Programlama Dili Seçerken

spyscorpio

Asistan
Katılım
21 Haziran 2011
Mesajlar
104
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Programlama Dili Seçerken

Bir çoğumuz başlarken en iyisini bulmaya çalıştık. Sonrada ya C++ ya başlayıp ya da Assembly ile programlamadan nefret ettik.Çok kararsız olduğunuzu biliyorum. Yeni başlayanlar sıkılsa bile bi okusun faydasını görecek.
Öncelikle ne ile ilgili ve nasıl programlar yapmak istediğiniz üzerinde düşünün.

C++: Entegre ve sade küçük programlardan büyük kapsamlı programlara kadar herşeyi yapabilirsiniz denebilir. Sisteme yakın çalışmasından dolayı hızlıdır. Fakat öğrenmesi ciddi ciddi zordur.

C#: Sanal makina olayını çok sever bu dil. İşlerinizi C++ öğrenmeden halledebilirsiniz. C# .NET çatısı altında çalışır dolayısıyla platform bağımsızlığı yoktur. Fakar setup sırasında yükleme olayları felan var yani çok sıkıntı yaratmaz. Öğrenmesi Visual Basic kadar kolaydır diyebilirim.

C: Sadece konsol uygulamaları için kullanılabilir. Sisteme aynen C++ gibi çok yakın çalışır ve iyi bir performans verir. Fakat günümüzde nesne yaklaşımlı programlama dilleri daha iyi bir tercihtir.

Java: C# Java’dan iyi bir performans sergilemesine karşın Java’da platform bağımsızlığı vardır. Bu nedenle Java gündemden bir türlü düşmez.

Visual Basic: Görsel programlama dili olan Visual Basic aslında o kadar kötü bi dil değildir ama büyük çapta işler yapmaya çalışırsanız çok sıkıntı çekersiniz. Ayrıca platform bağımsızlığıda yoktur. Bence C# için mükemmel bir önhazırlık niteliğindedir.

Delphi: Yapamayacağınız şeyler gerçekten azdır ve esnek bir dildir. Ama performans bakımından daha iyilerini bulabilirsiniz.

Pascal: Eskimiş tabiri caiz ise kokuşmuş bir dildir. Üniversitelerde genelde bu dilde algoritma geliştirme öğretilir fakat artık Pascal’ın devri bitti. En iyisi uzak durun.

Fortran: Fortran ilk üst düzey programlama dilidir. Açıkçası yavaştır ve nesne yönelimli değildir.

Assembly: Mükemmel ötesi bir performans verir fakat öğrenmesi bir ömür alabilir.

Python: Aslında bilseniz hiçte fena olmaz. Programlarınızı rahatça kodlarsınız üstelik platform bağımsızlığı vardır.

Not: Alt düzey programlama dilleri daha hızlı çalışır ama zordur. Üst düzey programlama dilleri ise öğrenimi kolay fakat performans bakımından vasattır.
 

engerex

Dekan
Katılım
16 Ağustos 2008
Mesajlar
7,676
Reaksiyon puanı
26
Puanları
228
Delphi: Yeni sürümü XE2 ile birlikte Windows, MacOSX, iOS, işletim sistemleri için uygulama yazılabiliyor. 32 ve 64 bit desteği var. Bir sonraki sürümünde Linux desteği gelecek.
 

BEFEGA

Müdavim
Müdavim
Katılım
9 Kasım 2010
Mesajlar
1,441
Reaksiyon puanı
5
Puanları
218
Hâla okullarda Pascal'ın öğretilmesine karşıyım !
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
293
Python yeni başlayana önerimdir, Linux alanına ilgi duyuyorsanız artık bir hobi olmalıdır. Kolay öğrenilir, kolay yazılır ve kafayı yemeden bir harika çıkarabilirsiniz. Performans bakımından fena değildir. Fakat bazen can sıkıcıdır ve ekstradan bir dil zorunludur.
 

spyscorpio

Asistan
Katılım
21 Haziran 2011
Mesajlar
104
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Üst