[Rehber] KDE Plasma görünüş ayarları

Bu konuyu okuyanlar

Silinen bir hesap

Profesör
Katılım
23 Haziran 2019
Mesajlar
3,679
Çözümler
5
Reaksiyon puanı
7,431
Puanları
113
Yaş
18
Merhabalar. Artık profil fotoğrafım olan Konqi'nin hakkını vermek ve geciken haftanın dağıtımı konusunu telafi etmek amacıyla böyle bir konu açmayı uygun gördüm. Hadi başlayalım.


1.Görünüm
2021-03-30_21-46.png

Genel Tema
2021-03-30_21-49.png

Öncelikle bu kısımı anlatayım. Bu kısım KDE Plasma'da kullanmak istediğiniz temaları seçebileceğiniz veya yeni bir tema yükleyebileceğiniz bir yerdir. Bu kısımdan isterseniz sisteminizde kurulu olan temalara direkt geçiş yapabilirsiniz. İsterseniz de beğendiğiniz bir temayı edinebilirsiniz.

Yeni genel temalar edin
2021-03-30_22-00.png

Bu kısımda istediğiniz KDE Plasma için olan genel temaları edinebilirsiniz. Bu kısımdan istediğiniz temayı bulabilmek için filtreler kullanabilir, arama çubuğundan faydalanarak istediğiniz temayı aratabilir ve istediğiniz temayı bulup kolay bir şekilde kurabilirsiniz.

Plasma stili
2021-03-30_22-26.png

Plasma stili, genel olarak sistemin görünüşü üzerinde etkilidir. Panel görünüşleri vb. yerlerin görünüşlerini etkileyen bu ayar sayesinde istediğimiz Plasma stil temasını kurup kullanmaya başlayabiliriz. Bunu yapmak istemiyorsak kurulu olan temaları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Dosyadan kur

"Dosyadan kur." seçeneği daha çok istediğiniz temayı tema marketinde bulamıyorsak kullandığımız bir ayardır. "Dosyadan kur." seçeneğini kullanarak istediğimiz temayı internetten indirip daha sonra KDE Plasma üzerinden kullanmaya başlayabiliriz.

Yeni Plasma stilleri edin

2021-03-30_22-34.png

Bu kısım bildiğimiz klasik tema marketidir. Buradan istediğimiz temayı edinip daha sonra kullanmaya başlayabiliriz. Genel olarak kullanımı rahatlatan bu özelliği ben gayet sevdim doğrusu. Diğer masaüstü ortamlarında bu tarz bir aracın olmaması ve genel olarak istediğimiz temayı hep el ile kurmak zorunda olduğumuzdan dolayı KDE Plasma'nın bu özelliğini gerçekten çok beğeniyorum.

Uygulama Biçemi

Uygulama stili
2021-03-30_22-38.png

Bu kısımda uygulamaların genel görünüşü ile ilgili olan temalar ile oynayabilir ve istediğimiz temayı indirebiliriz. Aynı zamanda da "İkonları ve araç çubuğunu yapılandır." ayarını kullanarak bu görünüşü de daha fazla kişiselleştirebilirsiniz.

İkonları ve araç çubuğunu yapılandır
2021-03-30_22-45.png

Bu kısımdan ikonların nerelerde gösterileceğini ve araç çubuğu kısımdaki özelleştirme işlerinizi yapabilirsiniz.

GNOME/GTK uygulama stilli

2021-03-30_22-48.png

Bu kısımdan GNOME/GTK için uygun olan temalarınızı ekleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. "Yeni GNOME/GTK uygulama stilleri edin." kısımından tema marketine ulaşıp kolay bir şekilde istediğiniz temaya erişebilir veya "Dosyadan kur." seçeneği ile beraber tema dosyasını kullanarak istediğiniz uygulama stili temasını KDE Plasma'ya kurabilirsiniz.

Pencere dekorasyonu
2021-03-30_23-13.png


Bu kısımda pencere görünüşünü ve pencere dekorasyonunu değiştirebilirsiniz. İstediğiniz pencere dekorasyonu için olan temayı seçip daha sonra ise kullanmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz tema marketini kullanarak temaları edinebilirsiniz. Pencere görünüşünü istediğiniz şekilde değiştirerek isterseniz modern ve şık. İsterseniz de "Retro" diye tabir edilen bir görünüş elde edebilirsiniz.

Başlık çubuğu butonları

2021-03-30_23-24.png

Bu kısımdan pencerenizde bulunmasını istediğiniz butonları ekleyebilir. Butonların yerini değiştirebilir veya pencere üzerinde görmek istemediğiniz bir butonu kaldırabilirsiniz. Ayarlaması gayet basit olan bu menüde istediğiniz öğeyi sürükleyip bırakma mantığını kullanarak ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.

Renkler

Bu kısımda sistemdeki renkler ile oynayabilir, hazır renk şemalarını edinebilir veya kurulu olanları aktif edebilirsiniz. "Yeni renk şablonları edinin." kısımından istediğiniz renk şablonunu edinebilir ve pencere görüntünüzü daha da özelleştirebilirsiniz.

Yazı Tipleri

Bu kısımdan sistemdeki genel yazı tipini değiştirebilir veya sadece belirli bölgelerde belli fontları, başka yerlerde de başka yazı tiplerini kullanmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz harici olarak farklı bir yazı tipi kurup istediğiniz o yazı tipi ile takılabilirsiniz. Mesela ben Comfortaa Bold'u bu yöntemle yükledim. Bu kısımdan yazı tipleri ile ilgili daha da ince ayarlarınızı da yapabilirsiniz. İstediğiniz gibi yazı tipi ile oynayabilirsiniz.

