Bu konuyu okuyanlar

Mustafa Deliktaş

Müdavim
Emektar
Katılım
9 Ağustos 2015
Mesajlar
3,292
Reaksiyon puanı
2,239
Puanları
113
Son yıllarda gitgide popülerleşen bir müzik türü olan rap, özellikle gençler arasında hızla yayılıyor ve kendi jargonunu da beraberinde getiriyor. Peki rap müzikle ilgilenenlerin aşina olduğu fakat kimi zaman anlamını bilmediği bu terimler ne anlama geliyor?

1. RAP NEDİR?

Rap, Hip hop alt kültürünün bir koludur. Kökeni 1970’lerde özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerine dayanmaktadır. O dönemde Amerika’da yaygın olan ırkçılık sebebiyle şarkı sözleri genellikle protest ve muhalif içeriklidir. Rap çoğunlukla hızlı ritimle söylenen sözlerdir. Şarkılar müziğin yüksek temposuna uygun olarak kafiyeli kelimelerden oluşur. Rapin kelime kökeninin genellikle “Rhytm And Poem” (Ritim ve Şiir)” veya “Rhytmic African Poetry (Ritmik Afrika Şiiri)” sözcüklerinin kısaltması olduğu söylense de rap kelimesi İngilizce’de “sert eleştiri” anlamına gelmektedir.

2. HİP HOP NEDİR?

Özellikle Türkiye’de rap ve hip hop eş anlamlı olarak kullanılsa da rap ve hip hop arasında bir anlam ayrımı vardır. Rap bir müzik türü, hip hop ise rap müziği de içine alan bir kültürdür. Hip hop kültürünün için de rap müzik dışında break dance, graffiti, DJ’lik gibi alt dallar bulunmaktadır.

3. MC NEDİR?

MC kelimesi “Master of Ceremonies” yani “Seramoni Ustası/Şefi” sözcüklerinin kısaltmasıdır. Aslında MC kelimesi, önceleri müzik gösterilerinde sunumu yapan, sanatçıları anons eden kişiler için kullanılıyordu. Fakat daha sonra bu kelime hip hop ve electronik müzik kültüründe kendi müziğini yapan, şarkılarını yazan şarkıcıları ifade etmek için kullanılmaya başlamıştır.

4. LİRİK NEDİR?

Lirik, İngilizce “Lyric” (kökeni Latince: Lyricus) kelimesinden dilimize geçmiştir ve şarkıların sözlerini ifade etmek için kullanılır. Köken olarak geleneksel Yunan çalgısı Lir ile birlikte söylenen şiirlerin sözlerini ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.

5. BEAT NEDİR?

Beat (Okunuşu: Biit), rap şarkılarda geri planda çalan ritmik müzikal altyapıdır. Beat, şarkının ritmini, temposunu belirler. Şarkıya duygusunu veren en temel unsurdur. Yavaş bir beat şarkıya melankolik bir hava katarken, hızlı bir beat şarkıyı bir anda eğlenceli bir hale sokabilir. Bu sebeple şarkıda anlatılmak istenen ile beat’in uyumlu olması çok önemlidir.

6. RHYME NEDİR?

Rhyme (Okunuşu: Raym) rap müzik jargonuna İngilizce’den geçmiş bir kelimedir ve “kafiye” anlamına gelmektedir. Rap şarkılar genellikle şiirsel bir yapıda olduğu için sözler özellikle kafiyeli seçilir.

7. FLOW NEDİR?

Flow (Okunuşu: Fılov) bir şarkının akıcılığını anlatmak için kullanılır. İngilizce flow kelimesi “akış” anlamına gelmektedir. Bir şarkının beat ve liriklerinin uyumu, performansı gerçekleştiren MC’nin tempoya, duraklara olan hakimiyeti bir şarkının flow’unu belirler.

8. FREESTYLE NEDİR?

Freestyle (Okunuşu: Fristayl) rap müzik literatüründe “doğaçlama” anlamında kullanılır. Freestyle kelime anlamı olarak “Serbest Stil” olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Bir MC’nin anlık olarak herhangi bir önhazırlık yapmadan tamamen doğaçlama oluşturduğu şarkılar “freestyle”, bu işi yapan MC’ler isi “freestyler” olarak adlandırılır. Freestyle özellikle iki MC’nin birbiri ile karşılıklı atışması esnasında kullanılır. Türkiye’de bu alanda Freestyle King ve DEVRAP Freestyle gibi yarışmalar organize edilmektedir.

