Rehber RAGNARÖK: Tanrıların Nihai Kaderi

Bu konuyu okuyanlar

Harley Quinn❖

Öğrenci
Katılım
6 Kasım 2021
Mesajlar
14
Reaksiyon puanı
4
Puanları
3
RAGNARÖK: TANRILARIN NİHAİ KADERİ



İskandinav mitolojisine göre sonun nasıl geleceğini ve ondan sonrasını anlatacağım. Her şeyin sonu ve tanrıların ölümü.

Tüm tanrılar uykudayken gerçekleşecek. Bir kişi uykuda olmayacak. Heimdall, her şeyi gören tanrı, bütün olayı başından beri izleyecek lakin onu engelleyecek güçten yoksun olacak.


Kış ile başlayacak, normal bir kış olmayacak. Kış kışı izleyecek, bahar gelmeyecek, havalar ısınmayacak, insanlar aç kalacak, üşüyecek ve öfkelenecek, tüm alemde büyük savaşlar gerçekleşecek. Kardeş kardeşle dövüşecek, babalar oğullarını öldürecek, anneler ve kız çocukları birbirine düşecek, kız kardeşler kız kardeşlerle savaşacak ve ebeveynler sıraları geldiğinde çocuklarının birbirlerini öldürdüklerini izleyecekler.


Bu, zalim rüzgarların, kurt gibi yaşayanların, birbirlerini avlayanların, vahşi hayvanlardan farkı kalmayanların çağı olacak. Alacakaranlık çökecek, dünyaya ve insanların yaşadığı yerler harap olacak, çökecek, kül olacak ve yıkıma dönüşecek. Daha sonra kalan az sayıda insan hayvanlar gibi yaşarken gökteki Güneş ve Ay ortadan kaybolacak, havayı kül gibi karanlık kaplayacak. Bu Fimbulwinter denen sonu gelmez korkunç kış mevsimi olacak. Hava öyle soğuk olacak ki nefes aldığınızda ciğerleriniz yanacak, gözlerinizdeki yaşlar donacak.



Sonrasında büyük depremlerin zamanı gelecek. Dağlar sallanacak ve parçalanacak. Ağaçlar devrilecek ve bütün prangalar, zincirler yok olacak.


FENRİR, Loki’nin oğlu, büyük kurt. Kendini zincirlerden kurtaracak…

1660436606462.png


Ağzı açılacak, üst çenesi göklere ulaşacak, alt çenesi Dünya’ya dokunacak. Yiyemeyeceği, yok edemeyeceği hiçbir şey olamayacak. Gözlerinden ve burun deliklerinden ateş çıkacak, adım attığı yere alev alev bir yıkım gelecek.


Seller de eksik olmayacak, denizler yükselip alçaldıkça devasa Midgard yılanı JORMUNGUNDR öfkesinden kıvranarak gitgide karaya yaklaşacak. Dişlerinden akan zehir suya karışıp denizdeki tüm yaşamı sona erdirecek, balıkların, balinaların, fokların ve deniz yaratıklarının çürümüş cesetleri dalgalarda yıkanacak. Siyah zehrini havaya püskürtecek ve havayı soluyan bütün kuşlar ölecek.


Loki’nin çocukları olan Fenrir ve Jormungundr’u gören herkes ölümü bilecek.



Son böyle başlayacak…


Sisli gökyüzü, çığlık atan çocuğunkine benzer bir sesle yarılacak ve alev alev yanan, bu sebepten de hiçbir faninin gözlerini üzerine dikemeyeceği kılıcını tutan ateş devi Surtr tarafından Muspell’in evlatları gökten aşağıya inecek. Gökkuşağı köprüsü Bifrost boyunca ilerleyecekler ve onlar ilerledikçe gökkuşağı köprüsü parçalanacak, bir zamanlar parlak olan renkleri kömür ve kül rengine dönecek.

1660439250071.png


Yeryüzünün altındaki bağlarından kurtulacak olan Loki, Naglfar adlı geminin dümencisi olacak. Bu şimdiye kadar görebileceğiniz en büyük gemidir; ölülerin tırnaklarından inşa edilmiştir. Naglfar, dolup taşan denizlerde ilerleyecek. Gemiyi Loki yönetecek ancak kaptanı buz devlerinin lideri Hrymr olacak. Hayatta kalan buz devleri, devasa ve insanlık düşmanı Hrym’i takip edecekler. Hrym’in nihai savaştaki askerleri olacaklar.

