• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Qos'u Bat İle Devre Dışı Bırakmak

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Öncelikle Selamunaleyküm.
Windows'taki Qos denilen şeyi bat komutları ile kapatmanın yolu var mıdır?
Windows'un bazı sürümlerinde Gpedit.msc'den kapatılabiliyor. Ayrıca 3. parti yazılımlarla da Qos devre dışı bırakılabiliyor. Ama benim istediğim bat dosyası ile Qos'u kapatmak. Peki bu konuda bana yardım eder misiniz?
@Scalh @mthncvdr @Ben Kenobi

Scalh

Doçent
Reaksiyon puanı
273
Gpedit.msc olmayan sürümlerde Regedit üstünden rahatlıkla yapılabilir. Regedit ayarlarını değiştirmek için de CMD kullanılabilir :)

Kod:
REG ADD HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Psched /v NonBestEffortLimit /t REG_DWORD /d 0 /f

Bu koddan sonra yeniden başlatmak gerekebilir. Batch komutundan sonra bir shutdown komutu işinizi görecektir :)

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Gpedit.msc olmayan sürümlerde Regedit üstünden rahatlıkla yapılabilir. Regedit ayarlarını değiştirmek için de CMD kullanılabilir :)

Kod:
REG ADD HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Psched /v NonBestEffortLimit /t REG_DWORD /d 0 /f

Bu koddan sonra yeniden başlatmak gerekebilir. Batch komutundan sonra bir shutdown komutu işinizi görecektir :)
Hocam çok teşekkürler.
Paylaştığınız kodu hemen bir yere not edeyim. :)

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
Neden böyle bir servisi kapatıp sistemini sıkıntıya sokmaya çalışıyorsun anlam veremedim açıkcası .Bir bilgi verebilirmisin
Kod:
Ağ İletişimi Hizmet Kalitesi (İngilizce Quality of Service, kısaca QoS),
Ağ üzerindeki uygulamaları önceliklendirerek zaman 
kaybını azaltmayı hedefleyen bir ağ servisi. 
Bir ağ bağlantısı üzerinden çalışan bir trafik veya program 
türüne öncelik veren çeşitli tekniklere karşılık gelir.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@Mrtaltg
Hocam bir şey indirirken tam hızla indirebilmek için Qos'u kapatmak gerektiğini düşünüyorum.
Bir de şunu okumanızı istiyorum. Güzel açıklanmış.
Quality of Service , Türkçe kelime karşılığı “Hizmet Kalitesi” anlamı içermektedir. Bu konuyu biraz daha açarsak ağ üzerinden sunulan hizmet kalitesi QoS olarak değerlendireceğiz.

Bunu size şöyle basit bir şekilde açıklamaya çalışacağım. iş yerinde bir veri paketi kullanıyorsunuz bu veri paketine buna İnternet diyelim. Bu İnternet paketinin tümünü büyük bir veri yüklemek veya dosya indirmek için kullanırsak diğer arka planda göndereceğimiz e-posta veya İnternet sayfasını açmak için beklememiz gerekir. Ev ortamında ortak bir ağ kullanıyorsak diğer bilgisayar’dan bir film , müzik indirme yapılıyor ve İnternet bağlantımızı zora sokuyor ise bunu bir sınırlandırmamız gerekebilir.

Bu İnternet , veri paketi hizmet kalitesini yüksek ve İnternet bağlantı performansını iyi kontrol etmek için için QoS ayarını yapmamız gerekir.
Kaynak: Quality of Service ( QoS ) Nedir ?

Son düzenleme:

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
@Mrtaltg
Hocam bir şey indirirken tam hızla indirebilmek için Qos'u kapatmak gerektiğini düşünüyorum.
Bir de şunu okumanızı istiyorum. Güzel açıklanmış.
Açıklamış ama aklıma yatmadı işin doğrusu Qos hizmete öncelik tanıyor kapttığın zaman ağ hizmetlerinde sorun yaşaman büyük bir olasılık derim

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Açıklamış ama aklıma yatmadı işin doğrusu Qos hizmete öncelik tanıyor kapttığın zaman ağ hizmetlerinde sorun yaşaman büyük bir olasılık derim
Hocam ben Qos'u genelde kapalı hale getiririm.
Ve bu şekilde sorun yaşadığımı da hatırlamıyorum.
Ama şöyle bir şey de var.
Qos kapatılınca sizden başka internetinizi kullanan varsa o anda internette yavaşlama hissedebilir.
Bildiğim kadarıyla Windows'larda Qos varsayılan olarak aktiftir ve %20 seviyesinde ayarlanmıştır.
Ama eğerki Qos'u kapatırsak bence internetten daha fazla verim elde edebiliriz.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
Baktım nete bende misal download yaparken skype de konuşuyorsun öncelik atanamayacağı için skypede sesin görüntün kesik kesik gider ,yine aynı şekilde download yaparken veya film izlerken yazıcıya birşey yollasan o çıktının yazıcıdan çıkma süresi hiç belli değil çıkmayabilirde .sen ne yaparsan yap hızın belli o artmadan bir artış yapamazsın sadece tek bir işlem yaparsan olabilir belki

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@Scalh
Hocam biraz önce Qos'u açtım ve paylaştığınız kodu kullanarak hazırladığım bat dosyasını çalıştırdım.
Ve paylaştığınız kod sayesinde Qos devre dışı bırakılabiliyor.
Bu bence iyi oldu. Diyelimki format attım.
Formattan sonra Qos'u devre dışı bırakmak istiyorsam ve Windows'un Home sürümlerini yani gpedit.msc bulumayan sürümlerini kullanıyorsam
hiçbir program gerekmeden paylaştığınız kodlar sayesinde Qos'u kapatabilirim. :)