Rootsuz Android Cihaz Batarya Kalibrasyonu

Bu konuyu okuyanlar

Süleyman Alkan

Müdavim
Cezalı
Katılım
13 Nisan 2016
Mesajlar
2,449
Reaksiyon puanı
815
Puanları
113
Yaş
38
Birazdan değineceğimiz ve hakkında birkaç ipucu vereceğimiz bataryanın çabucak bitmesi problemi, akıllı telefon ve tablet kullanıcıları arasında bilinen en yaygın sorunlardan biridir. Eğer pil performansınızın düştüğünü ve şarj olma süresinin uzadığını düşünüyorsanız, bu yazıda vereceğimiz bilgilerle bataryanızın ömrünü bir süre daha uzatmanız mümkün olabilir. Fakat kalibrasyona başlamadan önce bataryada bakmamız gereken 1 – 2 yer var.

1.jpg


Cihazımın bataryasında sorun olduğunu nasıl anlarım?
Hepsinden önce batarya performansının düştüğünü tespit etmeniz gerekiyor. Batarya performans düşüklüğünün nedeni batarya mı yoksa Android cihazın kendisinden kaynaklanan bir sorun mudur? Yazının devamında kalibrasyon aşamalarına geçeceğiz. Bu aşamalardan önce bataryanın fiziksel bir hasarı (akıntı ya da oksitlenme) olup olmadığına bakın.

Eğer cihazınızın bataryası sökülebiliyorsa bu söylediklerime rahatlıkla bakabilirsiniz. Eğer cihazınızın bataryası sabit bir bataryaysa akıntı olması durumunda cihazın aralıklarından bu sıvı akacaktır. Aşağıdaki resimde batarya sıvısı akan bir cihazı görebilirsiniz.

2.jpg


Eğer bataryanın kendisinde fiziksel olarak bir hasar olmadığından eminsek sonraki adımlara geçebiliriz. Eğer kalibrasyondan sonra da bataryanızın ömründe bir değişiklik olmazsa bataryanızı değiştirmenizde fayda var. Çünkü elinizdeki batarya zamanla sıvı sızdırmaya başlayacak ve daha büyük sorunlara neden olacaktır. Yeni batarya alırken bataryanın orijinal olduğuna dikkat edin, kalitesiz bir batarya 1 2 hafta içinde arızalanacak hatta cihazınızı da bozacaktır (muadil bataryalar hariç).

Öncelikle bataryanın hızlı bitmesine neden olan birçok etken olabilir. Eğer telefon yavaş şarj oluyorsa şarj soketinde, kabloda ya da şarj aletinin kendisinde bir sorun olabilir. Cihazın kendi şarj aleti ile yapılan şarj ve sıradan bir şarj ile yapılan dolum arasında ciddi farklar vardır. Denemek serbest.

Eğer cihazınızı yeni güncellediniz ve bataryanız çabucak tükeniyorsa cihazınızın ön belleğini temizlemekte fayda var. Bu biraz teknik bir konu olduğu için bu yazıda buna değinmeyeceğim. Youtube’a Android clear cache yazarsanız size yardımcı olacak bir çok video bulabilirsiniz.

3.jpg


Batarya kalibrasyonu nedir? Kalibrasyon Nasıl Yapılır?
Android işletim sisteminde Battery Stats adında, batarya durumunu ve istatistiklerini takip eden bir özellik vardır. Bataryanın ne zaman dolduğu, boşaldığı gibi işlemleri takip eder. Bu işlemi yapan sistem bazen bozulur ve sorun da burada başlar, telefonda görülen batarya istatistikleri hatalı verilir. Batarya %50 doluyken telefonun birden kapanması da bu yüzdendir. Bataryayı kalibre etmek aslında Android cihazdaki bu sistemi kalibre ederek doğru veriler göstermesini sağlamaktır.

