Rss Nedir ? C# Rss Okumak ve Rss İşlemleri Xml Reader

MertkanElpeze

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Kaynak : http://wp.me/p1dKsd-1I

RSS çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir. RSS – Real Simple Syndication, RDF Site Summary veya Rich SiteSummary (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. XML biçiminde olan RSS dosyaları ilk olarak NetScape firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. RSS dosyalarının kullanımı her geçen gün artarak yaygınlaşmaktadır. ” Alıntı.

Rss’in çalışma durumu görsel olarak aşağıdaki resimle daha iyi kavrayabiliriz ;

xml.gif

Xml bloklar halinde verileri bizlere sunar. Biz lazım olan verileri kendimize göre çekip alırız ve hazırladığımız şablona uygun olarak kullanırız.Örneğin bir haber sitesinin bize sunduğu XML dosyasını düşünelim içerisinde sıralı olarak haberler yer alacaktır her haberin resmi,başlığı , ön metni ve web sitesi üzerindeki linki bulunmakta.

Biz uygulama yazarken link işimize yaramazsa o item’i almayız yani xml’i parse ederken bu işlemi kendi ihtiyaçlarımıza göre yaparız.

Bu dosyalar çeşitli formatlarda bulunabilir. aşağıda en basitinden bir Xml dosyası görüyorsunuz ;
simplexml.jpg

Şimdi esas konumuza başlayabiliriz. Bu yazıda yapacağım işlemleri ShiftDelete.Net’in Ana Sayfa için oluşturduğu Xml’ini kulllanacağım

http://shiftdelete.net/rss adresini kullanacağız.

Visual Studio’yu açtım ve Yeni bir Windows Form uygulaması oluşturdum. İçerisine bir listBox birde Button ekledim (butona basınca rss’den verileri alacağız ).

r1.png

Projemizin NameSpace alanına using System.Xml; ekledik.

r2.png

Şimdi esas konuya geldik Xml’i parse ederek istediğimiz kısmı ListBox’a ekleceğiz. Butonumuzun Click Event’ine aşağıdaki kodları ekliyoruz.

r3.png

gördüğünüz gibi xmlDocumend adında bir nesne oluşturdum bu nesne içerisinde xml’in kod bloklarını barındıracak. sonra switch – case yapısını kullandık. Burada xml bloklarında istediğimiz sutuna rastladığı zaman yapılacak işlemi belirtiyoruz.

Yani Title(başlık)’a rastlarıdıgı zaman ( bu haberin başlığı oluyor ) bunu listboxa ekledik. olay bundan ibaret.

Projeyi çalıştırdığımızda aşağıdaki gibi benzer bir görüntü rastlayacaksınız.

r4.png

kaynak kodları iletişim sayfasından bana ulaşarak alabilirsiniz.

Reaksiyon puanı
189
Adobe AIR ile geliştirilen uygulamalarda sadece mouse kullanarak RSS reader yapılabiliyor :) O kadar kolaylaştırmışlar :) Yakında kod yazmak tarih olacak :)

MertkanElpeze

Asistan
Reaksiyon puanı
4
AIR bile bizzat RSS reader yapınca vallahi bir ümit beslemeye başladım :) Olur mu olur :)

sadece web uygulamalarını için belki, ama öte yandan masaüstü programcılık var ne kadar öldü deselerde öyle birşey yok.
dolayısıyla kod yazma işi bu kadar ufak bir şey değil. tamam esktra özelliklerle 10 sayfalık kod 2 sayfaya iner ama kod yazmak tarihe karışmaz.

Reaksiyon puanı
189
sadece web uygulamalarını için belki, ama öte yandan masaüstü programcılık var ne kadar öldü deselerde öyle birşey yok.
dolayısıyla kod yazma işi bu kadar ufak bir şey değil. tamam esktra özelliklerle 10 sayfalık kod 2 sayfaya iner ama kod yazmak tarihe karışmaz.

Bak bu dediğinde haklısın işte :)