1660439880623.png


Loki’nin birliği Hel’in alayıdır. Huzursuz ölülerdir. Utanç verici ölümlerden muzdariplerdir. Yeryüzünde sevgi besleyen, yaşayan her şeyi yok etmeye karalı yürüyen cesetler olarak bir kez daha Dünya’ya dönecekler.


Bunların hepsi; devler, ölüler ve Muspell’in evlatları, Vigrid denen savaş alanına gidecekler. Vigrid kocamandır: Beş yüz kilometre boyunca uzanır. Kurt Fenrir ve Midgard yılanı Jormungundr’da oraya gidecek. Vigrid’e yakınlaşana dek dolup taşan denizlerde ilerleyecek, yaklaştığında ise kumun üzerine çıkacak ve kendini kıyıya çıkmaya zorlayacak. Sadece başı ve vücudunun ilk kilometresi kadarı kıyıya çıkacak, vücudunun büyük kısmı denizde kalacak.


Savaş düzeninde yerleşecekler: Surtr ve Muspell’in evlatları alevler içinde orada olacak; Hel ve Loki’nin savaşçıları Dünya’nın altından gelip orada olacaklar. Hrym’in buz devleri birliği orada olacak ve ayak bastıkları yer donacak. Efsane Kurt Fenrir orada olacak, keza Midgard yılanı da. Havsalanın alabileceği en kötü düşmanlar o gün orada bulunacak.


Heimdall, tüm bunları vuku bulurken görecek. Her şeyi görür en nihayetinde: Tanrıların bekçisidir. Şimdi, tam olarak şimdi harekete geçecek.


Heimdall, bir zamanlar Mimir’in olan boynuz Gjallerhorn’u tüm gücüyle üfleyecek. Asgard borunun gürültüsüyle sarsılacak ve işte o zaman uyuyan tanrılar uyanıp silahlarına uzanacaklar ve Yggdrasil’in altındaki Urd’un kuyusunda toplanacaklar.

Her şeyin babası, tanrıların tanrısı, yüce Odin, atı Sleipnir’e binecek ve hem kendisi hem de tanrılar için Mimir’in başına akıl danışmak üzere Mimir’in kuyusuna gidecek. Mimir, geleceğe dair bilgisini Odin’e, herkesin babasına fısıldayacak. Mimir’in fısıldadığı şey karanlık gibi görünse de Odin’e ümit verecek.

1660440280683.png


Dünya ağacı Yggdrasil, rüzgardaki bir yaprak gibi sallanacak ve Aesir ile savaşta yiğitçe ölen savaşçılar Einherjar, savaş kıyafetlerini giyecekler ve birlikte Vigrid’e, son muharebe alanına gidecekler. Herkesin babası Odin, birliğinin başında ilerleyecek. Zırhı parlayacak ve altın bir miğfer takacak. Tanrıların en güçlüsü Thor da elinde çekici Mjollnir ile onun yanında ilerleyecek.

1660440298561.png


Savaş alanına ulaşacaklar ve son savaş başlayacak.


Babaların babası, tanrıların tanrısı Odin, hayallerin ötesinde bir cüsseye ulaşmış kurt, devasa Fenrir’e saldıracak. Her şeyin babası, mızrağı Gungnir’i elinde tutacak.


Tanrıların en güçlüsü, gök gürültüsü tanrısı Thor, Odin’in büyük kurda hamle yaptığını görecek, gülümseyecek. Ardından keçilerini daha hızlı gitmeleri için kamçılayarak Midgard yılanı Jormungundr’a ilerleyecek. Ve tabii ki çekici Mjollnir’i demir eldivenleriyle tutarken yapacak bunu.


Frey, alev alev yanan, dehşet saçan Surtr’a hamle yapacak. Surtr’un ateşli kılıcı devasadır ve ıskalasa dahi yakar geçer. Frey sağlam ve iyi bir dövüşçüdür ancak Aesir’in ilk kaybı o olacak: Kılıcı ve zırhı Surtr’un yanan kılıcıyla baş edemeyecek. Gerd’in sevgisi uğruna uzun zaman önce Skirner’e verdiği kılıcının özlemi ve pişmanlığı ile can verecek.