İkonlar

Bu kısımdan sistemdeki ikon temanızı değiştirip daha modern yada başka bir tarzda bir ikon temasını seçip kullanabilirsiniz. İsterseniz tema marketinden, isterseniz de harici olarak tema dosyası ile beraber istediğiniz ikon temasını kullanabileceğiniz bu yer genel olarak gayet iyi hazırlanmış. Herhangi bir sıkıntısını daha görmedim, mesela ben buradan Tela Circle Dark ikon temasını edinmiş bulunmaktayım. Siz isterseniz kafanıza göre bir ikon teması belirleyip istediğiniz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

İmleçler

Bu kısımdan kendi fare imleçinizin görünüşünü ve boyutunu ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz temayı tema marketinden veya internetten bir dosya ile beraber kurarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Ben genel olarak Vimix Cursors'u tercih ediyorum.

2. Çalışma Alanı
Çalışma Alanı Davranışı
Genel davranışlar

Bu kısımdan animasyon hızlarını ayarlayabilir, görsel efektler vb. temel işlevler ile oynayabilirsiniz. Biraz temel olan bu kısım bize belli başlı işleri yapmamıza izin vermektedir.

Dokunmatik Ekran

Bu kısımın çok bir marifeti yok. Tetiklemek istediğiniz ekran bölümünü seçebilirsiniz.

Ekran Kenarları

Bu kısımdan ekranın herhangi bir bölgesini seçerek istediğiniz eylemi ayarlayabilirsiniz.

Masaüstü Efektleri

Bu kısımdan istediğiniz masaüstü efektlerini kullanabilir veya "Yeni masaüstü efektleri edin." menüsünden istediğiniz ek masaüstü efektlerini edinebilirsiniz. Kullanması gayet basit olan ve özelleştirme konusunda güzel iş çıkaran bu efektleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Ekran Kilitleme

Burası bildiğimiz uyku modu bölümü. Çok detaylı bir özelliği yok. Uyku modu için ayarlamaları yapabildiğimiz basit bir ayar kısımıdır burası.

Sanal Masaüstleri

Bu kısımda bilgisayarınızda ayarladığınız sanal masaüstleri ekleyebilir, sanal masaüstlerini ayarlayabilir ve kendinize göre bu seçenekleri ayarlayabilirsiniz.

Etkinlikler

Bu kısımda uygulama etkinlikleri atayabilir, istediğiniz uygulamayı kara listeye alabilir veya programlar arası geçişleri düzenleyebilirsiniz. Kullanması basit olan ve işe yarayan bu menü güzel bir kısım olmuş.

Pencere yönetimi

Pencere Davranışı

Odaklanma

Bu kısımdan pencere odaklanması ayarlarınızı yapıp pencere aktivasyonunu tetikleyen eylemleri belirtebilir, süresini ayarlayabilir ve odaklanma kısımındaki çeşitli ayarları yapabilirsiniz.

başlık çubuğu aksiyonları

Buradan pencere başlığı ile ilgili aksiyonları ayarlayabilir, isterseniz çift tıklama ile pencere büyütme ayarınızı yapabilir, fare tekerleğine pencere işlerini atayabilir, başlık çubuğu ve çerçeve aksiyonlarını düzenleyebilir ve pencerenin en büyük haline geçebilmesi için yapabileceğimiz ayarların mevcut olduğu kısım burasıdır. Kullanımı gayet basittir ve başlık çubuğuna istediğiniz eylemi atamanızı sağlar.

Pencere aksiyonları

Bu kısımda uygulamaların tetiklenmesi için gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. İsterseniz programın üzerine gelip fare tekerleğini hareket ettirerek uygulamayı ana ekrana getirilmesini sağlayabilir, pencere boyutu ayarlama kısımını bir tuşa atayabilir vb. işlemleri bu menüden yapabilirsiniz.

Hareket

Bu kısımda pencere hareketlerini düzenleyebilir, pencere boyutlarını vb. ayarları yapabileceğiniz gayet basit ve kullanışlı bir menüdür. Ayarladığımız hareket etkinlikleri ile ilgili boyut vb. ayarlamaları yapabildiğimiz bir kısımdır bu menü.

Gelişmiş

Bu kısımda aktif olmayan uygulamaların ek pencerelerini gizleyebilir, aktif olmayan uygulamaları tekrar aktif şekile soktuğumuzda aynı pozisyonda başlamalarını sağlayabilir vb. ayarları yapabiliriz.

Görev seçici

Ana kısım

Bu kısımda uygulamaların karşımıza çıkmasını vb. işleri klavye kısayollarına atayabiliriz. Uygulama seçim menüsünün görünüşünü değiştirebilir, bunun için kurulu olan temaları kullanabilir veya tema marketini kullanarak istediğimiz görev seçici menüsünü edinebiliriz. Uygulama seçim menüsünün şekilini ayarlayabilir ve ne koşullarda karşımıza çıkacağını ve nasıl çıkacağını ayarlayabiliriz.

Alternatif kısım

Bu kısım, ana kısım ile aynı özellikleri içermektedir. Tek farkı ise ana kısıma alternatif bir yer oluşturmak istersek kullanmamız gereken bir yer olmasıdır. Burayı kısaca geçip devam ediyorum.


KWin betikleri

Bu kısım X pencere yönetisi için yapılmış olan KWin betiklerini ayarlamak için kullandığımız pencere dekorasyonlarını vb. özellikleri kullanmamızı sağlayan bir yerdir. Kullanması gayet basit olan bu menüde istersek daha fazla KWin betiği elde etmek için marketi kullanarak veya internetten indirdiğimiz dosyalar yardımıyla ek KWin betiklerini sisteme kurabilir ve istediğiniz dekorasyonu vb. elde edebilirsiniz.

Pencere Kuralları

Bu kısımda pencerelere istediğiniz ek eylemleri atayabilir, ayarladığınız ayarların çıktısını alıp insanlar ile paylaşabilir, internetten edindiğimiz ayarları pencere kurallarının içine aktarabilir vb. işlerimizi yapabiliriz.


