mttzn
Doçent
- Katılım
- 28 Kasım 2013
- Mesajlar
- 872
- Reaksiyon puanı
- 459
- Puanları
- 63
- Yaş
- 32
Yeni bir incelemeye daha hoşgeldiniz. Bugün ki inceleme ürünüm Rus bir marka olan Defender firmasının alt markası Redragon’un Karura K502 arka aydınlatmalı oyuncu klavyesi. Defender marka ismiyle de oyunculara özel ürünler üreten firma, yeni trende ayak uydurarak Redragon ismiyle yeni bir başlangıç yapmayı tercih etmiş.
Ürünün detaylarına geçmeden önce bu ürünü Türkiye’den doğrudan alabileceğiniz bir site veya kurum yok. Ürünü Amazon veya AliExpress’den satın alabilirsiniz. Ben Amazon üzerinden $23+9 yani toplamda dönemin dolar kurunun da etkisiyle 100TL’nin biraz daha üstünde bir fiyata satın aldım. İki sitenin de linkini açıklamalar kısmında bulabilirsiniz.
Ürün Linkleri: Amazon / AliExpress
Siyahla Kırmızının Kusursuz Uyumu
Klasikleşmiş oyuncu tasarımı renk kombinasyonu olan siyahla kırmızının uyumu Redragon’un da tercihi olmuş. Ürünün kutusunda da bu iki rengin hakim olduğunu görüyoruz. Kutu tasarımı oldukça güzel olan Redragon Karura K502’nin ön yüzeyinde markanın isim ve logosunda bakış açınıza göre renk değiştiren bir baskı uygulanmış. Klavyede ise laklı diye tabir edilen baskı tipi tercih edilmiş. Ayrıca ürünün dikkat çekici özellikleri de kutunun ön kısmında ikonlu anlatımla vurgulanmış. Kutunun arka yüzeyinde ise arka plan aydınlatmalarının görselleriyle birlikte klavyenin özellikli tuşlarını belirten büyük bir görsel bulunuyor. Alt kısmında da 6 dilde yazılmış klavyenin özellikleri yer alıyor.
Kutu İçeriği..
Kutunun içinden Redragon ürünün aldığınız için teşekkür ederiz yazılı ufak bir kağıt çıkıyor. Dikkatimi çeken güzel bir detay ise üründen memnun olduysanız Amazon’da yorum bırakın eğer memnun olmadıysanız nedenini bizimle paylaşın düzeltelim yazısı oldu. En azından kullanıcısını önemsiyormuş gibi yapmaları bile güzel. Kutunun içinde ayrıca işleyiş talimatlarını anlatan detaylı bir doküman bulunuyor. Açıkçası bu tarz belgeler pek işime yazamazdı fakat şu ürünü o kadar kullandık bide inceleyeyim dediğim anda bilmediğim bir takım özellikleriyle karşıya kaldım. Yani bakmanızda ve okumanızda fayda var.
Bu Tasarımı Daha Önce Görmüştüm!
Naylon ile sarılı iki sünger korumanın altından asıl ürünümüz olan Karura K502 bizleri karşılıyor. Almadan önce tasarımı ne kadar güzelmiş valla adamlar yapmış demiştim, tabi Razer’ın Deathstalker klavyesine benziyor ama ne olacak ki ondan esinlenmişlerdir Razer’dan esinlenmeyen marka mı var diyordum ki bir gün Mediamarkt da dolaşırken MSI Interceptor DS4100 ile karşılaştım. İlk anda algılayamadım Redragon Karura sandım. Logoları dışında başka bir farkı yok gibiydi tabi logolar da birbirine o kadar benziyor ki ayırt etmek oldukça güçtü. Sonrası malum artık kim kimden çaldı orası benim derdim değil ama artık replika bir MSI klavyem vardı.
Yine Kalitesiz ABS Plastik!!