9. ACAPELLA NEDİR?

Acapella bir şarkının herhangi bir beat kullanılmadan, müziksiz olarak icra edilmesidir. Kelime anlamı olarak İtalyanca “kilise tarzı” demektir ve kilise korolarının müziksiz olarak seslendirdiği parçalardan esinlenerek bu terim ortaya çıkmıştır.

10. BAR NEDİR?

Bar, bir rap parçasının her bir mısrasıdır. Örneğin bir rap parçası 4 kıtadan (dörtlükten) oluşuyorsa 4×4=16 barlık bir şarkıdır.

11. DİSS NEDİR?

Diss, İngilizce disrespect (saygı duymama) kelimesinin kısaltılmışıdır ve bir MC’nin diğerine laf soktuğu, sataştığı, kaba tabirle atarlandığı şarkılar için kullanılır. Diss, geleneksel anlamda rap müzik ile hiciv yapmaktır. Genellikle küfür ve argo içerir ama küfür etmeden bunu yapabilmek dinleyiciler arasında daha çok saygı görür. Türkçe’de diss atmak, diss yapmak, disslemek şeklinde kullanımları mevcuttur.

12. FLEX NEDİR?

Flex, rap müziğin hızlı versiyonudur. Lirikler birbiri ardına sıralanır ve tempo çok hızlıdır. Türkiye’de Ceza, Tankurt Manas, Şehinşah, yurtdışında Eminem, Tech N9ne gibi isimler bu alanda oldukça başarılıdır.

13. PUNCH NEDİR?

Punch (Okunuşu: Panç) kelimesi İngilizce’de yumruk anlamına gelmektedir. Disslerin veya freestyle’ın içinde yer alan ve bitirici etkisi olan sözlerdir. Kelime anlamında olduğu gibi rakibi yere seren lirikler için kullanılır. Şarkının bu bölümüne “punch line” yani “yumruk satırı” denir.

14. RECORD NEDİR?

Record (Okunuşu: Rikırd) kelimesinin Türkçe tercümesi kayıttır. Bir şarkıcının şarkı kaydı alması anlamında kullanılır. Rap müzik jargonunda ise genellikle MC’lerin stüdyolarını ifade etmek için kullanılan bir tabirdir. Record, Records veya Recordz gibi farklı kullanımları mevcuttur.

15. BATTLE RAP NEDİR?

Battle (Okunuşu: Bedıl), İngilizce’de savaş anlamına gelmektedir. MC’lerin birbiri ile karşılıklı atışmasıdır. Seyirci tepkilerine dayanan eleme sistemiyle son kazanan belirlenir. Lirikler, battle’ın formatına göre freestyle olabilir veya önceden yazılabilir.

16. GANGSTA RAP NEDİR?

Gangsta kelimesi İngilice “Gangster”, kelimenin argodaki kullanımıdır. Gangsta Rap ise Amerika’da ortaya çıkmış bir rap akımıdır. Şarkılarda genellikle suç, şiddet, mafya, çete, uyuşturucu gibi illegal konulardan bahsedilir. Amerika’daki siyahi rapçilerin kendi aralarındaki çete/mafya savaşları sonrası 80’li yıllarda doğan bir akımdır.

17. A.K.A. NEDİR?

a.k.a. İngilizce “Also Known As” kelimesinin kısaltmadır ve Türkçe’ye “bir diğer adıyla” olarak tercüme edilebilir. Şarkıcıların farklı mahlaslarını belirtirken kullanılır.

18. UNDERGROUND NEDİR?

“Underground” kelimesinin Türkçe karşılığı yeraltıdır. Rap jargonunda popüler olmayan, çok fazla kişi tarafından bilinmeyen şarkıcılar/şarkılar için kullanılır.

19. GHETTO NEDİR?

Ghetto (Okunuşu: Getto) kelimesi Amerikan argosunda varoşları anlatmak için kullanılır. Rap müzik genel itibariyle Amerika’da fakir mahallelerde doğmuş bir müzik türü olduğu için bu terim şarkılarda sıklıkla geçer. Türk rap literatürüne de geçmiş bir kelimedir. Gecekondu ve varoşları anlatırken kullanılır.

20. HOMİE NEDİR?

Amerikan argosunda mahalle arkadaşı, kanka anlamında kullanılmaktadır. Son yıllarda Türkçe rap parçalarda da sıklıkla kullanılan bir terim halini almıştır.

Kaynak: Rap Müzik Sözlüğü | SarkiSozleriHD.com
 

Etnik

Öğrenci
Katılım
6 Kasım 2017
Mesajlar
13
Reaksiyon puanı
2
Puanları
3
Yaş
119
bu soruların cevabını hep merak ediyorum teşekkürler.
 

Son mesajlar

Üst