin şuanda adres satırına baktığınızda muhtemelen http://www.s*********gi.com/seo-uyumlu-url-yapisi gibi bir url görmektesiniz bu bir permalink’tir. Bu tür url yapısının bir kaç çeşiti vardır. Bundan en çok kullanılanılanı sayfa-adi.html şeklinde olanıdır. Permalink normalde php dosyası olan sayfaları html olarak göstermek için kullanılır. Bu şekilde bir permalink sahibi olmak için bir adet .htaccess dosyasına ihtiyacımız vardır. Vakit kaybetmeden nasıl seo uyumlu url yapısına sahip olabileceğimizi öğrenelim.
Veritabanından bir string değer oluşturduğumuzu varsayarak işleme başlıyalım. Elimizde bir konu başlığı olsun ve bu başlık üzerinden işlemlerimizi anlatalım.
PHP:
http://www.seodanismanligi.com/$konubaslik = $row[konubaslik];
Şimdi yapmamız gereken yukarıdaki konu başlığının türkçe karakter içermemesini sağlamak ve konu başlığındaki boşlukların yerine – (çizgi) gelmesini sağlamak. Bildiğiniz gibi tarayıcılarda boşuk her zaman sıkıntı yaratmıştır.

PHP:
$konubaslik = strtolower(stripslashes(strtr($konubaslik,"ÜŞÇİ?Öüöşçiğı?","USCIGOuoscigi,")));$konubaslik = str_replace(" ","-",$konubaslik);

Türkçe karakterleride arındırdıktan sonra artık linkimizi verebliriz. Her konumuzun bir id numarası olduğunu varsayalım ve php içinde linkimizin normalde şöyle olduğunu düşünelim.
PHP:
echo "<a href="\&quot;konu_basligi.php?id=$id\&quot;">";
Seo uyumlu linkimizide şu şekilde veriyoruz.
PHP:
echo "<a href="\&quot;$konubaslik-$id.html\&quot;">";
Php olarak linkimizi oluşturduk şimdi yapmamız gereken .htaccess dosyamızı oluşturmak. Bir adet not defteri açarak içine aşağıdaki kodları yapıştırıyoruz ve .htaccess adıyla kaydediyoruz.
PHP:
RewriteEngine OnReWriteRule ^(.*)-(.*).html konu_basligi.php&id=$2-$1 [L,NC]
Bu şekilde kaydettiimiz .htaccess dosyamızı hostumuzun root (kök) dizinine atıyoruz ve işlemimizi bitiriyoruz. Bu işlem sonunda php olarak kodlanmış bir scriptimizi seo uyumlu link yapısına dönüştürmüş oluyoruz. Google aramaları için çok önemli bir özelliktir herkese tavsiye ederim.
 

bozat

Öğrenci
Katılım
23 Aralık 2009
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Benim bir sorum olacak. Yukarıda verdiğiniz 4 adet php kodunu mu .htaccess dosyasına koyacağız, yoksa sadece en alttakini mi? Diğer kodları nereye koyacağız?
 

izmir car hire

Öğrenci
Katılım
10 Kasım 2012
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Benim bir sorum olacak. Yukarıda verdiğiniz 4 adet php kodunu mu .htaccess dosyasına koyacağız, yoksa sadece en alttakini mi? Diğer kodları nereye koyacağız?

Eğer bir uzmana sitenizi kurdurduysanız, bu ayarlar büyük ihtimalle mevcuttur hocam.

Sitenizin içinde bir başlık, mesela "Kilo Önleyici Ürünler" olsun.
Bu başlığa tıkladığınızda, url; "kilokontrolyontemi.net/kilo-onleyici-urunler.html" şeklinde görünüyorsa (tırnaklar hariç ve başında, http://www. olacak :biggrin: ) bu ayarlara,

ya da "kilokontrolyontemi.net/index.php?sayfa=kilo-onleyici-urunler" şeklinde görünüyorsa buna benzer, ve aynı işlevi gören ayarlara sahipsiniz demektir.

.htaccess önemli bir dosyadır. Bilmeden dokunmayın.

Arkadaş güzel anlatmış, sağolsun. Ama her babayiğidin harcı değildir o dosyayla oynamak.eğer teşebbüs ederseniz, önce dosyanın orjinalini sağlam bir yere farklı kaydedin. Ondan sonra denemek isterseniz uygulayın.

Konuyu açan arkadaş şu an banlı olduğu için size cevap veremez.

Ben Seo uzmanı değilim. 6 tane sitem var, kurcalaya kurcalaya biraz tecrübe sahibi oldum o kadar. Siz yine de bir seo danışmanından yardım alabilirsiniz.
 

bozat

Öğrenci
Katılım
23 Aralık 2009
Mesajlar
54
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İlgi ve alakanız için öncelikle teşekkür ederim. Benim internet sitemde .htaccess dosyası mevcut değil ve linklerim sizin belirttiğiniz şekilde çıkmıyor. Benim linklerim; kilokontrolyontemi/detay.php?id=193 veya kilokontrolyontemi/kategori.php?id=327 şeklinde çıkıyor.

Benim öğrenmek istediğim yukarıda verilen 5 adet php kodunu mu .htaccess dosyamıza koyacağız? Bir de her link için bu işlemi tekrarlayacakmıyız?

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok minnettar olurum. Herkese saygılarımı sunuyorum.
 

Son mesajlar

Üst