[Resimli Anlatım] Kaybolan Grub Ekranını Geri Getirmek.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Hem Ubuntu hem Windows kullanıyoruz. Gün geldi Windows'a format atmak zorunda kaldık. İşte sorunların başladığı an...

Artık açılışta grub'u göremeyeceksiniz. Çünkü Windows kurulurken onu silmiş olacaktır. Bu durumda yapmanız gerekenleri anlatacağım sizlere..
Bir Ubuntu Live CD takıp bilgisayarı yeniden açalım. Ve bilgisayarı Live CD den başlatalım. Daha sonra uçbirime gelip:
1menu.png

"sudo grub" komutunu girelim.
sudo-grub1.png

Live CD ile girdiğinizde sizden parola istemeyecektir. Grub dizinine düştükten sonra "**** /boot/grub/stage1" komutunu verelim. Bu komutun çıktısında önemli bir nokta var. Bu komuttan sonra ekranda ne yazdıysa "root (hd0,x)" komutuyla onu belirtmeliyiz. Örneğin Benimki (hd0,1) sizinki (hd0,2) , (hd0,5) bile olabilir. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Şimdi size verilen (hd0,x) i root komutuyla belirtiyoruz.

root.png

Daha sonra "setup (hd0)" komutunu girelim

setup.png

Ve bitirelim ...
finish.png
Setup işlemi bittikten sonra "quit" diyerek grub tan çıkalım.

CD yi çıkarıp yeniden başlattığınızda artık eski grub ekranınızı görebileceksiniz.

Kendi blogumdan alıntıdır. Anlatım tamamen bana aittir.

pardus2010

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pardus 2009 cd'si ile bilgisayarı çalıştırıp kurulumu değilde sistem kurtarma mı diye bir bölüm var oradan hemen yapabilirsiniz.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Teşekkürler. Defalarca kurtarmak zorunda kaldım bu güne kadar. :)

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
bir kere arkadaşa ubuntu kurmuştum windows da kuruluydu grub gelmedi ve direkt ubuntu açıldı.çok uğraşmıştım o zaman o ekranı getirebilmel için.ama burda ters bi döngü var orası ayrı tabi ki :D

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
bir kere arkadaşa ubuntu kurmuştum windows da kuruluydu grub gelmedi ve direkt ubuntu açıldı.çok uğraşmıştım o zaman o ekranı getirebilmel için.ama burda ters bi döngü var orası ayrı tabi ki :D

Olsun ama öyle bir durum içinde bu yolu kullanabilirsiniz. Her türlü grub gelecektir.. :)

stajer

Profesör
Reaksiyon puanı
20
arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz, pardus kurdum ubuntu grub gitti.
anlatımdaki gibi live cd ile sisteme girdim verilen kodu girdim şöyle bir hata veriyor
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub
sudo: grub: command not found
ubuntu@ubuntu:~$

muhibbi

Asistan
Reaksiyon puanı
11
Onun yerine aşağıdakini uygulayarak pardus grub'a ubuntuyu ekleyebilirsin. Anlatım eski ama işe yarar.

Ubuntu 9.10 Grub 2 kullandığı için Ubuntu 9.10 Grub’undan Pardus’a girerken bazı problemler çıkabiliyor.O yüzden bu yazıda Pardus Grubuna Ubuntu 9.10 eklemeyi göstereceğim.Ubuntu kurduktan sonra Pardus 2009 Cdsini Kurtarma modunda başlatıp,ileri-ileri diyerek Pardus grubunu kuruyoruz.
1.png

Daha sonra bilgisayarı yeniden başlatıp Pardus’a giriyoruz.Ev dizini veya herhangi bir klasörü açarak dosya yöneticisi Dolphin’i de açmış oluyoruz.Sol taraftaki aygıtlardan Ubuntu’nun kurulu olduğu disk bölümünü buluyoruz ve boot/grub/grub.cfg dosyasını açıyoruz.Dosyada “menuentry “Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic” satırını buluyoruz.
ekran-goruntusu10.png

Sonra Uygulamalar/Sistem menüsünden Açılış Yöneticisini açıyoruz.Gruba yeni bir sistem ekleyeceğimiz için Yeni Ekle/Linux diyerek Ubuntu ile ilgili bilgileri ekleyeceğimiz pencereyi açıyoruz.
Başlık kısmına Ubuntu’nun Grub ekranında görüneceği ismi yazıyoruz.
Disk kısmına Ubuntu’nun kurulu olduğu disk bölümünü yazıyoruz.Bu bilgiye Ubuntu’nun grub dosyasındaki “menuentry “Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic” ile başlayan satırdan sonraki 4.satırda set root=(hd0,x) yazan kısımdan ulaşabilirsiniz.Açılış Yöneticisini ise “/dev/sdax” biçimimde yazmalısınız.
Çekirdek kısmına linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic satırındaki /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic adresini giriyoruz.
Ramdisk kısmına initrd /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic satırındaki /boot/initrd.img-2.6.31-14-generic adresini giriyoruz.
Açılış Seçenekleri kısmına ise linux /boot/vmlinuz-2.6.31-14-generic satırından sonraki root= ile başlayan kısmı giriyoruz.
Bütün seçenekler doldurulduğunda bunun gibi bir görüntü elde edeceksiniz.
ekran-goruntusu9.png

Tamam’a tıklayıp bilgisayarı yeniden başlattığınızda Grub ekranında Ubuntu 9.10 eklenmiş olarak göreceksiniz.
kaynak: http://linuxsever.wordpress.com/2009/11/03/pardus-grubuna-ubuntu-9-10-eklemek/