Programlamaya Nerden Başlamalıyım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamf
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

selamf

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Selamu aleyküm ben bu sene İnönü üniversitesi Bilgisayar Programcılığına başlıcam.İlk senem ama okullar açılmadan önce kendim bu işe el atayım diyorum.Asıl meramım sa şu Hangi dilden başlamalıyım ve nasıl öğrenmeliyim programcılığı ilk olarak algoritmaya falan akış diyagramlarınna çalışmammı gerekiyor.Programcılığa yeni başlayacak biri için bunun hiyerarşisini söylerseniz sevinirim.

m.Mypat

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Selamu aleyküm ben bu sene İnönü üniversitesi Bilgisayar Programcılığına başlıcam.İlk senem ama okullar açılmadan önce kendim bu işe el atayım diyorum.Asıl meramım sa şu Hangi dilden başlamalıyım ve nasıl öğrenmeliyim programcılığı ilk olarak algoritmaya falan akış diyagramlarınna çalışmammı gerekiyor.Programcılığa yeni başlayacak biri için bunun hiyerarşisini söylerseniz sevinirim.

Benim düşüncem üniversite başlamadan önce herhangi bir konuda yoğunlaşma.

Zaten üniversite başladıktan sonra göreceğin derslerden kendi yolunu bulacaksın.

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Başladığın dil önemli, ha temelini göriyim, biraz bundan biraz şundan diyorsan bak burda üstadlarda şahit yarım yamalak C++'ım var ahkam kesiyorum. (estafurullahh)
şakası bir yana, seçtiğin dil senin anadilin olucak şekilde tasarla kafanda, tabiki bir programcı etraflıca düşünmeli, bi çok yan dil ile tanışmalı, yapısını ve kurallarını bilmeli, olanaklarıda dahil...
fakat benden tavsiye olarak şu gelir, C++ ile başla ve devam et, C ailesinin gözdesi, can'ıdır C++...

kararın bu yönde olursa yardımcı olurum, tabi neden c++ diceksin, söyliyim;
-platform bağımsız bir dil, aklının alamicağı kadar esnek (biraz uğraşırsan dili tanınmaz hale getirebiliyorsun. :D), acayip düz bi çizgisi var, olucaklar ve olmicaklar belli, bunlar seni ikilemde bırakmak yerine, ha bu böyle yapılır demeye itiyor. :D
kaldı ki onlarca kütüphane ve onlarca prof programcı var.
bunlar hep artı senin için... :D

ha bide c% mıydı c& mıydı c# mıydı öyle bişey var, .net bağımlısı eşş*k gibi hantal, bi o kadar saçma kurallar, esnetilmeye çalışılmış saçma bi yapı, ayrıca platform bağımlısı + .net siz tam bir hiç...

iyi kötüledim ama durum bu...

her C++/C# konusunda olduğu gibi,

include < [MENTION=25201]cgrszone[/MENTION] >

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Başladığın dil önemli, ha temelini göriyim, biraz bundan biraz şundan diyorsan bak burda üstadlarda şahit yarım yamalak C++'ım var ahkam kesiyorum. (estafurullahh)
şakası bir yana, seçtiğin dil senin anadilin olucak şekilde tasarla kafanda, tabiki bir programcı etraflıca düşünmeli, bi çok yan dil ile tanışmalı, yapısını ve kurallarını bilmeli, olanaklarıda dahil...
fakat benden tavsiye olarak şu gelir, C++ ile başla ve devam et, C ailesinin gözdesi, can'ıdır C++...

kararın bu yönde olursa yardımcı olurum, tabi neden c++ diceksin, söyliyim;
-platform bağımsız bir dil, aklının alamicağı kadar esnek (biraz uğraşırsan dili tanınmaz hale getirebiliyorsun. :D), acayip düz bi çizgisi var, olucaklar ve olmicaklar belli, bunlar seni ikilemde bırakmak yerine, ha bu böyle yapılır demeye itiyor. :D
kaldı ki onlarca kütüphane ve onlarca prof programcı var.
bunlar hep artı senin için... :D

ha bide c% mıydı c& mıydı c# mıydı öyle bişey var, .net bağımlısı eşş*k gibi hantal, bi o kadar saçma kurallar, esnetilmeye çalışılmış saçma bi yapı, ayrıca platform bağımlısı + .net siz tam bir hiç...

iyi kötüledim ama durum bu...

