Sanal Dolandırıcılık Hakkında

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Şu konu kafamı karıştırıyor. Şimdi benim kredi kartı bilgilerimi biri çalıp onunla bir şekilde harcama yapsa, nolursa olsun tranfler rotası izlendiğinde nasılsa bulunamıyor mu? Bunu bilerek nasıl dolandırıcılık yapılabiliyor?

Mike Molkovic

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba,

Hacker sizin kullandiginiz modeme sizarak, zaten hep islem yaptiginiz IP'lerden islem yapabilir. Gerci her modem acildiginda IP static degilse degisir, ama Turkiye'den ve sizin sehrinizden islem gozukecektir. Sizin laptopa veya bilgisayara ait MAC adresini, parmak izi gibi bir sey, kopyalamak ise cok kolaydir.

Hatta sizin bilgisayara bir botnet network kurarak, googlda arastirirsaniz cikacaktir, olmadi bir trojan ile, bilgisayariniz acikken islem yapabilir, ruhunuz duymaz, zombie computers.

Bilgisayariniz kapaliyken bile, ona Wake-on-LAN, special packet gondererek, bilgisayarinizin gece kendiliginden acilmasini saglayip islem bile yapabilir. Wireless uzerinden wake on lan oluyor mu bilmiyorum ama kablo ile interenete bagli ise bilgisayar, laptop, farketmez, gayet wake on lan ile aciliyor. Tabi actiktan sonra onceden yerlestirdigi trojandir, sudur budur olmali, sizi kontrol etmesi icin.

Banka ile kisitli IP'lerde anlasabiliyorsunuz. Yani static IP aldiktan sonra, sizin ulkede TTNET sanirim en buyuk saglayici, degismeyen IP, banka o IP haricinde girisleri reddediyor.

Transfer rotasi Italya'da bile ciksa, genede pek cok madur var. Ornegin sizin ulkenizden ornek verisek, bildigim kadariyla, http://www.tbd.org.tr/, veya farkli bir dernek baskaninizin 70 000 TL civari kaybi olmustu, banka paranin disaridan calindigini bile tespit etti ama mahkeme hala suruyordu. (3-4 yil onceden) Ek olarak bu beyfendinin parasini ankesorlu telefondan EFT ile son olarak baska hesaba gondermisler. Dusunun ne kadar acik bir sistem var ortada. Turkiye'de bilisim mahkemeleri olmadigi icinde, hakimler pek anlamiyor davadan, oylece uzuyor. Bilir kisilerde, bankalarin bilir kisileri, bankasini korumak zorunda...

Ozetle, yuksek paralarda, banka bile sen caldin mantigi ile yaklasabiliyor.

dadaist

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Öncelikle bu kadar uzun emek vererek cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. bunlar genelde kullanılan sistemler elbette. benim anlamadığım şu, ben sizin kredi kartı bilgilerinizi bir şekilde ele geçirdim ve paypal, ebay, x alternatif yollardan alışveriş yapıyorum ya da parayı bir hesaba aktarıp gidip çekiyorum. illa büyük meblalar olmasın, günlük yaşamdan örneklemek için daha mümkün rakamlar diyelim. şimdi ben bu parayı çeksem, çekim saati banka kamera kayıtlarını mahkemede istemek zor değil, paypal ya da ebay gibi alışveriş sitelerinden alışveriş yapsam, kargo ya da ptt bir şekilde teslimatta kimlik ya da imza alıyor, olmadı yine de bir şekilde sabit bir adres vermeniz gerekiyor. başkasının paypal hesabına kendi hesabını ekleyip, üzerinden transfer yapanlar olduğu bile söyleniyor ki mümkündür. ama her ne olursa olsun geriye dönük işlem takibinde birinin yakalanmaması ya da yakalanamaması durumu çok ilginç, yahut bunu bile bile dolandırıcılık yapabiliyor olması. Şimdi konuya muktedir biri olarak sizin yardımınızla şeytanın avukatlığını yapalım,. benim kredi kartı bilgilerimi çalsanız nasıl yakalanmamayı göze alabilirsiniz ki?

Mike Molkovic

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Rica ederim.

Aslinda dediginiz gibi tamamen anonymous bir soygun gerceklesmiyor. Back trace, yapildiginda, illaki birilerinin basina kaliyor olay.

Adres verirken bazi firmalar dikkat etmiyor, direk kargo adresi verilebiliyor. Ama kargo sirketlerinde kamera var elbet. O zamanda baski biriyle anlasiliyor, elden para veriliyor, kimlik ona veriliyor (sahte kimlik) git kargomu al diyor, su kadar para.

Veya ATM'den para cekerken, biriyle anlasiyor, su kadar parami cek diyor. Gerci kimse kolay kolay kabul etmez bunuda, fakir dilenci birinden istesen, ne yapsin? Gayet iyi bir kazanc onun icin.

Anlattigim gibi, adamin 70 000 lirasini calmislar, delliller ortada, ama BILIR KISILER bankanin adamlari, dogal olarak firmasini destekleyecek. Hakimlerde bilisimden anlamaz ise, dava uzuyorda uzuyor, suclu ortada olsa bile, bahamalarda tatil yapiyor :)

Benim asil anlamadigim Isvicre gizli hesaplari! Libya olayinda gayet isteyince Kaddafi'nin hesaplarini dondurdular, hani gizliydi o hesaplar? Nasil olurda bir ulke islenen suc icin hesaplarini acmaz diyecegim ama, yurt disina kacinca anca kirmizi bultenle araniyorsunuz. O yuzden tek sorun zaman asimina ugramasi, Turkiye'de diger ulkelerdeki gibi BILISIM MAHKEMELERI mevcut degil.

Konuda anlamayan hakim, nasil karar versin? Bilir kisiye guvenecek. Sigara firmalarinin sigara sagliga zararli mi arastirmasi yapmasi gibi bisi bu. Ne diyor raporda, kansere direk neden olan faktor sigara degil, ne yapsin, kendi firmasini destekleyecek...

Dusunsenize, ankesorlu telefondan EFT yapiyorlar! Kisiye hatta numaraya ozel olmasi lazim bankaciligin. Bu kadar acik varken, hacker'lar ya da kotu niyetliler ne yapsin?

Yine bir haber gormustum Turkiye'den, dunyanin parsini calmislar, 2 yil hapis diyordu, cikinca o para bekliyor olabilir onlari. Delil yetersizligi sebebiyle az cezaya carptirilmislardi. Pek cok etken var aslinda...