Şampiyonluk Senaryoları (Formula 1)

Bu konuyu okuyanlar

keyloger

Rektör
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
13,268
Reaksiyon puanı
235
Puanları
63
F1 2010 sezonu bu haftasonu Abu Dhabi'de son buluyor ve şampiyonluk için hala dört aday mücadele veriyor. Peki haftasonu bizi neler bekliyor, ihtimaller neler, kim şampiyonluğa daha yakın, kimin ne yapması gerekiyor? Aradığınız ve bilmeniz gereken her şeyi grafikler eşliğinde sizlere sunuyoruz.

kore-2010-champions.jpg


18 yarışın ardından şampiyona lideri tam sekiz kere el değiştirdi ve beş pilot arasında dağıldı, Formula 1'in gelmiş geçmiş en harika şampiyonasında sona gelinirken 24 puan içerisinde Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel ve Lewis Hamilton Yas Marina'ya şampiyonluk umuduyla gidiyorlar.

f1-2010-final-1.jpg


Aşağıdaki grafikte de gördüğünüz gibi 2010 sezonunda kullanılan puan sistemi eski sisteme çevrildiğinde dört pilot arasındaki fark 7 puan olarak görülüyor. Fakat önemli olan nokta yeni puan sistemi birinci ve ikinci sıra arasındaki farkı artırarak kazanan pilotun daha fazla ödüllendirilmesini amaçlıyor. Hamilton açısından bakarsak geçen yıl ikincilik pilota bir şans tanıyordu ama bu sene 2008 şampiyonu için durum ya hep ya hiç.

Webber Alonso'yu geçerse hiçbir şey değişmez, Avustralyalı pilotun şampiyonluğu için aralarında birilerinin olması gerekiyor. Vettel açısından ise eğer şampiyon olmak istiyorsa Ferrari'nin birkaç sıra geride kalması şart.

f1-2010-final-2.jpg


Şampiyonluk Adayları

Fernando Alonso

Bahrain'deki rüya gibi başlangıcın ardından birkaç ay kötü şans ve beklenmedik hatalar İspanyol pilotu neredeyse avın dışında bıraktı fakat sezonun ikinci yarısında kazandığı dört galibiyetle beşincilikten şampiyona liderliğine kadar yükseldi. Red Bull'lar çok hızlı olduğunda Alonso kesinlikle 'geri kalanların en iyisi' oldu.

Avantajları: Çok azimli bir rakip, dünya şampiyonluğunu kazanma tecrübesine sahip.

Dezavantajları: Ferrari Red Bull kadar hızlı değil ve yeteri kadar iyi motorları kalmadı.
Şampiyonluk için: Red Bull'ların önünde bitirirse, eğer Webber kazanır Alonso ikinci olursa ya da Vettel kazanıp beşinci olursa İspanyol pilot üçüncü şampiyonluğunu kazanacak. Hamilton kazanırsa şampiyonluk için Alonso'ya bir puan yetecek.

Mark Webber

Sarsıntılı bir başlangıç ve ardından kazanılan dört galibiyetle ortaya konulan muhteşem performans. Red Bull tarafından yaratılan sorunlarda İstanbul'da takım arkadaşıyla yaptığı kazada tartışmaya girmedi ve Silverstone'daki ön kanat değişimi momentumunu kaybetmesine neden oldu fakat son yarışlarda Vettel'in temposuna çok yakın seyretti, Alman pilotun ikinci pilot olması gerektiğine dair çıkan tartışmalar durumu daha da zorlaştırdı.

Avantajları: Çok zorlu ve kararlı bir yarışçı ve kazandığı galibiyetlerle en iyilerle birlikte zirvede olacağını kanıtladı.

Dezavantajı: Spa'dan beri Vettel'in önünde yarış tamamlamayı başaramadı ve belki de Abu Dhabi'de takım arkadaşının yardımına ihtiyacı olabilir.
Şampiyonluk için: Yarışı kazanıp Alonso'nun üçüncü ya da daha kötü bir yerde bitirmesi gerekiyor ya da ikinci olup Alonso'nun ilk beş dışında kalmasını bekleyecek.

Sebastian Vettel

Brezilya'da pole pozisyonunu galibiyete dönüştürdü fakat mekanik sorunlardan dolayı birkaç temiz yarışı kaybetti ve bununla birlikte yanlış kararlarla şansını boşa harcadı. Kazandığı son galibiyetlerle tekrar mücadelenin içerisindeki yerini güçlendirdi.

Avantajları: Abu Dhabi'de formunda olacak isim.