her C++/C# konusunda olduğu gibi,

include < @cgrszone >

yapma ama yaaaa ! demeyin şöyle c# gayet kolay kardeşim hatta bak 127 derslik şeysi vardı dur : http://www.gorselprogramlama.com/temelden-csharp-ogrenmek-icin-videolu-ders-anlatim-sitesi/

bunlarla başlangıç yaparsın açıkçası çokda iyi anlatmıyor -.- . Ama naparsın bedava demi :D
şimdi ben lise 2 deyim C# a yoğunlaşıyorum bitince diğerlerinede geçecem benim anlamadıgım üniversiteye gelene kadar hiç mi dil öğrenmedin? biraz eksiklik ya sql veri tabanları felan vardı sanırım öle görmüştüm derslerde bence olabildiğince hızlı hepsine bakmaya çalış öğrenilmesi kolay ,unutması daha kolay vuhuu programlama müthiç -.-

ekleme: visual studio 2012 yi dene ve C# microsoftun desteklediğini unutma ve benim C++ vb diller bilmediğimide :dil: uzuunca yolum var nese çok konuştum :crying:

by efsane

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
2,135
Ben de bu yıl Bilgisayar Programcılığına kayıt oldum. Konuyu takip ediyorum.

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
[MENTION=52555]by efsane[/MENTION] mod'um hoş geldin, fakat hala c# savunanlar var. :D
[MENTION=290358]Aithusa[/MENTION] kardeşim güzel hoş fakat ben zor demedim, beş para etmez dedim. :D

microsoft destekliyor evet, platform bağımlısı, ağır, berbat bir dil kural yapısı, ilişkisel nesnel içerik ve en kötüsü aşağılayıcı microsoft yardım platformu. :D

c# denince ortamdan uzaklaşmaya çalışıyorum artık. :D

sen c++ öğrenicem de, ben sana kaynak öneririm paralı/parasız... :D

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@by efsane mod'um hoş geldin, fakat hala c# savunanlar var. :D
@Aithusa kardeşim güzel hoş fakat ben zor demedim, beş para etmez dedim. :D

microsoft destekliyor evet, platform bağımlısı, ağır, berbat bir dil kural yapısı, ilişkisel nesnel içerik ve en kötüsü aşağılayıcı microsoft yardım platformu. :D

c# denince ortamdan uzaklaşmaya çalışıyorum artık. :D

sen c++ öğrenicem de, ben sana kaynak öneririm paralı/parasız... :D
para için herşeyi yaparım :dil::dil:
yanlış anlaşıldım :crying:
okul başlamasa nekadar güzel olurdu ki anlatamam ama okul bana engel değil şimdi düşündümde her haftasonu belirli şeyleri ögrensem bir yıla vuhuu evet C++ hiç bilmiyorum ama öğrenebilirim :crying: yaparım:crying: öle :crying:
yardım etmek istediğin sürece her dili öğrenirim bu lise2 deki ergene yardım edin ! (-konunun dışına çıktım :flowers:)

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Şu dilli surat ifadeleri korkutmuyor değil ama, C++ öğrenmek istersen elbette yardımcı olurum, konu sahibi üstadımda, üniversiten hayırlı olsun senin içinde geçerli, sadece ben değil benden binlerce kat iyi C++ konusunda piyasa ve iş tecrübesi paçasından akan abilerimiz üstadlarımız var.

Ha benim biraz daha boş vaktim var gibi, forumu sıkça takip edip bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum o ayrı. (üstadlar evli galiba, aile yaşantısından fırsat bulamadıklarını tahmin ediyorum. :D)

adım adım gidersen 1 sene bile sürmez temel C++, ileri düzey zaten temel düzeyden on kat kolay. :D (şahsen. :D)

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şu dilli surat ifadeleri korkutmuyor değil ama, C++ öğrenmek istersen elbette yardımcı olurum, konu sahibi üstadımda, üniversiten hayırlı olsun senin içinde geçerli, sadece ben değil benden binlerce kat iyi C++ konusunda piyasa ve iş tecrübesi paçasından akan abilerimiz üstadlarımız var.

Ha benim biraz daha boş vaktim var gibi, forumu sıkça takip edip bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum o ayrı. (üstadlar evli galiba, aile yaşantısından fırsat bulamadıklarını tahmin ediyorum. :D)

adım adım gidersen 1 sene bile sürmez temel C++, ileri düzey zaten temel düzeyden on kat kolay. :D (şahsen. :D)
şimdi arkadaşlar benim açtıgım konu var ona da bi yönelelim lütfen :(

ben mesaj atamadım ama şimdi C# da konsolu felan çoktan geçmiştim listbox combobox felanda geçmiştim sırf sen dedin diye bırakcam C++ ya temel olarak başlayabileceğim bi yer varmı önereceğin yoksa internette bi dolu var onlara bir göz at sonra bana sorarsın mı diyorsun (-herkes adına konuşuyorum teşekkürler :D :'( )

Reaksiyon puanı
189
C# öğrendim ve şu an hiç bir işime yaramıyor. Neden mi? OS X platformuna geçtim de ondan. Şimdi C++'ın bilmediğim yanlarını keşfedicem diye bi tarafımı yırtıyorum. Zamanında keşke C++ için daha çok vakit harcasaymışım...