Tasarımı özgün olmasada notebook klavyeleri gibi slim tarzda bir ürün arayan varsa ucuz yollu Redragon Karura sizin aradığınız ürün olabilir ama şunu belirtmekte fayda var ürün çokta kaliteli bir ürün değil. En başta parmak izi bırakması bu tarz ekonomik ürünlerin kronik problemi. Kullanmaya İlk başladığımda buna çok takılıyordum ama bir zaman sonra bıraktım parmağı da izini de. Tek izi olmayan tuş Ğ’dir sanırım. Klavyenin dikdörtgen tasarımını köşelerinin sivriliğini kırarak farklı bir tarz elde etmişler. Düz tasarımı hareketlendirme yöntemleri ise alt kısımda bulunan kırmızı şerit olmuş. Tablonun bütününe baktığımda hoşuma giden sade ve hoş bir tasarımı var.
19 Tuşta Çakışma Yok..
104 tuşlu olan Redragon Karura K502’in 19 tuşun aynı anda ve etkili şekilde basılmasını desteklemekte. Tam olarak adı Anti-Ghosting olmasa da ona benzer özellik 19 tuşun da bulunmakta. Bu tuşlar klavyenin üzerinde altı çizgiyle belirtilmiş olan tuşlar. N-Key Rollover test ekranında hiçte fena olmayan bir sonuç elde ettim, bir mekanik klavye kadar olmasa da yan yana bastığım 8 9 tuşta basımı algılıyor. Normal bir membran klavye olarak dursa da özellikli bir membran.
Multimeyda Özellikleri
Klavyenin üstünde bulunan F tuşlarına 12 adet multimeyda özelliği yüklemeleri de benim için olmasa da kimi kullanıcıların işine yarayabilir. FN ile birlikte istediğiniz F tuşuna basmanı yeterli olacaktır.
Sol kısımda Windows tuşu olmazken sağ kısımda bulunan Windows tuşunu FN + Windows tuşuna basarak kilitleyebiliyoruz. Klavyenin sağ üstünde bulunan “Win Lock” ışığının yanması kilitleme işleminin başarılı olduğunun göstergesi.
7 Farklı Renk Tek Mod
Şimdi dilerseniz klavyemizin arka aydınlatmalarına geçelim. Kırmızı, Yeşil, Lacivert, Sarı, Açık Mavi, Mor ve Beyaz olmak üzere 7 Adet renk seçeneği bulunan Karura’nın 1 adette modu bulunuyor. O da bu 7 rengin sırasıyla geçiş yaptığı RGB ürünlerde Rainbow olarak tabir edilen Gökkuşağı modu gibi bir mod. Tabi ara renklerin desteklenmediği için yanıp sönerek renk geçişi yapıyor bu sayede de nefes alma (breathing) modu da varmış gibi oluyor. Işık geçişini klavyede bulunan ampül işaretli tuşla yapıyoruz. Mod geçişini ise FN + Ampül tuşuyla yapabilirsiniz. Dilerseniz yanan ışığın seviyesini de 3 kademeli olarak FN + Page Up ile arttırıp, Page Downla kısabilirsiniz. Demin bahsettiğim modun da renk geçiş hızını ayarlamak için FN tuşuyla Backspace’in yanında bulunan + ve – tuşlarıyla yapabilirsiniz.
WASD Tuşları Yön Tuşlarıyla Yer Değişiyor Desem…
Birde eşine benzerine daha önce tanık olmadığım bir özelliği de bulunuyor bu klavyenin. Dikkatinizi çekmiştir belki yön tuşlarında ileri, sağ, geri, sol yerine WASD tuşları bulunuyor. Peki bu ne işe yarıyor diye merak ediyorsanız şöyle açıklayayım; FN ve sağ kısımda bulunan W tuşuna bastığımızda solda ki yönlendirme tuşları WASD ye dönüşürken sağ kısımda bulunanlar yönlendirme görevi üstleniyor. Bu hangi ARGE çalışmasının eseridir veya ne işimize yarar bilinmez ama böyle bir de özelliği de var yani yok değil.