Odin’in soylu savaşçıları Einherjar, Loki’nin kötücül ölüler birliğiyle meydan muharebesinde çarpışacak. Cehennem tazısı Garm hırlayacak. Fenrir’den daha küçük olsa da hala tüm köpeklerin en kudretlisi ve en tehlikelisidir. Yerin altındaki zincirlerden kurtulacak ve yeryüzündeki savaşçıların boğazlarını parçalamak için geri dönecek.


Odin’in oğlu, savaş tanrısı Tyr, cehennem tazısı Garm’ı durduracak. Tek elli Tyr ve cehennemz tazısı dövüşecekler, Tyr cesurca savaşacak yalnız bu ikisinin de sonu olacak. Garm, dişleri Tyr’in boğazına kenetlenmiş şekilde ölecek.


Thor…


Tanrıların en güçlüsü Thor, nihayet uzun zamandır yapmak istediği üzere Midgard yılanı Jormungundr’u öldürecek. Büyük yılanın beynini çekiciyle patlatacak. Deniz yılanının başı savaş alanına düştüğünde geri sıçrayacak. Thor, yılanın başının çarptığı yerden biraz uzağa inecek ama bu yeterli olmayacak. Yılan ölürken bile zehir damlalarını kalın ve siyah bir halde gök gürültüsü tanrısına püskürtecek. Thor acı içinde hırlayacak ve katlettiği yaratığın zehri yüzünden toprağa yığılacak..


Odin, Fenrir’le cesurca savaşacak ancak kurdun mümkün her şeyden daha büyük ve tehlikeli olduğunu unutmamak gerek. Güneşten daha büyük. Odin mızrağı Gungnir’le kurdun ağzına doğru atılacak. Ancak Fenrir’in ağzını bir açıp bir kapamasıyla mızrak yok olacak. Bir başka ısırık daha alacak, çiğneyecek, yutacak ve herkesin babası, tüm tanrıların en yücesi, en bilgini Odin de böyle ölecek..

1660440355867.png



Odin’in oğlu, sessiz ve güvenilir tanrı Vidar, babasının ölümünü izleyecek. Fenrir, Odin’in ölümünden vahşi bir zevk duyarken Vidar öne atılacak ve ayağını kurdun alt çenesine oturtacak.


(Vidar’ın iki ayağı farklıdır. Birinde normal bir ayakkabı vardır. Diğer ayakkabı ise zamanın şafağından önce yapılan bir ayakkabı giyer, bu ayakkabı insanların ayakkabı yaparken kesip attığı parçalardan oluşur. Bu nedenle de İskandinav mitolojisine inanan insanlar ayakkabılarının deri parçalarını Aesir’e ve Vidar’a yardım etmesi için atarlar.)


Bu ayakkabı, büyük kurdun alt çenesini yere çalacak ve kurt Fenrir bu sebepten hareket edemeyecek. Ardından Vidar tek eliyle kurdun üst çenesine ulaşıp kavrayacak ve böylece ağzını parçalayacak. Fenrir bu şekilde ölecek ve böylece Vidar babasının intikamını alacak.


1660440379320.png


Vigrid denilen muharebe tanrılar buz devleri ile savaşırken can verecek. Hel’in namevt birlikleri, son ölümlerinde toprağa karışacak ve asıl Einherjar, donmuş zeminde onların yanında uzanacak; cansız ve sisli gökyüzünün altında hepsi son bir kez ölecek ve bir daha canlanmayacaklar, asla uyanıp dövüşemeyecekler.

1660440403224.png


Loki’nin birliğinden yalnızca, kanlı ve çıldırmış gibi bakan gözleri ile yaralı dudaklarından memnun bir gülümsemeyle duran Loki hayatta kalacak. Tanrıların bekçisi, köprüdeki gözcü Heimdall da ölmeyecek. Kılıcı Hofud elinde ıslak ve kanlı halde savaş alanında dikilecek. Vigrid’in karşı uçlarından birbirlerine doğru yürüyecekler, cesetlerin üzerini çiğneyecekler, birbirlerine ulaşmak için güçlükle kan ve alevlerin içinden geçecekler.


