Protein Tozu Zararlı Mı?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan /xo/
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

/xo/

Dekan
Katılım
3 Haziran 2013
Mesajlar
6,131
Reaksiyon puanı
226
Puanları
243
Protein tozları sadece vücut geliştirme sporu ile ilgilenenler tarafından değil hemen hemen tüm sporcular tarafından ve hatta sporla ilgilenmeyen kişiler tarafından bile kullanılmaktadır. Çoğu kişi protein tozlarını kas yapmak, spor performansını arttırmak, zayıflamak ya da günlük protein ihtiyacını tamamlamak için bu besin desteklerini kullanmaktadır.


Protein Tozlarının Zararları Nelerdir?

Protein tozları için besin desteği denmesinin esas nedeni ise protein tozlarının süpermarketten aldığınız herhangi bir gıdadan farklarının olmamasıdır. Protein tozu bir hormon, ilaç veya steroid değildir. Peynirden elde edilen, ette ve sütte bulunan en önemli besinlerden birisinin toz haline getirilmiş halidir. Bu kafa karıştıran sorular yüzünden birçok insan protein tozlarının zararlı olup olmadığını merak etmektedir.

Protein tozu kullananların karşılaştığı en önemli sorun laktoz hassasiyetidir. Laktoz sütün içerisinde bulunan bir karbonhidrat çeşididir. Ülkemizde laktoza duyarlı olan birçok insan bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip olan insanlar süt ya da süt ürünleri tükettiklerinde genellikle mide bulantısı çekerler. Aynı durum Whey proteinler için de geçerli olabilmektedir. Neyse ki gıda endüstrisi bu durumun farkına varıp laktoz hassasiyeti olan kişiler için farklı protein tozları geliştirmişlerdir. Laktoz hassasiyetiniz var ise kullanmanız gereken protein tozu çeşidi kesinlikle “İzole Whey” proteinidir. İzole Whey proteinleri neredeyse %0 laktoz oranına sahiptir, bu sayede herkes tarafından rahatça kullanılabilmektedir.

Bu sonuçlar genellikle protein tozları ile ilgili ortaya şu iddiaları atmaktadır:

1. Fazla protein tüketimi böbreklere zarar verir mi?

2. Fazla protein tüketimi kemik kaybına neden olur mu?

Öncelikle protein tozu bir besin desteğidir ve fazla protein demek gün boyunca tüm besinlerden ve takviyelerden aldığınız proteinin toplamı anlamına gelmektedir. 100 gram tavuktan ortalama 15-20gram protein alındığını varsayarsak günümüz şartlarında fazla protein almak neredeyse imkansızdır. Tabii ki protein tozlarında tavsiye edilen dozajı geçmemeniz de gerekmektedir.


Fazla Protein Tüketiminin Böbreklere Etkisi

Protein tozlarının böbreklere zarar verdiği iddiası da doğru değildir. Böbreklerinizle ilgili ciddi bir hastalığınız yoksa fazla protein tüketiminin böbreklerinize zarar vermesi pek mümkün değildir.

Yapılan bir araştırmada günde, kilo başına 2.8gram protein tüketen kişilerin böbreklerinde her hangi bir sorun tespit edilmediği gözlemlenmiştir. Fazla proteinin sağlıklı insanlarda zararlı olmadığının bir diğer ispatı ise profesyonel sporculardır. Normal insanlardan çok daha fazla protein tüketen sporcularda spor yapmayan kişilere göre böbrekle ilgili hastalıklarda her hangi bir artış olmadığı gözlemlenmiştir.


Fazla Protein Tüketiminin Kemiklere Etkisi

Proteinin kemiklere ve kalsiyum dengesine olan etkisi hakkındaki yorumlar çok eski araştırmalara dayanmaktadır. Eski araştırmalarda saf protein alan kişilerde kalsiyum kaybı olduğu tespit ediliyordu ancak daha sonra yapılan araştırmalarda normal yemeklerle tüketilen proteinlerle ortaya çok farklı sonuçlar çıkmıştır.

Aslında yüksek protein tüketiminin kalsiyum dengesi üzerindeki etkisi çok karmaşık bir konudur ve son araştırmalar ikisinin arasında bir denge bağlantısı olduğunu göstermektedir. Kalsiyum az alındığında fazla proteinin kalsiyum dengesine negatif etkide bulunabilme ihtimali ortaya çıkıyor ancak yeterli miktarda Kalsiyum ve D vitamini alındığı zaman yüksek proteinin kemik sağlığına iddia edilenin tam aksine faydası bulunmaktadır. Yani yeterli miktarda kalsiyum aldığınız sürece proteinin zarardan çok faydası olacaktır.

Bütün bunları göz önünde alarak, sağlıklı kişilerde protein tozu kullanımının bir soruna yol açmayacağını söyleyebiliriz. Eğer laktoz hassasiyetiniz varsa izole protein tozlarını kullanarak bu sorunu aşabilirsiniz.

SUPLEMENTLER
 
Katılım
20 Temmuz 2017
Mesajlar
6,858
Reaksiyon puanı
5,172
Puanları
293
İnsanların aklını karıştırmamak gerek o tozlar faydalı şeyler değil. Onları diyetisyen ve antrenör kordinesi ile tüketmek gerekir
 
Üst