Kısayollar

Ana kısayollar

Bu kısımdan istediğimiz uygulamaya klavye kısayolları atayarak daha kolay erişebilmemizi ve kullanabilmemizi sağlayan bir yerdir. Bu sayede işlerinizi bir klavye kısayoluna atayıp daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Özel kısayollar

Bu kısımdan atadığımız kısayollara ek koşullar ekleyebilir ve kısayollara açıklamalar ekleyebileceğimiz bir yerdir. Burayı da kısa geçip devam ediyorum.

Başlatma ve Kapatma

Oturum Ekranı(SDDM)

Tema

Bu kısımdan bilgisayar açılırken karşımıza çıkan oturum açma ekranının görünüşünü değiştirebiliriz. İstediğiniz tema burada yoksa tema marketinden veya internetten indirdiğiniz dosyaları kullanarak o oturum açma temasını kurup daha sonra bilgisayarınızı açtıktan sonra karşınıza çıkacak ekranı özelleştirebilirsiniz.

Gelişmiş

Bu kısımdan oturum açarken başlatılacak masaüstü ortamını seçebilir vb. işlemleri yapabileceğimiz bir ek menüdür.

Otomatik Başlatma

Bu kısımdan bilgisayar açıldıktan sonra açılmasıni istediğiniz uygulamları vb. ekleyebilirsiniz.

Arkaplan Servisleri

Bu kısımdan bilgisayarda arkaplanda çalışan uygulamaları görebilir, istediğimiz uygulamanın arkaplanda çalışmasını sağlayabilir, istediğimiz uygulamanın arkaplanda çalışmasını engelleyebiliriz.

Masaüstü Oturumu

Bu kısımdan bilgisayarın çıkış seçeneklerini ayarlayabilir vb. düzenlemeleri yerine getirebiliriz.

Açılış Ekranı

Bu kısımdan KDE Plasma başlarken görüntülenecek ekranı seçebilir, istersek tema marketinden de istediğimiz açılış ekranını edinebilir ve kullanmaya başlayabiliriz.


KDE Plasma'nın diğer ayar kısımlarının görünüş ile çok fazla alakasının olmamasından dolayı diğer kısımlara girmeyeceğim. Eksik veya hatalı bir anlatım yaptıysam bana bunları söylerseniz memnun olurum. İyi günler dilerim.

@Kaan_M
@androidprotmmas
@Mert Şefik
Hadi bakalım. Sizi de konuya beklerim. ;)
 

Silinen bir hesap

Profesör
Katılım
23 Haziran 2019
Mesajlar
3,679
Çözümler
5
Reaksiyon puanı
7,431
Puanları
113
Yaş
18
Elinize sağlık
Git git bitmiyor :D
Uğraşmışsınız.
Birkaç saatimi aldı bunları yazmak. Aslında bütün ayarları anlatacaktım ama o kadar fazla uğraşmak istemedim doğrusu. Bu konuya ortalama 2-3 saate yakın bir zaman harcadım sanırım. Fotoğrafları ayarlamak vs. ile uğraştım çünkü.
 

silindi

Profesör
Katılım
10 Aralık 2020
Mesajlar
4,336
Reaksiyon puanı
3,580
Puanları
113
Merhabalar. Artık profil fotoğrafım olan Konqi'nin hakkını vermek ve geciken haftanın dağıtımı konusunu telafi etmek amacıyla böyle bir konu açmayı uygun gördüm. Hadi başlayalım.


1.Görünüm
Ekli dosyayı görüntüle 145595
Genel Tema
Ekli dosyayı görüntüle 145596
Öncelikle bu kısımı anlatayım. Bu kısım KDE Plasma'da kullanmak istediğiniz temaları seçebileceğiniz veya yeni bir tema yükleyebileceğiniz bir yerdir. Bu kısımdan isterseniz sisteminizde kurulu olan temalara direkt geçiş yapabilirsiniz. İsterseniz de beğendiğiniz bir temayı edinebilirsiniz.

Yeni genel temalar edin
Ekli dosyayı görüntüle 145601
Bu kısımda istediğiniz KDE Plasma için olan genel temaları edinebilirsiniz. Bu kısımdan istediğiniz temayı bulabilmek için filtreler kullanabilir, arama çubuğundan faydalanarak istediğiniz temayı aratabilir ve istediğiniz temayı bulup kolay bir şekilde kurabilirsiniz.

Plasma stili
Ekli dosyayı görüntüle 145603
Plasma stili, genel olarak sistemin görünüşü üzerinde etkilidir. Panel görünüşleri vb. yerlerin görünüşlerini etkileyen bu ayar sayesinde istediğimiz Plasma stil temasını kurup kullanmaya başlayabiliriz. Bunu yapmak istemiyorsak kurulu olan temaları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Dosyadan kur

"Dosyadan kur." seçeneği daha çok istediğiniz temayı tema marketinde bulamıyorsak kullandığımız bir ayardır. "Dosyadan kur." seçeneğini kullanarak istediğimiz temayı internetten indirip daha sonra KDE Plasma üzerinden kullanmaya başlayabiliriz.

Yeni Plasma stilleri edin

Ekli dosyayı görüntüle 145604
Bu kısım bildiğimiz klasik tema marketidir. Buradan istediğimiz temayı edinip daha sonra kullanmaya başlayabiliriz. Genel olarak kullanımı rahatlatan bu özelliği ben gayet sevdim doğrusu. Diğer masaüstü ortamlarında bu tarz bir aracın olmaması ve genel olarak istediğimiz temayı hep el ile kurmak zorunda olduğumuzdan dolayı KDE Plasma'nın bu özelliğini gerçekten çok beğeniyorum.

Uygulama Biçemi

Uygulama stili
Ekli dosyayı görüntüle 145606
Bu kısımda uygulamaların genel görünüşü ile ilgili olan temalar ile oynayabilir ve istediğimiz temayı indirebiliriz. Aynı zamanda da "İkonları ve araç çubuğunu yapılandır." ayarını kullanarak bu görünüşü de daha fazla kişiselleştirebilirsiniz.

