RTX 3080 ile R7 3700x

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614

K işlemci için alacağın anakart, ona ekleyeceğin soğutu ile birlikte toplamda anakart, işlemci ve soğutucu üçlüsüne en az 400-500 TL daha fazla ödüyorsun Intel tarafında. Yine konuya ortadan giriyorsunuz.

Burda zaten Amd indirime girmiş normalde eşit neredeyse fiyatları.
3600 Prime zamanında 1300 TL'den satılıyordu. Şu anda da indirimde değil. İnternet sitelerinin satış politikası o. Girin Hepsiburada'ya indirimde olmayan ürün yok.

hakantalha

Asistan
Reaksiyon puanı
123
K işlemci için alacağın anakart, ona ekleyeceğin soğutu ile birlikte toplamda anakart, işlemci ve soğutucu üçlüsüne en az 400-500 TL daha fazla ödüyorsun Intel tarafında. Yine konuya ortadan giriyorsunuz.

3600 Prime zamanında 1300 TL'den satılıyordu. Şu anda da indirimde değil. İnternet sitelerinin satış politikası o. Girin Hepsiburada'ya indirimde olmayan ürün yok.
Evet ancak arkadaşın büyük ihtimal anakartı vardır diye düşünüyorum.

FatabeyTheBest

Doçent
Reaksiyon puanı
544
4. nesil Ryzen'lar baya iyi gelecek belirteyim. Yüzde 20'ye yakın performans artışı yaşanacak özellikle tekli çekirdek tarafında. Mimari tasarım komple değişiyor çünkü.
Peki AMDnin 4. Nesilde tekli çekirdek performansı ile Intel 10. nesili tokatlaması yok mu ? Valla keyfimiz yerine gelir. Renderda daha iyi. Stok fanda çok çok daha iyi. Oyunda da geçerse Intelin sonu Nokia gibi olur valla.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
AMD anakarttaki f/p ligini bence kaybetti
Onu Z590 cipine PCIe 4.0 desteği gelince göreceğiz. B550 orta seviye diye çıkmasına rağmen neredeyse X570 kartlar kadar iyi. Tabi fiyatlardaki bu durumun sebebi de esasen kur. Yoksa yurt dışında B550 anakartlar epey uygun.

Peki AMDnin 4. Nesilde tekli çekirdek performansı ile Intel 10. nesili tokatlaması yok mu ? Valla keyfimiz yerine gelir. Renderda daha iyi. Stok fanda çok çok daha iyi. Oyunda da geçerse Intelin sonu Nokia gibi olur valla.
Yani muhtemelen öyle olur ancak Intel o duruma düşecek bir firma değil. Yıllık 60 milyar dolardan fazla kârdan bahsediyoruz.

Hafiyye-iAbdülhamid-iSani

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Onu Z590 cipine PCIe 4.0 desteği gelince göreceğiz. B550 orta seviye diye çıkmasına rağmen neredeyse X570 kartlar kadar iyi. Tabi fiyatlardaki bu durumun sebebi de esasen kur. Yoksa yurt dışında B550 anakartlar epey uygun.
B550 yani z490 fiyatında hatta x570 e de var. Tek tük 4.0 olan bir anakarti neden alayım ki her tarafı 4.0 ile dolan anakart varken

FatabeyTheBest

Doçent
Reaksiyon puanı
544
Yani muhtemelen öyle olur ancak Intel o duruma düşecek bir firma değil. Yıllık 60 milyar dolardan fazla kârdan bahsediyoruz.
Dediğiniz anlıyorum, durum imkansız gibi gözükebiliyor. Ama unutmayın Nokia da piyasanın lideriydi. Sonra bişeyleri yanlış yaptılar ve durum ortada. @ConfickerBelasi kesin böyle olacağını savunur büyük ihtimalle ama ben kesin olcak demiyorum. Olabilir diyorum.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
B550 yani z490 fiyatında hatta x570 e de var. Tek tük 4.0 olan bir anakarti neden alayım ki her tarafı 4.0 ile dolan anakart varken
İşte bu şekilde işlemiyor maalesef sistem. Şimdi PCIe 4.0 destekli bir anakartın normal kullanıcı için artısı nedir diyecek olursak, neredeyse sıfır deriz. 4.0 destekli SSD takacak olursak büyük avantaj sağlar ama onlar da çok pahalı. Onu alacak adam B550 almaz zaten gider iyi bir X570 çeker. E işimize yaramayacak bir teknoloji neden var dersen, bu işler yavaş yavaş gelişiyor. Bir anda tüm ekosistemi PCIe 4.0 için uyumlu hale getiremezsin. İlk önce anakartlarin desteği lazım ama şuan olduğu gibi sadece anakart fiyatlarının artmasına neden olacak bu teknoloji. Ekran kartı tarafında zaten 4.0 nimetinden biraz da olsa yararlanmak için bir RTX 3090 falan lazım. Yani özetle 4.0 şuan çok işe yaramiyor ama bulunduğu anakartın fiyatını artırıyor. Ancak bu da gelecek için şart. Yani sırf PCIe 4.0 için iyi bir B550 yerine düşük bir X570 almak ne kadar mantıklı bilemedim.

hakantalha

Asistan
Reaksiyon puanı
123
Evet ancak İntel 11. Nesili çıkarıcak.
Mesaj otomatik birleştirildi:

İntel yerini Amd'ye kaptırmamak için 10. nesil ile Amd'yi ezdi diyebilirim 11. nesil de yine kolay kolay bırakmayacağını düşünüyorum.