‘’Ah’’ diyecek Loki. ‘’Tanrıların çamura bulanmış gözcüsü. Tanrıları çok geç uyandırdın. Onların bir bir ölmelerini izlemek keyifli değil miydi?’’ Loki, Heimdall’ın yüzünü izleyecek, zayıflık arayacak, duygu arayacak fakat Heimdall kayıtsız kalacak. ‘’Söyleyecek tek sözün yok mu, dokuz annenin Heimdall’ı? Yerin altında bağlıyken, yılanın zehri yüzüme akarken, zavallı Sigyn yanımda durmuş, toplayabildiği kadar zehri kasesine toplarken, oğlumun bağırsaklarıyla bağlanmış karanlıkta yatarken çıldırmamı engelleyen tek şey bu anın düşüncesiydi, zihnimde defalarca canlandırdım, güzel çocuklarımla birlikte tanrıların zamanının sonunu getirdiğim, dünyayı sona erdirdiğim günleri hayal ettim.’’ (Sigyn Loki’nin karısıdır. Yer altıdna Loki’yi yılanın zehrinden korumak için Loki’nin yüzüne kase tutmuştur.)


Heimdall yine hiçbir şey söylemeyecek ama vuracak, sertçe vuracak, kılıcı Loki’nin zırhına çarpacak ve Loki karşılık verecek, Loki sertçe, zekice ve keyifle saldıracak. Savaştıkça, uzun zaman önce alem çok daha yalınken savaştıkları zamanı hatırlayacaklar. Hayvan şeklinde dövüşmüşlerdi zamanında, foka dönüşüp Brisings’in kolyesini elde etmek için yarışmışlardı: Loki, kolyeyi Odin’in talebi üzerine Freya’dan çalmıştı ve Heimdall’da geri almıştı. Loki bir hakareti asla unutmaz…


Savaştıkça birbirlerini deşecekler, kesecekler, doğrayacaklar. Heimdall ile Loki yan yana düşecekler ölümcül yaralarla. ‘’Bitti’’ diye fısıldayacak Loki, savaş alanında ölürken, ‘’Ben kazandım’’. İşte o zaman Heimdall sırıtacak, ölürken tükürük ve kanla kaplı altın dişlerini göstererek sırıtacak. ‘’Senin gördüğünden daha fazlasını görebiliyorum’’ diyecek. ‘’Odin’in oğlu Vidar, oğlun Kurt Fenrir’i öldürdü ve Vidar hayatta kaldı, keza Odin’in oğlu, Vidar’ın kardeşi Vali de öyle. Thor öldü ancak çocukları Magni ve Modi hala yaşıyor. Mjollnir’i babalarının soğuk elinden aldılar. Onu kullanacak kadar kudretli ve soylular.’’


‘’Hiçbir önemi yok bunların. Alem yanıyor.’’ diyecek Loki. ‘’Faniler öldü. Midgard yok edildi. Kazandım.’’


‘’Senin gördüğünden daha fazlasını görebiliyorum Loki. Dünya ağacına kadar uzanan tüm yolu görebiliyorum.’’ diyecek Heimdall son nefesiyle. ‘’Surtr’un ateşi, dünya ağacına işlemez, ayrıca iki insan Yggdrasil’İn gövdesinde kendilerini güvenli bir şekilde sakladı. Kadının adı Hayat, erkeğinki ise Hayata Özlem. Onların torunları dünyayı dolduracak. Bir son yok. Yalnızca eski zamanların sonu ve yeni zamanların başlangıcı bu, Loki. Ölümün ardından her zaman diriliş gelir. Başarısız oldun.’’

Loki bir şeyler söylerdi, sivri dilli, zeki ve can acıtıcı laflar ederdi ama hayatı onu terk edecek, tüm o zekası ve zalimliği ile birlikte; ve bir daha asla bir şey söyleyemeyecek. Donmuş muharebe meydanında Heimdall’ın yanında, soğukta yatacak.