İkonları ve araç çubuğunu yapılandır
Ekli dosyayı görüntüle 145608
Bu kısımdan ikonların nerelerde gösterileceğini ve araç çubuğu kısımdaki özelleştirme işlerinizi yapabilirsiniz.

GNOME/GTK uygulama stilli

Ekli dosyayı görüntüle 145609
Bu kısımdan GNOME/GTK için uygun olan temalarınızı ekleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. "Yeni GNOME/GTK uygulama stilleri edin." kısımından tema marketine ulaşıp kolay bir şekilde istediğiniz temaya erişebilir veya "Dosyadan kur." seçeneği ile beraber tema dosyasını kullanarak istediğiniz uygulama stili temasını KDE Plasma'ya kurabilirsiniz.

Pencere dekorasyonu
Ekli dosyayı görüntüle 145611


Bu kısımda pencere görünüşünü ve pencere dekorasyonunu değiştirebilirsiniz. İstediğiniz pencere dekorasyonu için olan temayı seçip daha sonra ise kullanmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz tema marketini kullanarak temaları edinebilirsiniz. Pencere görünüşünü istediğiniz şekilde değiştirerek isterseniz modern ve şık. İsterseniz de "Retro" diye tabir edilen bir görünüş elde edebilirsiniz.

Başlık çubuğu butonları

Ekli dosyayı görüntüle 145612
Bu kısımdan pencerenizde bulunmasını istediğiniz butonları ekleyebilir. Butonların yerini değiştirebilir veya pencere üzerinde görmek istemediğiniz bir butonu kaldırabilirsiniz. Ayarlaması gayet basit olan bu menüde istediğiniz öğeyi sürükleyip bırakma mantığını kullanarak ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.

Renkler

Bu kısımda sistemdeki renkler ile oynayabilir, hazır renk şemalarını edinebilir veya kurulu olanları aktif edebilirsiniz. "Yeni renk şablonları edinin." kısımından istediğiniz renk şablonunu edinebilir ve pencere görüntünüzü daha da özelleştirebilirsiniz.

Yazı Tipleri

Bu kısımdan sistemdeki genel yazı tipini değiştirebilir veya sadece belirli bölgelerde belli fontları, başka yerlerde de başka yazı tiplerini kullanmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz harici olarak farklı bir yazı tipi kurup istediğiniz o yazı tipi ile takılabilirsiniz. Mesela ben Comfortaa Bold'u bu yöntemle yükledim. Bu kısımdan yazı tipleri ile ilgili daha da ince ayarlarınızı da yapabilirsiniz. İstediğiniz gibi yazı tipi ile oynayabilirsiniz.

İkonlar

Bu kısımdan sistemdeki ikon temanızı değiştirip daha modern yada başka bir tarzda bir ikon temasını seçip kullanabilirsiniz. İsterseniz tema marketinden, isterseniz de harici olarak tema dosyası ile beraber istediğiniz ikon temasını kullanabileceğiniz bu yer genel olarak gayet iyi hazırlanmış. Herhangi bir sıkıntısını daha görmedim, mesela ben buradan Tela Circle Dark ikon temasını edinmiş bulunmaktayım. Siz isterseniz kafanıza göre bir ikon teması belirleyip istediğiniz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

İmleçler

Bu kısımdan kendi fare imleçinizin görünüşünü ve boyutunu ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz temayı tema marketinden veya internetten bir dosya ile beraber kurarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Ben genel olarak Vimix Cursors'u tercih ediyorum.

2. Çalışma Alanı
Çalışma Alanı Davranışı
Genel davranışlar

Bu kısımdan animasyon hızlarını ayarlayabilir, görsel efektler vb. temel işlevler ile oynayabilirsiniz. Biraz temel olan bu kısım bize belli başlı işleri yapmamıza izin vermektedir.

Dokunmatik Ekran

Bu kısımın çok bir marifeti yok. Tetiklemek istediğiniz ekran bölümünü seçebilirsiniz.

Ekran Kenarları

Bu kısımdan ekranın herhangi bir bölgesini seçerek istediğiniz eylemi ayarlayabilirsiniz.

Masaüstü Efektleri

Bu kısımdan istediğiniz masaüstü efektlerini kullanabilir veya "Yeni masaüstü efektleri edin." menüsünden istediğiniz ek masaüstü efektlerini edinebilirsiniz. Kullanması gayet basit olan ve özelleştirme konusunda güzel iş çıkaran bu efektleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Ekran Kilitleme

Burası bildiğimiz uyku modu bölümü. Çok detaylı bir özelliği yok. Uyku modu için ayarlamaları yapabildiğimiz basit bir ayar kısımıdır burası.

Sanal Masaüstleri

Bu kısımda bilgisayarınızda ayarladığınız sanal masaüstleri ekleyebilir, sanal masaüstlerini ayarlayabilir ve kendinize göre bu seçenekleri ayarlayabilirsiniz.

Etkinlikler

Bu kısımda uygulama etkinlikleri atayabilir, istediğiniz uygulamayı kara listeye alabilir veya programlar arası geçişleri düzenleyebilirsiniz. Kullanması basit olan ve işe yarayan bu menü güzel bir kısım olmuş.

Pencere yönetimi

Pencere Davranışı

Odaklanma

Bu kısımdan pencere odaklanması ayarlarınızı yapıp pencere aktivasyonunu tetikleyen eylemleri belirtebilir, süresini ayarlayabilir ve odaklanma kısımındaki çeşitli ayarları yapabilirsiniz.

başlık çubuğu aksiyonları

Buradan pencere başlığı ile ilgili aksiyonları ayarlayabilir, isterseniz çift tıklama ile pencere büyütme ayarınızı yapabilir, fare tekerleğine pencere işlerini atayabilir, başlık çubuğu ve çerçeve aksiyonlarını düzenleyebilir ve pencerenin en büyük haline geçebilmesi için yapabileceğimiz ayarların mevcut olduğu kısım burasıdır. Kullanımı gayet basittir ve başlık çubuğuna istediğiniz eylemi atamanızı sağlar.