Son düzenleme:

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
Evet ancak İntel 11. Nesili çıkarıcak.
Mesaj otomatik birleştirildi:

İntel yerini Amd'ye kaptırmamak için 10. nesil ile Amd'yi ezdi diyebilirim 11. nesil de yine kolay kolay bırakmayacağını düşünüyorum.
11. nesilde soket değişecek ama. Intel'in en büyük dezavantajı da bu. İki nesilde bir soket değiştirdiği için ikinci nesilde ürün satışları düşüyor. Bu durum üst segmenti çok etkilemese de, orta segment kullanıcılarını çok etkiliyor. i5-11400 alan adam 3-4 yıl sonra işlemcisini yükseltmek istediği zaman mecburen anakart değiştirmek zorunda kalacak.

Hafiyye-iAbdülhamid-iSani

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
İşte bu şekilde işlemiyor maalesef sistem. Şimdi PCIe 4.0 destekli bir anakartın normal kullanıcı için artısı nedir diyecek olursak, neredeyse sıfır deriz. 4.0 destekli SSD takacak olursak büyük avantaj sağlar ama onlar da çok pahalı. Onu alacak adam B550 almaz zaten gider iyi bir X570 çeker. E işimize yaramayacak bir teknoloji neden var dersen, bu işler yavaş yavaş gelişiyor. Bir anda tüm ekosistemi PCIe 4.0 için uyumlu hale getiremezsin. İlk önce anakartlarin desteği lazım ama şuan olduğu gibi sadece anakart fiyatlarının artmasına neden olacak bu teknoloji. Ekran kartı tarafında zaten 4.0 nimetinden biraz da olsa yararlanmak için bir RTX 3090 falan lazım. Yani özetle 4.0 şuan çok işe yaramiyor ama bulunduğu anakartın fiyatını artırıyor. Ancak bu da gelecek için şart. Yani sırf PCIe 4.0 için iyi bir B550 yerine düşük bir X570 almak ne kadar mantıklı bilemedim.
O zaman şu anlık üst seviye b450 Ler mantıklı değil mi? Mesela gaming plus. Dolar 5.70 civarlarında ( sanırım) vatanda %18 KDV indirimi ile 570 TL ye alinabiliniyordu lakin şimdi çok uçtu
Eğer dediğinize göre hakeret edecek olursak b450 Ler şu anlık daha mantıklı değil mi

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
O zaman şu anlık üst seviye b450 Ler mantıklı değil mi? Mesela gaming plus. Dolar 5.70 civarlarında ( sanırım) vatanda %18 KDV indirimi ile 570 TL ye alinabiliniyordu lakin şimdi çok uçtu
Eğer dediğinize göre hakeret edecek olursak b450 Ler şu anlık daha mantıklı değil mi
Mantıklıydı. Ben kuzenime geçtiğimiz black friday zamanı sistem toplamıştım. 3700X ile B450 Gaming Plus Max almıştı. Vatan'dan 620 TL'ye gelmişti anakart ki o fiyata muazzam bir anakart kendisi. Ancak şuan 1000 TL vermek çok mantıklı değil. Dolar yüzünde çok arttı fiyatları. Bir ara 700 TL'ye B450 Tomahawk alınabiliyordu.

hakantalha

Asistan
Reaksiyon puanı
123
11. nesilde soket değişecek ama. Intel'in en büyük dezavantajı da bu. İki nesilde bir soket değiştirdiği için ikinci nesilde ürün satışları düşüyor. Bu durum üst segmenti çok etkilemese de, orta segment kullanıcılarını çok etkiliyor. i5-11400 alan adam 3-4 yıl sonra işlemcisini yükseltmek istediği zaman mecburen anakart değiştirmek zorunda kalacak.
Çünkü daha iyi Overclock imkanı veriyor yeni anakartlar İntel'de bunlardan yararlanmak istiyor.

Görkem Say

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
25,614
Çünkü daha iyi Overclock imkanı veriyor yeni anakartlar İntel'de bunlardan yararlanmak istiyor.
Dostum soket değiştirmek ile anakart neslini değiştirmek arasında fark var. Intel Z590 serisine geçtiği zaman da LGA1200 soketini kullanacak. Ancak Z690 anakartlarda LGA1200 soketine veda edecek. İki soket arasında O.C. için fark olmuyor ki. Firma zaten LGA 1200 soketinde Z690 anakartlarını sunabilir ancak sunmuyor işte. Bunların hepsi satış politikası ve kar amaçlı tamamen. Tüketici odaklı bir çözüm değil bu. Sen şimdi B450 anakarttan X570 anakarta geçtiğin zaman tabi ki O.C. performansın artıyor ancak ikisi de AM4 soket kullanıyor. Demek istediğim bu.

sonersofraci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
3. nesil Ryzen işlemciler çıkalı neredeyse 1.5 yıl olacak. 10. nesil Intel işlemciler çıkalı 3-4 ay oluyor daha. 10. nesilin daha üstün olması çok doğal tabi ki. 4. nesilleri bekleyin, pişman olmazsınız.
Hocam şimdilik 3000 serisini ve kasımda çıkma ihtimali olan ryzen 4. nesilleri beklemeyi düşünüyorum. Sorum şu; işlemci ve ekran kartını beklerken diğer parçaları almayı önerir misin? Bütçe anlamında parça parça almak benim için daha rahat olacak gibi. Ama şu an ekran kartı ve işlemci belli değilken diğerlerinin alınması uygun olmazsa ona göre planlama yapacam. Teşekkürler şimdiden.