Raid 0 Yapmak?

Xycodi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaşlar yeni bir dizüstü siparişi verdim, pc bu http://www.monsternotebook.com.tr/urun_detay.aspx?urn=471855&kat=6453&lang=tr-TR#.VIwDfSusUhY

Şimdi özelliklerde 3 tane msata yeri var diyor ve bunlar raid0 olarak çalışıyormuş. tabi bunlar boş olarak gelecek.

içerisinde 750gb normal hdd gelcek 1 tane ve yanında yine 2.5 için bir boş yer daha var.

şimdi msatalar pahalı ve alanı cok az 60gb lık var hepsiburada'da. bunun yerine 2 tane ssd alsam 128lik ve hdd yi çıkarıp bu ssdleri taksam raid0 yapabilir miyim?

ileriye dönük düşündüğüm için ilerde msatalar ucuzlar veya 128likleri ucuzlarsa diorm o 3 tane msataya da 128 lik alırım ekleye ekleye alanımı da çoğaltmış olurum ama bunların hepsi raid0 olarak çalışacak mı? (tbi msatalar farklı olcak marka olarak veya aynı marka alırım 2.5 luklardan o da etki edermi?)

nasıl yapiyim sizce hiç bulaşmayıp direk gidip msataya para bayılıyım mi?

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Hiç bulaşma.

Risklidir. (Raid 0 'ın nasıl çalıştığını bildiğini düşünüyorum.)

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
SSD disklerle raid 0 yapma amacınız nedir. eğer iyi bir performans alayım, veri benim için önemli değil diyorsanız yapın derim ama. içine koyacağınız veriler önemli ise kesinlikle yanlış bir tercih olur. yaparsanız mutlaka başka yere yedeğinizi alın derim.

selçux

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaşlar yeni bir dizüstü siparişi verdim, pc bu http://www.monsternotebook.com.tr/urun_detay.aspx?urn=471855&kat=6453&lang=tr-TR#.VIwDfSusUhY

Şimdi özelliklerde 3 tane msata yeri var diyor ve bunlar raid0 olarak çalışıyormuş. tabi bunlar boş olarak gelecek.

içerisinde 750gb normal hdd gelcek 1 tane ve yanında yine 2.5 için bir boş yer daha var.

şimdi msatalar pahalı ve alanı cok az 60gb lık var hepsiburada'da. bunun yerine 2 tane ssd alsam 128lik ve hdd yi çıkarıp bu ssdleri taksam raid0 yapabilir miyim?

ileriye dönük düşündüğüm için ilerde msatalar ucuzlar veya 128likleri ucuzlarsa diorm o 3 tane msataya da 128 lik alırım ekleye ekleye alanımı da çoğaltmış olurum ama bunların hepsi raid0 olarak çalışacak mı? (tbi msatalar farklı olcak marka olarak veya aynı marka alırım 2.5 luklardan o da etki edermi?)

nasıl yapiyim sizce hiç bulaşmayıp direk gidip msataya para bayılıyım mi?
beni dinlersen raid yapmaya hiç gerek yok 240 gb veya 128 samsung 840 evo veya 850 evo ssd al tak sana hayli hayli yeter.

Xycodi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=51949]xyz1234[/MENTION] veri kaybı riski çok mu fazla olur raid0 yaparsam?
[MENTION=377003]selçux[/MENTION] şimdi raid0 yapabilme özelliği ile geliyor ya boş boş durması içime sinmiyor :) 240gb ssd alıp takıcam olmadı ama raid0 yaparsam ssd performansını 2 ye katlamış gibi olacağım sanırım.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
SSD'lerle RAID 0 yapmak gereksiz. Ama HD'lerle 2007 gibi WD Black'ler ile yaptım. 1 GB x 2 ile. Sene oldu 2015 neredeyse ve hala kullanıyorum. İçinde değerli birşey yok, daha doğrusu Steam ve Origin oyun dosyaları var ama babalar gibi çalışıyor.

Hız dersen SSD'den yavaş ama HD'den hızlı oluyor. Eskiden BF4 oynuyorsan bilirsin demek istediğimi helikopter alamaz ama tanklara yetişirdim. :-)

Gereksiz = Aldığın riske ve olası problemlere değmeyecek kadar kazanç sağlarsın demek istiyorum.

Xycodi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Teşekkürler arkadaşlar değerli yorumlarınız ve vakit ayırdığınız için.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
@xyz1234 veri kaybı riski çok mu fazla olur raid0 yaparsam?
@selçux şimdi raid0 yapabilme özelliği ile geliyor ya boş boş durması içime sinmiyor :) 240gb ssd alıp takıcam olmadı ama raid0 yaparsam ssd performansını 2 ye katlamış gibi olacağım sanırım.
SSD'leri RAID 0 yaparsan veri kaybı riskin x2 oluyor ve bozulan HD ya da SSD'nin 2 katı kadar yer kaybediyorsun. Hız kazancın hiçbir zaman x2 olmuyor ama... O yüzden değmez. Aslında deskop'ta RAID 5 yapacaksın. Elimde hemen aynı özellikle 1 x 4 disk var ama herşeyi kurmak baştan zor geliyor. :-(