Pencere aksiyonları

Bu kısımda uygulamaların tetiklenmesi için gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. İsterseniz programın üzerine gelip fare tekerleğini hareket ettirerek uygulamayı ana ekrana getirilmesini sağlayabilir, pencere boyutu ayarlama kısımını bir tuşa atayabilir vb. işlemleri bu menüden yapabilirsiniz.

Hareket

Bu kısımda pencere hareketlerini düzenleyebilir, pencere boyutlarını vb. ayarları yapabileceğiniz gayet basit ve kullanışlı bir menüdür. Ayarladığımız hareket etkinlikleri ile ilgili boyut vb. ayarlamaları yapabildiğimiz bir kısımdır bu menü.

Gelişmiş

Bu kısımda aktif olmayan uygulamaların ek pencerelerini gizleyebilir, aktif olmayan uygulamaları tekrar aktif şekile soktuğumuzda aynı pozisyonda başlamalarını sağlayabilir vb. ayarları yapabiliriz.

Görev seçici

Ana kısım

Bu kısımda uygulamaların karşımıza çıkmasını vb. işleri klavye kısayollarına atayabiliriz. Uygulama seçim menüsünün görünüşünü değiştirebilir, bunun için kurulu olan temaları kullanabilir veya tema marketini kullanarak istediğimiz görev seçici menüsünü edinebiliriz. Uygulama seçim menüsünün şekilini ayarlayabilir ve ne koşullarda karşımıza çıkacağını ve nasıl çıkacağını ayarlayabiliriz.

Alternatif kısım

Bu kısım, ana kısım ile aynı özellikleri içermektedir. Tek farkı ise ana kısıma alternatif bir yer oluşturmak istersek kullanmamız gereken bir yer olmasıdır. Burayı kısaca geçip devam ediyorum.


KWin betikleri

Bu kısım X pencere yönetisi için yapılmış olan KWin betiklerini ayarlamak için kullandığımız pencere dekorasyonlarını vb. özellikleri kullanmamızı sağlayan bir yerdir. Kullanması gayet basit olan bu menüde istersek daha fazla KWin betiği elde etmek için marketi kullanarak veya internetten indirdiğimiz dosyalar yardımıyla ek KWin betiklerini sisteme kurabilir ve istediğiniz dekorasyonu vb. elde edebilirsiniz.

Pencere Kuralları

Bu kısımda pencerelere istediğiniz ek eylemleri atayabilir, ayarladığınız ayarların çıktısını alıp insanlar ile paylaşabilir, internetten edindiğimiz ayarları pencere kurallarının içine aktarabilir vb. işlerimizi yapabiliriz.


Kısayollar

Ana kısayollar

Bu kısımdan istediğimiz uygulamaya klavye kısayolları atayarak daha kolay erişebilmemizi ve kullanabilmemizi sağlayan bir yerdir. Bu sayede işlerinizi bir klavye kısayoluna atayıp daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Özel kısayollar

Bu kısımdan atadığımız kısayollara ek koşullar ekleyebilir ve kısayollara açıklamalar ekleyebileceğimiz bir yerdir. Burayı da kısa geçip devam ediyorum.

Başlatma ve Kapatma

Oturum Ekranı(SDDM)

Tema

Bu kısımdan bilgisayar açılırken karşımıza çıkan oturum açma ekranının görünüşünü değiştirebiliriz. İstediğiniz tema burada yoksa tema marketinden veya internetten indirdiğiniz dosyaları kullanarak o oturum açma temasını kurup daha sonra bilgisayarınızı açtıktan sonra karşınıza çıkacak ekranı özelleştirebilirsiniz.

Gelişmiş

Bu kısımdan oturum açarken başlatılacak masaüstü ortamını seçebilir vb. işlemleri yapabileceğimiz bir ek menüdür.

Otomatik Başlatma

Bu kısımdan bilgisayar açıldıktan sonra açılmasıni istediğiniz uygulamları vb. ekleyebilirsiniz.

Arkaplan Servisleri

Bu kısımdan bilgisayarda arkaplanda çalışan uygulamaları görebilir, istediğimiz uygulamanın arkaplanda çalışmasını sağlayabilir, istediğimiz uygulamanın arkaplanda çalışmasını engelleyebiliriz.

Masaüstü Oturumu

Bu kısımdan bilgisayarın çıkış seçeneklerini ayarlayabilir vb. düzenlemeleri yerine getirebiliriz.

Açılış Ekranı

Bu kısımdan KDE Plasma başlarken görüntülenecek ekranı seçebilir, istersek tema marketinden de istediğimiz açılış ekranını edinebilir ve kullanmaya başlayabiliriz.


KDE Plasma'nın diğer ayar kısımlarının görünüş ile çok fazla alakasının olmamasından dolayı diğer kısımlara girmeyeceğim. Eksik veya hatalı bir anlatım yaptıysam bana bunları söylerseniz memnun olurum. İyi günler dilerim.

@Kaan_M
@androidprotmmas
@Mert Şefik
Hadi bakalım. Sizi de konuya beklerim. ;)
Eline sağlık abi, herzamanki gibi güzel bir yazı.
 

proHami

Doçent
Katılım
19 Şubat 2021
Mesajlar
546
Reaksiyon puanı
1,302
Puanları
93
Merhabalar. Artık profil fotoğrafım olan Konqi'nin hakkını vermek ve geciken haftanın dağıtımı konusunu telafi etmek amacıyla böyle bir konu açmayı uygun gördüm. Hadi başlayalım.