Deneyimlerim ve Basım Hissiyatı
Şimdi geçelim basım hissiyatı ve benzeri deneyimlerime. Amazon’dan alındığı için Türkçe’ye özgü harflerin olduğu yerler nokta ve virgülle bezenmiş. Alışması kolay olmadı ama şuan için bir sıkıntım yok. Bu arada beni en çok zorlayan Alt ve Shift tuşlarıyla harflerin altında bulunan şu parantez, dolar vb. işaretlerinin yerini öğrenmek oldu. Halada karıştırıyorum deneye deneye tutturmaya çalışıyorum işte. Basım hissiyatı olarak notebook klavyelerine benziyor ama uzun süre yazı yazınca parmaklarımın yorulduğunu hissediyorum. 2mm’lik tabana kadarlık basım mesafesi bulunuyor ve bu basım için gerekli olan güç 55gr yani 55cN (SantiNewton). Sessiz çalışıyor olması avantaj ama daha iyi basım hissiyatı olan notebook klavyesi kullanmıştım sanki. Slim klavye olmasından kaynaklı olarak tuşlar arasında geçiş çok kolay yanlışlıkla bir tuşa basmanız ise oldukça zor. Lazer yazım sayesinde arka aydınlatmayı kullanmadan da klavyenin tuşlarını okunabiliyor. Bu tip detaylar çok önemli gibi durmasa da kullanım esnasında sıkıntı çıkartabilecek detaylardan.
Klavyenin Fiziksel Detayları
Klavyenin ölçülerini merak edenler için; uzunluğu 44cm eni 20cm yerden yüksekliği 1.8cm. Fakat altında bulunan 2 adet yükseltmeyle 3 cm yüksekliğine kadar ulaşabiliyor. 620gr kadar da ağırlığı var. Kullandığım zamanlarda masadan kayıp gittiğine tanık olmadım alt kısmında bulunan 3 adet kauçuk iyi iş görüyor. Kablosu ise hafif karbon kökenli kevlar örgü, uzunluğu ise 180cm. Altın uçlu birde USB girişi var.
Bahsetmedim ama Redragon Karura K502’de yazılımıdır, makrosudur o tarz şeyleri yok. Şimdi geçelim klavyenin tamamen öznel fikirlerimle artı ve eksilerine.
Artıları ise;
- Fiyatının uygun olması en büyük artılarından
- Slim klavyelerin az olması bu ürünü değerli kılıyor
- Tasarımı her ne kadar çalıntıda da olsa güzel
- Tuşların sessiz olması ve arka aydınlatma seçeneğinin birden çok olması da hoşuma gitti
- Aydınlatma olmadan da harflerin görülebilir olması ışıksız kullanmayı sevenler için güzel
- Kullanılan ABS plastiğin kalitesinin düşük olmasından dolayı parmak izi bırakmaya müsait olması
- Türkiye’de satışının olmamasından dolayı ulaşılabilirliğinin düşük olması
- Klavyenin tuşlarının oyunlarda bir sorun çıkartmasa da yazı yazmaya pekte uygun değil gibi.
- Yazılım ve makro desteğinin olmaması eksi hanesine yazılabilir.
Bu incelemeden de bu kadardı, umarım klavye hakkında ufakta olsa bir şeyler anlatabilmişimdir. Redragon Karura K502 oyuncu klavyesine puanım 6.5 oldu. Slim klavye arayanlara seçenek olabilir ama benim kişisel tavsiyem gidip 20-30TL daha fazla vererek birebir aynı özelliklerde olan Türkiye garantili MSI Interceptor DS4100 almanız yönünde olacaktır. Soru ve incelememi istediğiniz ürünleri yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Bir sonraki incelemede görüşmek üzere kendinize iyi bakın hoşçakalın kanalıma da abone olmayı unutmayın.
Ayrıca kullanıcı odaklı incelememizi de izlemeyi unutmayın..