Zaman QT ile yardırma zamanıdır :)

Response(@LeaveNhA); :P

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
bilgisayar mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim ve şu anda yurtdışında değişim programındayım.
sana tavsiyelerim:
- bir dilde yoğunlaşma
- o dil kötü bu dil iyi bu çok saçma bu hantal gibi karşılaştırmalar yapma
- her dile aynı mesafede yaklaş demiyorum ama her dilde bişeyler yapabilecek seviyede olmaya çalış

neden tek dile yoğunlaşma diyorum?
kendimden örnek vereyim;
ilk 2 yıl c ve c++ a yoğunlaştım. c++ ile devam edebilirdim ama ben öyle tercih etmedim.
üstüne c# ekledim.
küçük bir proje için lua ekledim.
şimdi de bulunduğum okulda java ile uğraşıyorum.
c++ ile devam etmektense birçok dilde kendimi geliştirdiğim için de hiç pişman değilim.
( imkanım olsa mac alıp objective c öğrenmek de istiyorum. ama macbook'suz mac kullanmak istemediğim için şimdilik askıya aldım :) )

Dipnot: C++ candır canandır onu kötülemiyorum yanlış anlama :)

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
C# öğrendim ve şu an hiç bir işime yaramıyor. Neden mi? OS X platformuna geçtim de ondan. Şimdi C++'ın bilmediğim yanlarını keşfedicem diye bi tarafımı yırtıyorum. Zamanında keşke C++ için daha çok vakit harcasaymışım...

Zaman QT ile yardırma zamanıdır :)

Response(@LeaveNhA); :P

şimdi ben araştırmaya çalıştım wikide QT dilleri arasında c++ başta geliyor diyo ama C# da var kardeşim sanırım visual studio gibi of bakıyom hala

edit: hehö sanırım apple vb uygulamalrı gelişltirttriyo of android yoktu sanırsam nese !

Reaksiyon puanı
189
şimdi ben araştırmaya çalıştım wikide QT dilleri arasında c++ başta geliyor diyo ama C# da var kardeşim sanırım visual studio gibi of bakıyom hala

edit: hehö sanırım apple vb uygulamalrı gelişltirttriyo of android yoktu sanırsam nese !

C# ile kullanmak için Visual Studio lazım. Kaldı ki Sadece windows'a bağımlı bir dili kullanmak şu an hiç de işime gelmiyor...

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
şuan ubuntu kullanıyorum ve visual studio olmadıgı için harbi kötü oldum winede de yok of neyse C++ başlamam gerek benimde

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Oha oha, ben önceden C# tü kaka derken aforoz ediceklerdi beni, şimdi herkez bişeylerin farkında.

C# kötü demiyorum, gelecek isteyen bir programcının ilk adımı için berbat bir seçim diyorum, tekrar düzelteyim dedim. ;)

Ayrıca C++ da ilerlemiyip java ve c# da aynı düzeye gelmek piyasa yeterliliği için iyi, fakat kariyer için istenebilecek son şey, umarım farkettiğinizde geç olmaz. :D

o verdiğiniz emekleri bir düşünün, hepsi c++ için olmuş olsaydı, şimdi belkide prosxa'nın alt rutinlerini sen yazıyor olurdun. :D (duymayanınız vardır, bahsetmicem, araştırmacı ruhunuzu konuşturun)

benim yazılım konusunda yapabildiğim en güzel tercih 1. dil seçimi, 2. tek dilde ilerleme çabam oldu hep. :D

Fakat gelin görün ki, hayatınızı idame ettirebilmek için para kazanmak ve okulda ilerlemek zorundasınız, araya php/as3/jquery(şimdi şimdi)/c#(console.writeline() yazıcak kadar. :D) girdi, pişman mıyım;
- evet k*pek gibi, keşke benim ailem bak oğlum bunu yapıyor diyip farkına varıp, al oku, kendini geliştir diye fırsatlar verseydi, bilgisayar başında kitapla sabahlayıp uyuya kalırken "sabaha kadar bu ne !?" gibi diyologlar yaşanmasaydı...
[MENTION=290358]Aithusa[/MENTION] fırsatın varsa, kitaplar al, evde, bahçede kafede, kafana yatan her yerde oku (benim yerime yaşa bu güzelliği ben bir gün ağız tadıyla okuyamadım ki o kadar severim bilgisayar dökümanlarını okumayı)

Alfa yayınlarından "Nesne yönelimli C++ -Robert Lafore" al sana temel kaynak c++ için, algoritmaya kafam basmıyor dersen önce onun içinde kaynak verebilirim, bu kitap yaklaşık 800 sayfa, bitirdiğinde, tam anlamıyla bitirdiğinde kafanda temel C++ ve ileri düzey C++ ile ilgili tek soru stl kütüphanesi ile ilgili bi kaç soru ve C++ ile ilgili yapabileceğin şeylerin ucu bucağının olup olmadığından emin olmak için bi kaç temel soru daha kalıcak benim gibi, ama onlarıda ben cevaplarım mühim değil...