1.Görünüm
Ekli dosyayı görüntüle 145595
Genel Tema
Ekli dosyayı görüntüle 145596
Öncelikle bu kısımı anlatayım. Bu kısım KDE Plasma'da kullanmak istediğiniz temaları seçebileceğiniz veya yeni bir tema yükleyebileceğiniz bir yerdir. Bu kısımdan isterseniz sisteminizde kurulu olan temalara direkt geçiş yapabilirsiniz. İsterseniz de beğendiğiniz bir temayı edinebilirsiniz.

Yeni genel temalar edin
Ekli dosyayı görüntüle 145601
Bu kısımda istediğiniz KDE Plasma için olan genel temaları edinebilirsiniz. Bu kısımdan istediğiniz temayı bulabilmek için filtreler kullanabilir, arama çubuğundan faydalanarak istediğiniz temayı aratabilir ve istediğiniz temayı bulup kolay bir şekilde kurabilirsiniz.

Plasma stili
Ekli dosyayı görüntüle 145603
Plasma stili, genel olarak sistemin görünüşü üzerinde etkilidir. Panel görünüşleri vb. yerlerin görünüşlerini etkileyen bu ayar sayesinde istediğimiz Plasma stil temasını kurup kullanmaya başlayabiliriz. Bunu yapmak istemiyorsak kurulu olan temaları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Dosyadan kur

"Dosyadan kur." seçeneği daha çok istediğiniz temayı tema marketinde bulamıyorsak kullandığımız bir ayardır. "Dosyadan kur." seçeneğini kullanarak istediğimiz temayı internetten indirip daha sonra KDE Plasma üzerinden kullanmaya başlayabiliriz.

Yeni Plasma stilleri edin

Ekli dosyayı görüntüle 145604
Bu kısım bildiğimiz klasik tema marketidir. Buradan istediğimiz temayı edinip daha sonra kullanmaya başlayabiliriz. Genel olarak kullanımı rahatlatan bu özelliği ben gayet sevdim doğrusu. Diğer masaüstü ortamlarında bu tarz bir aracın olmaması ve genel olarak istediğimiz temayı hep el ile kurmak zorunda olduğumuzdan dolayı KDE Plasma'nın bu özelliğini gerçekten çok beğeniyorum.

Uygulama Biçemi

Uygulama stili
Ekli dosyayı görüntüle 145606
Bu kısımda uygulamaların genel görünüşü ile ilgili olan temalar ile oynayabilir ve istediğimiz temayı indirebiliriz. Aynı zamanda da "İkonları ve araç çubuğunu yapılandır." ayarını kullanarak bu görünüşü de daha fazla kişiselleştirebilirsiniz.

İkonları ve araç çubuğunu yapılandır
Ekli dosyayı görüntüle 145608
Bu kısımdan ikonların nerelerde gösterileceğini ve araç çubuğu kısımdaki özelleştirme işlerinizi yapabilirsiniz.

GNOME/GTK uygulama stilli

Ekli dosyayı görüntüle 145609
Bu kısımdan GNOME/GTK için uygun olan temalarınızı ekleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. "Yeni GNOME/GTK uygulama stilleri edin." kısımından tema marketine ulaşıp kolay bir şekilde istediğiniz temaya erişebilir veya "Dosyadan kur." seçeneği ile beraber tema dosyasını kullanarak istediğiniz uygulama stili temasını KDE Plasma'ya kurabilirsiniz.

Pencere dekorasyonu
Ekli dosyayı görüntüle 145611


Bu kısımda pencere görünüşünü ve pencere dekorasyonunu değiştirebilirsiniz. İstediğiniz pencere dekorasyonu için olan temayı seçip daha sonra ise kullanmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz tema marketini kullanarak temaları edinebilirsiniz. Pencere görünüşünü istediğiniz şekilde değiştirerek isterseniz modern ve şık. İsterseniz de "Retro" diye tabir edilen bir görünüş elde edebilirsiniz.

Başlık çubuğu butonları

Ekli dosyayı görüntüle 145612
Bu kısımdan pencerenizde bulunmasını istediğiniz butonları ekleyebilir. Butonların yerini değiştirebilir veya pencere üzerinde görmek istemediğiniz bir butonu kaldırabilirsiniz. Ayarlaması gayet basit olan bu menüde istediğiniz öğeyi sürükleyip bırakma mantığını kullanarak ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.

Renkler

Bu kısımda sistemdeki renkler ile oynayabilir, hazır renk şemalarını edinebilir veya kurulu olanları aktif edebilirsiniz. "Yeni renk şablonları edinin." kısımından istediğiniz renk şablonunu edinebilir ve pencere görüntünüzü daha da özelleştirebilirsiniz.

Yazı Tipleri

Bu kısımdan sistemdeki genel yazı tipini değiştirebilir veya sadece belirli bölgelerde belli fontları, başka yerlerde de başka yazı tiplerini kullanmaya başlayabilirsiniz. İsterseniz harici olarak farklı bir yazı tipi kurup istediğiniz o yazı tipi ile takılabilirsiniz. Mesela ben Comfortaa Bold'u bu yöntemle yükledim. Bu kısımdan yazı tipleri ile ilgili daha da ince ayarlarınızı da yapabilirsiniz. İstediğiniz gibi yazı tipi ile oynayabilirsiniz.

İkonlar

Bu kısımdan sistemdeki ikon temanızı değiştirip daha modern yada başka bir tarzda bir ikon temasını seçip kullanabilirsiniz. İsterseniz tema marketinden, isterseniz de harici olarak tema dosyası ile beraber istediğiniz ikon temasını kullanabileceğiniz bu yer genel olarak gayet iyi hazırlanmış. Herhangi bir sıkıntısını daha görmedim, mesela ben buradan Tela Circle Dark ikon temasını edinmiş bulunmaktayım. Siz isterseniz kafanıza göre bir ikon teması belirleyip istediğiniz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

İmleçler

Bu kısımdan kendi fare imleçinizin görünüşünü ve boyutunu ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz temayı tema marketinden veya internetten bir dosya ile beraber kurarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Ben genel olarak Vimix Cursors'u tercih ediyorum.

