Rj45 Jack Nerede Taktırabilirim

ScorFy

Doçent
Reaksiyon puanı
363
Merhabalar öncelikle evimde ethernet kabloları duvarın içinde ve uçları yok yani hiçbir işime yaramıyor. İnternetten araştırdığım zaman RJ45 adlı bir Jack ile karşılaşıyorum, ben bu işi kendim halledemem bunu anladım Jack girişini nereden bulabilirim, bulsam diyelim nasıl takıcağım ? Bilgisi olan biri var ise yardım ederse sevinirim.

AlperShal

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,551
Hocam duvar içi tesisatı kendiniz yapmanız çok kolay. Benim yaşım 14 kendim çok rahat yapabiliyorum. Size gereken eşyalar şunlar;
Eğer prizinizde daha önceden takılmış ama kabloları bağlanmamış bir jack varsa daha jack almanıza gerek yok. Bizde galiba cat4 için jack vardı cat6 jack aldım. Eğer prizinizde jack için hiçbir giriş/çıkış yoksa jackli priz almanız gerekiyor. (Cat6 Priz)
Eğer isterseniz kablo çakıcı alabilirsiniz, bıçakla yapılabiliyor onla yapılan iş ben öyle yaptım.
Bu söylediklerim duvar tesisatı idi. Şimdi ise kablo için iki parça lazım.
1- RJ45 Konnektör
2- Çakma Pensesi (Bu yukarıda bahsettiğimden farklı, Rj45 uçları takmak için bunu almak zorundasınız.)

Şimdi ise anlatıma geçiyorum.

İlk öncelikle duvardan geçen kablonun bir ucu modeme girecek yani ucunda RJ45 olması lazım. Herhangi bir kesici alet ve ya ağzınla duvardaki kablonun modem tarafındaki ağzını açıyorsun. Eğer cat6 ise önünde 4 tane sarılmış toplam 8 tane kablo olacak. Kahve, kahve-beyaz, mavi, mavi-beyaz vs. Bu kabloları Türkiye'de önerilen B standartına uygun şekilde diziyorsunuz. (Aslında sıra pek önemli değil, iki taraf aynı sırada olsa yeterli ama standartı varken neden bunu kullanmayasınız?)
images.png
Daha sonra sıraya dizdiğiniz kabloları çakma pensesi yardımı ile RJ45 konnektöre çakıyorsunuz. İnrernetten RJ45 kablosu nasıl çakılır yazarsanız bulabilirsiniz.

Şimdi ise duvarın öbür tarafı cihaza bağlanacak kabloya bakalım. Aynı şekilde kablonun ucunu açıyoruz ve 8 kabloyu önümüze alıyoruz. Şimdi o 8 kabloyu Jack'a bağlayacağız. Genelde jack üzerinde A/B sıralaması yazar. Ona göre kabloları yerleştiriyoruz. (Biz B kullanacağız.)
images.jpeg
Sonrasında bıçak yardımıyla aşağıya itiyoruz. İnternetten bunun da videosunu bulabilirsiniz. Bundan sonra konnektörü prize takıyoruz ve prizi geri kapatıyoruz. Daha sonra kendi ethernet kablonuzu (Cat6, Cat5e, Cat5 vs.) prize, diğer ucunu bilgisayarınıza vs. takıyorsunuz. Duvarın diğer ucunda bulunan kabloyu da tabi ki modeme takıyorsunuz. Bu kadar uzun şeyi telefondan yazdım like mayk bir şey atın bari elim ağrıdı. :)

Son düzenleme:

Deli_yazilimci

Asistan
Reaksiyon puanı
107
Duvarda piriz yoksa sende yapamıyor isen bir telfoncudan yada elektirikciden yardım iste o 3dk da yapar. Duvarda yuva var ise yukardaki Cat 6 pirizi e benzeyen ozaman
hazır kablo satılıyor iki tarafı hazır duvar ile modem arasına çek tamam sen hiç yapmadiysan uğraşma hazır al kullan