"C++ 99 tuzak ve çözümü" bu da alfa yayınları, ileri düzey ilk kaynağın bu olsun, sonra bu sırada C++ ile ingilizce de çalışmaya başlarsan ufak, aynı döneme denk gelir C++ ileri düzeye geçmenle ingilizce döküman takibi yapabilecek hale gelmen.

ileri düzey hardcore kodlayan üstadların kişisel notları, iş dökümanları, iş notları hatta, hepsini paylaşırım seninle, okuruz, paylaşırız, beraber burdan bildiklerimizi bilmeyenlere anlatırız...

tek sorun [MENTION=25201]cgrszone[/MENTION] üstadımız objective-c ile uğraşıyor, bizi bi hayli ezicek gibi. :D

bu arada qt bir programcının başına gelebilecek en güzel şeydir, sadece bunu bil yeter... :D

cheleby

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
227
Konu açılmışken bende bir istekte bulunayım :) Şimdi ben düz lise mezunuyum.Şuanda 2 yıllık MYO da 2.sınıf network öğrencisiyim.Programlama öğrenmek istiyorum.1.sınıfta C# dersimiz vardı ama hiçbirşey öğrenemedim.Ne algoritma ne akış diyagramı vs.Sorun bende değil :) Sıfırdan başlayarak bir dil öğrenmek istiyorum.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?

Konu açılmışken bende bir istekte bulunayım :) Şimdi ben düz lise mezunuyum.Şuanda 2 yıllık MYO da 2.sınıf network öğrencisiyim.Programlama öğrenmek istiyorum.1.sınıfta C# dersimiz vardı ama hiçbirşey öğrenemedim.Ne algoritma ne akış diyagramı vs.Sorun bende değil :) Sıfırdan başlayarak bir dil öğrenmek istiyorum.Bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?

Reaksiyon puanı
189
[MENTION=211307]LeaveNhA[/MENTION] Objective-C'ye de ara verdim şimdi. Ona ayıracak vaktim yok :) Zira zaten keyif için uğraşıyorum :) Nereye kadar ilerlerim ben de bilmiyorum. C'nin yandan yemişi işte :P Bu aralar multiplatform dillerin üzerine düşmeye karar verdim. O yüzden en güzel seçim yine C++ olacak. Şöyle C++'ın anasını ağlatır kıvama gelmem lazım. En azından kendim için. Yoksa kendimi programlama sektöründen afaroz edilmiş gibi hissedicem :)

Var mı C++ ile ilgili önerileriniz :) Şunu kurcala, bu kütüphaneyi yala yut diyeceğiniz? Önerilere açığım :)

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
[MENTION=25201]cgrszone[/MENTION] estafurullahh, fakat kesinlikle web tabanlı bişeylerde istiyorum diyorsan LibCurl'ü öğrenmelisin, şayet imkansız diye birşey kalmıyor...
Ben bitefight diye bir oyun vardı, bot yapmıştım abim için, prof iş gibiydi, para verip yaptırmaya kalksan olmazdı böylesi. :D

yaptım duruyor, satmicamda kimseye, geliştiricem, biraz daha web programcılığında ilerledikten sonra oyun hala piyasada olursa ücretli üyelik sistemi ile kullanıma sunucam. :D

onun dışında stl zaten farketmişsindir, standart C++'a dahil olduğu günden beri seni beni yakar cinsten bi üretim, bi derya. :D

boost var, onuda regexp kütüphanesi ararken bulmuştum, ama resmen dili tekrar yapılandırmışlar boost çok geniş kapsamlı bir kütüphane akıllı işaretçilerden tutun temel veri yapılarının tekrar dizaynı gibi (umarım doğru hatırlıyorumdur karıştırmıyorumdur)

sonra C++ ile ilgili en güzel kaynaklar ingilizce, oda sizin tahmin edebileceğiniz gibi çok zevkli oluyor, 30 cümleden 1 yargıya varmak kafa rahatlatıyor, zira ben pek saldım şu ara ingilizceyi. (italyanca sağolsun. :D)

sizinle C++ ve multiplatform programcılık üzerinden nasıl gelir sağlanacağı ile ilgili güzel bi konuşma yapmak istiyorum sonra, lakin ben programcılıktan para kazanamadığım için web programcılığına yöneldim, ki php script dili demeye bin şahit lazım, C++'ı yemiş birini ağlatıyor, öyle diyim. :D
zorlanıyorum yani, yeni bi dil, yeni teknolojiler ve yeni tecrübe alanları falan. :D