2. Çalışma Alanı
Çalışma Alanı Davranışı
Genel davranışlar

Bu kısımdan animasyon hızlarını ayarlayabilir, görsel efektler vb. temel işlevler ile oynayabilirsiniz. Biraz temel olan bu kısım bize belli başlı işleri yapmamıza izin vermektedir.

Dokunmatik Ekran

Bu kısımın çok bir marifeti yok. Tetiklemek istediğiniz ekran bölümünü seçebilirsiniz.

Ekran Kenarları

Bu kısımdan ekranın herhangi bir bölgesini seçerek istediğiniz eylemi ayarlayabilirsiniz.

Masaüstü Efektleri

Bu kısımdan istediğiniz masaüstü efektlerini kullanabilir veya "Yeni masaüstü efektleri edin." menüsünden istediğiniz ek masaüstü efektlerini edinebilirsiniz. Kullanması gayet basit olan ve özelleştirme konusunda güzel iş çıkaran bu efektleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Ekran Kilitleme

Burası bildiğimiz uyku modu bölümü. Çok detaylı bir özelliği yok. Uyku modu için ayarlamaları yapabildiğimiz basit bir ayar kısımıdır burası.

Sanal Masaüstleri

Bu kısımda bilgisayarınızda ayarladığınız sanal masaüstleri ekleyebilir, sanal masaüstlerini ayarlayabilir ve kendinize göre bu seçenekleri ayarlayabilirsiniz.

Etkinlikler

Bu kısımda uygulama etkinlikleri atayabilir, istediğiniz uygulamayı kara listeye alabilir veya programlar arası geçişleri düzenleyebilirsiniz. Kullanması basit olan ve işe yarayan bu menü güzel bir kısım olmuş.

Pencere yönetimi

Pencere Davranışı

Odaklanma

Bu kısımdan pencere odaklanması ayarlarınızı yapıp pencere aktivasyonunu tetikleyen eylemleri belirtebilir, süresini ayarlayabilir ve odaklanma kısımındaki çeşitli ayarları yapabilirsiniz.

başlık çubuğu aksiyonları

Buradan pencere başlığı ile ilgili aksiyonları ayarlayabilir, isterseniz çift tıklama ile pencere büyütme ayarınızı yapabilir, fare tekerleğine pencere işlerini atayabilir, başlık çubuğu ve çerçeve aksiyonlarını düzenleyebilir ve pencerenin en büyük haline geçebilmesi için yapabileceğimiz ayarların mevcut olduğu kısım burasıdır. Kullanımı gayet basittir ve başlık çubuğuna istediğiniz eylemi atamanızı sağlar.

Pencere aksiyonları

Bu kısımda uygulamaların tetiklenmesi için gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz. İsterseniz programın üzerine gelip fare tekerleğini hareket ettirerek uygulamayı ana ekrana getirilmesini sağlayabilir, pencere boyutu ayarlama kısımını bir tuşa atayabilir vb. işlemleri bu menüden yapabilirsiniz.

Hareket

Bu kısımda pencere hareketlerini düzenleyebilir, pencere boyutlarını vb. ayarları yapabileceğiniz gayet basit ve kullanışlı bir menüdür. Ayarladığımız hareket etkinlikleri ile ilgili boyut vb. ayarlamaları yapabildiğimiz bir kısımdır bu menü.

Gelişmiş

Bu kısımda aktif olmayan uygulamaların ek pencerelerini gizleyebilir, aktif olmayan uygulamaları tekrar aktif şekile soktuğumuzda aynı pozisyonda başlamalarını sağlayabilir vb. ayarları yapabiliriz.

Görev seçici

Ana kısım

Bu kısımda uygulamaların karşımıza çıkmasını vb. işleri klavye kısayollarına atayabiliriz. Uygulama seçim menüsünün görünüşünü değiştirebilir, bunun için kurulu olan temaları kullanabilir veya tema marketini kullanarak istediğimiz görev seçici menüsünü edinebiliriz. Uygulama seçim menüsünün şekilini ayarlayabilir ve ne koşullarda karşımıza çıkacağını ve nasıl çıkacağını ayarlayabiliriz.

Alternatif kısım

Bu kısım, ana kısım ile aynı özellikleri içermektedir. Tek farkı ise ana kısıma alternatif bir yer oluşturmak istersek kullanmamız gereken bir yer olmasıdır. Burayı kısaca geçip devam ediyorum.


KWin betikleri

Bu kısım X pencere yönetisi için yapılmış olan KWin betiklerini ayarlamak için kullandığımız pencere dekorasyonlarını vb. özellikleri kullanmamızı sağlayan bir yerdir. Kullanması gayet basit olan bu menüde istersek daha fazla KWin betiği elde etmek için marketi kullanarak veya internetten indirdiğimiz dosyalar yardımıyla ek KWin betiklerini sisteme kurabilir ve istediğiniz dekorasyonu vb. elde edebilirsiniz.

Pencere Kuralları

Bu kısımda pencerelere istediğiniz ek eylemleri atayabilir, ayarladığınız ayarların çıktısını alıp insanlar ile paylaşabilir, internetten edindiğimiz ayarları pencere kurallarının içine aktarabilir vb. işlerimizi yapabiliriz.


Kısayollar

Ana kısayollar

Bu kısımdan istediğimiz uygulamaya klavye kısayolları atayarak daha kolay erişebilmemizi ve kullanabilmemizi sağlayan bir yerdir. Bu sayede işlerinizi bir klavye kısayoluna atayıp daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Özel kısayollar

Bu kısımdan atadığımız kısayollara ek koşullar ekleyebilir ve kısayollara açıklamalar ekleyebileceğimiz bir yerdir. Burayı da kısa geçip devam ediyorum.

