Rehber Satış Ve Gelir Durumları: Q1 2021

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
24 Şubat 2020
Mesajlar
6,632
Reaksiyon puanı
6,381
Puanları
113
Q1 2021 global markette gelir ve satış payları açıklandı. Ve Counterpoint'in (Merkezi Asya'da bulunan küresel bir endüstri analiz firması) raporuna göre iPhone 12 modelleri markaya kazandırdığı gelir ve satış rakamı olarak en başarılı akıllı telefonlar oldu. iPhone 12 serisi modelleri hem en çok gelir sağlayan hem de en çok satılan telefonlar arasında ilk 4 sırada yer buldu.

Küresel akıllı telefon gelirleri , 2021 yılının ilk çeyreğinde 100 milyar doları aşarak ,ilk çeyrek rekorunu kırdı. Tahmin edilebileceği üzere bu gelirin çoğu markaların amiral gemilerinden elde edildi.

2021 yılının ilk çeyreğinde en yüksek gelir getiren modellerin ilk 10 listesine Apple ve Samsung hakim oldu . İPhone 12 Pro Max sektördeki en yüksek geliri elde etti ve onu iPhone 12 , iPhone 12 Pro, iPhone 11 ve S21 Ultra 5G izledi .

APPLE

Rapora göre iPhone 12, Q2 2021'de yapılan toplam satış sayısının %5'ini oluşturarak ilk çeyrekte en çok satan akıllı telefon modeli olurken, Apple elde edilen toplam gelirin %11'ini de iPhone 12 ile elde etti. iPhone 12 Pro Max ise en çok satılan 2. telefon olarak 12'nin gerisinde kaldı ama Apple'a çok daha büyük bir gelir getirdi.

Ve ilginçtir ki iPhone 11 hala daha satış ve gelir olarak çoğu telefonun önünde buna Se 2020 de dahil. Bunun sebebi Hindistan gibi 5G'nin ulaşılması zor olduğu yerlerde ucuz amiral gemisi arayışının çok olması olabilir.

Apple'ın ticari çeyrek zamanı farklı, Apple 26 Aralık 2020'den 27 Ocak 2021'e kadar ilk çeyrek, ilk çeyrek bitişinden 27 Mart 2021'e kadar da 2. çeyrek olarak kabul ediyor o yüzden Apple'ın verileri, 2. çeyrek olarak geçiyor. Yani aynı ama ismi farklı olarak düşünebilirsiniz.

Apple'ın yayınladığı şirket raporuna göre Apple, bu yıl 2. çeyrekte bir önceki yıla göre %54 artış ile tam 89.6 milyar dolar gelir elde etti. Tüm ürün grubu toplamı olarak bu gelir uluslararası alanda %67'lik bir kısmı oluşturuyor. Apple'ın bu 89.6 milyar dolarlık gelirinin 72.7 milyar dolarını sahip oldukları ürün grubu, 16.9 milyar dolarlık kısmını da mobil servisleri oluşturuyor. Bu 89.6 milyar dolar gelirin 49.4 milyar doları maliyeti, geri kalan kısmı ise şirketin kârını oluşturuyor. Bu 49.4 milyar doları maliyetin 5.2 milyar doları ARGE masrafını oluşturuyor.

gsmarena_00001.jpg


SAMSUNG

Samsung ise gelir listesinde 5, 7 ve 9. sıralara bu seneki S serisi amiral gemileri ile girerken satış listesinde 7, 9, ve 10. sıralara giriş segment cihazları ile girdi. Yani amiral gemileri gelir konusunda Samsung'un yüzünü güldürürken satış konusunda giriş segment Samsung cihazlar, Samsung'un yüzünü güldürdü.

Samsung'un açıkladığı şirket raporuna göre, şirket panel üretiminden alacakları borçlar ile 65.39 trilyon KRW (Güney Kore para birimi, WON) yani tam 57.9 milyar dolar gelir elde etti. Bu geçen yılın son çeyreğine göre %6 artış demek oluyor. Şirket, akıllı telefonlar ve tüketici elektroniğinden bir önceki çeyreğe göre %4 artış ile 9.38 trilyon KRW yani 8.3 milyar dolar gelir elde etti.

Ayrıca şirket yayınladığı şirket raporunda, çip kıtlığı gibi nedenlerle panel konusundaki büyük müşterilerinin alımı azalttığını ve bu sebeple panel satışında elde ettiği gelir ile kâr konusunda düşüş yaşanmasını beklemesiyle beraber, exynos işlemcileri düzeltmesi ile 1,5 yıldır içinde bulunduğu durumdan kurtulduğu için amiral gemisi konusunda satış artışı yaşadığını ve bu sebeple de önceki yılın ilk çeyreğine göre özellikle de amiral gemileri ve A serisinde elde ettiği kârı arttığını belirtiyor.

Şirketin gelir artışını borçlu olduğunu düşündüğü konulardan biri de başarılı olduğu TV ve beyaz eşya sektörü. Her ne kadar bir önceki çeyrekte bu konuda talep düşüşü yaşansa da bu çeyrekte TV ve ev aletleri gibi cihazların ihtiyaç artışı dolayısıyla, şirket buradan gelir ve kâr artışı yaşadı.

GENEL DEĞERLENDİRME

Genel olarak bakılırsa Apple ve Samsung şirket ortalamasına göre Q1 2021'de geçen yıla ve bir önceki çeyreğe nazaran yüksek gelir ve kâr artışları ile yıla başladı. 2020 yılı genel olarak şirketler için zor ve kötü bir yıl olsa da 2021 yılı içerisinde bu toparlanabilecek gibi duruyor. Hele ki Apple'ın %54'lük devasa gelir artışı şirketin toparlanma için iyi hazırlandığını ve bu sene rakip firmalar ile arayı daha çok açacağını gösteriyor.


Samsung ise 1,5 yıllık kötü bir sezonun ardından exynos 1080 ve 2100 ile iyi bir geri dönüş göstererek eski namına biraz olsun kavuşmuş gibi duruyor. Fakat benim dikkatimi çeken şey, Galaxy S21 serisinin en çok satan listesinde ilk 10'da olmayıp kar listesinde üç S21'in de olması oldu. Sanırım şirketin geri dönüş planı biraz hızlı.


 
Üst