özüme dönme gereksini duyuyorum şu sıralar. :D

just-ice

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
a.s.,
kardes diagramlara felan hic kafani yorma sen, uni de ki en basit derslerdendir yazilim gelistirme teknikleri, bunlari yarin öbürgün uni sayesinde ögrenirsin. Sen ufak programlar yazarak basla programlama ögrenmeye. Baslangic icin JAVA dilini tavsiye ediyorum. Yapisi C ye cok benzer bir dil, yani JAVA ögrenirsen, C ve benzeri dilleri ileride ögrenmek acisindan problem cekmezsin. JAVA oldukca sade,basit ve temiz bir dil. Avrupada cogu üniversitede programlama JAVA ile ögretiliyor. Temel sebeplerinden birtanesi ise, JAVA da hata yapma imkaninin daha az olmasi.

Tabi senin durumunda okuyacagin üniversitede hangi Programlama dili kullanilacak, bunu arastirip o dile göre de bir yol cizebilirsin kendine.

Genel olarak iki cesit Program vardir günlük bilgisayar dünyasinda (baska bircok özel cesit var tabi): Konsol programlari ve GUI li Programlar (Graphical User Interface, yani Görsel Arayüzü Olan, Fare ile kontrol edebildigin programlar).
Senin baslangic icin yapman gereken ufak Konsol programlari yazmak (mesela girilen bir sayinin karesini bulmak gibi, yada ufak bir telefon defteri programi yaz, yeni numaralar keydedilebilsin ve verilen ismin numarasi sorgulanabilsin, bunun gibi..). Bunlari Eclipse adinda bir IDE ile yapabilirsin.
Eclipse senin icin program kodunu derleme ve programi calistirma islemini üstlenecektir. (Bu arada kodun derlenmesinden kastedilen, program kodunun bilgisayarin anlayacagi baska bir dile cevirilmesidir)

Bak burda resimli olarak ilk projeni nasil olusturacagin anlatiliyor:
http://javaprogrammingforums.com/ja...-run-your-first-eclipse-java-application.html

Burdada bir tutorial buldum, fena gözükmüyor, bununla JAVA ögrenebilirsin:
http://www.functionx.com/java/Lesson01.htm
Belki forumdaki arkadaslar daha iyi bir tutorial önerebilir.

Farkettiysen verdigim kaynaklar ingilizce, programlama ögrenirken, biryandanda ingilizceni gelistir.

Önemli olan, okumakla kalma, isi uygulamaya dök, bu sekilde ögrendiklerin cok daha kalici oluyor ve baska bir anlam kazaniyor.

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şey vardı belki reklamla ilgili bişiyiniz vardır gamemaker Türkiye destek sitesi gibi bişiy vardı ben ilk ordan başladım hiçbişi bilmiyodum dil programlama vb. hiçbişi ve oyun yapma dili öğrenmeye çalışıyodum adam bana sen bu yaşa kadar hiçbişi ögrenmeden gelmişsen hiçbişi olamassın demişti (-daha bişi olmadım da 2-3 ay önceydi işte yakın daha ) işte bakın böyle demeyenler lazım bizlere al abi budur kaynak , şöyle yap şunu , sorularını alayım felan olcak ama nerdeee
neyse yarın bir bakacam d&r da vardı bir kitap onu almassam @LeaveNhA nın dediklerine bakacam bu sene bitince c++da uzmanlaşmak isterim tabiki vuhuu (bu arada hepsi sarı oldu anlamadım ? bide ubuntuyu sildim win7 yukledim bi kaç saat ondan yoktum bu konu baya tuttu)

snopy80

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sa beyler kafa karıştıran bi topicle daha birlikteyiz. Tamda kendimi c# a adadığım şu dakikalarda ortaya atılan parlak fikirler denizinde boğulmak üzereyim bizim 2.sınıfta yani bu yıl c gösterecekler yada c# hocalarda kararsız bende ufaktan başladım c# a açık akademi saolsun temel attırıor ama iş pratiğe geldimi sadece consele.writeline("selam dünya"); yazıp ekranda onu inceliyorum. Sağlam güzel düzgün anlayışlı eğitici bi set kitap vs önerecek olan varmı teşekkürler :)