Başlatma ve Kapatma

Oturum Ekranı(SDDM)

Tema

Bu kısımdan bilgisayar açılırken karşımıza çıkan oturum açma ekranının görünüşünü değiştirebiliriz. İstediğiniz tema burada yoksa tema marketinden veya internetten indirdiğiniz dosyaları kullanarak o oturum açma temasını kurup daha sonra bilgisayarınızı açtıktan sonra karşınıza çıkacak ekranı özelleştirebilirsiniz.

Gelişmiş

Bu kısımdan oturum açarken başlatılacak masaüstü ortamını seçebilir vb. işlemleri yapabileceğimiz bir ek menüdür.

Otomatik Başlatma

Bu kısımdan bilgisayar açıldıktan sonra açılmasıni istediğiniz uygulamları vb. ekleyebilirsiniz.

Arkaplan Servisleri

Bu kısımdan bilgisayarda arkaplanda çalışan uygulamaları görebilir, istediğimiz uygulamanın arkaplanda çalışmasını sağlayabilir, istediğimiz uygulamanın arkaplanda çalışmasını engelleyebiliriz.

Masaüstü Oturumu

Bu kısımdan bilgisayarın çıkış seçeneklerini ayarlayabilir vb. düzenlemeleri yerine getirebiliriz.

Açılış Ekranı

Bu kısımdan KDE Plasma başlarken görüntülenecek ekranı seçebilir, istersek tema marketinden de istediğimiz açılış ekranını edinebilir ve kullanmaya başlayabiliriz.


KDE Plasma'nın diğer ayar kısımlarının görünüş ile çok fazla alakasının olmamasından dolayı diğer kısımlara girmeyeceğim. Eksik veya hatalı bir anlatım yaptıysam bana bunları söylerseniz memnun olurum. İyi günler dilerim.

@Kaan_M
@androidprotmmas
@Mert Şefik
Hadi bakalım. Sizi de konuya beklerim. ;)
Elinize sağlık. Buralar emek koktu. Aşırı uğraşmışsınız. Bir de şu kdewallet5 uygulaması nasıl silinir veya devredışı edilir gibi rehber gelse iyi olur. Bazen hep KDE Plasma kullanırken bilgisayarı açtığımda o gelip bana şifremi soruyordu.
 

Silinen bir hesap

Profesör
Katılım
23 Haziran 2019
Mesajlar
3,679
Çözümler
5
Reaksiyon puanı
7,431
Puanları
113
Yaş
18
Tavsiye:
Pencereler için; BigSur Dark'ı kullanın. Bence çok güzel.
Ben macOS teması kullanmayı pek sevmem doğrusu.
Elinize sağlık. Buralar emek koktu. Aşırı uğraşmışsınız. Bir de şu kdewallet5 uygulaması nasıl silinir veya devredışı edilir gibi rehber gelse iyi olur. Bazen hep KDE Plasma kullanırken bilgisayarı açtığımda o gelip bana şifremi soruyordu.
2021-03-31_18-04.png

Hadi gene iyisin. Şu kırmızı ok ile gösterdiğim yere bas ve sorundan kurtul.
 

proHami

Doçent
Katılım
19 Şubat 2021
Mesajlar
546
Reaksiyon puanı
1,302
Puanları
93
Ben macOS teması kullanmayı pek sevmem doğrusu.

Ekli dosyayı görüntüle 145701
Hadi gene iyisin. Şu kırmızı ok ile gösterdiğim yere bas ve sorundan kurtul.
Çok teşekkürler:). Bir soru daha sormak istiyorum. Solus'a KDE Plasma masaüstü ortamı nasıl yükleyebilirim?
Bu arada Solus'un resmi olarak KDE Plasma desteği var ama Budgie ile kurulum yaptıım için bende şuan maalesef yok.
 

Silinen bir hesap

Profesör
Katılım
23 Haziran 2019
Mesajlar
3,679
Çözümler
5
Reaksiyon puanı
7,431
Puanları
113
Yaş
18
Çok teşekkürler:). Bir soru daha sormak istiyorum. Solus'a KDE Plasma masaüstü ortamı nasıl yükleyebilirim?
Bu arada Solus'un resmi olarak KDE Plasma desteği var ama Budgie ile kurulum yaptıım için bende şuan maalesef yok.
Bash:
sudo eopkg it -c desktop.kde
sudo eopkg it -c desktop.kde.core
Şunları dene.
 

Kaan_M

Doçent
Katılım
29 Aralık 2020
Mesajlar
777
Reaksiyon puanı
1,891
Puanları
93
Yaş
18
Çok emek harcanmış, çok açık ve yararlı bir konu. Açıkçası Ram sizi tebrik eder ve böyle şaheserlerin devamını beklerim. Böylesine güzel bir konunun SDN forum tarihinin tozlu sayfalarına karışmasına içim el vermez. Bizim boyumuz yukarılara sabitlemeye yetmiyor belki siz düşünürsünüz @MrtAltg . :)

Edit: Bölüm moderatörü siz değilmişsiniz yanlış oldu ?
 

silindi

Profesör
Katılım
10 Aralık 2020
Mesajlar
4,336
Reaksiyon puanı
3,580
Puanları
113
Çok emek harcanmış, çok açık ve yararlı bir konu. Açıkçası Ram sizi tebrik eder ve böyle şaheserlerin devamını beklerim. Böylesine güzel bir konunun SDN forum tarihinin tozlu sayfalarına karışmasına içim el vermez. Bizim boyumuz yukarılara sabitlemeye yetmiyor belki siz düşünürsünüz @MrtAltg . :)

Edit: Bölüm moderatörü siz değilmişsiniz yanlış oldu ?
@Görkem Say
@The Judge
 
Üst