Şunu açık bir şekilde söylemeliyim ki aslında gerçekten bataryanızı kalibre edemezsiniz, bataryanız kimyasal maddelerden oluşan bir donanımdır. Bu kimyasal bozulduysa, artık şarj tutmuyorsa buna yapabileceğimiz pek fazla bir şey bulunmamaktadır. Sadece lityum iyon bataryalarda fazla şarj almasını engelleyen bir devre bulunmaktadır. Bunun dışındakiler özel bir sıvı ve kömür.

4.jpg


Akıllı Telefon Bataryaları ile İlgili Yanlışlar
Lityum-iyon bataryaların bir hafızası ya da üzerinde veri olan bir sitemi olmadığı için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yoktur. Asıl sorun Android işletim sisteminin kendisindedir. Android sistem bataryadaki durumu okur ve gösterir. Ama yanlış okuyup yanlış gösterdiğinde sorun patlak verir.

Bazı blog ve forumlarda Android işletim sisteminde bulunan batterystats.bin dosyasının silinerek bataryanın kalibre edileceği yönünde yanlış bir bilgi vardır. Bu dosya sadece batarya istatistiklerini tutar, ne zaman şarja takıldı, hangi uygulama ne kadar kullandı gibi. Bu dosya telefon şarjda değilken, batarya kullanımını ölçer, yani telefonu her şarja taktığınızda bu dosya zaten sıfırlanıyor, bu dosyayı silmeniz bataryanızı kalibre etmez.

5.jpg


Rootsuz Android Cihaz Batarya Kalibrasyonu
Nihayet yazının başında bahsettiğimiz kalibrasyon aşamasına geldik. Eskiden beli bilinen bataryayı tam boşaltıp tam doldurma işlemi halen işe yarayan bir uygulamadır. Fakat lityum bataryaların %0 a kadar tamamen bitirilmesini teknik mecralar tavsiye etmemektedir. Eğer bataryanızın sorunları zaten yeterince başınızı ağrıtıyorsa bu tekniği uygulamak göze alınabilir.
Rootsuz Batarya Kalibrasyonu

  1. Cihaz kendini kapatana kadar bataryayı bitirin.
  1. Kapalı cihazı tekrar açın ve kapanmasını bekleyin. Enerjinin tamamen tükendiğinden emin olalım.
  2. Telefon kapalı haldeyken cihazı şarja takın. Ekranda %100 dolduğunu gösterene kadar, bazıları LED rengi ile belli eder, telefonu şarj edin.
  3. Telefonu şarjdan alın.
  4. Telefonu açın. Telefonu açtığınızda muhtemelen %100 dolu göstermeyecek, telefon açık durumdayken tekrar şarja takın ve %100 şarj olana kadar bekleyin, telefonu kullanmayın. Mümkünse uçak moduna alın. Telefonu tekrar kullanmak için uçak modunu kapatmanız gerekecek.
  5. Telefon dolduktan sonra şarjdan çıkartın ve kapatıp açın, batarya %100 dolu göstermesi gerekiyor. Eğer göstermiyorsa tekrar şarja takın.
  6. Telefon kapanıp açıldığında %100 dolu gösterene kadar bataryayı şarj etmeye ve açıp kapatmaya devam edin. Kapatıp açarken şarja takılı olmadığına dikkat edin.
  7. Şimdi telefonunuzu şarjdan alın ve kapanana kadar kullanın.
  8. Telefon kapandıktan sonra %100 olana kadar tekrar şarj edin. Bu şekilde Android cihazın batarya göstergesini kalibre etmiş olacağız.
Lütfen bu işlemi sık sık yapmamanız gerektiğini aklınızda bulundurun. Bataryayı %100 boşaltmanın bataryaya zarar verdiğini unutmayın. Bu işlemi 3 ayda bir yapmanız yeterli olacaktır, daha önce de belirttiğimiz gibi bu işlemi sağlıklı bataryalar üzerinde denemeyiniz.


elmadoktoru
 
Üst