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sa beyler kafa karıştıran bi topicle daha birlikteyiz. Tamda kendimi c# a adadığım şu dakikalarda ortaya atılan parlak fikirler denizinde boğulmak üzereyim bizim 2.sınıfta yani bu yıl c gösterecekler yada c# hocalarda kararsız bende ufaktan başladım c# a açık akademi saolsun temel attırıor ama iş pratiğe geldimi sadece consele.writeline("selam dünya"); yazıp ekranda onu inceliyorum. Sağlam güzel düzgün anlayışlı eğitici bi set kitap vs önerecek olan varmı teşekkürler :)
arkadaşım konunun başlarında 127 derslik set paylaşmıştım ona bakabilirsin bi de windows form app den devam et konosl tam bir can sıkıntısı o akademide öyle başlarda seviyosun oha süper anlatıyor diyosun sonra "bune lan yeter yaa bitir şunu, ne biçim soru daha anlatmadınki laaaaan" oluyosun en iyisi teoriyi bırakıp olaibldiğince temel atmak bak muhammed mastarınkileri izledim bu 127 dersliktede baya ilerlemiştim ama oyun felan yapmaya çalıştım harbi çuvalladım illa istiyosan oset güzel ama anlamasssan muhammed mastarada bak :( :(

ProgramLama41

Doçent
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=66072]snopy80[/MENTION] vari bir topic :D Abi yok bu kdar kafam karıştığı hiç olmamıştı sanırım O.o :D Ben pascal ile başladım ertesi sene bu yaz yani c# öğreniyorum :) C++ çok savunuluyor C#ın platform bağımlılığından dolayı sanırım.Ancak başladığım iş yarım bırakmam :D Zaten üni hazırlığı derken benim için c# bu sene 15 tatil sonu bitecek :D sonra test test test test test test test test

mutahhar

Profesör
Reaksiyon puanı
15
kütüphaneleri include ederek başlamalısın :D

c ve türevlerine gir, programlamanın mantığını, nesne olayını kavrarsan başka bir dil öğrenmen daha kolay olur

mcht_z

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Benim bu konudaki tavsiyem reel konjonktür çerçevesinde olacak. Programlama bir amaç mı yoksa bir araç mı önce bu belirlenmeli. Türkiye koşullarında ağırlıklı olarak web tabanlı yazılım ihtiyacı duyulmakta. Yani web sitesi, otomasyon sistemi vb. gibi. Bu işleri gerçekleştirmek için de C# ve .NET mükemmel hızlı öğrenilebilecek ve yine mükemmel hızlı program geliştirmenize yarayacak bir dil ve framework'tur. C++ ile (Qt gibi bir framework olmadan) GUI programlama, hatta bir pencere ve üzerine iki üç tane buton koymak C#.net'e göre ölümdür :) Para kazanmak programlamayı hızlı şekilde öğrenmek, ve kariyer edinmek istiyorsanız C# .NET hızlı ve pratik bir başlangıç olacaktır.

C++ mükemmel bir dil olmasına, gerçekten de .NET'in hantallığına göre çok ileride olmasına rağmen, bu dilde geliştirme yapacak aşamaya gelmek biraz zor olabilir, yarı pişmiş bir c++ programcısı ise pek kolay iş bulamayabilir. Zira C++ ile program geliştiren şirketler Türkiye'de diğer dillerle iş yapanlara oranla çok azdır. Dilin uzmanı olursanız ne ala...

Ben bir süre C++'a baya kafa yormaya gayret ettim, ilgilendiğim zamanlarda çok da zevk aldığımı söyleyebilirim fakat zor be kardeşim :/ Daha doğrusu o zamanlar programlamada çaylaktım, programlamaya yeni adım atmış c++ ile sıyırmıştım :) sağolsun [MENTION=54792]kosasker[/MENTION] QT ile bir takım konularda bana yardım etmişti. Hala içimde vardır c++'ı derinlemesine öğrenmek, geliştirmek. Belki [MENTION=211307]LeaveNhA[/MENTION] ön ayak olur, yardımcı olursa kastırmaktan hiç çekinmem :) yardım lazım destek lazım.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
c++ fanatikliği komik kaçıyor biraz:) her dilin kullanım yeri farklıdır arkadaşlar, her işin gerektirdikleri farklıdır çünkü. Algoritma bilen birinin yeni bir dili öğrenmesi çok kolay. 1 haftafa en temel fonksiyonları rahatlıkla kullanabilir, bikaç ay içerisinde ise çok sağlam programlar yazabilir. Olaya sadece kendi çevrenize bakarak yorum getirmeyin bence. Dünyanın gittiği yönü iyi izleyin. Bugun şirketler için önemli olan hızlı, kolay ve hatasız bir yazılım geliştirmek. Performans 2.planda kalıyor çünkü yapılan çoğu iş yüksek performans gerektirmiyor.

