[Rehber] İşlemci nedir? Hangi işlemciyi almalıyım?

Bu konuyu okuyanlar

Trieetz

Öğrenci
Katılım
15 Ağustos 2020
Mesajlar
67
Reaksiyon puanı
55
Puanları
18
Yaş
39
Öncelikle herkese iyi bayramlar. Bu rehberimi işlemci hakkında bilgisi olmayan arkadaşlara ve hangi işlemciyi alıcağında kararsız olan arkadaşlara yaptım.




(CPU) İşlemci nedir ?

(CPU) (Central Processing Unit) Türkçesi Merkezi İşlem Biri midir. İşlemci silikon tabanlı üretilen bir çipden ibarettir. İşlemci verilen komutları hesaplamak ve onları işlemekden sorumludur. İşlemcinin bir diğer adıda İşlem merkezidir. İşlemciye bazen sistemin beyni de denir. Bunun dışında daha ayrıntılı bilgi isterseniz altda paylaştığım linkten bakabilirsiniz.






Core (Çekirdek) Nedir? Ne işe yarar?

İşlemcilerin çalışma bölümü veya birimi olarak bilinir. Çekirdek dediğimiz bölümler ne kadar çoksa sizin için o kadar iyidir. Son dönemlerde çıkan Hyper-Threading işlemcilerde 32-64 çekirdek bulunur. Bu işlemciler genelde Render, Sunucu ya da Technopat gibi sitelerin altyapılarını hazırlamak için kullanılır. İşlemcilerin frekansı kadar çekirdekleri de önem taşır. Son yıllarda frekansdanda çok önem taşıdığı görülmekdedir. Özellikle Render yapacak arkadaşlar için tavsiyem çekirdek sayısı fazla olan işlemcilere yönelmeleridir.

(GHz) İşlemci Frekansı Nedir? Ne işe yarar?



GHz- İşlemci hızını, frekansını ölçen bir ölçüm birimine denir. Bu birime bakarak işlemci tercihi yapmanızı tavsiye etmem. Bu yalnışdır. Çoğu kişi bu birime göre değerlendirir işlemcisini ama bu yanlış bir harekettir.




İşlemcinin Seviyesi Nedir? Ne işe yarar? ( Örnek i3 i5 i7 i9 Ryzen 3 5 7)




İşlemcilerin seviyesi işlemcinin performansını belirlemez. Bu işlemci seviyesi dediğimiz birimlede işlemci seçimi yapmak yalnışdır. Hâlâ i7 3. nesil işlemciyle i3 9. nesil işlemcileri karşılaşdıran insanları tanıyorum. İşlemcileri seviyesine göre karşılaşdırmak çok yalnışdır. Keza buna bakarak seçim yaparsanız beklediğiniz ve hayal ettiğiniz performansı alamazsınız.





İşlemci (Gen) Nesli Nedir? Ne işe yarar?



İşlemci alırken kesinlikle bakmamız gereken en önemli etkenlerden biride işlemcinin neslidir. İşlemcinin nesli işlemcinin hem performansını hemde mimarisini belli eder. Örnek: I7 3. nesil işlemciyle İ3 9. nesil işlemcileri arasında dağlar kadar fark vardır. İ3 İ7 kat kat daha iyidir. Çünki performans ve nesil olarak İ3 daha öndedir. Peki bir işlemcinin kaçıncı nesil olduğunu nasıl anlarız.


Örnek İntel işlemcilerde:


İntel İ5- 9300H - 9.Nesil İ5 işlemci.
İntel İ7- 7700HQ- 7. Nesil i7 işlemci.


İ5 ibaresinden sonra gelen 9300H yazısındaki ilk rakama bakın işte o rakam işlemcinin neslidir. Lakin şöyle bir şeyde vardır. 1. Nesil işlemciler İ5-1300 olarak gözükmez. 1. Nesil işlemcileri öğrenmek istiyorsanız. 3 Sayı olup olmadığına bakın. Örnek: İ7-130HQ . Böyle 3 sayılı işlemciler gördüğünüzde bilinki 1. Nesil işlemcidir ve performansı oldukca düşükdür.


Önemli Not:


Bazı firmalar insanları İ7 işlemci diye koyup. 1. Nesil İ7 işlemciye sahip sistem verebiliyor. Buna sizlerin hayal kırıklığı yaşamanıza yol açıyor.








Hangi işlemciyi almalıyım ya da hangi işlemciye sahip laptopu almalıyım ?



Öncelikle kafanızda sisteminizde neler yapacağınızı belirlemeniz gerek. Örnek iş sistemi oyun sistemi ya da render sistemi. Bunu kafanızda belirleyip ona göre araştırma yapmanız gerek. Bu önemli olduğu kadar bütcenizde önemlidir.





İşlemcilerde bulunan harfler ve ya ibareler nedir ?





Intel AMD= H: Yüksek performanslı işlemci sınıfı. ( Daha çok Gaming laptoplarda bulunur.)

Intel= M: Orta derece performansa sahip işlemci sınıfı. ( Laptoplarda kullanılan orta derece işlemci sınıfı özellikle 2009-2013 çok kullanılan bir sınıfıdır.)

Intel= T: Düşük derece performans sahip işlemci sınıfı. ( Laptoplarda kullanılan düşük derece işlemci sınıfı genelde eskiden kullanılan performansı düşük işlemci sınıfıdır.)

Intel= Q: Quad Core (Dörtlü Çekirdek) 4 çekirdeğe sahip işlemci sınıfı. ( Laptoplarda kullanılan 4 çekirdeğe sahip mobil işlemci sınıfıdır. )

Intel AMD= X: Hem dizüstü hem de masaüstünde bilgisayarlarda kullanılan üst düzey işlemci sınıfı. (Intel bölümünde Dual-Core yüksek düzey, AMD bölümünde yenilenmiş işlemcilerin önünde bulunan sınıfıdır.)

Intel AMD= U: Yüksek pil tasarrufu sağlayan düşük Watt değerine sahip mobil işlemci sınıfıdır. ( Pil ömrü sizin için önemliyse U ibareli işlemcilere bakabilirsiniz)

Intel= MQ: 4 Çekirdeğe sahip orta derece mobil işlemci sınıfıdır. ( Orta derece iş yapabiliceğiniz lakin pil tarafında size yüksek pil ömrü sunmayacak bir işlemci )

Intel= HQ: Yüksek performanslı onboard ekran kartına sahip mobil işlemci sınıfıdır. ( Genelde Gaming laptoplarda bulunan işlemci sınıfıdır. Oyun ve Render işlerinizi görür.)

Intel= K: Çarpan kilidi açık Yüksek performanslı masaüstü işlemci sınıfıdır. ( Üst düzey işlemcidir render ve oyun konusunda çok başarılıdır.)



Önemli Not: Daha detaylı bilgileri araştırarak bulabilirsiniz. Ben bildiklerimi sıraladım. AMD ve Intel tarafında da başka harf kullanıldığı için hangi harfin hangi markaya ait olduğu harfin önünde yazılmışdır.



Fanboyların Dikkatine : Bu rehberimde hiç bir şekilde taraf tutma söz konusu değildir.




Yaptığım rehber eleştiriye açıkdır. Bu rehberimizde sizlere işlemcilerin ne olduğunu ne işe yaradığını anlatmaya çalışdım. Bir yalnışım varsa yorum ata bilir ve beğendiyseniz beğen butonuna basa bilirsiniz. Umarım bilmeyen arkadaşlara bi nebze olsun yardımcı ola bilmişimdir. Herkese iyi bayramlar. Allaha emanet olun.​
 
Üst