Rtük Yeni Yayın Dönemi Reklam Kurallarını Netleştirdi

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Televizyon kanal temsilcilerinin RTÜK Başkanı Zahid Akman ile yapılacağı duyurulan toplantısı dün (11 Eylül 2007) gerçekleştirildi. Toplantıda alınan son kararlar şöyle:

1. 2007 boyunca reklam kuşakları 7 dakika ile sınırlıdır. 20 dakikada bir kuşak açılabilir. Reklamlar jenerikle başlayacak ve jenerikle bitecek.

2. Yönetmelikte var olan ‘özel-tanıtıcı spot reklam’ların yayını ile ilgili RTÜK başkanı kanalların önerilerini diğer üyelerle de paylaşıp haftasonuna kadar kanallara bilgi verecek. Ancak o arada şu şekilde yayın yapılabilecek:

a. 19:00-23:30 saatleri dışında saatte 1 adet, 90 saniyeyi aşmayacak şekilde özel-tanıtıcı spot reklam yayınlanabilir.
b. 19.00-23.30 saatleri dışında canlı advertorial olarak adlandırdığımız, program içlerinde yer alan uygulamalar gene saatte 1 adet ve 90 saniyeyi aşmayacak şekilde yayınlanabilir.
c. Eğer diğer üyeler kabul ederlerse 19:00-23:30 saatleri içinde de bağlı olduğu kuşak süresine dahil olmak kaydıyla özel-tanıtıcı spot reklam yayınlama imkanı olacak. Bu konuyla ilgili RTÜK bilgi verecek, bilgi verilinceye kadar yayına girilmeyecek.

3. Ölçümlenmeyen veya tematik kanallarla ilgili toplantı kuruluna ayrıca bir çalışma sunulacak.

4. Spor müsabakalarında, daha once Mart ayında önerildiği gibi, sanal ve alt bantların yerleştirilme sıklığı 2,5 dakikadan az olmayacak şekilde yayınlanabilecek.

5. 1 Ocak 2008 tarihinde saatte yüzde 20 kuralına geçilecek. Yeni yasal düzenlemede bu kurala geçişle beraber yerleştirme sıklığı düzenlenecek (20 dakika kuralı kalkabilir). Kuşak süresi maksimum 6 dakika olacak ama yerleştirme sıklığı serbest kalabileceği için kuşak süresini kanallar kendileri belirleyebilecekler.

6. Yüzde 20 kuralına geçişle beraber diğer uygulamalar (advertorial, sponsorluk, split screen vs.) tekrar düzenlenecek. Ancak bu uygulamalar ile ilgili RTÜK başkanına çalışma sunulacak.

KAYNAK

Reklamaları sevmeyiz genel olarak. Peki nasıl yeni kurallar?

lb.bingol

Profesör
Reaksiyon puanı
10
"Ben olsam hiç reklam koydurmam" demek isterdim ama maalesef mümkün değil.

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
normal reklamlar anlaşılır da sanal reklam olayını sevmiyorum filmin ortasında zırt diye biri ekranda dolanıyor :@
ayrıca yeni bölüm tekrar gibi logoları da fazla büyük koyuyorlar :L

alperveli

Profesör
Reaksiyon puanı
48
Jojoba dedi ki:
normal reklamlar anlaşılır da sanal reklam olayını sevmiyorum filmin ortasında zırt diye biri ekranda dolanıyor :@
ayrıca yeni bölüm tekrar gibi logoları da fazla büyük koyuyorlar :L
Ben de onu sevmiyorum maç izlerken pat "istediğin yere çak" diye reklam çıkıyo uyuz oluyorum

tertunc

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
21
Evet golü tam izlerken /İyi olan Kazanır\ reklamı çok sinir bozucu

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
cnbc-e bu işin üstadı valla.Diziden önce reklam kuşağı var.Ondan sonra bi advertorial giriyo,sonra vestel reklamı geliyo stereo where available(türkçede yazmıyo ingilizce) sonra dizi başlıyo.Diziyi izlerken artık bana saniyede bir gelen bi süre zarfında sürekli olarak alttan üstten reklamlar kuşatıyo diziyi.(biraz abartmanın kimseye zararı yok :) ).Kazasız belasız dizinin ilk yarısı bitti.Sonra reklam kuşağı öncesi bi tanıtıcı reklam(!) geliyo.O bayaa bi uzun öteki reklamlara göre(yada bu yoksa 2-3 dklık dizilerde bu haftayı gösteriyorlar).Reklam kuşağına geldi mi sıra.Bu reklam kuşağı arasında istediğinizi yapabilirsiniz.Duş alabilir,akşam yemeğinizi pişirebilir,arkadaşınızla internetten fifa vs. oynayabilir,maça gidebilir,sevgilinizle yemeğe çıkabilirsiniz.Döndüğünüzde reklamlar hala devam ediyo olacağı için hiiç dizi kaçırcam derdine düşmeyin.Sonra bi advertorial daha ve dizinin devamı başlar.Adamlar reklamları o kadar abartıyorlarki normalde 21de başlaması gereken şey 21:15te falan başlıyo.Hele saat 18:45-19:00 arası tamamen reklam.Neyse bayaa uzun ve saçma bi yazı oldu ama içimi döktüm iyi oldu :D

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Reklam artık heryerde sonu olmayan bır uçuruma dönüyor.Anlımı ve diğer insanlar tarafından gözüken yerlerimi reklam alanı olarak kiralamak istiyorum :) ilk olmayacagım ama güzel olacak :)

dr.psychopath

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Film izlemek için televizyon kullanılmaz, sadece haber vaktinde açacaksın bitince kapatacaksın.Ben çoğunlukla haberleri internetten takip ediyorum, çünkü sevmediğim bir haberin bitmesini beklemiyor, seçtiğim haberleri okuyorum...

Kısacası televizyon, devamlı reklam yayınlayan bir iletişim aracıdır, ara sıra film veya dizi yayınlanır tabi...