C++ hiçbir zaman bitmeyecektir, yazılımcı sayısı çok fazla artmayıp her zmn makul seviyelerde kalacaktır ve ağırlıklı olarak bağımsız yazılım geliştiriciler tarafından tercih edilecektir. Fakat c# ve java sektörü domine ediyor, bunu unutmayın. Sektör hangi yöne gidiyorsa ve daha kolay iş bulup daha fazla para kazanmak istiyorsanız bu ihtiyaca göre kendinizi geliştirmelisiniz.

Olay sadece sizin düşündüğünüz gibi her platformda çalışan bir uygulama yazayım mevzusu değil. Bu sadece buz dağının görünen kısmı. Görünmeyen kısmında ise büyük şirketler var ve büyük projeler geliştiriyorlar. 100-200 kişi beraber. Ve hemen hemen hiçbiri c++ ı tercih etmiyor. c# ve java bu konuda çok daha kullanışlı, hata kontrolü kolay, okunabilirliği yüksek, yazılım geliştirmesi hızlı vs vs 100 lerce şey sayılabilir.

Herşeyden önemlisi algoritma öğrenmektir. c++ , c# ve java birbirine çok yakın dillerdir ve birinden diğerine geçiş yapmak gayet kolaydır(özellikle c# ve java). Şuan java ile çalışıyorum ve yarın iş değiştirmek istediğimda karşıma sadece 2 dil çıkıyor, biri c# diğeri java. Üniversitede her 2 sini de öğrendiğim için bunu bir sorun olarak görmüyorum. Aksine cv mi daha zengin gösterir farklı dillerdeki uzmanlıklar.

Başlangıç için java ve c# bence java diğerlerinden 1 adım önce. Hem kaynak çok hemde öğrenmesi kolay. Zaten ileriki senelerde işinize göre kendinizi bir yada 2 dil üzerinde geliştireceksiniz. Önemli olan ilk aşamada algoritmaları kavrayabilmek bu diller üzerinde algoritma gayet kolay öğrenilir.

Aithusa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
c++ fanatikliği komik kaçıyor biraz:) her dilin kullanım yeri farklıdır arkadaşlar, her işin gerektirdikleri farklıdır çünkü. Algoritma bilen birinin yeni bir dili öğrenmesi çok kolay. 1 haftafa en temel fonksiyonları rahatlıkla kullanabilir, bikaç ay içerisinde ise çok sağlam programlar yazabilir. Olaya sadece kendi çevrenize bakarak yorum getirmeyin bence. Dünyanın gittiği yönü iyi izleyin. Bugun şirketler için önemli olan hızlı, kolay ve hatasız bir yazılım geliştirmek. Performans 2.planda kalıyor çünkü yapılan çoğu iş yüksek performans gerektirmiyor.

C++ hiçbir zaman bitmeyecektir, yazılımcı sayısı çok fazla artmayıp her zmn makul seviyelerde kalacaktır ve ağırlıklı olarak bağımsız yazılım geliştiriciler tarafından tercih edilecektir. Fakat c# ve java sektörü domine ediyor, bunu unutmayın. Sektör hangi yöne gidiyorsa ve daha kolay iş bulup daha fazla para kazanmak istiyorsanız bu ihtiyaca göre kendinizi geliştirmelisiniz.

Olay sadece sizin düşündüğünüz gibi her platformda çalışan bir uygulama yazayım mevzusu değil. Bu sadece buz dağının görünen kısmı. Görünmeyen kısmında ise büyük şirketler var ve büyük projeler geliştiriyorlar. 100-200 kişi beraber. Ve hemen hemen hiçbiri c++ ı tercih etmiyor. c# ve java bu konuda çok daha kullanışlı, hata kontrolü kolay, okunabilirliği yüksek, yazılım geliştirmesi hızlı vs vs 100 lerce şey sayılabilir.

Herşeyden önemlisi algoritma öğrenmektir. c++ , c# ve java birbirine çok yakın dillerdir ve birinden diğerine geçiş yapmak gayet kolaydır(özellikle c# ve java). Şuan java ile çalışıyorum ve yarın iş değiştirmek istediğimda karşıma sadece 2 dil çıkıyor, biri c# diğeri java. Üniversitede her 2 sini de öğrendiğim için bunu bir sorun olarak görmüyorum. Aksine cv mi daha zengin gösterir farklı dillerdeki uzmanlıklar.