Dezavantajları: Çok şanssız anları oldu ve Alonso'nun durumuna göre belki de zorunlu olarak Webber'e yardım etmesi gerekebilir.
Şampiyonluk için: Yarışı kazanıp Alonso'nun dördüncü ya da daha kötü bir pozisyonda yarışı bitirmesi gerekiyor.

Lewis Hamilton

Sezonun orta bölümünün büyük bir çoğunluğunda şampiyonaya liderlik yaptı fakat nadiren en hızlı araca sahipti ve uzun vadede geriye düşmeye başladı. İtalya ve Singapur'daki kazalar da kötü gidişe yardımcı olmadı.

Avantajları: Geçen sene Abu Dhabi'de çok hızlıydı ve kaybedecek bir şeyi yok.

Dezavantajları: McLaren birkaç yarışta Red Bull ya da Alonso'yu yenebilecek tempo sergilemedi ve Hamilton'ın büyük bir puan dezavantajı var.
Şampiyonluk için: Yarışı kazanıp Alonso'nun puansız ayrılmasını bekleyecek. Webber'in altıncı ya da daha kötü konumda olmasının yanında Vettel'in de üçüncü ya da daha kötü bir yerde olmasıyla ikinci kez zafere ulaşabilir.

f1-2010-final-3.jpg


Benzer Senaryolar

Pistin karakteristiğine bakmaksızın son dönemde Red Bull Vettel ile birlikte Webber'den biraz daha hızlıydı ve önde yer aldı bu ikiliyi Alonso takip etti. Yas Marina'da sürpriz şeyler görebiliriz, saf hız açısından Red Bull açık bir şekilde hızlı özellikle sıralama turlarında.

Alonso'nun kahramanca şeyler denemesi gerekebilir, örneğin Singapur'daki gibi pole pozisyonu ya da harika bir start alabilir, sonrasında Red Bull'un hata yapmasını ya da ikinci olmasını ya da 'yanlış' yerde bitirmelerini umabilir.

Red Bull takım patronu Christian Horner takım emri uygulamayacakları konusunda ısrarcı ve " doğru şeyi yapmanın" pilotlara bağlı olduğunu söylüyor. Eğer Vettel Webber'den hızlı olup Alonso üçüncü olursa Alma pilot - takımın beklentisi - takım arkadaşına yer vermek zorunda kalabilir ve can sıkıcı şeyler yapması gerekebilir. Bu yer değişimini daha erken yapamaz çünkü Alonso'nun yarış dışı kalması halinde bir anda şampiyon konumuna yükseliyor. Yani eğer Red Bull'da bir pozisyon değişimi olacaksa güvende olmak için son viraja kadar beklemesi gerekebilir.

Önünde yer alan üç rakibinin bir dizi sorun yaşaması Hamilton için iyi bir haber olabilir. Geçen yıl Abu Dhabi'de çok güçlüydü ve pole pozisyonunu kazandı ve bu yıl da McLaren'in Yas Marina'da Red Bull ve Ferrari'nin temposuna ayak uyduramaması için bir neden yok, birkaç onda birlik dilimlerle bir anda her yerde parlayabilir. Öndekilerin sorunlar yaşamasını beklemeli.

Önünde yer alan üç rakibinin bir dizi sorun yaşaması Hamilton için iyi bir haber olabilir. Geçen yıl Abu Dhabi'de çok güçlüydü ve pole pozisyonunu kazandı ve bu yıl da McLaren'in Yas Marina'da Red Bull ve Ferrari'nin temposuna ayak uyduramaması için bir neden yok, birkaç onda birlik dilimlerle bir anda her yerde parlayabilir. Öndekilerin sorunlar yaşamasını beklemeli.

Red Bull'un haftasonu kaybedeceği şey daha fazla. Kazanılan 14 pole pozisyonu aracın üstünlüğüne vurgu yapıyor ve bu şartlarda her iki şampiyonluğu da kazanmalı. Ferrari ve Alonso kaybederse şampiyonluğa tekrar ortak olma yolunda gösterdikleri görkemli geri dönüşten memnun olabilirler. Hamilton ise ufak bir ihtimalinin olduğunu farkında.

Eğer bunu kaybederlerse Red Bull kendini tekmelemiş olacak. Şampiyonada belki geride olabilirler fakat aracın hızı bunu başarabileceklerini gösteriyor. Eğer Red Bull yarışı 'doğru' sırada bitirirse Webber'in büyük olasılıkla şampiyon olacağını söyleyebiliriz. Red Bull'un hemen hemen her yerde en hızlı araç olduğunu gördük fakat bu yarışların yarısından daha azını kazandı ve çok da rahat görünmüyorlar.

TurkiyeF1.Com
Kaynak: Autsoport - Matt Beer
Hazırlayan: Sertuğ Ünal

KAYNAK
 

Son mesajlar

Üst