Artık her şeyin başlangıcından önce orada bulunan, yanan dev Surtr ölümün engin düzlüğüne bakacak ve parlak kılıcını göklere kaldıracak. Bin ormanın alev alması gibi bir ses duyulacak ve havanın kendisi yanmaya başlayacak. Dünya, Surtr’un alevleriyle cayırdayacak. Taşan okyanuslar buharlaşacak. Nihai ateşler yükselecek, titreyecek ve ardından sönecek. Kar gibi, kapkara küller yağacak gökten. Loki ve Heimdall’ın cesetlerinin bir zamanlar yan yana uzandığı alacakaranlıkta, kararmış toprakta iki öbek gri kül dışında hiçbir şey gözükmeyecek, dumanlar gündüz sisine karışacak. Yaşayanların ve ölülerin ordusundan, tanrıların düşleri ve savaşçılarının cesaretinden hiçbir şey kalmayacak geriye. Çok geçmeden kabarmış okyanus tüm diyarı temizlerken külleri de yutacak ve yaşayan her şey güneşsiz gökyüzünün altında unutulacak. Alemler işte böyle son bulacak, kül ve sel içinde, karanlık ve buz içinde. Tanrıların nihai kaderi işte böyle gelecek.


Sondan sonrası da var.

Okyanusun gri sularından yeşil dünya bir kez daha kendini gösterecek. Güneş yenmiş olsa da Güneş’in kızı, annesinin olduğu yerde parlayacak ve yeni güneş eskisinden daha parlak olacak, taze bir ışıkla yepyeni ışıldayacak.


Kadın ve erkek. Hayat ve Hayata Özlem, alemleri bir arada tutan dişbudak ağacının içinden çıkacak. Yeşil yeryüzündenki çiylerle beslenecekler, sevişecekler ve sevgilerinden insanlık yeşerecek.


Asgard olmayacak ama bir zamanlar Asgard’ın durduğu yerde İdavoll görkemli ve daimi duracak. Odin’in oğulları Vidar ve Vali, İdavoll’a gelecek. Ardından Thor’un oğulları Modi ve Magni gelecek. Aralarında Mjollnir’i getirecekler. Artık Thor olmadığından çekici iki kişinin taşıması gerekecek. Baldur ve Hod, ölüler diyarından döneecekler ve altısı da yeni güneşin ışığında oturup aralarında konuşacaklar, gizemleri hatırlayacaklar ve neyin farklı yapılabileceğini, oyunun sonucunun kaçınılmaz olup olmadığını tartışacaklar.


Alemi yutan Kurt Fenrir’den ve Midgard yılanından bahsedecekler, tanrılardan olan fakat tanrılarla olmayan, onları kurtaran ve onları yok edebilecek Loki’yi anacaklar.


Ardından Baldur, ‘’Hey, Hey! Bu da ne? Diyecek. ‘’Ne, ne?’’ diye soracak Magni. ‘’Şu işte. Uzun çimlerde ışıldıyor. Görüyor musun? Şuraya bak. Onlardan bir tane daha var.’’ Sonra uzun dizlerinin üzerine çökecekler. Thor’un oğlu Magni, uzun çimlerdeki şeylerden birini bulan ilk kişi olacak ve onu bulduktan sonra bulduğu şeyin ne olduğunu anlayacak. Altın bir satranç taşı olacak bu, tanrıların hala yaşadığı zamanda oynadığı türden. Altın oyması küçük bir Odin, Herkesin babası tahtında oturuyor: Şah..

Daha fazlasını bulacaklar. İşte Thor, çekici elinde. Dudaklarında boynuzuyla Heimdall. Vezir, Odin’in karısı Frigg. Baldur, küçük bir altın heykelini tutacak Modi ona ‘’Bu sana benziyor’’ diyecek. ‘’Benim’’ diyecek Baldur. ‘’Ölmemden uzun zaman evvel, Aesir’in bir parçasıyken.’’ Çimlerde başka taşlar da bulacaklar. Satranç oynamak için taşları dizecekler: Masadaki satranç tahtası üzerinde Asgard tanrıları ebedi düşmanları ile yüzleşecek. Yepyeni, kusursuz güneş ışığı, bu mükemmel öğle sonrasında altın satranç taşlarında parıldayacak. Baldur, güneşin doğuşu gibi gülümseyecek, uzanacak ve ilk hamlesini yapacak.



Ve oyun yeni baştan başlayacak.



Þat mælti mín móðir
at mér skyldi kaupa
fley ok fagrar árar
fara á brott með víkingum
standa upp í stafni
stýra dýrum knerri
halda svá til hafnar
hǫggva mann ok annan
 

MG4446

Müdavim
Katılım
18 Nisan 2020
Mesajlar
1,951
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
1,258
Puanları
113
Yaş
20
Sen burda da mı vardın ilk defa görüyorum
 
Üst