Başlangıç için java ve c# bence java diğerlerinden 1 adım önce. Hem kaynak çok hemde öğrenmesi kolay. Zaten ileriki senelerde işinize göre kendinizi bir yada 2 dil üzerinde geliştireceksiniz. Önemli olan ilk aşamada algoritmaları kavrayabilmek bu diller üzerinde algoritma gayet kolay öğrenilir.

harbi gitti kafam ya . of napçam ben anlamadım C# da acemiliği geçmiştim .c++ ya başlayam bu sene öğreneyim diyordum dun karar verdim şimdi gelen yeni yorumlar yine kafamı karıştırdı
C# iyi hoş ta uzmanadam da öğretmiyolar ya (-aşırı saçma bir bahane) ama bence (-bu algoritma dediğinizden hiçbişi anlamadım saece matematikte bir konu diye biliyom problemlerine de baktım pek alakalı değil siz sanırsam sadece yöntem olarak teorik kullanıyosunuz of neyse ) C# daha fazla geliştirilmeli ki bir yerlere gelsin ona bakarsan sql veritabanlarına geçemediysen C# dada bi b*k yapamıyorsun varsa yoksa 4 işlem , tekerlek dönmesi, random üretme vb. ben bu yıl c++ yı kavrayacam bana fazladan bir dilin zararı olmaz . (-babam işe pascal öğrenerek başlamış sonralarda diğerlerini öğrenmiş tabi o zamanlar belgelerime bile kod yazarak girdiğimiz zamanlar neyse.)

LeaveNhA

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Üstadlar aman diyim zaten sadece ben diyorum diye C++'a geçmeyin, sonra c#'cı kalmicak piyasada.

sonra o c# cılar iş teklifini değerlendirip bi fiyat vericek, sonra siz olmazsanız bir c++ programcısı aynı işe 2 katı fiyat nasıl verebilir. :D :D

ps: C++ öper... ;)

Valla [MENTION=110320]mcht_z[/MENTION] kardeşim elimde ne varsa zamanım yettiğince paylaşırım, kaynaklar hepimiz için var sonuçta dimi ama...
Ben web programlamaya yöneldim, fakat bilinenler unutulmuyor birde ilk göz ağrısıysa. :D

gerekirse kaynaklardan paylaşım yaparım, konuyu yazarım, beraber üzerinde tartışırız, bişeyler konuşulmadan tartışılmadanda oturmuyor.

QT/C++ on numara bir ikili, bu sene stajım var nasipse, fırsatım biraz daha az olucak gibi, ama mutlaka bu sene sonunda ciddi ve çok seri bi giriş yapıcam C++'a.

ben web tabanlı programlamaya libcurl ile giriş yapmıştım fakat işte, gün geçmiyor ki müfredatlar saçmalamasın...

elimden geleni yaparım, bu sadece bir kişi ile ilgili değil, C++ öğrenmek isteyen herkeze yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince...
[MENTION=25201]cgrszone[/MENTION], üstadım cennette miyiz ? :D

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
harbi gitti kafam ya . of napçam ben anlamadım C# da acemiliği geçmiştim .c++ ya başlayam bu sene öğreneyim diyordum dun karar verdim şimdi gelen yeni yorumlar yine kafamı karıştırdı
C# iyi hoş ta uzmanadam da öğretmiyolar ya (-aşırı saçma bir bahane) ama bence (-bu algoritma dediğinizden hiçbişi anlamadım saece matematikte bir konu diye biliyom problemlerine de baktım pek alakalı değil siz sanırsam sadece yöntem olarak teorik kullanıyosunuz of neyse ) C# daha fazla geliştirilmeli ki bir yerlere gelsin ona bakarsan sql veritabanlarına geçemediysen C# dada bi b*k yapamıyorsun varsa yoksa 4 işlem , tekerlek dönmesi, random üretme vb. ben bu yıl c++ yı kavrayacam bana fazladan bir dilin zararı olmaz . (-babam işe pascal öğrenerek başlamış sonralarda diğerlerini öğrenmiş tabi o zamanlar belgelerime bile kod yazarak girdiğimiz zamanlar neyse.)

Arkadaşım, bunu bu kadar kafana takmanı gerektirecek bir durum yok. Eğer algoritmik düşünme kabiliyetini kazanırsan her dili çok rahat öğrenirsin. Sen şuan konuya çok uzak olduğun için gözünde çok büyütüyorsun. İşin içine girince öyle endişelenicek bir durum olmadığını anlayacaksın. Zamanla herşey yerli yerine oturacak. Şuan yapacağın aslında algoritma yazmayı hangi dil yardımıyla öğrenmek istediğinin tercihi. Herhangi bir dil de başlayabilirsin, ben qbasic ile öğrendim mesela. Sadece tavsiyem şu yönde, kolay kod yazılabilir ve ıvır zıvır bir sürü teferruattan uzak bir şekilde sadece basit fonksiyonları teker teker sorunsuz bir şekilde öğrenmek istiyorsan java yada c# ı seçersen senin için daha kolay olur. Zaten bikaç aç içerisinde algoritmaları kavradıktan sonra her dilde istediğin şekilde ilerleyebilirsin.

İnternettte çok fazla kaynak var, aşağıdaki linkde bir arkadaş güzel özetlemiş, bir göz at istersen:)